Kirjoitukset avainsanalla uutiset

Yksioikoisin selitys vetää puoleensa. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Yksioikoisin selitys vetää puoleensa. Kuva: Getty Images

Jokaiseen monimutkaiseen ongelmaan löytyy vastaus, joka on selkeä, yksinkertainen – ja todennäköisesti väärä.

Tämä on ollut kumma kesä. Iänikuisia kiusanhenkiä, hyttysiä, mäkäriä ja paarmoja on riittänyt kiusaksi asti, mutta perhosia ja kimalaisia näkyy lentelevän harvakseltaan. Tutut pölyttäjät puuttuvat. Mihin ne ovat kadonneet?

Tutkijat ovat jo vuosia raportoineet hyönteisten vähenemisestä, ja tuloksista on uutisoitu ahkerasti mediassa. Hurjimmissa otsikoissa on ennustettu hyönteisten maailmanlaajuista tuhoa sadassa vuodessa. Ilmassa on katastrofin ainekset. Jos menetämme pölyttäjät, menetämme ison osan ihmisen ravintokasveista, luonnonkukista puhumattakaan.

Tilanne on huolestuttava, mutta ei niin paha kuin media maalaa. Hyönteiset häviävät huonosti maailmasta, koska ne ovat hyvin lisääntymiskykyisiä.

Huolestuttavinta on se, että tarinan syyllinen on päätetty jo etukäteen. Torjunta-aineet ovat uutisten narratiivin mukaan kaiken pahan alku ja juuri, ja siksi ne tulisi kieltää. Nykyaikaiset kemikaalit iskevät suoraan keskushermostoon. Kimalaiset ja mehiläiset eivät enää löydä kotiinsa, niiden pesät autioituvat ja viljasadot romahtavat pölyttäjäkadon myötä.

Niin tieteessä kuin muussakin elämässä pätee vanha viisaus. Jokaiseen monimutkaiseen ongelmaan löytyy selitys, joka on selkeä, yksinkertainen – ja useimmiten väärä. Moni tekijä nakertaa hyönteisten elintilaa, mutta se on tietysti paljon tylsempi selitys kuin myrkyllinen kemikaali. Tutkimustieto nostaa esiin muun muassa elinympäristöjen häviämisen, saastumisen, ilmaston ja luonnonvarojen liikakäytön.

Ei tarvitse muuta kuin katsoa ympärilleen. Metsät on vähentyneet ja pellot yksipuolistuneet. Pihanurmetkin parturoidaan. Kun kukkakedon tilalle asfaltoidaan parkkipaikka, on aika selvää, ettei paikalla elä sen jälkeen juuri mitään.

Maatalouskemikaaleja ja elinympäristöjen heikkenemistä merkittävämpi syy saattaa löytyä ilmaston lämpenemisestä, joka sekoittaa hyönteisten vuotuisen lisääntymisrytmin. Hyönteisten hupenemista on havaittu jo 1970-luvulta alkaen ja sitä tavataan jopa syrjäisillä luontoalueilla.

Yllättäen jopa valosaaste edistää hyönteiskatoa. Siksi katu- ja ulkovalot voisi tutkijoiden mukaan sammuttaa aamuyön tunneiksi.

Yksinkertaisia selityksiä rakastetaan ja niitä halutaan kuulla. Se on evoluution peruja, sillä ihmislajin selviytymiselle on ollut tärkeää löytää maailmasta rakenteita, selkeyttä ja johdonmukaisuuksia.

Tiede ui tässä vastavirtaan. Se ei kelpuuta ensimmäistä mieleen tulevaa selitystä monimutkaiselle ilmiölle, vaan epäilee ja katsoo kokonaisuutta.

Kommentit (56)

Vierailija
2/56 | 

Upon searching on <a href="https://www.drywalldc.com/">how to texture drywall</a>, i saw this interesting topic about identifying problems and solutions. The situation is worrying, but not as bad as the media paints. Insects are badly disappearing from the world because they are very capable of reproduction.

Vierailija
3/56 | 

Upon searching on how to texture drywall, i saw this interesting topic about identifying problems and solutions. The situation is worrying, but not as bad as the media paints. Insects are badly disappearing from the world because they are very capable of reproduction.

patrick rall
4/56 | 

Thank you for sharing superb informations. Your website is so cool. I am impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and just could not come across. What a great web-site

https://ready4read.page/mejores-secadores-de-pelo/

Keijona
Liittynyt13.3.2015
Viestejä38299
9/56 | 

"Minä en ymmärrä sinua, joten sinä olet tyhmä."

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Frank
15/56 | 

Climate change, global poverty, the global financial crisis, child abuse, terrorism, and drug abuse are all examples. Each of these examples of complicated challenges has a direct impact on individuals, families, and communities, as well as repercussions for real people's lives.

Vierailija
16/56 | 

According to https://www.delawarelandscaper's research, By 2030, almost all countries will experience extremely hot weather every other year due mainly to greenhouse gas pollution by a handful of big emitters, according to a paper published Thursday by Communications Earth & Environment, reinforcing forecasts that the coming year will be one of the hottest on record. This is very alarming and we should act responsibly to prevent this from happening.

Rays Cleaning
50/56 | 

We know that hard-water marks are extremely hard to remove. These marks may remain on the glasses even after cleaning with soap and water. Our window glass cleaning solution uses the most highly technological window cleaning machine with pressure cleaning. This machine removes the toughest of stains without leaving swirl marks on the glass panes.

Visit - https://rayscleaningsc.com/pressure-washing/

Käyttäjä21863
Liittynyt9.3.2020
Viestejä5
56/56 | 

Monessa teemassa jotka pyörivät julkisuudessa on vain yksi näkökulma, vaikkapa ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä. Valtamedia on päättänyt, että kun kaikki pysyvät orjallisesti "olemme samaa mieltä" -asenteessa, se myy kaikkein parhaiten.

Samaan aikaan nämä samat media puhuvat sananvapaudesta ja median vapaudesta. Mitä kaksinaismoraalia!

Jo tämänkin takia on vapauttavaa, että meillä on sosiaalinen media. Sekään ei ole oikeassa, mutta siellä erilaiset mielipiteet saavat kukoistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Utelias mieli huomaa hyvän. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Utelias mieli huomaa hyvän. Kuva: Getty Images

Maailmankuva vääristyy, jos uutiseksi kelpaa vain se, että asiat menevät päin mäntyä.

Vuosia sitten arvostettu yhdysvaltalainen lääketieteen sarja Jama julkaisi samassa numerossaan kaksi samanarvoista tutkimusartikkelia. Molemmat käsittelivät radioaktiivisen säteilyn terveysvaikutuksia, mutta päätyivät päinvastaisiin tuloksiin.

Ensimmäinen tutkimus kertoi ikäviä: ihmisen elinaikana kertynyt säteilyannos näyttää lisäävän ainakin tilastollisesti riskiä kuolla leukemiaan. Toinen tutkimus antoi vapauttavan tuomion. Sen mukaan säteilylle altistuneen ja altistumattoman väestön välillä ei ole eroa leukemian tai muiden syöpäkuolemien määrässä. Tutkimus oli hyvin perusteellinen. Siinä oli käyty läpi lähes miljoona syöpäkuolemaa vuosikymmenien ajalta. Tarkastelun kohteet olivat työskennelleet ydinvoimalaitoksissa tai niiden läheisyydessä. Vertailuryhmänä oli lähes pari miljoonaa tavanomaisissa oloissa sattunutta syöpäkuolemaa.

Lehteä kiinnosti tulosten vastaanotto. Niinpä Jama julkaisi myöhemmässä numerossaan seurantajutun siitä, kuinka media oli noteerannut kaksi täysin päinvastaista tulosta. Kuten arvata saattaa, huonot uutiset veivät voiton. Melkein puolessa uutisjutuista kerrottiin vain tutkimuksesta, joka kytki säteilyannoksen syöpäkuolemiin. Ikävät tulokset saivat enemmän palstatilaa ja niistä kirjoitettiin huomattavasti pidempiä juttuja kuin huojentavista.

Esimerkki vastaa yleistä käsitystä, jonka mukaan ikävät tulokset havaitaan ja raportoidaan herkemmin kuin ne, joiden lopputulema on enemmän tai vähemmän neutraali. Hyvä uutinen ei ole oikeastaan edes uutinen.

Se on inhimillistä. Ihmisaivojen viritys on alkukantainen, ja hälytysjärjestelmämme toimii pitkälti entisellään, vaikka emme enää tallustele savannilla muiden kädellisten seurana. Pelon tehtävä on pitää meidät varuillaan ja hengissä. Huomaamme huonot ja pelottavat asiat herkemmin ja meidän on hankalampi ohittaa niitä kuin myönteisiä.

Kelpaako huomion saamiseksi tosiaan vain se, että asiat huononevat ja kurjistuvat? Kaikkea ei sovi selittää ihmisen kivikautisilla aivoilla. Katson myös omaan ammattikuntaani, toimittajiin. Meillä on valitettava tapa lähestyä aiheita ja ideoida juttuja ongelmien kautta. Se saa asioiden laidan näyttämään kehnommalta kuin onkaan.

Maailmassa tapahtuu loputon määrä asioita. Voikukan haituvat liitelevät pihan poikki. Teini kaahaa viritetyllä mopolla kohti Peräseinäjokea, ja saman tien varressa kaadetaan puita. Hurja helleaalto kuumottaa Eurooppaa. Toimittajan tehtävä on luoda kaikille näille konteksti, kerrottava olennaiset asiat ja hylättävä epäolennaiset. Muuten syntyy vinksahtanut kuva maailmasta. Olennaisiin kerrottaviin kuuluvat myös hyvät uutiset, niitäkin nimittäin on.

Kommentit (31)

Creditlaina
4/31 | 

Joo, kyllä on saanut kuunnella huonoja uutisia todella paljon. Valtiot ottavat lisää lainaa, vaikka maksukykyä ei ole. Rahaa painetaan huolettomasti ilman mitään vastuullisuutta ja korkokattokin otettiin pois kuluttajalainoista. Ei tää hyvään suuntaan voi olla menossa. Mutta aika näyttää, mitä tulee tapahtumaan..

-Hannes
https://creditlaina.fi/

curran
7/31 | 

Yeah, the entire lot is a valid example of a listening to bad ones. There is no ability to pay, the states take out more loans. without accountability, money is printed carelessly, and the interest rate cap was also removed from consumer loans. I will be able to hear you clearly enough. However, I don't know what will cause the event. https://flagle.onl

immobilien nordzypern
17/31 | 

You make so many great points here that I read your article a couple of times. Your views are in accordance with my own for the most part. This is great content for your readers.

Käyttäjä21863
Liittynyt9.3.2020
Viestejä5
31/31 | 

Valitettavasti ihmisen perusluonne, mistä se on kiinnostunut johtaa huonojen uutisten,  juorujen ja panettelun suosimiseen.

Media valitettavasti käyttää tätä, koska toimittajan tehtävä on myydä työnantajansa tuotetta.

Kuten kaikki ovat huomanneet huonoja uutisia ja sensaatioita rakennetaan vaikka väkisin. Ei haittaa vaikka juttu olisi täyttä valhetta tai hillitöntä suurentelua.

Joku fiksu sanoikin, että huonoimman kuvan yhteiskunnasta saa seuraamalla valtamediaa.

Propaganda menee läpi, jos luotettavaa tiedonlähdettä ei ole. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Propaganda menee läpi, jos luotettavaa tiedonlähdettä ei ole. Kuva: Shutterstock

Riippumaton journalismi on parasta vastalääkettä valheille ja väärinkäsityksille.

Kaivoin kirjahyllystä pölyttyneen klassikon. George Orwellin Vuonna 1984 on kuvaus synkästä tulevaisuuden yhteiskunnasta, jossa kansalaisia valvotaan vuorokaudet ympäri ja pumpataan suut ja korvat täyteen propagandaa. Totuutta vääristellään valtion johdolle suotuisaksi. Kieltä ja ajattelua hallitaan.

Tärkein valvontaväline on kaukovarjostin, eräänlainen painajaismainen versio nykypäivän älytelevisiosta, jonka kautta ihmisiä voi valvoa ja aivopestä. Yöt ja päivät kaukovarjostin syöttää koteihin virallista propagandaa ja turruttavaa viihdettä.

Kirjan päähenkilö tekee valtion virastossa pitkää työpäivää menneisyyden muuttajana. Hän kirjoittaa historiaa uusiksi. Tekaisee väitteitä, joiden mukaan kaksi plus kaksi onkin viisi. Ihmiset uskovat sokeina, koska heille ei ole muutakaan vaihtoehtoa.

Vuonna 1984 on kestänyt aikaa hyvin, ja on vuosi vuodelta ajankohtaisempi. Kaukovarjostinta ei ole, mutta muuten maailma on monella tapaa orwellilaisempi kuin mitä Orwell osasi tarinoida. Ei tarvitse kuin vilkaista, mitä Venäjällä tapahtuu. Siellä lasketaan, että kaksi plus kaksi on viisi. Koska maan johto sanoo niin.

Tätä kirjoittaessani Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan on kulunut parisen viikkoa. Helsingin Sanomissa on julkaistu toimittaja Maria Petterssonin kuvaus siitä, miten Venäjän television iltauutiset selittävät hyökkäystä Ukrainaan. Valheen määrä on häkellyttävä. Virallisen narratiivin mukaan Venäjä ei käy sotaa, vaan suojelee itäukrainalaisia. Ukrainan tapahtumiin viitataan sanalla ”erikoisoperaatio”, ei koskaan hyökkäyksenä tai sotana. Vastassaan Venäjän joukoilla on paikallisia rosvoja ja fasisteja. Siviilikohteita ei pommiteta.

Uskokoon ken tahtoo. Valitettavan moni uskoo. Enemmistö venäläisistä pitää syynä hyökkäykseen naapurimaahan Ukrainan uhkaa Venäjää vastaan. Viesti menee läpi hyvin suuressa osassa väestöä, jolla ei ole pääsyä muihin tietolähteisiin. Tutkimusten mukaan venäläiset seuraavat tiiviisti televisiouutisiaan – ja myös melko pitkälle luottavat niihin. Vaihtoehtoiset tiedonlähteet ovat vähissä. Venäjä on viime aikoina ryhtynyt nujertamaan maan viimeisiä riippumattomia medioita.

Suomalaisten kannattaa muistaa se, kuinka Neuvostoliitto huijasi omiaan sotaan Suomea vastaan vuonna 1939. Rajan takana uskoteltiin ja uskotellaan edelleen, että suomalaiset hyökkäsivät naapurinsa kimppuun.

Tutkimusten mukaan koronaviruspandemiaan liittyvä väärän tiedon jakaminen vaati tuhansia kuolonuhreja. Nyt hölynpöly tappaa ihmisiä kranaatin lailla Ukrainassa. Venäläisnäkemyksen mukaan taisteluissa on heidän puolellaan kuollut joitakin satoja sotilaita. Ukrainalaiset puhuvat tuhansista. Siviilit ovat tässäkin sodassa lopulta kaikista suurimmat kärsijät.

Journalismi on se ikkuna, jonka kautta maailmaa tarkkailemme. Tarve riippumattomalle ja totuuteen pyrkivälle medialle on nyt suurempi kuin koskaan. Se on parasta vastalääkettä valheille ja väärinkäsityksille.

Kommentit (39)

CiaraCosima11
19/39 | 

Are you searching for an editing tool to create videos and share our best experiences with friends? Let KineMaster Pro Mod APK assist you in getting the most out of your work. Keep on reading to find out the excellent features that this Mod application brings!

Aurinkomyrsky pimentäisi maapallon päiviksi. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Aurinkomyrsky pimentäisi maapallon päiviksi. Kuva: Getty Images

Ihminen uumoilee usein turhia, mutta yhtä uhkakuvaa ei kannata sivuuttaa.

Jos voisi kurkistaa ihmisen kallon sisään, sieltä löytyisi jännä kapistus. Kutsutaan sitä nyt vaikka uhkasimulaattoriksi. Siellä se sykkii jossain ohimolohkon sisäsyrjässä, tarvittaessa valmiina reagoimaan pieneenkin epäilyttävään risahdukseen tai rasahdukseen.

Se kehittyi joskus miljoonia vuosia sitten, kun ihminen ei ollut vielä ravintoketjun huipulla, vaan yksi uhanalainen laji muiden joukossa. Kyky uumoilla ikäviä ja säikähtää takasi elossa pysymisen. Ominaisuus kannatti asentaa vakiovarusteeksi korvien väliin.

Nykymaailmassa simulaattori tekee meille hallaa. Se virittyy, vaikka ei tarvitsisi. Pelkäämme kolajuoman makeutusainetta ja mikroaaltouunin säteilyä. Säpsähdämme, kun taivaallinen kivijärkäle ohittaa Maan kahden miljoonan kilometrin etäisyydeltä.

Media käyttää tätä ihmisen atavistista pelkoa säälimättä hyväkseen. Uhka myy.

Uutisotsikot kertovat tämän tästä kotiplaneettaa lähestyvistä asteroideista ja spekuloivat törmäysuhalla. Onko syytä huoleen?

Tuskinpa. Maahan kopsahtaa tasaiseen tahtiin isoja ja pieniä taivaankappaleita. Potentiaalisesti vaaralliset eli kilometrin kokoiset ja sitä suuremmat asteroidit on hyvin kartoitettu. Riskikivien kiertoradat tunnetaan ja niiden liikkeitä tarkkaillaan herkeämättä. Seurannan ansiosta varotoimiin jää aikaa. Nykytekniikka riittäisi asteroiditörmäyksen välttämiseen.

Likimain 150 miljoonan kilometrin päässä meistä liikkuu paljon huonommin tunnettu uhka. Auringon magneettikentissä syntyy räjähdyksiä, jotka ryöpsäyttävät Maahan asti pelottavan voimakkaita hiukkaspilviä.

Näiden avaruusmyrskyjen seuraukset maapallolla voivat ovat arvaamattomia. Eikä niitä osata ennustaa, ei ainakaan riittävän tarkasti.

Hurja aurinkomyräkkä voi jumittaa koko tietoyhteiskunnan. Sähkökatkokset pimentävät maailman ja satelliitit sekoavat. Kännykät ja navigaattorit lakkaavat toimimasta.

Historia tuntee esimerkkejä tällaisista hirmumyrskyistä. Läheltä piti kesällä 2012. Raju purkaus ohitti maapallon täpärästi.

Tutkimusryhmät ympäri maailmaa selvittävät parhaillaan, mitä massiivinen aurinkomyrsky saattaisi aiheuttaa ja miten siihen voidaan varautua.

Syytä on, sillä sellainen joku päivä vääjäämättä tulee. Ennemmin tai myöhemmin, toivottavasti myöhemmin.

Kommentit (17)

PasiL
1/17 | 

Mitä paremmaksi yhteiskuntamme kehittyy sitä enemmän kaikki maailmanlopun profeetat saavat vauhtia, ehkä sekin kuuluu evoluutioon.

among1
12/17 | 

Very interesting blog. A lot of the blogs I see these days don't really offer anything that interests me, but I am definitely interested in yours. provide me with a lot of valuable information. If you have more time, please visit:

https://poppy-playtime.io

Käyttäjä24126
Liittynyt13.6.2022
Viestejä3
14/17 | 

<a href="https://fnfunkinmods.com/" rel="nofollow">Friday Night Funkin Mod</a> is a fun entertainment game that is played directly on the website very conveniently. Players will be transformed into a character to compete with one or a group of other characters on many great tracks to win. <a href="https://fnfunkingames.com/" rel="nofollow">FNF Mods</a> provides a lot of KBH Game levels and is updated daily so that players have many options to immerse themselves in the game.

Käyttäjä24126
Liittynyt13.6.2022
Viestejä3
15/17 | 

https://fnaf-gamejolt.com/ Five Nights at Freddy's is a fun entertainment game played directly on a very convenient website. Players will be transformed into a character to compete with one or a group of other characters on many amazing tracks to win. Come to my website to experience these fun and exciting games.

Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat