Kirjoitukset avainsanalla Kiina

Kiina päästää eniten hiilidioksidia ilmakehään. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Kiina päästää eniten hiilidioksidia ilmakehään. Kuva: Getty Images

Päästöjätti alkaa ymmärtää, että tulevaisuuden äärisäät ovat jo täällä.

Mistä kesä 2021 tullaan muistamaan? Melkoisella varmuudella ainakin helteistä. Erilaisia lämpöennätyksiä mitattiin useita.

Suomessa hikoiltiin vuorokausikaupalla 30 asteen keleissä. Kesäkuukausien keskilämpötila oli 1900-luvulta alkavien tilastojen toiseksi lämpimin. Kuumempaa oli viimeksi vuonna 1937.

Lisää lienee luvassa. Kanadassa kärvisteltiin kolmena peräkkäisenä päivänä liki 50 asteen pätsissä. Kanadan superhelteet voivat ennakoida muutosta myös Pohjois-Eurooppaan. 40 asteen raja saattaa ennen pitkää rikkoutua Suomessakin. Nykyinen lämpöennätys 37,2 astetta mitattiin Joensuussa heinäkuussa 2010.

Polttavaa kuumuutta seurasivat monissa maissa sateet. Saksan ja Belgian rankkasateissa ja tulvissa sadat ihmiset saivat surmansa. Tuore tutkimus kytkee tuhotulvat ilmastonmuutokseen, joka lisää niiden todennäköisyyden 1,2–9-kertaiseksi.

Paljon pienemmälle huomiolle uutisoinnissa jäivät Kiinan tuhotulvat. Maan keskiosissa Zhengzhoun alueella satoi heinäkuussa kolmen päivän aikana lähes vuoden sademäärä. Noin 200 000 ihmistä evakuoitiin sateiden alta. Satoja menehtyi.

Kiina on erittäin herkkä ilmastonmuutosten vaikutuksille. Sen hiilidioksidipäästöt ovat myös maailman suurimmat, noin kolmannes kaikesta. Siksi Kiinan päästöjen vaikutus maapallon lämpötilaan ja sään ääri-ilmiöihin on merkittävä.

Science-lehden haastattelemien kiinalaistutkijoiden mukaan Kiinan johto on pikku hiljaa tunnustamassa kohtalonyhteyden. Maa ampuu omaan jalkaansa, jos se ei vähennä päästöjään. Hiilenpolton jyrkkä alasajo vaikuttaisi huomattavasti koko maailman ilmastotaseeseen ja -tasapainoon.

Elokuussa julkaistiin kansainvälisen ilmastopaneelin raportti ilmaston nykytilasta ja tulevaisuudesta. Se osoittaa selkeästi, mihin maailma on menossa, jos ilmastonmuutosta ei saada taltutettua. Raportti antaa maailmalle 30 vuotta aikaa sopeuttaa päästöt nieluihin.

Kiina on luvannut päästellä vuonna 2060 ilmakehään vain sen verran hiiltä, mitä se pystyy itse sitomaan ilmakehästä. Sitä sanotaan hiilineutraaliudeksi.

Päästöjätin pitäisi pystyä parempaan, nopeuttaa päästöjen leikkaamista. Näin voi tulkita rivien välistä ilmastoraportin viestiä Kiinalle. Ilman välittömiä päästövähennyksiä maapallon keskilämpötilan nousun pysäyttäminen 1,5 asteeseen tai edes kahteen ei ole mahdollista.

Kommentit (16)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Huananin eläintoria pidetään pandemian lähtöruutuna. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Huananin eläintoria pidetään pandemian lähtöruutuna. Kuva: Getty Images

Tiedemaailma varoitti eläintorien aikapommista jo kauan sitten.

Viime vuosi muistutti, kuinka helposti ihmisen turvallisuudentunne horjuu, kun maailma ympärillä mullistuu. Kun taivaalta satelee uusia viruksia ja muita oman ymmärryksen ulottumattomissa olevia ikävyyksiä, voi arjen ja elämän hallinta kadota.

Onneksi on toivoa. Tätä kirjoittaessa maailmalla on aloitettu joukkorokotukset uutta koronavirusta vastaan. Nyt pistoksia jaetaan jo Suomessakin. Se on hyvä alku pandemian selättämiselle. Taudin juuriminen voi kuitenkin viedä pitkään.

Samalla kun koronaa kellistetään, pitäisi pystyä varmistamaan, ettei seuraava pääse yllättämään.

Virusten evoluutio on sattumanvaraista. Se ei kulje määrätietoisesti kohti tarttuvampia ja tappavampia tauteja. Ihmisillä on valitettava taipumus auttaa sattumaa. Raivaamme tietä viruksille omaa hölmöyttämme.

Yksi pöhköys on Kiinassa rehottava villieläinkauppa, joka lisää ihmisten ja eläinten kontakteja ja samalla tautien leviämistä. Uuden koronaviruksen arvellaan hypänneen lepakosta jonkin nisäkkään kautta ihmiseen Wuhanissa Huananin ruokatorilla, jolla kaupusteltiin villieläimiä.

Lepakoilla on rooli ekosysteemissä, mutta juuri Kiinan eläimiä ja ihmisiä kuhisevilla niin sanotuilla märkätoreilla niiden virukset pääsevät helposti siirtymään nisäkkäisiin ja ihmisravinnoksi.

Märkätoreilla kaupitellaan tuoretta eli ”märkää” mutta helposti pilaantuvaa ruokaa, kuten lihaa ja mereneläviä. Torit ovat sananmukaisestikin märkiä: jää sulaa myyntitiskeiltä, tuotteita huuhdellaan vähän väliä vedellä, ja teurasjätteistä valuu nesteitä ja eritteitä lattioille. Hygienia on sanalla sanoen surkeaa. Paikka on paratiisi viruksille.

Tiedemaailma varoitti eläintorien aikapommista jo vuoden 2003 alussa, kun koronan sukulaisvirus sars loikkasi ihmiseen. Varoitukset kaikuivat kuuroille korville. Eikä hyvältä näytä nytkään. Eläinten tarhaus ja myynti Kiinassa jatkuu.

Suomen Akatemian ulkomainen akateemikko ja luonnonmaantieteilijä Jared Diamond varoittaa toisesta tartuntareitistä. Villieläimiä käytetään paljon kiinalaisessa lääkinnässä. Eläimiä kasvatetaan ja syödään, koska niiden uskotaan hoitavan ja suojaavan taudeilta, vaikkapa koronavirukselta.

Kiinan valtion asenne on osa ongelmaa. Propagandakoneisto ruokkii huhuja, joiden mukaan uusi koronavirus on tuontitavaraa. Se tuli Wuhaniin ulkomaalaisten matkassa.

Kansainvälisen yhteisön pitää patistaa Kiinaa siivoamaan villit eläintorinsa ja lopettamaan leväperäinen eläinkauppa. Muuten painajainen voi toistua.

Kommentit (9)

Vierailija
2/9 | 

Erittäin hyvä kirjoitus. Harmi vain ettei mitkään maat tee mitään paineistakseen Kiinaa tässä. Eli uusia viruksia tulee ja voi vain rukoilla ettei ne ole tappavampia sillä täällä ei ehditä kyllä ajoissa reagoimaan mihinkään.

Vierailija
3/9 | 

Kaikkien muitten valtioitten pitäisi määrätä rutiiniluontoisesti karanteeni jokaiselle, joka tulee Kiinasta.

Käyttäjä26253
Liittynyt3.4.2021
Viestejä14
7/9 | 

having some questions?

why they're doing these types of foolish work?

we know in china more population more advanced technologies but in virus part they're always first.

how much will you do all this work, now improve it?

When I count my blessings, I count you twice

For new songs & lyrics lovers,  lyrics & also their meaning in English on site

Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat