Kirjoitukset avainsanalla virologia

Huananin eläintoria pidetään pandemian lähtöruutuna. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Huananin eläintoria pidetään pandemian lähtöruutuna. Kuva: Getty Images

Tiedemaailma varoitti eläintorien aikapommista jo kauan sitten.

Viime vuosi muistutti, kuinka helposti ihmisen turvallisuudentunne horjuu, kun maailma ympärillä mullistuu. Kun taivaalta satelee uusia viruksia ja muita oman ymmärryksen ulottumattomissa olevia ikävyyksiä, voi arjen ja elämän hallinta kadota.

Onneksi on toivoa. Tätä kirjoittaessa maailmalla on aloitettu joukkorokotukset uutta koronavirusta vastaan. Nyt pistoksia jaetaan jo Suomessakin. Se on hyvä alku pandemian selättämiselle. Taudin juuriminen voi kuitenkin viedä pitkään.

Samalla kun koronaa kellistetään, pitäisi pystyä varmistamaan, ettei seuraava pääse yllättämään.

Virusten evoluutio on sattumanvaraista. Se ei kulje määrätietoisesti kohti tarttuvampia ja tappavampia tauteja. Ihmisillä on valitettava taipumus auttaa sattumaa. Raivaamme tietä viruksille omaa hölmöyttämme.

Yksi pöhköys on Kiinassa rehottava villieläinkauppa, joka lisää ihmisten ja eläinten kontakteja ja samalla tautien leviämistä. Uuden koronaviruksen arvellaan hypänneen lepakosta jonkin nisäkkään kautta ihmiseen Wuhanissa Huananin ruokatorilla, jolla kaupusteltiin villieläimiä.

Lepakoilla on rooli ekosysteemissä, mutta juuri Kiinan eläimiä ja ihmisiä kuhisevilla niin sanotuilla märkätoreilla niiden virukset pääsevät helposti siirtymään nisäkkäisiin ja ihmisravinnoksi.

Märkätoreilla kaupitellaan tuoretta eli ”märkää” mutta helposti pilaantuvaa ruokaa, kuten lihaa ja mereneläviä. Torit ovat sananmukaisestikin märkiä: jää sulaa myyntitiskeiltä, tuotteita huuhdellaan vähän väliä vedellä, ja teurasjätteistä valuu nesteitä ja eritteitä lattioille. Hygienia on sanalla sanoen surkeaa. Paikka on paratiisi viruksille.

Tiedemaailma varoitti eläintorien aikapommista jo vuoden 2003 alussa, kun koronan sukulaisvirus sars loikkasi ihmiseen. Varoitukset kaikuivat kuuroille korville. Eikä hyvältä näytä nytkään. Eläinten tarhaus ja myynti Kiinassa jatkuu.

Suomen Akatemian ulkomainen akateemikko ja luonnonmaantieteilijä Jared Diamond varoittaa toisesta tartuntareitistä. Villieläimiä käytetään paljon kiinalaisessa lääkinnässä. Eläimiä kasvatetaan ja syödään, koska niiden uskotaan hoitavan ja suojaavan taudeilta, vaikkapa koronavirukselta.

Kiinan valtion asenne on osa ongelmaa. Propagandakoneisto ruokkii huhuja, joiden mukaan uusi koronavirus on tuontitavaraa. Se tuli Wuhaniin ulkomaalaisten matkassa.

Kansainvälisen yhteisön pitää patistaa Kiinaa siivoamaan villit eläintorinsa ja lopettamaan leväperäinen eläinkauppa. Muuten painajainen voi toistua.

Kommentit (9)

Vierailija
2/9 | 

Erittäin hyvä kirjoitus. Harmi vain ettei mitkään maat tee mitään paineistakseen Kiinaa tässä. Eli uusia viruksia tulee ja voi vain rukoilla ettei ne ole tappavampia sillä täällä ei ehditä kyllä ajoissa reagoimaan mihinkään.

Vierailija
3/9 | 

Kaikkien muitten valtioitten pitäisi määrätä rutiiniluontoisesti karanteeni jokaiselle, joka tulee Kiinasta.

Käyttäjä26253
Liittynyt3.4.2021
Viestejä14
7/9 | 

having some questions?

why they're doing these types of foolish work?

we know in china more population more advanced technologies but in virus part they're always first.

how much will you do all this work, now improve it?

When I count my blessings, I count you twice

For new songs & lyrics lovers,  lyrics & also their meaning in English on site

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat