Kirjoitukset avainsanalla psykologia

Koko maailma tarvitsee rajat ylittävää yhteistyötä. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Koko maailma tarvitsee rajat ylittävää yhteistyötä. Kuva: Getty Images

Auttamishalu ja myötätunto ratkaisevat, kuinka selviämme vaikeista ajoista.

Suomessa eletään poikkeusaikaa. Tätä kirjoitet

taessa korona viruksen aiheuttama pandemia on ovella. Tai oikeastaan se on astunut kynnykselle, mutta ei ole vielä pistänyt maassa hyrskyn myrskyn. Kukaan ei osaa ennakoida, milloin kriisi päättyy.

Poikkeuksellinen tilanne on nostanut pintaan uuden ilmiön. Hätä on herättänyt halun auttaa lähimmäisiä. Vapaaehtoisia on ilmoittautunut avustamaan vanhuksia ja riskiryhmiä arkiasioinnissa. On perustettu Facebook-ryhmiä ja puhelinpalveluita, joilla välttää eristäytymisen aiheuttama yksinäisyys ja tylsistyminen. On käynnistetty virtuaalisia lukupiirejä, nyt kun kirjastot ovat kiinni.

On otettu fyysistä etäisyyttä, mutta lisätty henkistä läheisyyttä kuten tasavallan presidentti Sauli Niinistö Ylen A-talk-ohjelmassa toivoi. Nyt jos koskaan tarvitaan rajat ylittävää yhteistyötä eikä itsekkäitä välistävetoja.

En ole suuresti yllättänyt ihmisten reaktioista. Auttamishalu ja myötätunto ovat ihmisyyden ydintä. Ne voivat ratkaista, miten maailma selviää kriisistä mahdollisimman vähin vaurioin.

Biologi ja taloustieteilijä Matt Ridleyn mukaan ihmisyyteen kuuluu itsekkyyden rinnalla luontainen valmius yhteistyöhön ja auttamiseen. Meillä on lähes voittamaton halu vastata hyvään hyvällä, palvelukseen palveluksella. Se on yksi lajimme menestyksen peruspilareita, Ridley selittää kirjassaan Jalouden alkuperä – epäitsek

kyyden ja yhteistyön biologiaa (Art House 1999).

Eläinmaailmassa esiintyy yleisesti vastavuoroista epäitsekkyyttä, joka on kirjoitettu lajien perimään. Kannattaa auttaa muitakin kuin sukulaisiaan, jos voi odottaa saavansa myöhemmin vastapalveluksen. Yhteistyön omaksuneet lajit kuuluvat eläinmaailman menestyjiin. Ainakin jos mittarina pidetään sitä, kuinka hyvin ne ovat onnistuneet lisääntymään ja täyttämään maan.

Ihmislajin auttamishaluun vaikuttaa ratkaisevalla tavalla yksi asia. Mitä syvempi on luottamus kanssaihmisiin, sitä auliimmin ja laajemmin apua annetaan. Luottamus tuntemattomia kohtaan kukoistaa siellä, missä luotetaan julkisiin instituutioihin.

Tässä on Suomen vahvuus. Olemme luottamusyhteiskunta isolla ällällä. Isot kansainväliset kyselytutkimukset, kuten World Values Survey ja European Social Survey, mittaavat säännöllisesti ihmisten luottoa toisiinsa ja yhteiskunnan instituutioihin. Pohjoismaalaiset ovat päätyneet toistuvasti kärkeen.

Monissa maissa on kuljettu jo kauan aivan toiseen suuntaan. Yhdysvalloissa poliittiset mielipiteet ovat eriytyneet voimakkaasti. Luottamus muihin ihmisiin ja valtioon on hatara. Se ei lupaa hyvää kansakunnan tulevaisuudelle.

Kommentit (7)

Timo Lampinen
Liittynyt14.1.2014
Viestejä3
1/7 | 

Hyvä kirjoitus. Yllytän etsimään ja esittelemään sellaisten mahdollisten tutkioiden töitä, jotka ovat analysoineet lähiyhteistyön isoa muutosta ja sen käytännöllistä/kokeellista, palkatonta ja muutoksille mahdollisuuden antavaa kehittämistä nykyaikaan sopivalla tavalla.  Voisi olla lisätehot huikeita, sillä olen huomannut tuon ilmiön kehittäessäni ansiotyössä työhön liittyviä työnjakoja joustavammaksi ja toiminnan tarpeita paremmn vastaaviksi. 

Ollut huikeaa havaita, miten samalla kertaa paranee porukan viihtyminen, kulut vähenevät huimasti ja laatu paranee.  Ja oli vielä yleensä mahdollista sijoittaa ylijääneet entistä parempiin hommin samassa firmassa, kun oltiin ajoissa liikkeellä. Kansalaisyhteiskunnassa kun muutettaisiiin työnjakoja fiksusti, niin voisi tulla huimia säästöjä sekä kotitalouksille että julkiselle sekorille. Lisäksi mitä moninaisimpa muita hyötyjä monilla eri elämän alueilla. 

Eikä tarvi suinkaan merkitä mitään väkinäistä yhteisasumista , sillä yhteistyötä voi tehdä todella monella eri tavalla jos vain ymmärretään ottaa se kehittämisen kohteeksi.

Timo Lampinen

active
7/7 | 

We have worked for many general contractors, school regions, municipalities, and even companies over the years. From small repairs to large expansions, cantilever gates Edmonton, Elite Fencing Systems can help you meet all your commercial fencing needs. csgo accounts

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kärjekkäimmät vastustajat tietävät tästä vähiten. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Kärjekkäimmät vastustajat tietävät tästä vähiten. Kuva: Getty Images

Pahinta on täydellisen tietämättömyyden antama varmuus.

Milloin viimeksi luulit tietäväsi jonkin asian, vaikka olitkin lopulta väärässä? Siitä ei todennäköisesti ole kovin kauan.

Ihmisillä on nimittäin voimakas taipumus yliarvioida kykynsä. Pidämme itseämme tietävämpinä kuin olemme. Kysyttäessä suuri enemmistö pitää itseään tavallista parempana autonajajana. Taitojaan yliarvioivat eniten ne, jotka eivät läpäise ajokoetta.

Luulemme itsestämme liikoja varsinkin silloin, kun sille on niukimmin katetta. Mitä vähemmän tietää, sitä vankempi on usko omaan osaamiseen. Ihminen alkaa puhua asiasta kuin asiasta varmuudella, jonka vain täydellinen tietämättömyys voi antaa.

Evoluutioteorian isä Charles Darwin pohti asiaa jo 1800-luvun lopulla. Hän tuli siihen tulokseen, että tietoa varmemmin itsevarmuuden synnyttää tietämättömyys. Ne, jotka eivät tunteneet luonnonvalinnan teoriaa, arvelivat tietävänsä kaiken Darwinia paremmin.

Tietämisen harha voi hyvin tänäkin päivänä. Tutkijat kysyivät hiljattain yli 2 000 eurooppalaiselta ja yhdysvaltalaiselta käsityksiä geenimuuntelusta. Ensin pyydettiin mielipidettä geeniruokaan. Sen jälkeen testattiin tietämystä geenitekniikasta epätosilla ja tosilla väittämillä. Lopuksi vastaajat saivat itse arvioida omaa osaamistaan numeroasteikolla.

Tulos on karua luettavaa: kärkkäimmät geeniruoan vastustajat tiesivät asiasta vähiten, vaikka luulivat tietävänsä eniten.

Katteeton luotto omiin tietoihin voi johtaa ikäviin seurauksiin. Syntyy itsevarmoja päätöksiä hatarin perustein. Tietämättömyyden tuoma varmuus oli yksi keskeinen syy siihen, miksi Britannia hakee nyt eroa Euroopan unionista.

Vääriä mielikuvia ruokkii myös ihmisen ikuinen halu helppoihin ratkaisuihin monimutkaisessa maailmassa. Niitä ei vain ole olemassa.

Tuore esimerkki on muoviroska, joka kelluu pitkin maailman valtameriä (ks. s.14–23).

Merien pelastamiseksi on kehotettu pieniin tekoihin. Kielletään muovipussit ja pakkaukset Suomessa ja Euroopassa. Kietaistaan ostokset tulevaisuudessa kangaskasseihin.

Muovikriisi ei valitettavasti katoa pikatempuilla. Ongelma ratkeaa vasta, kun Aasia ja Afrikka saavat jätehuoltonsa kuntoon. Kourallinen köyhiä maita tuottaa suurimman osan meriin valuvasta roinasta. Muutos vaatii rikkaiden maiden apua.

Muovi ei ole loppujen lopuksi ongelman ydin, vaan muovia ympäristöön holtittomasti kylvävä ihminen.

Kommentit (39)

111
Liittynyt11.1.2019
Viestejä3318
2/39 | 

"Vääriä mielikuvia ruokkii myös ihmisen ikuinen halu helppoihin ratkaisuihin monimutkaisessa maailmassa. Niitä ei vain ole olemassa."

Yksi typerimmistä helpoista ratkaisuista oli tempaista hatusta uusi käsite nimeltä laajeneva avaruus.

Erikoista tuossa käsitteessä on se että ihmiset väittävät ymmärtävänsä miten avaruus laajenee.

Mutta kun heiltä kysyy asiasta ja pyytää kuvailemaan sanoin sitä mitä sille laajenevalle avaruudelle tapahtuu silloin kun sen metrinen koordinaatisto kasvaa, kukaan ei pysty kuvailemaan tapahtumaa sanoin tai visuaalisesti.

Joten laajeneva avaruus vaukuttaa olevan keisari alasti.

🤔

Ikuista työntävän voiman kierrätystä äärettömässä 3 D avaruudessa joka ei todellakaan laajene tai kaareudu. Laajeneva avaruus on keisari alasti!!!

111
Liittynyt11.1.2019
Viestejä3318
3/39 | 

"Vääriä mielikuvia ruokkii myös ihmisen ikuinen halu helppoihin ratkaisuihin monimutkaisessa maailmassa. Niitä ei vain ole olemassa."

Niin, juuri tuo helppo ratkaisu paistaa läpi laajenevassa avaruudessa.

On helppo kertoa miten se avaruus ei laajenee.

Se ei laajene ulos päin jo olemassa olevaan paikkaan.

Olisi mukava lukea miten se laajenee.

Syksy Räsänen kertoo että avaruus laajenee siten että sitä tulee lisää.

Ok, tuokin on helppo asia todeta.

Tule lisää

Miten sitä sitten tulee lisää?

Jostakin avaruuden ulkopuoleltako työntyy lisää avaruutta avaruuteen vai miten?

🤔

Ikuista työntävän voiman kierrätystä äärettömässä 3 D avaruudessa joka ei todellakaan laajene tai kaareudu. Laajeneva avaruus on keisari alasti!!!

Vierailija
4/39 | 

Mielestäni asiaan liittyy oleellisesti myös se että "tietää asioita" ja "ymmärtää asioita" on kaksi täysin eri asiaa. Pahinta on mielestäni se että tietää asioita, mutta ei ymmärrä mihin tieto perustuu. Pahin esimerkki on suomalainen rakennusalan koulutus, ammattikoulusta korkeakouhin.

Kaapelijehu
Liittynyt13.4.2009
Viestejä390
5/39 | 

Itsevarmuuden voi myös synnyttää arvomaailma. Toisille tärkeintä on rahan ansaitseminen. Jotkut johdonmukaisesti kannattavat kaikkea sitä millä voi päästä nopeasti tienaamaan ja vastustavat kaikkea sitä mikä koetaan taloudellisesti vanhingolliseksi. Itseäni tuossa kiinnostaa se, että jos sama koe tehtäisiin ilmastomuutoksesta, niin kumpi leiri tietää asiasta enemmän ja kumpi leiri uskoo olevansa oikeassa. Luulen että skepot tietävät asiasta vähiten, mutta uskovat tietävänsä asiasta eniten. Myöskin se kiinnostaa millaisia nuo testissä esitetyt väittämät olivat, keskityttiinkö niissä vain geenimuuntelun tekniikkaan vai otettiinko niissä myös huomioon geenimuuntelun seuraukset? Provisiot ruoasta isoille yrityksille, sillä verukkeella että omistavat noihin lajikkeisiin patentin? Mahdollisuus tuottaa lajikkeita jotka kestävät enemmän kasvinsuojeluaineita? jne...

Kaapelijehu

Jussi Larvanta
7/39 | 

" Luulen että skepot tietävät asiasta vähiten, mutta uskovat tietävänsä asiasta eniten."

Itse näkisin asian juuri toisin päin. On helpompaa julistaa virallisesti tunnustettua totuutta, kuin kyseenalaistaa sitä. Denialistit on sitten asia erikseen. On paljon ihmisiä, joita ei yksinkertaisesti kiinnosta tai eivät välitä, kun tietävät asian olevan tarpeeksi etäinen heille. Pahimmillaan heidän pitäisi luopua osasta tuloistaan. Denialisti voi ajatella " Ei minun elinaikanani ole huolta" Skeptikko taas kyseenalaistaa nykyisen teorian, jossa ihminen on syypää kaikkeen hiilidioksidin takia.

Sama pätee uskonnoissa. Yleensä etiikasta ja moraalista kiinnostuneimmat ovat uskontoja vastaan. Uskovainen taas näkee vain mitä laatikossa on ja kieltää kaiken sen ulkopuolisen olemassaolon. Jos oltaisiin ylä-aste tai 2. asteen tutkinnon aikana keskusteltu peruskristityn tai vannoutuneen ateistin kanssa moraalista ja etiikasta yleensä . Todennäköisesti peruskristitty ei ollut paljoa asiaa edes pohtinut, kun 15v-16v ateisti on käynyt asiaa tarkoin läpi mielessään ja päätynyt omaan näkemykseensä. Olin ET tunneilla 7-9 luokilla ja meillä oli mielestäni varsin fiksu ajatteleva ryhmä, joskin pieni. Massa meni asiaa enempää miettimättä rippikouluun ja uskonnontunneille. Me taas nähtiin valmiiksi pureskeltujen ajatusten tuputtaminen epäoikeudenmukaisena. Kävimme läpi myös uskonnollisuutta, mutta parasta oli kun mietimme miten tästä maailmasta saataisiin parempi ja oikeudenmukaisempi paikka meille kaikille!

Linda M. Barhorst
8/39 | 

Tämä on uskomattoman tyylikkäästi koostuva artikkeli. Varmistan, että kirjain sen kirjanmerkiksi ja palatakseni käsittelemään suuremman määrän arvokkaita tietojasi.  wefut

Matkapuhelinjätti ripustautui vanhaan.  Kuva: <span class="photographer">Lehtikuva</span>
Matkapuhelinjätti ripustautui vanhaan. Kuva: Lehtikuva

Joskus luovuttaminen on parempi ratkaisu.

Se taotaan päähän viimeistään koulussa: Sitkeä yrittäminen palkitaan. Kun olet aloittanut, se pitää viedä loppuun asti.

Aina ei onnistu, vaikka kuinka yrittäisi. Joskus luovuttaminen on parempi ratkaisu.

Hyvä esimerkki löytyy taloushistoriasta. Teknologiajätti Nokiasta tuli vuosituhannen vaihteessa osa kansallista identiteettiä ja jokaisen suomalaisen menestystarina. Se kehittyi lyhyessä ajassa pioneerihenkisestä startupista jättiyritykseksi.

Loiston päivät ajoittuvat 1990-luvun puolivälistä 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulle. Nokia ja sen kännykät tunnettiin ympäri maailmaa. On vaikea uskoa, että jokin toinen suomalainen tuote saavuttaisi enää samanlaista asemaa.

Nokia oli alansa kiistaton ykkönen vuosina 2007–2008, kunnes yhdysvaltalainen Apple julkaisi ensimmäisen iPhonen. Heti perään Google julkaisi oman Android-käyttöjärjestelmän. Nokian Symbian-käyttöjärjestelmä alkoi näyttää jälkeenjääneeltä.

Nokia pärjäsi vielä nipin napin halpapuhelinvalmistajille, mutta otti rankasti pataan Applelta. Ennen niin laadukkaat kännykät huonontuivat. Käyttöliittymistä tuli sekavia ja vaikeasti käytettäviä. Uusia malleja suollettiin silti kymmenittäin joka vuosi.

Miksi suomalaisjätti romahti? Nokian murrosvuosiin perehtyneet tutkijat nostavat esiin yhden keskeisen syyn. Yrityksen johto ei malttanut luopua valitusta tiestä. Tunneside vanhaan Symbian-käyttöjärjestelmään esti vaihtoehtojen löytämistä. Sen eteen oli tehty paljon työtä ja siihen oli sijoitettu valtavia summia. Rakkaasta ei luovuta!

Psykologit kutsuvat ilmiötä kognitiiviseksi vinoumaksi. Ripustaudumme vanhaan, vaikka parempi tulos syntyisi suuntaamalla uuteen.

Tapa on luultavasti syvällä biologiassa. Niin hiiret, rotat kuin ihmiset tarraavat samalla lailla vanhaan, vaikka ei kannattaisi. Amerikkaistutkijat selvittivät asiaa kokeissa, jossa tarjottiin erilaisia makupaloja. Jotkin olivat houkuttelevimpia kuin toiset. Makupalan valinnan ja saamisen välillä oli viive, ja koeyksilöt saivat vapaasti luopua yrityksestä ja siirtyä toisen herkkupalan valintaan , jos viive tuntui liian pitkältä.

Tulos oli karu. Alkuperäisestä valinnasta pidettiin kynsin hampain kiinni, vaikka odotus ei enää näyttänyt kohtuulliselta panokselta palkintoon nähden. Ripustautuminen vahvistui, mitä pidemmäksi herkun odotus venähti. Päätökseen vaikutti lopulta enemmän panostus kuin luvattu palkinto.

Kävi kuin Nokialle. Tuotti tuskaa panna piste asialle, johon oli uskottu ja sijoitettu niin paljon.

 

Kommentit (0)

Jo kuusivuotiaat tytöt uskovat, että äly on miehinen ominaisuus.

Viisi kertaa viisi on 25, siihen pitäisi lisätä 30 ja sitten jakaa vielä… Apua, mitä jos mä en taaskaan osaa tätä!”

Kymmenvuotias ratkoo matematiikan läksyjä. Tyttö kumittaa kaiken pois ja aloittaa taas uudelleen. Ärräpäät lentelevät.

Taidoissa ei ole vikaa, mutta välillä usko omiin kykyihin horjuu: ”Mulla ei ole matikkapäätä niin kuin veljellä.”

Suomalaistutkimuksissa on huomattu huolestuttava ilmiö. Kaikki ekaluokkalaiset tykkäävät matematiikasta, mutta jo kolmannella luokalla alkaa näkyä sukupuoliero: tyttöjen kiinnostus karisee, eivätkä he enää luota omiin kykyihinsä. Usko hiipuu, vaikka todellinen osaaminen olisi oivallista.

Pojat sen sijaan porskuttavat, vaikka taidoissa ei olisi aina kehumista. Todellista eroa sukupuolten keskimääräisessä matemaattisessa lahjakkuudessa ei ole.

Mitä ihmettä tytöille oikein tapahtuu? Asiaa on ihmetelty pitkään. Varmaa vastausta ei ole.

Jotain kertoo Science-lehdessä hiljattain julkaistu tutkimus. Sen mukaan jo kuusivuotiaat tytöt uskovat, että fiksuus on puhtaasti miehinen ominaisuus. Nämä varhaiset ajatukset omasta huonommuudesta menevät ihon alle ja estävät tyttöjä hyödyntämästä todellisia kykyjään. Syntyy itseään ruokkiva stereotypia.

Stereotypioiden vaikutus ihmisten käyttäytymiseen on osoitettu moneen kertaan. Jos miesten ylivertaisuutta korostetaan naisille ennen matematiikan testiä, he suoriutuvat kykyjään huonommin. Erityisen heikosti naisilla sujui eräässä tutkimuksessa, jossa heille kerrottiin ennen testiä, että matemaattinen menestys selittyy naisten ja miesten geneettisillä eroilla.

Koulussa matematiikasta ja luonnontieteistä tulee valitettavan usein poikien linnake. Tyttöjen kiinnostus laskee. Moni lakkaa panostamasta aineisiin ja sulkee samalla ovet usealta ammatilta.

Opiskelu ei ole kiinni pelkästään älyn lahjoista. Itseluottamus ratkaisee paljon.

Itseensä luottavat kilpailuhenkiset pojat valitsevat vaativampia oppimispolkuja kuin tytöt. Keskinkertaisesti matematiikkaa taitava poika ei epäröi lähteä opiskelemaan diplomi-insinööriksi, mutta ysin tyttö luulee olevansa siihen liian huono.

Meidän vanhempien, sukulaisten, kavereiden ja tuttavien pitäisi toitottaa tytöille, että heistä voi tulla mitä vain. Lapsi, jota palkitaan yrittämisestä, oppii luottamaan siihen, että hän voi itse vaikuttaa pärjäämiseensä.

Kehutaan tyttö päivässä!

Kommentit (58)

Vierailija
1/58 | 

Totta toinen puoli. Tytöt tarvitsevat kannustusta matemaattisiin aineisiin, mutta pojat lähes kaikkiin muihin. Erityisesti kielellisiin.

TomiP
2/58 | 

Pisa-tulosten perusteellahan tytöt pärjäävät poikia paremmin matematiikassa (niin kuin kaikessa muussakin). Siispä mistä huoli tyttöjen puolesta tulee? Pojistahan meidän huolissaan pitäisi olla. Matematiikka ei ole poikien linnake vaan ainoa aine, jossa pojat joten kuten pärjää tytöille.

Vierailija
3/58 | 

Huoli tyttöjen ja naisten hyvinvoinnista ja pärjäämisestä tulee syvältä ihmisen biologiasta, yhtä syvältä kuin piittaamattomuus poikien pärjäämisestä. Sitähän tämäkin blogi kuvastaa. Ihmiset elävät kullttuuristen narratiivien varassa, ja ne taas saavat aineksensa usein siitä, mikä tuntuu oikelta, ei  siitä mikä on totta. Tuntuu oikelta välittää tytöistä. Jälkikäteen keksitään mukarationaalisia syitä, kuten nyt vaikka se harhaluulo, että tytöt olisivat poikia huonompia matikassa. Oikeastihan tytöt ovat tosiaan tässä suomalaisessa peruskoulussa kaikessa parempia kuin pojat ainakin Pisan mukaan. Siis sen saman Pisan, joka kertoo, että suomalainen peruskoulu on yksi maailman epätasa-arvoisimista sukupuolten prjäämisen suhteen.

Mutta väliäkö sillä!  Kun olen huolestununt työistä, minusta tuntuu, että olen oikealla asialla ja hyvä ihminen! Mitä pojista? Syyttäköön vain itseään, jos eivät pärjää, nuo etuoikeutetut tyhmyrit.

Äänestyspäivän aatton kunniaksi: Päätin, että en äänestä ennen kuin joku ehdokas ottaa tämän Suomea uhkaavan häpeäpilkun asialistalleen. Ei vain tunnu oikealta tukea systeemiä, joka ei toimi näin keskeisessä asiassa.  Taitaa käydä niin että en äänestä enää koskaan. :)

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1785
4/58 | 

Tulin juuri kirjoittaneeksi näkemyksiäni (ja kokemuksiani)  tyttöjen fysiikan oppimisesta Tiedekokin blogin kommentteihin. Pääkohta siinä oli nykyisin trendiksi tulleen "hahmottavan lähestymistavan" korvaaminen  kehittämälläni "matemaattisella luonnonlakinäkemyksellä" (Dimensio 2/2005).  Siitä puhutaan seuraavassa linkissä ensin olevan "vapaa tahto"-kommentin jälkeen, jonka voi ohittaa. Toinen pääkohta oli opetuksen ankkuroiminen loogis-empiiriseen näkemykseen, jolloin ei ole mahdollista sanoa, että oppilas tai edes tavallinen fyysikkokaan ymmärtäisi ajattelunsa avulla fysiikan lakeja, siis sitä, miksi juuri sellaiset luonnon lait ovat valiutuneet

https://disqus.com/by/penttisvaris/

Kasvisruoka2
Liittynyt29.8.2015
Viestejä4452
5/58 | 

Evoluutiopsykologian vetäminen tällaisiin asioihin tuo minulle mieleen sen, että joillekin tiede on sellaista tästä tähän selittelyä, lähes yksinomaan.

Se on sellainen pikaselitys, jolla voi käytännössä selittää vähän kaikkea ja kenties tuntea olevansa jokseensakin tieteen harjalla. Ainoa ansio, jonka tiedän on se, että evoluutiopsykologia voi tuottaa epämukavia faktoja. Noin muutoin se on sellaista pikratuokatiedettä. Speed-metal tiedettä, jota voi käytännössä öyhöttää ja jolla voi selittää melkein mitä vain.

Tässä on siis enemmänkin pop-psykologian ja pop-evoluutiopsykologian kritiikkiä, ei tarkoitus ole edes kumota tai väittää evoluutiopsykologiaa täydeksi huuhaaksi tai edes ikävimpiä faktoja, joita se on tuottanut. Tarkoitus on sanoa, että siitä saa sellaista öyhötiedettä, jolla jokainen baarin pena selittää kaikesta kaiken.

Ruhollah.

Kasvisruoka2
Liittynyt29.8.2015
Viestejä4452
6/58 | 

Pop-evoluutiopsykologian suurin ongelma, se kannustaa tekemään hyvin nopeita suuria johtopäätöksiä, kritiikittömästi.

Ruhollah.

Brainwashed
Liittynyt20.1.2013
Viestejä19281
8/58 | 

Omien kokemuksieni mukaan naiset ovat tasavertaisia teoreettista matemaatiikkaa ja fysiikkaa vaativissa tehtävissä, mutta jäävät hieman miehiä heikommalle kun on kyse ns. vaativan luokan teknisestä hahmottamisesta ja lujuusarvionnista ( joka ei ole sama asia kuin nk. teoreettinen/klassinen/tekninen/ matemaattinen/ fysikaalinen lujuusoppi), jota ominaisuutta ei omaa kuin marginaalinen ryhmä miehiäkään - eli eräänlainen kyky nähdä ja hahmottaa miten jokin tulee olla toimiakseen, ns. näppituntuma - he ovat juuri niitä jotka ovat päätyneet historian kirjoituksiin suurten ja monimutkaisten rakennelmien arkkitehteina.
Sitten onkin naisten pätevyytä pönkittääkseni liuta ominaisuuksia, jotka naiset hallitsevat suvereenisti, ja joissa miehet jäävät alakynteen, ja näin tulee ollakin.
En rupea listäämään niitä tässä, koska lista olisi niiiiin pitkä. 😎

Vaihtelu virkistää

Vierailija
9/58 | 

Brainwashed, mihin kokemukseen tuo havaintosi perustuu? Mielestäni tuo alue jolla eroa näet, on varsin rajattu. Mietin voiko noin pieneltä (ja luvalla sanottuna melko epämääräiseltä) elämän alueelta päätellä juuri mitään.

Brainwashed
Liittynyt20.1.2013
Viestejä19281
10/58 | 

Kokemukseni johon havaintoni perustuvat ovat luonnollisesti rajatut oman elämäni suomista tilanteista, ja niitten voidaan toki katsoa olevan sangen rajatut, mutta jos kuitenkin on sallittua esittää henkilökohtainen mielipide ja arvio keskustelun aiheena olevasta, niin se olisi juuri se minkä esitin, eli että miehillä vaikuttaisi olevan paremmat edellytykset teknisessä hahmottamisesa noin yleisesti ottaen, yksinkertaisimpana esimerkkinä vaikkapa tilanne jossa on kaksi samanlaista lautakasaa, saha, nauloja ja vasara vierekkäin, ja sitten mies ja nainen saavat aikarajoitulsella tehtäväkseen nikkaroida niin korkea teline kuin suinkin mahdollista, joka kannattelisi heidän painonsa 80 kg kun heidät asetettaisiin istumaan sinne työnsä päätteeksi.
Mies istuisi suuremmalla todennäköisyydellä korkeammalla.

Vaihtelu virkistää

satan2000
11/58 | 

Niin siis vanhemmat näkevät naiset edelleen esineinä, muovisina ja muokattavina, totaalisen kontorllin alla olevina. Tunnen yhden koomasta heränneen aivovaurioisen hän oli oikea naisen perikuva, shoppailu oli elämän kohokohta ja kaikki mitä hän teki piti määrtä jo rasittavuuteen saakka. Shoppailu johti kamalaan tavara määrään ja purnukoihin joita vaan kokeiltiin, täysin markkina voimien uhri kukaan sitä ei kontrolloinut. Itsui hiljaa päydässä ja myötäili, ja kaikki tämä vain siksi että hän oli aivoiltaan vajaavainen, sellainen jota on helppo käyttää hyväksi. Näin kauvempaa kun ajattelen ystäväni ja naisen suhdetta, miltei laitonta, mutta sellainen on elävä esine, hänessä tiivistyi kaikki naiseuteen, hyvään naiseen liitettävt seikat.Naiskuluurin luomus? Ei välttämättä ollenkaan miesten unelma, jatkuva ohjailu on todella raskasta ja vie aikaa muulta.

satan2000
12/58 | 

Niin siis vanhemmat näkevät naiset edelleen esineinä, jonkun omaisuutena vanhuksen tai miehen, muovisina ja muokattavina, totaalisen kontrollin alla olevina. Josta siis fasitit unelmoivat. Tunnen yhden koomasta heränneen aivovaurioisen hän oli oikea naisen perikuva, shoppailu oli elämän kohokohta ja kaikki mitä hän teki piti määrtä jo rasittavuuteen saakka. Shoppailu johti kamalaan tavara määrään ja purnukoihin joita vaan kokeiltiin, täysin markkina- voimien uhri kukaan sitä ei kontrolloinut. Istui aina hiljaa päydässä ja myötäili, ja kaikki tämä vain siksi että hän oli aivoiltaan vajaavainen, sellainen jota on helppo käyttää hyväksi. Näin kauvempaa kun ajattelen ystäväni ja naisen suhdetta, miltei laitonta, mutta sellainen on elävä esine, hänessä tiivistyi kaikki naiseuteen, hyvään naiseen liitettävät seikat. Kristilliset arvotko?Naiskulutturin luomus? Ei välttämättä ollenkaan miesten unelma, jatkuva ohjailu on todella raskasta ja vie aikaa muulta, ellei tykkää holhota, jonka taas itse liitän naiseuteen hoivavietin.

Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat