Kirjoitukset avainsanalla media

Propaganda menee läpi, jos luotettavaa tiedonlähdettä ei ole. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Propaganda menee läpi, jos luotettavaa tiedonlähdettä ei ole. Kuva: Shutterstock

Riippumaton journalismi on parasta vastalääkettä valheille ja väärinkäsityksille.

Kaivoin kirjahyllystä pölyttyneen klassikon. George Orwellin Vuonna 1984 on kuvaus synkästä tulevaisuuden yhteiskunnasta, jossa kansalaisia valvotaan vuorokaudet ympäri ja pumpataan suut ja korvat täyteen propagandaa. Totuutta vääristellään valtion johdolle suotuisaksi. Kieltä ja ajattelua hallitaan.

Tärkein valvontaväline on kaukovarjostin, eräänlainen painajaismainen versio nykypäivän älytelevisiosta, jonka kautta ihmisiä voi valvoa ja aivopestä. Yöt ja päivät kaukovarjostin syöttää koteihin virallista propagandaa ja turruttavaa viihdettä.

Kirjan päähenkilö tekee valtion virastossa pitkää työpäivää menneisyyden muuttajana. Hän kirjoittaa historiaa uusiksi. Tekaisee väitteitä, joiden mukaan kaksi plus kaksi onkin viisi. Ihmiset uskovat sokeina, koska heille ei ole muutakaan vaihtoehtoa.

Vuonna 1984 on kestänyt aikaa hyvin, ja on vuosi vuodelta ajankohtaisempi. Kaukovarjostinta ei ole, mutta muuten maailma on monella tapaa orwellilaisempi kuin mitä Orwell osasi tarinoida. Ei tarvitse kuin vilkaista, mitä Venäjällä tapahtuu. Siellä lasketaan, että kaksi plus kaksi on viisi. Koska maan johto sanoo niin.

Tätä kirjoittaessani Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan on kulunut parisen viikkoa. Helsingin Sanomissa on julkaistu toimittaja Maria Petterssonin kuvaus siitä, miten Venäjän television iltauutiset selittävät hyökkäystä Ukrainaan. Valheen määrä on häkellyttävä. Virallisen narratiivin mukaan Venäjä ei käy sotaa, vaan suojelee itäukrainalaisia. Ukrainan tapahtumiin viitataan sanalla ”erikoisoperaatio”, ei koskaan hyökkäyksenä tai sotana. Vastassaan Venäjän joukoilla on paikallisia rosvoja ja fasisteja. Siviilikohteita ei pommiteta.

Uskokoon ken tahtoo. Valitettavan moni uskoo. Enemmistö venäläisistä pitää syynä hyökkäykseen naapurimaahan Ukrainan uhkaa Venäjää vastaan. Viesti menee läpi hyvin suuressa osassa väestöä, jolla ei ole pääsyä muihin tietolähteisiin. Tutkimusten mukaan venäläiset seuraavat tiiviisti televisiouutisiaan – ja myös melko pitkälle luottavat niihin. Vaihtoehtoiset tiedonlähteet ovat vähissä. Venäjä on viime aikoina ryhtynyt nujertamaan maan viimeisiä riippumattomia medioita.

Suomalaisten kannattaa muistaa se, kuinka Neuvostoliitto huijasi omiaan sotaan Suomea vastaan vuonna 1939. Rajan takana uskoteltiin ja uskotellaan edelleen, että suomalaiset hyökkäsivät naapurinsa kimppuun.

Tutkimusten mukaan koronaviruspandemiaan liittyvä väärän tiedon jakaminen vaati tuhansia kuolonuhreja. Nyt hölynpöly tappaa ihmisiä kranaatin lailla Ukrainassa. Venäläisnäkemyksen mukaan taisteluissa on heidän puolellaan kuollut joitakin satoja sotilaita. Ukrainalaiset puhuvat tuhansista. Siviilit ovat tässäkin sodassa lopulta kaikista suurimmat kärsijät.

Journalismi on se ikkuna, jonka kautta maailmaa tarkkailemme. Tarve riippumattomalle ja totuuteen pyrkivälle medialle on nyt suurempi kuin koskaan. Se on parasta vastalääkettä valheille ja väärinkäsityksille.

Kommentit (23)

CiaraCosima11
19/23 | 

Are you searching for an editing tool to create videos and share our best experiences with friends? Let KineMaster Pro Mod APK assist you in getting the most out of your work. Keep on reading to find out the excellent features that this Mod application brings!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Syöpä ylittää helposti julkisuuden kynnyksen. Kuva: <span class="photographer">SPL/MVPhotos</span>
Syöpä ylittää helposti julkisuuden kynnyksen. Kuva: SPL/MVPhotos

Syövästä ei päästä, vaikka mitä mullistavaa keksittäisiin.

Törmään niihin harva se viikko. Useimmiten iltapäivälehden lööpissä.

Huikea läpimurto syöpätutkimuksessa. Syövän salaisuus ratkeaa. Yksi lääke hoitaa kaikki syövät. Sota syöpää vastaan: tutkijat nujertavat yhteisvoimin kasvaimia.

Lööppitekstit tuovat elävästi mieleen tutun lapsuuden sadun Poika ja susi. Siinä poika jää laitumelle vahtimaan lampaita . Paimenessa aika käy pitkäksi.

Säpinää elämäänsä kaipaava poika alkaa huutaa apua: ”Susi hyökkää!” Kyläläiset kiiruhtivat hätiin, ja poika saa nuhteet turhasta hälytyksestä. Kun poika kolmannen kerran kiljuu susia, kukaan ei enää lotkauta korvaansa. Nyt on tosi kyseessä. Susi syö pojan.

Media toimii kuin sadun paimenpoika. Se huutelee huomionkipeyttään, kunnes kukaan ei enää jaksa kuunnella. Syöpälööpit ovat jo aikaa sitten kärsineet silmissäni hyperinflaation.

Media rakastaa juttutyyppiä, jota voi kutsua läpimurtouutiseksi. Ne ovat usein hutilaukauksia. Todellisuudessa tiede etenee pienin askelin. Tärkeätkin uudet havainnot putkahtavat esiin vähitellen, pikkuruisina palasina ja lisätietona.

Äärimmäisen harvoin jokin tieteellinen löytö on vallankumouksellinen – tai ainakin sitä on havaintohetkellä vaikea tunnistaa merkitykselliseksi, huomauttaa professori Risto Johansson tiedetoimittaja Satu Lipposen kokoamassa kirjassa Syöpä & Media & Julkisuus.

Syöpätutkimuksessa tulokset eivät näy saman tien, mutta voivat osoittautua myöhemmin mullistaviksi. Siksi suurimmat läpimurrot tapahtuvat pikku hiljaa, median huomaamatta.

Toissavuotinen lääketieteen nobel jaettiin 1990-luvulla tehdystä perustutkimuksesta. Se paljasti uusia piirteitä elimistön puolustussoluista. Havaintoja hyödynnetään nyt uusissa immunologisissa hoidoissa, joissa ihmisen omat solut usutetaan syövän kimppuun.

Suurin läpimurto on ollut inhimillinen. Syöpä ei ole enää välitön kuolemantuomio. Osaamme hoitaa sitä yhä paremmin. Kuolemat ovat puolittuneet vuodesta 1950. Yhä useampi sairastunut julistetaan terveeksi.

Silti syövästä ei päästä, vaikka mitä läpimurtoja tehtäisiin. Se yleistyy, kun väestö vanhenee. Syöpä on hinta pitkästä iästä. Joka kolmas meistä sairastuu siihen jossain elämänsä vaiheessa.

Minun kaltaistani keski-ikäistä miestä odottaa varmuudella ainakin eturauhassyöpä, jos elän riittävän pitkään. Et kuitenkaan välttämättä ehdi kuolla siihen, valisti tuttu patologi. Lohdullista, vai mitä?

Kommentit (10)

111
Liittynyt11.1.2019
Viestejä3318
1/10 | 

Ultrasound can selectively kill cancer cells

https://phys.org/news/2020-02-ultrasound-cancer-cells.html

"I thought it was intriguing and that, if it worked, could be a revolutionary way of treating cancer"

🤔

Ikuista työntävän voiman kierrätystä äärettömässä 3 D avaruudessa joka ei todellakaan laajene tai kaareudu. Laajeneva avaruus on keisari alasti!!!

Käyttäjä21997
Liittynyt16.3.2020
Viestejä5
2/10 | 

Meilahden keuhkoklinikalla lääkärinä työskentelevä Jere Reijula kertoo (HS 25.3.): “Se, ettei tautiin ole täsmällistä hoitoa, aiheuttaa ahdistusta myös lääkärikunnassa.”

Uutisten mukaan Koreassa, Kiinassa, Iranissa, Italiassa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa on annettu sairaaloiden teho-osastoilla hyvin hoitotuloksin c-vitamiinin mega-annoshoitoja koronaviruspotilaille. Miten toimitaan Suomessa?

New York Posti-lehti uutisoi 24.3.2020 kahden Long Islannin sairaalan teho-osaston koronaviruspotilaille annetuista C- vitamiinin mega-annoshoidoista ja haastatteli keuhkosairauksien erikoislääkäriä, Dr. Andrew G. Weberiä:

"Dr. Andrew G. Weber, a pulmonologist and critical-care specialist affiliated with two Northwell Health facilities on Long Island, said his intensive-care patients with the coronavirus immediately receive 1,500 milligrams of intravenous vitamin C.

"Identical amounts of the powerful antioxidant are then readministered three or four times a day,
“The patients who received vitamin C did significantly better than those who did not get vitamin C,” he said.
“It helps a tremendous amount, but it is not highlighted because it’s not a sexy drug.”

Shanghain aluehallinnon terveysviranomaiset myönsivät 21.2.2020, siis kuusi viikkoa sitten, kolmelle sairaalalle koronaviruspotilaiden C-vitamiinin mega-annosten hoitovasteen tutkimuksiin tutkimusluvat ja antoivat C-vitamiinin mega-annoksia koskevan hoitosuosituksen.

Nämä kolme kiinalaista koronaviruksen c-vitamiinin mega-annoshoitoja koskevaa potilastutkimusta saadaan päätökseen huhtikuussa ja niiden tulokset julkaistaan.

Martti Pelho
suuhygienisti
Terveydenhuollon preventiikan erityispätevyys
Saundersfoot
Cymru (Wales)

Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat