
Yksinkertaiselta kuulostava konsti on vaakaa parempi painonhallintaväline.
Oletteko vakavissanne yrittänyt laihduttaa viimeisen vuoden aikana?” Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijat kysyivät asiaa muutama vuosi isolta joukolta suomalaisia. Yllättävän moni vastasi myöntävästi. Naisista kolmannes ja miehistä neljännes tunnustautui laihduttajaksi.
Yksinkertaisella matematiikalla voi päätellä, että joka vuosi noin miljoona suomalaista koettaa tosissaan pudottaa painoaan.
Määrä kertoo, että laihduttaminen on onneton keino karistaa kiloja. Jos se olisi edes jossain määrin tehokasta, lihavuus olisi jo ajat sitten hoidettu pois päiväjärjestyksestä.
Valitettavasti on käynyt päinvastoin. Ylipainoisia on jo melkein kolme miljoonaa ja lihaviakin yli miljoona. Ja yhä synkkenee. THL:n seurantatutkimusten mukaan suomalaisten kilot sen kuin lisääntyvät.
Miksi lihomme? Ongelma ei ole tahdon eikä tiedon puute. Kivikautiset vaistot ohjaavat syömään enemmän kuin tarpeeksi. Ruokaa mätetään ähkyyn asti, pahojen päivien varalle. Esi-isät ja -äidit pitivät makeasta ja rasvaisesta, koska se merkitsi kaloreita. Niin mekin, vaikka liikakaloreista on nykyoloissa haittaa.
Syöminen on pitkälti selkärankareaktio. Se tapahtuu automaattiohjauksella. Aivot eivät halua tuhlata arvokasta ajatteluaikaa syömisen tarkkailuun. Siksi jatkuva kalorien laskeminen, vaa'alle hyppääminen ja pätkäpaastot tuottavat harvoin pysyviä tuloksia. Tilalle tarvitaan enemmän helppoja arjessa hyödynnettäviä
konsteja.
Pertti Mustajoki tarjoilee tuoreessa blogikirjoituksessaan suorastaan nerokkaan yksinkertaisen painonhallintaniksin: Syö terveellisesti, syö vettä.
Mustajoki ei ole kuka tahansa. Palkittu professori on työskennellyt lihavuuden parissa 1980-luvulta asti.
Mustajoen mukaan vesimäärä ratkaisee pitkälti jonkin aterian tai elintarvikkeen terveellisyyden. Paljon vettä tarkoittaa vähemmän kaloreita – ja päinvastoin. Esimerkiksi porkkana on 90-prosenttisesti vettä. Sata grammaa sisältää vain 33 kilokaloria. Harva lihoo vettä syömällä.
Keittokinkustakin vettä on yli 70 prosenttia, mikä pitää kalorit vielä kohtuullisina.
Perunalastu on toista maata. Veden sijaan se lähes tihkuu kaloreita: sadassa grammassa kilokaloreita on peräti 520.
Hedelmien, kasvisten ja juuresten terveellisyys perustuu pääasiassa vetisyyteen. Kun niitä napsii paljon, mahaan valuu vitamiineja ja muuta terveellistä. Samalla maha täyttyy, mutta kaloreita kertyy vain vähän.
Keitot ovat suorastaan taikaruokaa. Ne tekevät olon kylläiseksi, niukoilla kaloreilla. Jälleen ratkaisee vesi.
Olipa aika huuhaata tuo Pertti Mustajoen blogikirjoitus.
Taitaa olla esimerkki siitä, että jos ainoa työkalu on vasara, niin kaikki ongelmat näyttävät nauloilta. Mustajoki on vuosikymmeniä keskittynyt lihavuuden tutkimiseen, joten hänen silmissään lihavuus on ainoa terveysongelma ja ruuan terveellisyys riippuu pelkästään kalorimäärästä.
Todellisuudessa ihmiselle terveellistä on monipuolinen, tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia ravintoaineita oikean määrän. Ei mitään liikaa eikä mitään liian vähän. Energia on vain yksi ravintotekijä monien muiden joukossa.
Toinen, usein muuallakin esiintyvä perusvirhe on se, että tuijotetaan sitä, kuinka paljon kaloreita on sadassa grammassa. Oleellista on kuitenkin vain se, paljonko on kaloreita siinä määrässä ruokaa, jonka ihminen syö. Voi on muka epäterveellistä, koska siinä on suuri energiatiheys. Mutta kun syöt voileivän, saat todennäköisesti paljon enemmän kaloreita leivästä kuin voista.
Vielä pitemmälle tuota harhaa Mustajoki vie väittäessään, että kalorimäärä riippuu pelkästään veden määrästä. Todellisuudessa oleellisempaa on se, mitä se loppuosa on. Rasvaa, hiilihydraatteja vai sulamatonta kuitua. Ja sen vedenhän voi aina juoda erikseen. Jos syöt sokeripalan ja juot päälle lasin vettä, niin se on muka epäterveellistä. Mutta jos liuotat sen sokeripalan siihen veteen ja juot, se yhtäkkiä muuttuukin erittäin terveelliseksi, kun siinä on niin paljon vettä.
Kaiken huippu on väite, että hedelmät ovat muka terveellisiä siksi, että niissä on paljon vettä. Mutta jos vesi olisi se terveellinen ainesosa, niin eihän silloin kannattaisi ostaa kalliita hedelmiä. Vettä kun saa hanasta käytännössä ilmaiseksi. Todellisuudessa hedelmät ovat terveellisiä sisältämiensä vitamiinien, hivenaineiden yms. vuoksi.
On muutenkin turhaa laskea kaloreita. Ruoka-aineille ilmoitetut kalorimäärät kun eivät vättämättä kerro mitään siitä, kuinka paljon energiaa ihminen niistä saa. Kalorimäärät nimittäin määritellään siten, että ruoka-aine poltetaan kalorimetrissä ja mitataan, paljonko siitä syntyy lämpöä. Tällä periaatteella koivuhaloissakin on paljon kaloreita. Mutta eihän ihminen mitään ravintoa haloista saisi, vaikka keittelisi esim. sahajauhopuuroa.
This isn't the only place i've heard that water helps you lose weight. This blog is different from others because you are saying to eats foods that have lots of water in them where as other blogs state that you should drink lots of water. Either way, as long as water is getting into your system, i don't think it matters which way.
Nice post! This is a very nice blog that I will definitively come back to more times this year! Thanks for informative post.
I initially clicked on this blog for the title "eat water" and it was a very interesting read. I myself have been trying to drink more water.
the title really interested me. thanks for sharing this great article.
I've been troubled for several days with this topic , But by chance looking at your post solved my problem! I will leave my blog, so when would you like to visit it?
https://main-casino.com/
Soups that are meat and vegetable have always been among my favorite foods. So it is good to read these additional reasons to favor them. We must be careful with rich soups that, while delicious, may be larded with fat.
people prefer to use wine to wash their food down.
https://www.landscapingtoowoomba.com.au/
I write sweet historical romances set in the Regency era (1811-1811) that feature strong heroines and noblemen, many who are spies for the Crown. I also strive to sprinkle humour in with intrigue and light romance.
https://margaretbennett.com/