Kirjoitukset avainsanalla ympäristö

Varmasti haitallinen kemikaalikuorma. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Varmasti haitallinen kemikaalikuorma. Kuva: Getty Images

Suurimmat vaarat aiheuttaa ihminen itse.

Suomessa vietettiin äskettäin kemikaalihaasteviikkoa. Yleisradion pyörittämä kampanja kannusti jokaista kansalaista keventämään kemikaalikuormaansa.

Vaikka kemikaaleihin törmää kaikkialla, omaan taakkaansa voi vaikuttaa, Ylen kampanjassa rohkaistiin. Altistumme päivittäin sadoille, jopa tuhansille kemikaaleille, joita saamme muun muassa ruoasta, tekstiileistä ja puhdistusaineista.

Kansalle tarjoiltiin arkisia vinkkejä kemikaalikevennykseen: karsi kosmetiikkaa, vaihda muoviastiat puisiin ja käytä maltilla pesuaineita. Lupaus: säästyt terveysriskeiltä.

Kemikaaliviikon perusidea kuulosti hyvältä, mutta sen näkökulma oli turhan kapea.

Jokainen kemian perusteet muistava tietää, että me kaikki koostumme kemikaaleista. Sinäkin olet molekyylicoktail. Kemikaaleja et voi välttää, vaikka kuinka haluaisit.

Välttämisen sijasta pitäisi puhua priorisoinnista: mitkä aineet ovat oikeasti vaaraksi terveydelle?

Se, että elimistöstä löytyy merkkejä kymmenistä ympäristökemikaaleista, ei merkitse vielä yhtään mitään. Olennaista on, onko jotain kemikaalia niin paljon, että se vaarantaa terveyden. Suomalaisten altistuminen ympäristömyrkyille on itse asiassa pienentynyt murto-osaan vuosikymmenten takaisesta.

Turhan kemikaalipelon lietsominen voi aiheuttaa sen, että keskitymme vääriin asioihin ja oikeat ongelmat jäävät hoitamatta. Kuurnimme hyttysen, mutta nielemme samalla kamelin, emmekä edes huomaa.

Ylen kampanjassa kemikaaleiksi leimattiin vain synteettiset kemikaalit, kuten muovien pehmentimet tai tekstiilien palonestoaineet. Kummankaan terveyshaitoista ei ole vakuuttavaa näyttöä. Tarpeetonta altistusta kannattaa toki välttää.

Varmuudella haitallisen kemikaalikuorman suomalaisille aiheuttavat alkoholi ja suola. Jälkimmäinen jopa näyttää kemikaalilta, katsokaapa vaikka keittiön kaapista.

Alkoholin ja suolan liikakäytön seuraukset näkyvät piikkinä kuolinsyytilastoissa. Jos niiden aiheuttamia kuolemia kuvataan kerrostalolla, synteettisten kemikaalien kuolonuhrit jäävät pannukakuksi.

Mikäli alkoholi ja suola satuttaisiin keksimään nyt, EU- viranomaiset luultavasti estäisivät niiden myynnin kuluttajille terveyshaittojen takia.

Elämä on täynnä vaaroja. Synteettiset kemikaalit pelottavat, mutta tappavin uhka ovat silti omat kehnot elintapamme.

Myös media voi katsoa peiliin. Uutisissa harvinaiset ja eksoottiset riskit ylikorostuvat, tuttuihin suhtaudutaan huolettomammin. Elintarvikkeiden lisäaineet, Tšernobylin laskeuma ja Talvivaaran kaivoksen jätevesipäästöt saavat paljon palstatilaa, vaikka niiden merkitys suomalaisten terveydelle on käytännössä olematon.

Kommentit (8)

Vierailija
1/8 | 

Lainaus: "Suomalaisten altistuminen ympäristömyrkyille on itse asiassa pienentynyt murto-osaan vuosikymmenten takaisesta".

Omalta osalta vahvistan väitteen. Esim. ei ole enää lyijyä bensiinissä. Pikkupoikana perusteellisesti tutustuin DDT:henkin ainakin pari kertaa. Taisi kulkea Täystuhon nimellä. Tuli jostain täitä ja lähtivät äkkiä kun tuprutettiin Täystuhoa päähän ja sitten pipo nupin peitteeksi.

Rikkaruohon torjunta onnistui Bladanilla (ei varmaa muistanko nimen oikein). Yksi nainen yritti sillä torjua myös henttunsa ryyppäämistä ja lisäsi sitä herran vinettoon. Ryyppääminen loppui ja samalla lakkasi hengittämästäkin ynnä nuorikko linnaan taposta.

Kun kaikkia muutkin myrkyt muistaa, niin pitäisi jo olla kuollut, jos kauhistelut olisivat täysin totta. Aivotoiminnan tasoa en tietenkään voi itse määritellä, mutta usein on haukuttu törpöksi.

Sen puoleen, olen myös sitä mieltä, että sekä muoveja, että muita kemikaaleja kärsii kyllä vältellä ja vähennellä. Vähemmälläkin tulisi toimeen ja naisväkikin on parhaimmillaan puhtaana ilman maalia ja hirveitä hajusteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ilmansaasteiden happamoittamat järvet olivat nykyistä kirkkaampia. Kuva: Shutterstock

 

Ruskeasta tulee Suomen järvien perusväri. Syy löytyy ilmasta.

Varsinais-Suomessa Liedon ja Kaarinan kuntien rajalla nähtiin toukokuussa pienimuotoinen ihme. Samea ja haiseva Littoistenjärvi kirkastui kertalaakista, kun siihen kaadettiin parisataa tonnia vedenpuhdistuskemikaalia.

Käsittely värjäsi järven komean turkoosiksi ja läpikuultavaksi. Ero entiseen oli valtava. Takavuosina näkösyvyys laskettiin senteissä.

Välimerellistä kirkkautta kesti valitettavasti vain pari viikkoa. Kemikaalien paras teho hiipui. Lopputulos näyttää normaalilta suomalaisjärveltä.

Kemikaaleilla luotu kirkkaus houkutteli Littoistenjärven rannoille sadoittain uteliaita, mutta vielä suurempi kuhina käynnistyi sosiaalisessa mediassa. Moni intoutui taivastelemaan sisävesien surkeaa tilaa. Miksi mökkirannat täyttyvät leväpuurosta? Eikö kukaan tee mitään?

Surkuttelu perustuu osin näköharhaan. Jokakesäiset uutiskuvat rehevöityneistä uimarannoista antavat liian lohduttoman kuvan. Todellisuudessa yli 85 prosenttia Suomen järvistä on joko hyvässä tai priimakunnossa. Puheille tuhansien puhtaiden järvien maasta löytyy yhä katetta.

Tilanne on täysin toinen kuin vielä 1980-luvulla, jolloin kaupungit ja teollisuus sumeilematta lorottivat likavesiä ympäristöön.

Tekemistä silti riittää. Rehevöityminen rassaa varsinkin etelän pieniä vesistöjä.

Kuka turmeli Suomen järvet? Jos somekansalta kysytään, tarinan roisto löytyy soilta: turpeen nostajat pilaavat ja samentavat kirkkaat vedet.

Tilastot kertovat toista. Turpeen nosto tuottaa paikallisia pulmia, mutta sen osuus koko ravinnekuormasta on noin prosentti – pisara järvessä.

Pahiksista kaksi on ylitse muiden: peltoviljely ja karjatalous. Metsätalouskaan ei saa synninpäästöä. Metsäojat valuttavat järviin humuksen ja raudan kellanruskeaksi värjäämiä vesiä.

Ruskeasta onkin tulossa Suomen järvien normiväri. Jo luonnostaan tummat vedet värjääntyvät kaikkialla pohjoisella pallonpuoliskolla. Muutos alkoi 1990-luvulla ja kiihtyy.

Syitä on kaksi: happamoittavien ilmansaasteiden vähentyminen ja ilmaston lämpeneminen. Molemmat lisäävät sade- ja sulamisvesien valumaa järviin. Humus ja rauta juhlivat.

Nykykeinoin tummumista ei voi juuri estää. Se näyttää väistämättömältä.

Ilmiössä voi halutessaan nähdä yhden hyvän puolen: sinilevät eivät viihdy ruskeavetisissä järvissä.

Heleää heinäkuuta Tieteen lukijat!

Kommentit (11)

Vierailija
1/11 | 

Hei,,

Järvien tummumisesta kannattaisi tehdä puolueeton artikkeli, jonka taustalla olisivat todelliset tiedemiehet. Nyt ymmärrys perustuu turvetuotannon rahoittamiin tutkimuksiin, jossa kokonaisuuden kuva katoaa. Kun puhutaan turvetuotannon veden laadusta, niin sitä on vääristelty vuosia vaikkakin ranta-asukkaat hyvin ovat nähneet vaikutukset. Niitä on yritetty vaientaa vajavaisilla selityksillä. Nyt kun maailmassa puhtaan veden määrä vähenee räjähtävällä vauhdilla, Suomessa tulee aika jolloin puhdas vesi on arvossaan. Tämä lopettaa maailman arvokkaimman raaka-aineen pilaamisen myös meillä.

Kun puhutaan turvetuotannosta, niin silloin kannattaa puhua humushaposta ja muista aineista kuin ravinteista tai kiintoaineesta, Tosiasia on, että turvetuotannosta purkautuu valtavat määrät liuenneita aineita mukaan lukien monenlaisia humushappoja ja ympäristölle vaarallisia pelkistyneitä rikkiyhdisteitä. Humushapot yhdessä raudan hapettumisen kanssa muodostavat erittäin hyvää ravinnetta leville ja muille vesikasveille vesistöissä. Tämä perustuu siihen, että humushappo sitoo hyvin monia alkuaineita, jolloin ne ovat helposti käytettävässä muodossa kasveille. ...Miksiköhän ihmiset  laittavat turvetta keväisin kotipuutarhaan  tai  sodan aikana ajettiin mutaa suolta pelloille. Turhaanko? Miksi samaa vaikutusta ei olisi vesistössä?

Kannattaisi laskea, paljonko vettä purkautuu vesistöön turvetuotannosta vuodessa ja minkä kokoisia altaita Suomen matalat järvet ovat? Tosiasiassa sinne purkautuu tuhansia tankkiautollisia humuspitoista vettä, joka värjää järvien vedet. Kannattaa tehdä lasikoe kotona, millainen määrä suovettä värjää juomaveden. Miksi taas lapissa suolammet ovat kirkkaita? Miksi ei ruskeita?

Suosittelin, että nostaisitte tiede lehtenä tosiasiat esille. Tosiasiapohjaiset jutut nostaisivat lehtenne arvostusta ja saisitte varmaankin enemmän lukijoita,

psv
Liittynyt27.11.2013
Viestejä362
2/11 | 

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/lukijalta/mets%C3%A4ojitu...

Kuten ylläoleva linkki kommentteineen osoittaa, metsäojitus voi olla hyvinkin haitallista luonnon kokonaisuudelle.

http://epublications.uef.fi/pub/urn_nbn_fi_uef-20140747/urn_nbn_fi_uef-2...

Kontiolahden Selkien kylän metsäojituksen vaikutuksista suomaisemiin ja vaikutuksista ihmisten mieleen sekä tietysti erilaisista happamoitumiseen liittyvistä haittavaikutuksista on tuossa ylhäällä  pro gradu -tutkimus.

Minulle on kerrottu eräästä Nivalassa ojitetusta suoperäisestä metsästä, että ennen ojitusta alueelta sai paljon marjoja, mutta nykyään ei yhtään..

MARY CLIFFORD
3/11 | 

Tämä on todistukseni ihmisen hyvää työtä kohtaan, joka auttoi minua .. Minun nimi on
Mary Clifford, ja minä tukenani Lontoossa. Elämäni on palannut! 8 vuoden jälkeen
avioliitto, mieheni jätti minut ja jätti minut kolmen lapsemme kanssa. minusta tuntui kuin
elämäni oli loppumassa ja hajosi. Kiitoskärjen ansiosta
kutsuttu DR Ogbo, jonka tapasin verkossa. Yhdessä uskollisena päivänä, kun selailin
Internetin kautta etsinyt hyvää kirjoituspistettä, joka voi
ratkaise ongelmani. Tapahtui joukko todistuksia tästä
erityinen oikeinkirjoitus. Jotkut ihmiset todistivat, että hän toi Exin
rakastaja takaisin, jotkut todistivat, että hän palauttaa kohdun, jotkut todistivat hänen olevan
voi heittää loitsun lopettamaan avioeron ja niin edelleen. Oli yksi erityinen
todistuksen, jonka näin, oli kyse naisesta, jota kutsuttiin armoksi, hän todisti, miten
Dr Ogbo toi takaisin Ex-rakastajansa alle 72 tunnissa ja lopussa
todistuksen hän pudottaa Dr Ogbo sähköpostiosoite. Kun olet lukenut kaikki nämä, minä
päätti antaa DR Ogboa yrittää. Otin yhteyttä sähköpostitse ja selitin hänen
ongelma hänelle. Vain 3 päivässä mieheni tuli takaisin minulle. Olemme ratkaisseet meidän
ja olemme edes onnellisempiakin. Tohtori Ogbo on todella lahjakas
ja lahjakas mies ja en aio lopettaa julkaisemista, koska hän on
ihana mies ... Jos sinulla on ongelma ja etsit todellista ja
aito spell caster ratkaisemaan tämän ongelman sinulle. Kokeile suurta dr Ogboa
tänään, hän voi olla vastaus ongelmaan. Tässä hänen yhteyshenkilönsä:
drogbohighspiritualspellcaster@gmail.com Kiitos suuresta Ogbosta. Ota yhteyttä
seuraavista:

(1) Jos haluat ex: n takaisin.
(2) jos sinulla on aina pahoja unia.
(3) Haluat olla edustettuina toimistossasi.
(4) Haluat, että naiset / miehet juoksevat sinua.
(5) Jos haluat lapsen.
(6) [Haluat olla rikas.
(7) Haluat sitoa miehesi / vaimosi olemaan sinun ikuisesti.
(8) Jos tarvitset taloudellista tukea.
(9) Kasviperäinen hoito
10) auttaa tuomaan ihmiset ulos vankilasta
(11) Avioliitot
(12) Miracle Spells
(13) Kauneudenhahmot
(14) PROFICHY CHARM
(15) vetovoimat
(16) Evil Eye Spells
(17) Kissing Spell
(18) Poista Sairauden loitsuja
(19) VALITSEMINEN VAPAUTTAMISEKSI
(20) MENETTELY KOKONAISUUDESSA
(21) Hurmaa saada kuka rakastaa sinua.
(22) Liiketoimintaperiaate
(23) Poista hiv-sairaus loitsuja

Ota yhteyttä tänään: drogbohighspiritualspellcaster@gmail.com
+2348057586216 Voit myös CONTACT HIM ON whats-app samassa puhelimessa
määrä.

Gabriel Katherine
4/11 | 

Romanialainen Gabriel Katherine i meni naimisiin Patrickille, joka on liikemies, kun olin naimisissa hänen kanssaan, kun hänellä oli kaksi lasta, sunnuntaina näki hänen puhuvan naisen kanssa ja sen jälkeen hän alkaa toimia jonkin verran, kun kyselen häneltä, hän kertoi minulle, että se oli entinen tyttöystävä takaisin kouluun, kun mieheni alkoi pysyä myöhään, kun kysyin häneltä, miksi hän valehtelee minulle, kun hän erosi 1 kuukauden kuluttua, he asuivat yhdessä asunnosta täällä taloni ja he elävät hyvin, mutta silti rakastan mieheni ja minä tarvitsen häntä takaisin elämässäni, he olivat yhdessä, joten tulin kosketuksiin dr Sacre'n kanssa, joka lupasi minulle ja hän tuli takaisin minulle kaikki kiitos hänelle on apua, ota yhteyttä sähköpostilla Sacretempleofpower@gmail.com tai soita tai WhatsApp: +2348159768201 apua ja hän auttaa sinua takaisin rakastajaasi

Safina Jakov
6/11 | 

TODISTUS

Nimeni on Safina Jakov, minä olen Puolasta ja jakan tämän maailman tosi elämäntarinaani, haluan maailma tietää erinomaisesta ja rehellisestä suuresta miehellisestä Akinista Akinista, minulla oli ongelmia minun aviomies ja hän meni eroon eroon, koska minulla ei ollut lasta hänelle 9 vuoden avioliiton jälkeen ja etsin apua kaikkialla, tiedän, että voisi auttaa minua ja näen yhden ilmoituksen, josta puhutaan Dr Akinista miten hän voisi auttaa häntä 24 tuntia, otin nopeasti yhteyttä, ja hän kertoi minulle, että hän auttaa minua ongelmani kanssa 48 tuntia en ollut varma hänen sanoista, toistaiseksi hän toi takaisin mieheni, joka jäi alle 48 tunteina ja mieheni paluun jälkeen olen onnellinen nainen maan päällä, koska olen raskaana poikavauva, todistan tänään, koska kerroin tohtori Akinille, että annan maailman tietää hänestä ja jopa niille, jotka tarvitsevat ratkaisu elämäsi ongelmiin, ota hänet yhteyttä tähän päivään mennessä ja ota yhteyttä: WhatsApp ja Viber Chat: +27656406432. Sähköposti: akinsolutiontemple@gmail.com

Prof remmy
9/11 | 

Money Spell Caster | Money Spells That Really Work - Money Rituals to Get Rich Call +27660670249
Money spells that will increase your wealth, money spells to help you get more money and money spells to solve all your financial problems. I have access to the supernatural world & can use my divination powers to change your money fortunes and set you to a path of bountifulness and no lack. Be financially secure happy and deliciously rich with all the material wealth that money can buy with my money spells. I have helped many powerful businessmen make big decisions that brought them large amounts of money by the use of powerful money spells. Money spells can create wealth. Money spells are safe and ethical to use if used for the right purposes. Money spells should not be used incorrectly or to create harm. I have much experience with potent money spells to being your business money. Powerful money spells to gain more money. Let success & prosperity flow into your life using money spells to attract wealth & increase your luck with money. Get off the poverty road and onto the path of prosperity now. If money has been tight and things haven’t been going very well financially, this is just the money spell you’ve been looking for. With this money spell several things begin happening simultaneously, you may find money in unexpected places, you may get sudden and unexpected creative money-making ideas, and people may start presenting you with money-making opportunities. This spell also seems to have a cumulative or snowball effect, the more you take advantage of and act on the opportunities that come up, the more opportunities present themselves. Money spells to attract money, success & help you become rich. Turn your idea or business into gold using powerful money spells. Pay all your debts, win the lotto and experience luck when gambling at the casino using money spells, lottery money spells, casino spells & business money spells. Spiritual rats for money, short boy spirits for money, magic wallet spells, lottery money spells, business spells & casino winning spells. Powerful money spells to help you get money, get a job, get a loan, increase business and achieve financial success. Visit https://psychicremmy.webnode.com/lottery-spells/ or call +27660670249

Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons.</span>
Kuva: Wikimedia Commons.

Direktiivi olettaa, että 20 asteessa pyykistä tulee puhdasta. Voi käydä päinvastoin.

Kurkku ei saa olla käyrä. Tomaatin ei pidä olla liian pyöreä. Ruisleipää ei sovi mainostaa suomalaisuudesta kertovilla sanoilla tai kuvilla. Lakupiiput kielletään, samoin soutuveneen tervaaminen ja muropakettien lelut.

Monille Euroopan unionin direktiivit ovat pelkkä vitsikokoelma. Vaikka EU ei enää säätelekään kurkun muotoa ja vaikka iso osa kielloista on osoittautunut urbaanilegendoiksi, Brysselin maine älyttömien määräysten ehtymättömänä tehtaana elää ja voi hyvin.

On naljailussa järkeäkin mukana. Uuden ympäristövaatimuksen mukaan kaikissa unionin alueella myytävissä pyykinpesukoneissa on oltava 20 asteen kylmäpesuohjelma.

Pulma on siinä, ettei 20 asteessa tule puhdasta. Sen tajuaa jokainen, joka on joskus yrittänyt puhdistaa paistinpannua kylmässä vedessä. Rasva ja muu tiukassa istuva lika on ja pysyy. Vaatteet saattavat kylmäpesun jäljiltä jopa likaisempia kuin koneeseen laitettaessa.

Keskeinen ongelma piilee pesuaineista. Ne eivät aktivoidu alhaisissa lämpötiloissa. Monet asiantuntijat ovat varoittaneet, että kylmäpesun yleistyminen tuo markkinoille tujumpia kemikaaleja, jotka kuormittavat ympäristö. Se lyö ekoajattelua korville. Alhaisessa lämpötilassa pesty vaate myös pinttyy nopeammin ja heitetään herkemmin pois.

Myönnetään: ei kukaan pakota tinkimään pesulämpötilasta. Silti määräystä on hieman vaikea ymmärtää. Koetetaan.

Tätäkään direktiiviä ei ravistettu hihasta. Taustalla on pitkän tähtäimen tavoite energian säästämiseksi. Pesukone kuluttaa sähköä varsinkin veden lämmittämiseen.

Mutta kuinka paljon energiaa kotitalous oikeasti säästää tällä konstilla? Kansainvälisen arvioin mukaan ehkä 50—100 kilowattituntia vuodessa, jos pesu 20 asteessa otetaan tavaksi ja korkeitaan joka kymmenes koneellinen pyörii 60:ssä. Se vastaa 5—10 saunomiskertaa, jos käytössä on tavallinen sähkökiuas. Jokainen voi miettiä, onko se paljon vai vähän.

Kylmäpesumääräys on esimerkki siitä, kuinka Euroopan unioni käyttää paljon aikaa ja energiaa EU-tason sääntelyyn, vaikka ratkaisu saattaa piillä enimmäkseen muualla.

Uskon tässä asiassa enemmän asenteisiin kuin direktiiveihin. Jostain varmaan löytyy jo valmis laskelma, paljonko energiaa säästyy kun pestään vain täysiä koneellisia eikä turhaan pyykätä puoliksi puhtaita vaatteita. Kuinka usein sinä viskaat vähän käytetyn vaatteen likavaatekoppaan?

Kommentit (22)

Pseudohippi
Liittynyt27.11.2006
Viestejä24223
1/22 | 

Minulla on ollut muutaman vuoden käytössä pesukone, jossa on myös 20 asteen pesuohjelma. En taida olla koskaan käyttänyt sitä. Mutta voisin hyvin harkita käyttöä jos markkinoilla olisi tähän lämpötilaan sopivia tehokkaita pesuaineita.

Kukaan ei pakota pesemään 20 asteessa, ei nyt eikä tulevaisuudessa. Direktiivin tarkoitusena on (paitsi pyrkiä energian säästöön niin myös) tarjota pesuaineteollisuudelle insentiivi pyrkiä kehittämään tehokkaita ja ympäristöystävällisiä pesuaineita jotka toimisivat alhaisissa lämpötiloissa. Pesuaineteollisuus aivan oikein ei näe siihen tarvetta koska markkinoilla on vähän pesukoneita, joissa alhaiset lämpötilat ovat mahdollisia, 20 asteessa toimivalle pyykinpesujauheelle ei juuri ole markkinoita vaikka sellainen tarjolla olisikin. Jos kaikissa pesukoneissa olisi mahdollisuus alhaisen lämpötilan käyttöön, tilanne olisi teollisuuden kannalta toinen.

Tarinat Brysselin direktiiveistä ovat tosiaan täynnä urbaaneja legendoja. Yksi tällainen urbaani legenda on tämän blogikirjoituksen ensimmäisessä lauseessa.

When an educated, influential person tweets something he knows is a lie, he is announcing his contempt for the general public. He’s saying he considers you so stupid that you’ll believe the lie.
Andrew Stroehlein

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
2/22 | 

Jos pyykki pestäisiin käsin hanasta tulevalla vedellä niin johan sästyis energiaa.
Paino-ongelmat vähenisivät, samoin diapetes ja sydänsairaudet. Saattaisi syntyä aivan uusi ammattiryhmäkin, pyykkärit. Työlistävä vaikutus on taattu ja terveyshyödyt kiistattomat.

Ehdotankin että pyykkikoneet kielletään kokonaan. Tai markkinoilla saa olla vain lihaskäyttöisiä koneita. Semmonen voisi olla esimerkiksi pesurumpu yhdistettynä kuntopyörän taka-akseliin. 
Lisäksi ehdotan  että hissejä ei saa rakaentaa alle 7 kerroksisiin taloihin ja ostoskeskusten rullaportaat on pysäytettävä.

hcesar
Liittynyt16.3.2005
Viestejä13039
3/22 | 
SamikoKu

Jos pyykki pestäisiin käsin hanasta tulevalla vedellä niin johan sästyis energiaa.
Paino-ongelmat vähenisivät, samoin diapetes ja sydänsairaudet. Saattaisi syntyä aivan uusi ammattiryhmäkin, pyykkärit. Työlistävä vaikutus on taattu ja terveyshyödyt kiistattomat.

Ehdotankin että pyykkikoneet kielletään kokonaan. Tai markkinoilla saa olla vain lihaskäyttöisiä koneita. Semmonen voisi olla esimerkiksi pesurumpu yhdistettynä kuntopyörän taka-akseliin. 
Lisäksi ehdotan  että hissejä ei saa rakaentaa alle 7 kerroksisiin taloihin ja ostoskeskusten rullaportaat on pysäytettävä.

Jos trollaamiseen johtavat patoutumat hoidettaisiin pelkästään käsin, se olisi yleensä vähemmän haittaavaa ja tekijälleen tyydyttävämpää.

Nobelaner
Liittynyt9.6.2011
Viestejä1775
4/22 | 

Onkos SamikoKu muuten siellä Thaimaassa nähnyt pyykinpesukonetta joka millään tavalla lämmittäisi sen pesuveden? Itse olen törmännyt vain sellaisiin jotka pesevät kylmällä vedellä.

eetu69
Liittynyt11.4.2014
Viestejä1
5/22 | 

Nämä "matalalämpöpesut" ovat käytännössä fermenttoreita, varsinkin, jos kone sullotaan liian täyteen. Likapyykissä olevat bakteerit kasvavat mielellään lämpötiloissa 20-40°C ja mikäli muokkaus on puuteellinen, ei lika todellakaan irtoa pyykista ja bakteerit vain lisääntyvät. Nyt täytyy muistaa, että näkyvä lika ja bakteerit ovat eri asia.

Voisin toki itse pestä pyykkini vaikka 0°C vedessä niin, että bakteerit kuolee, mutta sitten ei tule puhdasta. Tiedän varsin hyvin, mitkä kemikaalit desinfioi ja muutama jopa steriloi, mutta ainakin eteenioksidi vaatii lämpöä toimiaksen.

Toki voisin pestä pyykkini formaldehydi-, lipeä-, natriumhypokloriitti -liuoksessa ja sekaan hieman tensidiä ja entsyymiä (mikä kuolee jo listassa aiemmin mainittuihin kemiaaleihin), voisin EHKÄ saada pyykkini puhtaaksi, mutta tekstiilivauriot olisivat nerkittävät.

EU-haihattelu tämmöisen matalalämpötilapesuaineen saamiseksi on täysin absurdi, kemikaali on tuhottomasti kalliinpaa, kuin käytetty energia ja mukaanlukien sen, että sen kamikaalin valmistaminen on jo itsessään tyyristä ja lopputuloksena meillä on sellainen ympäristömyrkky, ettei DDT vedä vertoja.

 

SamBody
Liittynyt3.5.2008
Viestejä9356
6/22 | 

Tämäkin jountuu tietysti "ilmastonmuutoksen torjumiseen" ja edelleen EUn olemassaolon oikeutuksen ja tarpeellisuuden vakuutteluun, johon tuo "ilmastonmuutosta vastaan taistelu" on otettu hyväksi viholliseksi & kyseenalaistamattomaksi mantraksi. Hölmöydet kuten tämä "20 ºC pesukoneet" ovat tietysti väistämätön lopputulos kun jo lähtökohta on hölmö. 

PS. älä muuten missään nimessä osta "A+" tms energialuokan pesukonetta - se tarkoittaa käytännössä veden pihistelyä lopputuloksen laadun kustannuksella, esim riittämätöntä huuhtelua.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Retard
Liittynyt13.5.2005
Viestejä28258
7/22 | 

Kun vain tämä uskonnollinen huuhaa pelastaisi.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
8/22 | 
Nobelaner

Onkos SamikoKu muuten siellä Thaimaassa nähnyt pyykinpesukonetta joka millään tavalla lämmittäisi sen pesuveden? Itse olen törmännyt vain sellaisiin jotka pesevät kylmällä vedellä.

 

Kyllä niitä on olemassa, mutta huomattavasti yleisempi on pesukone joka ei tee vedelle mitään.
Se on sitä mitä hanasta tulee. Ihan hyvin pesee ainakin meillä ja aina on puhtaat vaatteet päällä.
Ei taida pesuaineetkaan olla kauhen erilaisia.

Erona ehkä se että thaimaassa vaatteet vaihdetaan joka päivä. 

Samaa teepaitaa tai kalsareita ei pidetä viikkoa päällä. Takapuoli pestään vedellä ja suihkussa käydään normaalisti ainakin pari kertaa päivässä. En yhtään ihmettele jos kalsarin takamukseen vauhtiraidat suomessa pinttyy kun naisetkin vaan paperilla vähän laapasee.

Vaatteet normaalisti kuivataan ulkona ja aurinko tappaa tehokkaasti bakteereja.

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
9/22 | 
asdf
SamikoKu

Jos pyykki pestäisiin käsin hanasta tulevalla vedellä niin johan sästyis energiaa.
Paino-ongelmat vähenisivät, samoin diapetes ja sydänsairaudet. Saattaisi syntyä aivan uusi ammattiryhmäkin, pyykkärit. Työlistävä vaikutus on taattu ja terveyshyödyt kiistattomat.

Ehdotankin että pyykkikoneet kielletään kokonaan. Tai markkinoilla saa olla vain lihaskäyttöisiä koneita. Semmonen voisi olla esimerkiksi pesurumpu yhdistettynä kuntopyörän taka-akseliin. 
Lisäksi ehdotan  että hissejä ei saa rakaentaa alle 7 kerroksisiin taloihin ja ostoskeskusten rullaportaat on pysäytettävä.

Jos trollaamiseen johtavat patoutumat hoidettaisiin pelkästään käsin, se olisi yleensä vähemmän haittaavaa ja tekijälleen tyydyttävämpää.

Ehdotat jo käsitöitä toistamiseen. Missä kohtaa olin väärässä?
Tuommonen ehdotus vaan on laiskalle nykyihmiselle niin absurdi että että se ei mene läpi siellä pikku päässä. Itselle oman päivittäisen vaatepelatin pesemine ei olis mikään ongelma. Se menis aamulla suihkussa hetkessä ja kehittelisin siihen aivan varmasti telineen jossa se hoituu kumartelematta.

Vaatteiden pesettäminen on muuten taikamaassa aivan yleistä. Pesuloita on joka nurkalla ja ne työllistää. Sopivilla rajoituksilla pystytään lisäämään työllisyyttä ja kohottamaan kansanterveyttä. JOS siihen on halua.

unbiased
Liittynyt26.12.2010
Viestejä1863
10/22 | 

Monen isoäiti pesi pyykkinsä lipeällä (NaOH natriumhydroksidi). Suomessa se on myrkky ja kielletty aine. Euroopan marketeissa sitä on hyllyillä kilon purkeissa hintaan 2 €. Sillä pesee pyykkiä kiehuvassa ja kylmässä vedessä 50 kertaa. Lipeällä pestyt vaatteet eivät kutita, ovat pehmeitä, värit eivät yleensä lähde. Sama aine toimii astianpesukoneissa. Eikä ole luonnollekaan vahingollista.

Lipeä syövyttää sellaisenaan ja väkevänä liuoksena ihoa ja tappaa bakteerit, mutta ei siihen käsin tarvitse koskeakaan.

Paul M
Liittynyt16.3.2005
Viestejä8643
11/22 | 

Tämä lipeällä peseminen kuulostaa järkevältä. Olisiko jossain tarkempaa tutkimusta? Tuo tavara voisi viedä kaoliinijäämätkin. Kestääkö pyykinpesukoneen materiaalit voimakasta emästä?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Nobelaner
Liittynyt9.6.2011
Viestejä1775
12/22 | 
SamikoKu
Vaatteiden pesettäminen on muuten taikamaassa aivan yleistä. Pesuloita on joka nurkalla ja ne työllistää. Sopivilla rajoituksilla pystytään lisäämään työllisyyttä ja kohottamaan kansanterveyttä. JOS siihen on halua.

Jep, noiden paljoutta ei edes tajua ennenkuin oppii thaikuksi lukemaan sen kyltin, sitten tajuaa että joka kolmas pikkuputiikki onkin pesula. Tai ne pienimmäthän nyt tekee kaikenlaista muutakin sen pesemisen lisäksi.

Harvinaisempia ja jotenkin mielenkiintoisempia on firmat joissa on vuokrattavana pesukoneet mutta ei mitään palvelua. Tuollaisia näin ekaa kertaa Buriramissa, ja muutaman kerran piti kulkea ohi ennenkuin edes tajusin mikä niissä oli ideana. Taisin joutua kysymäänkin joltakin.

Oman kämppäni alakerrassa oli myös maksullisia pesukoneita, taisi olla 20 Bahtia per lasti ja toimi ihan kolikoilla. Noita käytin itse kun siellä asustelin. Siinä oli ihan sopivan vaivalloinen tuo pyykkääminen kun ramppasi viidennestä kerroksesta ala-aulaan ensin täyttämään koneen ja sitten tunnin päästä haki pyykit takaisin parvekkeelle kuivumaan.

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
13/22 | 

Mieleen tulee kanssa että miksi liotusta ei käytetä paremmin hyväksi.
Eli illalla pyykit koneeseen ja aineet sisään. Kone ottaa vedet jä pyöräyttää muutaman kerran sen alkaa liotus ajastimella (useempi tunti) ja silloin tällöin kevyt pyöräytys ja sitte aamulla pesuohjelma pärhtää päälle ja pesee pyykin.

Ite ainakin oon käyttäny tota kikkaa nyrkkipyykissä. Illalla kama likoomaan ja aamulla niitten pesu suihkussa.

Ueberweg
Liittynyt12.9.2008
Viestejä3358
14/22 | 
unbiased

Monen isoäiti pesi pyykkinsä lipeällä (NaOH natriumhydroksidi). Suomessa se on myrkky ja kielletty aine. Euroopan marketeissa sitä on hyllyillä kilon purkeissa hintaan 2 €.

Natriumhydroksidia saa kyllä Suomestakin. Esim. Biltemassa sitä myydään nimellä "kaustinen sooda". Eikä ole kovin kallista.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82232
15/22 | 
unbiased

Monen isoäiti pesi pyykkinsä lipeällä (NaOH natriumhydroksidi). Suomessa se on myrkky ja kielletty aine. Euroopan marketeissa sitä on hyllyillä kilon purkeissa hintaan 2 €. Sillä pesee pyykkiä kiehuvassa ja kylmässä vedessä 50 kertaa. Lipeällä pestyt vaatteet eivät kutita, ovat pehmeitä, värit eivät yleensä lähde. Sama aine toimii astianpesukoneissa. Eikä ole luonnollekaan vahingollista.

Lipeä syövyttää sellaisenaan ja väkevänä liuoksena ihoa ja tappaa bakteerit, mutta ei siihen käsin tarvitse koskeakaan.

Niin, lipeä, muuripata, lähes kiehuva vesi, puunuija tökkimiseen. ulos pakkaseen kuivumaan. Ei tainnut jäädä bakteereja eikä kakkaa pyykkiin?

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82232
16/22 | 
eetu69

Nämä "matalalämpöpesut" ovat käytännössä fermenttoreita, varsinkin, jos kone sullotaan liian täyteen. Likapyykissä olevat bakteerit kasvavat mielellään lämpötiloissa 20-40°C ja mikäli muokkaus on puuteellinen, ei lika todellakaan irtoa pyykista ja bakteerit vain lisääntyvät. Nyt täytyy muistaa, että näkyvä lika ja bakteerit ovat eri asia.

Voisin toki itse pestä pyykkini vaikka 0°C vedessä niin, että bakteerit kuolee, mutta sitten ei tule puhdasta. Tiedän varsin hyvin, mitkä kemikaalit desinfioi ja muutama jopa steriloi, mutta ainakin eteenioksidi vaatii lämpöä toimiaksen.

Toki voisin pestä pyykkini formaldehydi-, lipeä-, natriumhypokloriitti -liuoksessa ja sekaan hieman tensidiä ja entsyymiä (mikä kuolee jo listassa aiemmin mainittuihin kemiaaleihin), voisin EHKÄ saada pyykkini puhtaaksi, mutta tekstiilivauriot olisivat nerkittävät.

EU-haihattelu tämmöisen matalalämpötilapesuaineen saamiseksi on täysin absurdi, kemikaali on tuhottomasti kalliinpaa, kuin käytetty energia ja mukaanlukien sen, että sen kamikaalin valmistaminen on jo itsessään tyyristä ja lopputuloksena meillä on sellainen ympäristömyrkky, ettei DDT vedä vertoja.

Eetu tietää, sanoppa arvio tähän.

-Vettä

-Saippuaa

-Booraksia

-Natrium bikarbonaattia

Lähtiskö lika ja bakteerit?

PS. Palstalla Booraksia ei saisi käyttää koska silloin täällä olis yksi kirjoittaja vähemmän

Yksi eksoottisimmista käyttötarkoituksista liittyy booraksin kykyyn absorboida neutroneja.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Booraksi

Astianpesukoneeseen ajattelin kokeilla Booraksin ja Natrium bikarbonaatin seosta ja sitten huuhtelulokeroon väkiviinaetikkaa. 

Tällä hetkellä astianpesukoneeseen menee "fairyn" ja natrium bikarbonaatin seos ja huuhtelulokerossa on väkiviinaetikkaa.

pinklin1
Liittynyt7.1.2013
Viestejä3346
17/22 | 

Vielä 1950-luvulla tehtiin maaseudulla suolisaippuaa. Suolet pestiin ja niitä keitettiin lipeävedessä niin kauan, että seos oli tasaista, jonka jälkeen se kaadettiin korkealaitaiselle pellille kuivumaan. Kun se oli kuivunut, se leikattiin käteen sopiviksi paloiksi.

Tätä suolisaippuaa käytettiin pyykinpesussa ja saunasaippuana. Kumihanskoja ja käsi- tai muita ihovoiteita ei käytetty eikä ollut tarpeenkaan, sillä suolisaippua ei vahingoittanut ihoa.

Vasta kun poliitikot päätöksellään autioittivat maaseudun, karja oli hävitetty ja ihmiset muuttaneet asutuskeskuksiin, ruvettiin käyttämään pesupulvereita ja ostettiin Rexonaa. Tuon jälkeen tuli tarpeelliseksi hankkia kumihanskoja ja käsivoiteita ja lopulta oli päädytty hankkimaan pesukonekin.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82232
18/22 | 

Laitetaan saippuasta.

Oppipa nyt tämänkin.

Saippuan valmistuksen eri menetelmät ja niiden ohjauksellisuus

Saippuoituminen

Kaikki rasvat ovat kemialliselta rakenteeltaan triglyseridejä eli glyserolin triestereitä. Triglyseridi muodostuu siis kolmesta glyserolimolekyyliin kiinnittyneestä rasvahappoketjusta. Saippuoituminen eli saponifikaatio on kemiallinen reaktio, jossa triglyseridejä lämmitetään emäksisessä nesteessä, jolloin ne muuntuvat glyseroliksi ja rasvahappojen suolaksi eli saippuaksi (kuva 2). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että rasvaan lisätään nesteeseen liuotettua lipeää ja tuloksena on saippuaa ja glyserolia. (Hart, Craine & Hart 2003, 427–430.)

Saippuan puhdistava ominaisuus perustuu kahteen seikkaan. Toinen on saippuan veden pintajännitystä voimakkaasti alentava ominaisuus, joka tekee siitä tehokkaammin kastelevaa. Toinen liittyy saippuamolekyylin kemialliseen rakenteeseen: molekyylin toinen pää on lipofiili eli rasvaliukoinen ja toinen pää hydrofiili eli vesiliukoinen. Yksinkertaistettuna pesuprosessissa saippuamolekyylin rasvaliukoinen pää liukenee ja tarttuu likaan ja vesiliukoinen pää liuottaa sen veteen. (Hart ym. 2003, 432–434.) Saippuan aikaansaamiseksi tarvitaan käytännössä vain lipeää ja rasvaa. Yleisimmin termillä lipeä tarkoitetaan natriumhydroksidia, joka on kemialliselta koostumukseltaan NaOH. Lipeää on myös kaliumhydroksidi (KOH), jota käytetään nestesaippuoiden valmistuksessa,

http://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/14818/Saippuan%20valmistuksen%20eri%20menetelmat%20ja%20niiden%20ohjauksellisuus.pdf?sequence=1

Maria
19/22 | 

Todellinen elämäntani:

Hei Jokainen, olen Maria nimessä, haluan, että maailma tietää suuren oikeinkirjoittajan, joka ei veloita hänen palvelemisestaan ja hän on suurin, mitä olen koskaan nähnyt, todistukseni menee näin, että mieheni jätti minut 9 vuoden avioliittoa, koska en voinut olla lapsia ja menin olemaan toisen naisen kanssa ja olin kärsimättä, kun olin kertonut Dr. Ogundelen internetsivustolle, heti otin yhteyttä häneen, kun hänen loitsunvalintaansa hän yllätti, takaisin mieheni minulle, joka lähti 9 vuotta vain 24 tuntia, ja mieheni oli kerjäämässä minua anteeksi hänelle, olet todella hieno mies Ogundele, tämä mies on voimaa minkäänlaista ongelmaa elämässä, minä myös mene radiokanavalle jakamaan todistukseni, koska olen luvannut ilmoittaa maailmalle hänen hyvistä töistään, sillä teistä, jotka tarvitsevat apua, ovat hänen yhteystietonsa. Sähköposti: ogundeletempleofsolution@gmail.com. Viber-numero: +27638836445. Whats-app Numero: +2349065101630.

Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat