Kirjoitukset avainsanalla media

Syöpä ylittää helposti julkisuuden kynnyksen. Kuva: <span class="photographer">SPL/MVPhotos</span>
Syöpä ylittää helposti julkisuuden kynnyksen. Kuva: SPL/MVPhotos

Syövästä ei päästä, vaikka mitä mullistavaa keksittäisiin.

Törmään niihin harva se viikko. Useimmiten iltapäivälehden lööpissä.

Huikea läpimurto syöpätutkimuksessa. Syövän salaisuus ratkeaa. Yksi lääke hoitaa kaikki syövät. Sota syöpää vastaan: tutkijat nujertavat yhteisvoimin kasvaimia.

Lööppitekstit tuovat elävästi mieleen tutun lapsuuden sadun Poika ja susi. Siinä poika jää laitumelle vahtimaan lampaita . Paimenessa aika käy pitkäksi.

Säpinää elämäänsä kaipaava poika alkaa huutaa apua: ”Susi hyökkää!” Kyläläiset kiiruhtivat hätiin, ja poika saa nuhteet turhasta hälytyksestä. Kun poika kolmannen kerran kiljuu susia, kukaan ei enää lotkauta korvaansa. Nyt on tosi kyseessä. Susi syö pojan.

Media toimii kuin sadun paimenpoika. Se huutelee huomionkipeyttään, kunnes kukaan ei enää jaksa kuunnella. Syöpälööpit ovat jo aikaa sitten kärsineet silmissäni hyperinflaation.

Media rakastaa juttutyyppiä, jota voi kutsua läpimurtouutiseksi. Ne ovat usein hutilaukauksia. Todellisuudessa tiede etenee pienin askelin. Tärkeätkin uudet havainnot putkahtavat esiin vähitellen, pikkuruisina palasina ja lisätietona.

Äärimmäisen harvoin jokin tieteellinen löytö on vallankumouksellinen – tai ainakin sitä on havaintohetkellä vaikea tunnistaa merkitykselliseksi, huomauttaa professori Risto Johansson tiedetoimittaja Satu Lipposen kokoamassa kirjassa Syöpä & Media & Julkisuus.

Syöpätutkimuksessa tulokset eivät näy saman tien, mutta voivat osoittautua myöhemmin mullistaviksi. Siksi suurimmat läpimurrot tapahtuvat pikku hiljaa, median huomaamatta.

Toissavuotinen lääketieteen nobel jaettiin 1990-luvulla tehdystä perustutkimuksesta. Se paljasti uusia piirteitä elimistön puolustussoluista. Havaintoja hyödynnetään nyt uusissa immunologisissa hoidoissa, joissa ihmisen omat solut usutetaan syövän kimppuun.

Suurin läpimurto on ollut inhimillinen. Syöpä ei ole enää välitön kuolemantuomio. Osaamme hoitaa sitä yhä paremmin. Kuolemat ovat puolittuneet vuodesta 1950. Yhä useampi sairastunut julistetaan terveeksi.

Silti syövästä ei päästä, vaikka mitä läpimurtoja tehtäisiin. Se yleistyy, kun väestö vanhenee. Syöpä on hinta pitkästä iästä. Joka kolmas meistä sairastuu siihen jossain elämänsä vaiheessa.

Minun kaltaistani keski-ikäistä miestä odottaa varmuudella ainakin eturauhassyöpä, jos elän riittävän pitkään. Et kuitenkaan välttämättä ehdi kuolla siihen, valisti tuttu patologi. Lohdullista, vai mitä?

Kommentit (5)

binary today 5
1/5 | 

Best Binary Options Signals is a binary options notification based on the right market situation on the market. People know that before starting a trade, any Trader has to do a proper investigation of the asset as well as the market. 

111
Liittynyt11.1.2019
Viestejä2434
2/5 | 

Ultrasound can selectively kill cancer cells

https://phys.org/news/2020-02-ultrasound-cancer-cells.html

"I thought it was intriguing and that, if it worked, could be a revolutionary way of treating cancer"

🤔

Ikuista työntävän voiman kierrätystä äärettömässä 3 D avaruudessa joka ei todellakaan laajene tai kaareudu. Laajeneva avaruus on keisari alasti!!!

Käyttäjä21520
Liittynyt13.2.2020
Viestejä3
5/5 | 
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat