Kirjoitukset avainsanalla luonto

Punarinta tarjoaa ilmaiskonsertteja kautta maan. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Punarinta tarjoaa ilmaiskonsertteja kautta maan. Kuva: Getty Images

Metsissä ja rannoilla soivat nyt pasuuna, huilu ja solistien sekakuoro.

Tunnustan. En ole elävän musiikin suurkuluttaja. En harrasta oopperaa enkä erityisemmin seuraa klassista musiikkia. Viimeisestä konserttikäynnistä alkaa olla jo aikaa. Hikiset kesäfestivaalit eivät sovi minun pirtaani. No, tänä vuonna niitä ei koronapandemian takia edes pidetä.

Silti kuuntelen ja nautin elävästä musiikista joka päivä. Ei tarvitse kuin mennä puistoon tai lähimetsään niin kuulen ääniä, kymmenien solistien sekakuorolaulua ja fantastisen taitavaa musisointia.

Luonnon ilmaiskonsertit ovat nyt parhaimmillaan. Kiihkeällä kevätlaululla koiraslinnut merkitsevät oman reviirinsä, houkuttelevat naaraita paikalle ja varoittavat muita: Tunkeilijat, pysykää loitolla!

Lähiseudun koiraat intoutuvat usein kilpalaulantaan. Kun yksi aloittaa, täytyy toisen koettaa vähän komeammin. Paikalle sattunut yleisö saa koko rahan edestä taidenautintoa.

Kevään ja alkukesän äänekkään konsertoinnin jälkeen lintumaailma hiljenee. Solisti toisensa jälkeen lakkaa joko esiintymästä tai laulujaksot jäävät satunnaisiksi. Äänet vaimenevat, koska pesä on jo perustettu. Luritteluun ei enää ole tarvetta. Siksi metsään kannattaa mennä korvat höröllä juuri nyt.

Meillä kaikilla on omat suosikkimme. Taitavimpiin ja pidetyimpiin laulajiin kuuluvat mustarastas ja punarinta. Mustarastaan laulu on tuttua huilumaista lurittelua, joka on täynnä tummia sävyjä ja vaihtelevia melodioita.

Punarinta on kuin jazz-solisti. Se keksii koko ajan uusia sävelkulkuja. Myös sävelkorkeudet vaihtelevat. Mikään muu lintu ei laula samalla tavalla. Sen taiturimainen liverrys helskyy kirkkaana varsinkin aamu- ja iltahämärässä. Lintu saattaa jatkaa minuuttikaupalla katkeamatonta lauluaan.

Omat lempisolistini löytyvät vesistöjen ääreltä. Kaulushaikaran aavemainen bassosoolo kesäyössä säväyttää jok’ikinen kerta. Kumea reviirihuuto muistuttaa ääntä, joka syntyy, kun puhaltaa puolillaan olevaan pulloon.

Yhtä alkukantaisen kaunista kuultavaa on kuikan soolo kesäyössä: surumielistä ammumista ja kimakoita kiljahduksia.

Tänä vuonna kevään ilmaiskonsertit tavoittavat suuremman yleisön kuin koskaan. Arkikokemus kertoo, että luonnossa liikkuminen on lisääntynyt koronapandemian aikana merkittävästi. Luontopoluilla riittää tunkua.

Toivon mukaan yhä useampi herää huomaamaan rikkaan lähiluonnon arvon. Se tuo rauhaa ja lohtua, kun maailma ympärillä myllertyy ja tuntuu turvattomalta.

Kommentit (1)

Jellly
1/1 | 

It was an awesome post to be sure. I was completely delighted in understanding it by noon. Will without a doubt come and visit this blog all the more frequently. A debt of gratitude is in order for sharing.
------------------------
lehighroofingpros.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Suomalaisen rakkain luonto avautuu kodin lähistöltä. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Suomalaisen rakkain luonto avautuu kodin lähistöltä. Kuva: Getty Images

Paras luontokokemus saattaa löytyä kaupungista.

Takapihalla käy kuhina. Korea fasaanikukko ja sen kolme naarasta astelevat edestakaisin nurmikolla. Keväthuumassa touhuileva seurue ei välitä minusta tuon taivaallista.

Kukko tekee tämän tästä itseään tiettäväksi kiekaisemalla kimeän soidinhuudon ja päräyttämällä siipiään. Samalla se hypähtää puolisen metriä ilmaan.

Fasaaninherran keikarointia on suorastaan hellyttävää katsella. Se on kuin menestystä janoava sliipattu bisnesmies – hieman säälittävä, mutta yritteliäs.

Aitoja luontoelämyksiä voi kokea ihan kotikulmilla. Minulle fasaanikukon epävireinen rääkäisy on takuuvarma kevään merkki. 

Monille suomalaisille kaupunkipuisto saattaa olla tärkein ja jopa ainoa kosketus luontoon. Siinä ei ole mitään surkuteltavaa. Aarniometsä ja kaupunkipuistikko tarjoavat erilaisia luontokokemuksia, mutta toinen ei ole välttämättä toista huonompi.

Kaupunkiluonto on rikkaampaa kuin äkkiseltään luulisi. Esimerkiksi Helsingistä voi löytää yhtä monipuolista lajistoa kuin pohjoisen erämaista. Ei mitään ikimetsää, mutta yhtä oikeaa ja parhaimmillaan hienoa kuin niin sanottu villi luonto. 

On reheviä lehtoja ja karuja kalliomaita. On hienoja kosteikkoja, saaria ja merenrantoja. On vanhoja metsiä kääpäisine lahopuineen ja hyönteistoukkineen. Pääkaupungin sydämessä sijaitsevan keskuspuiston lahottajalajistoa on verrattu valtakunnallisesti arvokkaiden suojelumetsien lajistoon.

Maailmankuulu ekologi Edward Wilson esitti 1980-luvulla, että meillä ihmisillä on synnynnäinen, geeneistä kumpuava kaipuu luontoon. Wilson kutsui ominaisuutta biofiliaksi. Sen mukaan kaikki eläimet ihminen mukaan lukien etsivät vaistomaisesti olemassaolonsa kannalta parasta ympäristöä. Siksi tunnemme metsän siimeksessä olomme niin kotoisaksi.

Totta tai ei, helposti saavutettava kaupunkiluonto on vastaus ikiaikaiseen kaipuuseen. Meidän on vain huolehdittava siitä, että urbaanista ympäristöstä löytyy riittävästi puistoja ja muita vehreitä henkireikiä.

Kädessäsi on uuden Tiede Luonto -lehden ensimmäinen numero. Me lupaamme toimituksessa pitää huolen siitä, ettei luonnosta nauttimiseen tarvitse nähdä turhan suurta vaivaa. Ota mukava asento ja uppoudu lehteen – pääset elämysmatkalle matkustamatta yhtään mihinkään. Ymmärrät paremmin sekä itseäsi että muuta luontoa.

Kommentit (3)

Ilmansaasteiden happamoittamat järvet olivat nykyistä kirkkaampia. Kuva: Shutterstock

 

Ruskeasta tulee Suomen järvien perusväri. Syy löytyy ilmasta.

Varsinais-Suomessa Liedon ja Kaarinan kuntien rajalla nähtiin toukokuussa pienimuotoinen ihme. Samea ja haiseva Littoistenjärvi kirkastui kertalaakista, kun siihen kaadettiin parisataa tonnia vedenpuhdistuskemikaalia.

Käsittely värjäsi järven komean turkoosiksi ja läpikuultavaksi. Ero entiseen oli valtava. Takavuosina näkösyvyys laskettiin senteissä.

Välimerellistä kirkkautta kesti valitettavasti vain pari viikkoa. Kemikaalien paras teho hiipui. Lopputulos näyttää normaalilta suomalaisjärveltä.

Kemikaaleilla luotu kirkkaus houkutteli Littoistenjärven rannoille sadoittain uteliaita, mutta vielä suurempi kuhina käynnistyi sosiaalisessa mediassa. Moni intoutui taivastelemaan sisävesien surkeaa tilaa. Miksi mökkirannat täyttyvät leväpuurosta? Eikö kukaan tee mitään?

Surkuttelu perustuu osin näköharhaan. Jokakesäiset uutiskuvat rehevöityneistä uimarannoista antavat liian lohduttoman kuvan. Todellisuudessa yli 85 prosenttia Suomen järvistä on joko hyvässä tai priimakunnossa. Puheille tuhansien puhtaiden järvien maasta löytyy yhä katetta.

Tilanne on täysin toinen kuin vielä 1980-luvulla, jolloin kaupungit ja teollisuus sumeilematta lorottivat likavesiä ympäristöön.

Tekemistä silti riittää. Rehevöityminen rassaa varsinkin etelän pieniä vesistöjä.

Kuka turmeli Suomen järvet? Jos somekansalta kysytään, tarinan roisto löytyy soilta: turpeen nostajat pilaavat ja samentavat kirkkaat vedet.

Tilastot kertovat toista. Turpeen nosto tuottaa paikallisia pulmia, mutta sen osuus koko ravinnekuormasta on noin prosentti – pisara järvessä.

Pahiksista kaksi on ylitse muiden: peltoviljely ja karjatalous. Metsätalouskaan ei saa synninpäästöä. Metsäojat valuttavat järviin humuksen ja raudan kellanruskeaksi värjäämiä vesiä.

Ruskeasta onkin tulossa Suomen järvien normiväri. Jo luonnostaan tummat vedet värjääntyvät kaikkialla pohjoisella pallonpuoliskolla. Muutos alkoi 1990-luvulla ja kiihtyy.

Syitä on kaksi: happamoittavien ilmansaasteiden vähentyminen ja ilmaston lämpeneminen. Molemmat lisäävät sade- ja sulamisvesien valumaa järviin. Humus ja rauta juhlivat.

Nykykeinoin tummumista ei voi juuri estää. Se näyttää väistämättömältä.

Ilmiössä voi halutessaan nähdä yhden hyvän puolen: sinilevät eivät viihdy ruskeavetisissä järvissä.

Heleää heinäkuuta Tieteen lukijat!

Kommentit (9)

Vierailija
1/9 | 

Hei,,

Järvien tummumisesta kannattaisi tehdä puolueeton artikkeli, jonka taustalla olisivat todelliset tiedemiehet. Nyt ymmärrys perustuu turvetuotannon rahoittamiin tutkimuksiin, jossa kokonaisuuden kuva katoaa. Kun puhutaan turvetuotannon veden laadusta, niin sitä on vääristelty vuosia vaikkakin ranta-asukkaat hyvin ovat nähneet vaikutukset. Niitä on yritetty vaientaa vajavaisilla selityksillä. Nyt kun maailmassa puhtaan veden määrä vähenee räjähtävällä vauhdilla, Suomessa tulee aika jolloin puhdas vesi on arvossaan. Tämä lopettaa maailman arvokkaimman raaka-aineen pilaamisen myös meillä.

Kun puhutaan turvetuotannosta, niin silloin kannattaa puhua humushaposta ja muista aineista kuin ravinteista tai kiintoaineesta, Tosiasia on, että turvetuotannosta purkautuu valtavat määrät liuenneita aineita mukaan lukien monenlaisia humushappoja ja ympäristölle vaarallisia pelkistyneitä rikkiyhdisteitä. Humushapot yhdessä raudan hapettumisen kanssa muodostavat erittäin hyvää ravinnetta leville ja muille vesikasveille vesistöissä. Tämä perustuu siihen, että humushappo sitoo hyvin monia alkuaineita, jolloin ne ovat helposti käytettävässä muodossa kasveille. ...Miksiköhän ihmiset  laittavat turvetta keväisin kotipuutarhaan  tai  sodan aikana ajettiin mutaa suolta pelloille. Turhaanko? Miksi samaa vaikutusta ei olisi vesistössä?

Kannattaisi laskea, paljonko vettä purkautuu vesistöön turvetuotannosta vuodessa ja minkä kokoisia altaita Suomen matalat järvet ovat? Tosiasiassa sinne purkautuu tuhansia tankkiautollisia humuspitoista vettä, joka värjää järvien vedet. Kannattaa tehdä lasikoe kotona, millainen määrä suovettä värjää juomaveden. Miksi taas lapissa suolammet ovat kirkkaita? Miksi ei ruskeita?

Suosittelin, että nostaisitte tiede lehtenä tosiasiat esille. Tosiasiapohjaiset jutut nostaisivat lehtenne arvostusta ja saisitte varmaankin enemmän lukijoita,

psv
Liittynyt27.11.2013
Viestejä362
2/9 | 

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/lukijalta/mets%C3%A4ojitu...

Kuten ylläoleva linkki kommentteineen osoittaa, metsäojitus voi olla hyvinkin haitallista luonnon kokonaisuudelle.

http://epublications.uef.fi/pub/urn_nbn_fi_uef-20140747/urn_nbn_fi_uef-2...

Kontiolahden Selkien kylän metsäojituksen vaikutuksista suomaisemiin ja vaikutuksista ihmisten mieleen sekä tietysti erilaisista happamoitumiseen liittyvistä haittavaikutuksista on tuossa ylhäällä  pro gradu -tutkimus.

Minulle on kerrottu eräästä Nivalassa ojitetusta suoperäisestä metsästä, että ennen ojitusta alueelta sai paljon marjoja, mutta nykyään ei yhtään..

MARY CLIFFORD
3/9 | 

Tämä on todistukseni ihmisen hyvää työtä kohtaan, joka auttoi minua .. Minun nimi on
Mary Clifford, ja minä tukenani Lontoossa. Elämäni on palannut! 8 vuoden jälkeen
avioliitto, mieheni jätti minut ja jätti minut kolmen lapsemme kanssa. minusta tuntui kuin
elämäni oli loppumassa ja hajosi. Kiitoskärjen ansiosta
kutsuttu DR Ogbo, jonka tapasin verkossa. Yhdessä uskollisena päivänä, kun selailin
Internetin kautta etsinyt hyvää kirjoituspistettä, joka voi
ratkaise ongelmani. Tapahtui joukko todistuksia tästä
erityinen oikeinkirjoitus. Jotkut ihmiset todistivat, että hän toi Exin
rakastaja takaisin, jotkut todistivat, että hän palauttaa kohdun, jotkut todistivat hänen olevan
voi heittää loitsun lopettamaan avioeron ja niin edelleen. Oli yksi erityinen
todistuksen, jonka näin, oli kyse naisesta, jota kutsuttiin armoksi, hän todisti, miten
Dr Ogbo toi takaisin Ex-rakastajansa alle 72 tunnissa ja lopussa
todistuksen hän pudottaa Dr Ogbo sähköpostiosoite. Kun olet lukenut kaikki nämä, minä
päätti antaa DR Ogboa yrittää. Otin yhteyttä sähköpostitse ja selitin hänen
ongelma hänelle. Vain 3 päivässä mieheni tuli takaisin minulle. Olemme ratkaisseet meidän
ja olemme edes onnellisempiakin. Tohtori Ogbo on todella lahjakas
ja lahjakas mies ja en aio lopettaa julkaisemista, koska hän on
ihana mies ... Jos sinulla on ongelma ja etsit todellista ja
aito spell caster ratkaisemaan tämän ongelman sinulle. Kokeile suurta dr Ogboa
tänään, hän voi olla vastaus ongelmaan. Tässä hänen yhteyshenkilönsä:
drogbohighspiritualspellcaster@gmail.com Kiitos suuresta Ogbosta. Ota yhteyttä
seuraavista:

(1) Jos haluat ex: n takaisin.
(2) jos sinulla on aina pahoja unia.
(3) Haluat olla edustettuina toimistossasi.
(4) Haluat, että naiset / miehet juoksevat sinua.
(5) Jos haluat lapsen.
(6) [Haluat olla rikas.
(7) Haluat sitoa miehesi / vaimosi olemaan sinun ikuisesti.
(8) Jos tarvitset taloudellista tukea.
(9) Kasviperäinen hoito
10) auttaa tuomaan ihmiset ulos vankilasta
(11) Avioliitot
(12) Miracle Spells
(13) Kauneudenhahmot
(14) PROFICHY CHARM
(15) vetovoimat
(16) Evil Eye Spells
(17) Kissing Spell
(18) Poista Sairauden loitsuja
(19) VALITSEMINEN VAPAUTTAMISEKSI
(20) MENETTELY KOKONAISUUDESSA
(21) Hurmaa saada kuka rakastaa sinua.
(22) Liiketoimintaperiaate
(23) Poista hiv-sairaus loitsuja

Ota yhteyttä tänään: drogbohighspiritualspellcaster@gmail.com
+2348057586216 Voit myös CONTACT HIM ON whats-app samassa puhelimessa
määrä.

Gabriel Katherine
4/9 | 

Romanialainen Gabriel Katherine i meni naimisiin Patrickille, joka on liikemies, kun olin naimisissa hänen kanssaan, kun hänellä oli kaksi lasta, sunnuntaina näki hänen puhuvan naisen kanssa ja sen jälkeen hän alkaa toimia jonkin verran, kun kyselen häneltä, hän kertoi minulle, että se oli entinen tyttöystävä takaisin kouluun, kun mieheni alkoi pysyä myöhään, kun kysyin häneltä, miksi hän valehtelee minulle, kun hän erosi 1 kuukauden kuluttua, he asuivat yhdessä asunnosta täällä taloni ja he elävät hyvin, mutta silti rakastan mieheni ja minä tarvitsen häntä takaisin elämässäni, he olivat yhdessä, joten tulin kosketuksiin dr Sacre'n kanssa, joka lupasi minulle ja hän tuli takaisin minulle kaikki kiitos hänelle on apua, ota yhteyttä sähköpostilla Sacretempleofpower@gmail.com tai soita tai WhatsApp: +2348159768201 apua ja hän auttaa sinua takaisin rakastajaasi

Safina Jakov
6/9 | 

TODISTUS

Nimeni on Safina Jakov, minä olen Puolasta ja jakan tämän maailman tosi elämäntarinaani, haluan maailma tietää erinomaisesta ja rehellisestä suuresta miehellisestä Akinista Akinista, minulla oli ongelmia minun aviomies ja hän meni eroon eroon, koska minulla ei ollut lasta hänelle 9 vuoden avioliiton jälkeen ja etsin apua kaikkialla, tiedän, että voisi auttaa minua ja näen yhden ilmoituksen, josta puhutaan Dr Akinista miten hän voisi auttaa häntä 24 tuntia, otin nopeasti yhteyttä, ja hän kertoi minulle, että hän auttaa minua ongelmani kanssa 48 tuntia en ollut varma hänen sanoista, toistaiseksi hän toi takaisin mieheni, joka jäi alle 48 tunteina ja mieheni paluun jälkeen olen onnellinen nainen maan päällä, koska olen raskaana poikavauva, todistan tänään, koska kerroin tohtori Akinille, että annan maailman tietää hänestä ja jopa niille, jotka tarvitsevat ratkaisu elämäsi ongelmiin, ota hänet yhteyttä tähän päivään mennessä ja ota yhteyttä: WhatsApp ja Viber Chat: +27656406432. Sähköposti: akinsolutiontemple@gmail.com

Prof remmy
9/9 | 

Money Spell Caster | Money Spells That Really Work - Money Rituals to Get Rich Call +27660670249
Money spells that will increase your wealth, money spells to help you get more money and money spells to solve all your financial problems. I have access to the supernatural world & can use my divination powers to change your money fortunes and set you to a path of bountifulness and no lack. Be financially secure happy and deliciously rich with all the material wealth that money can buy with my money spells. I have helped many powerful businessmen make big decisions that brought them large amounts of money by the use of powerful money spells. Money spells can create wealth. Money spells are safe and ethical to use if used for the right purposes. Money spells should not be used incorrectly or to create harm. I have much experience with potent money spells to being your business money. Powerful money spells to gain more money. Let success & prosperity flow into your life using money spells to attract wealth & increase your luck with money. Get off the poverty road and onto the path of prosperity now. If money has been tight and things haven’t been going very well financially, this is just the money spell you’ve been looking for. With this money spell several things begin happening simultaneously, you may find money in unexpected places, you may get sudden and unexpected creative money-making ideas, and people may start presenting you with money-making opportunities. This spell also seems to have a cumulative or snowball effect, the more you take advantage of and act on the opportunities that come up, the more opportunities present themselves. Money spells to attract money, success & help you become rich. Turn your idea or business into gold using powerful money spells. Pay all your debts, win the lotto and experience luck when gambling at the casino using money spells, lottery money spells, casino spells & business money spells. Spiritual rats for money, short boy spirits for money, magic wallet spells, lottery money spells, business spells & casino winning spells. Powerful money spells to help you get money, get a job, get a loan, increase business and achieve financial success. Visit https://psychicremmy.webnode.com/lottery-spells/ or call +27660670249

Kuva: <span class="photographer">Guillaume Baviere, Wikimedia Commons.</span>
Kuva: Guillaume Baviere, Wikimedia Commons.

Ratkaisu voi löytyä lähempää kuin lähin puhelin.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksella on idea. Se ei ole kotoperäinen, vaan tuotu tänne kylmään ja liukkaaseen pohjolaan kaukaa kansainvälisestä seminaarista.

Elyläiset aikovat levittää tänä talvena Oulun seudun jalkakäytäville ja pyöräteille suolattuja puulastuja. Maustettu puutavara tuo pitoa pintaan eikä sepelin tavoin riko pyörän kumeja eikä lemmikkien tassuja.

Saattaa hyvinkin toimia.

Se hieman kummastuttaa, että idean lisäksi kokeilun pääraaka-aine on tuontitavaraa. Puulastut rahdataan tänne metsien luvattuun maahan Alpeilta asti, Sveitsistä. Miksi mennä merta edemmäs kalaan?

Moniin asioihin ratkaisu voi löytyä lähempää kuin lähin puhelin. Yhden sellaisen tarjoilee hiljattain ilmestynyt pamfletti Hakata vai säästää, jonka ovat kirjoittaneet ympäristönsuojelun professori Pekka Kauppi ja metsäviestinnän asiantuntija Hannes Mäntyranta.

Ilmastonmuutos on vakava ongelma. Tästä ollaan yhtä mieltä. Mutta siihen yksimielisyys loppuukin. Torjuntakeinoista kiivailtaessa on unohtunut se ilmiselvin ratkaisu: metsät.

Metsien biomassan kasvattaminen olisi helppo keino globaaliin hiilidioksidiongelmaan. Maailmasta löytyy suuria alueita, jotka voitaisiin palauttaa metsiksi, ja samalla saada aikaan merkittävä hiiltä ilmakehästä imuroiva nielu. Se olisi ekotehokasta eikä maksaisi paljon.

Metsät toimivat toki hiilinieluna jo nyt – muutenhan tilanne olisi paljon pahempi. Euroopassa ne sitovat kymmenesosan unionin fossiilisista hiilidioksidipäästöistä ilman sen kummempia ilmastopäätöksiä. Metsänielun merkitys hiilitaseelle on suurempi kuin se, mitä unioni on saanut aikaan tukemalla tuulivoiman, aurinkoenergian ja biopolttonesteiden käyttöä.

Mikä kiinnostavinta, metsäkakkua voi samalla sekä syödä että säästää. Hakkuita ei tarvitse lopettaa ilmastotalkoiden takia. Kun metsien kasvu vauhdittuu, niitä voidaan hakata ja silti ne sitovat yhä voimakkaammin hiiltä.

Näin on paikoin jo tapahtunut. Esimerkiksi Suomessa metsiin on varastoitunut jo pitkään entistä enemmän hiiltä, vaikka satoa on korjattu ahkerasti. Puuston määrä on lisääntynyt 40 vuoden kuluessa yli 40 prosenttia. Samanaikaisesti metsää on hakattu nykyisen puuvarannon verran, yli kaksi miljardia kuutiometriä.

Hiilinielun voima ei ole perustunut metsäpinta-alan vaan biomassan lisääntymiseen: suomalaismetsissä on aiempaa enemmän ja järeämpiä puita. Selityksiä on kaksi: järjestelmällinen hoito ja ilmaston lämpeneminen.

Meillä metsät kasvavatkin kohisten: 100 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Se on tuplalukema 50 vuoden takaiseen.

Kirjasessa laskeskellaan, että metsittämällä, fiksuilla hakkuilla, metsien tihentämisellä ja puuston järeytymisellä voisi hoitaa noin neljäsosan maailman ilmastotalkoista. Suomella olisi näissä osaamista vaikka muille jakaa.

Idea kuulostaa jopa liian helpolta – ja samalla houkuttelevalta. Ilmasto-ongelman kellistämiseksi tarvitaan kaikki mahdolliset keinot. Myös ne simppelit.

p.s. 35 vuotta, eikä suotta. Hyvää lukuvuotta 2015 juhlivan Tiede-lehden seurassa!

Kommentit (9)

George Hanson
Liittynyt13.11.2014
Viestejä1809
2/9 | 
SamBody

"Ilmastonmuutos on vakava ongelma. Tästä ollaan yhtä mieltä."

Päätoimittajan uskontunnustus.

Jos on Tiede-nimisen lehden päätoimittaja, ei ole pahitteeksi jos on tieteellisten näyttöjen kanssa samaa mieltä. Ei se toki ole välttämätöntä, mutta päinvastaisuus taas pienentäisi uskottavuutta.

 

SamBody
Liittynyt3.5.2008
Viestejä9104
3/9 | 
George Hanson
SamBody

"Ilmastonmuutos on vakava ongelma. Tästä ollaan yhtä mieltä."

Päätoimittajan uskontunnustus.

Jos on Tiede-nimisen lehden päätoimittaja, ei ole pahitteeksi jos on tieteellisten näyttöjen kanssa samaa mieltä. Ei se toki ole välttämätöntä, mutta päinvastaisuus taas pienentäisi uskottavuutta.

 

Jos on duunissa HSn lasipalatsissa, ei ole pahitteeksi jos mielipiteet myötäilevät ylimmän kerroksen heebojen agendaa. Ei se toki ole välttämätöntä, mutta päinvastaisuus taas suurentaisi pallin keinahtelutodennäköisyyttä.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

George Hanson
Liittynyt13.11.2014
Viestejä1809
4/9 | 
SamBody

Jos on duunissa HSn lasipalatsissa, ei ole pahitteeksi jos mielipiteet myötäilevät ylimmän kerroksen heebojen agendaa. Ei se toki ole välttämätöntä, mutta päinvastaisuus taas suurentaisi pallin keinahtelutodennäköisyyttä.

Näinkin varmasti on.

Senpä vuoksi onkin ilahduttavaa, että "yläkerran heebot" ovat tässä asiassa tieteellisesti katsoen oikeilla jäljillä.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä76533
5/9 | 

Tietäminen korvaa luulemista, hyvä.

Tutkijoiden joululahja Euroopalle: kasvillisuus sitookin yli 100% enemmän hiilidioksidia vuodessa kuin luultiin

Euroopan kasvillisuus sitoo vuosittain runsaasti enemmän hiiltä kuin mitä aiemmin on laskettu, NyTeknik kertoo. Tulokset perustuvat uusiin satelliittimittauksiin.

Saksalaisten Bremenin yliopiston ja Max Planck -instituutin tutkijat yhteistyössä useiden ulkomaalaisten kollegoiden kanssa analysoivat eurooppalaisen Envisat-satelliitin Sciamachy-tutkimuslaitteen ja japanilaisen Ibuki-kaukokartoitussatelliitin mittaamaa hiilidioksididataa.

Analyysin tulos oli, että Euroopan metsät sitovat noin miljardi tonnia hiilidioksidia vuodessa. Tämä on yli 600 miljoonaa tonnia enemmän eli yli tuplamäärä siihen verrattuna, mitä hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC on aiemmin arvioinut.

http://www.tekniikkatalous.fi/talous/tutkijoiden+joululahja+euroopalle+kasvillisuus+sitookin+yli+100+enemman+hiilidioksidia+vuodessa+kuin+luultiin/a1039046

Jukka Ruukki: Euroopassa ne sitovat kymmenesosan unionin fossiilisista hiilidioksidipäästöistä ilman sen kummempia ilmastopäätöksiä. 

Perustuuko tämä lukusi IPCC arvioon? Jos perustuu niin todellisempi luku olisi yli 20% ?

Mikä on laskelma suomen osalta; suomen hiilidioksidipäästöt versus suomen metsien hiilinielu?

Suomi maailman kymmenenneksi metsäisin maa

MAAPALLON maa-alasta 30 prosenttia eli 39 miljoonaa neliökilometriä on metsien peitossa. Metsät ovat kuitenkin jakautuneet hyvin epätasaisesti. Laajempia vyöhykkeitä muodostavat oikeastaan vain pohjoisen havumetsät sekä päiväntasaajan seudun sademetsät.

Moni jo varmaan ihmettelee, miksei metsistään tunnettua Suomea ole mainittu vielä kertaakaan. Tähän kuten moneen muuhunkin pätee sääntö, etteivät määrätilastot tee oikeutta pienille maille. Suomen lähes 220 000 metsäneliökilometriä riittävät kuitenkin rankingin 29. tilalle, kun maamme kokonaispinta-alansa puolesta yltää vasta sijaluvulle 64.

Metsien osuus maa-alasta 2000 (taulukko Excel-muodossa)

Suomen asema metsämaana kohenee olennaisesti, kun suhteutetaan metsäalan osuus koko maapinta-alaan. Nyt sijoitumme 72 prosentilla maailman valtioiden joukossa sentään kymmenenneksi. 

http://www.stat.fi/tup/tietoaika/tilaajat/ta_01_03_metsat.html

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
6/9 | 

Itseasiasa pitäisi olla laki että jokaiseen kaupunkiin pitää istuttaa yksi puu yhtä asukasta kohden.

Sitäpaitsi metsät on kivoja, niistä hyötyy kaikki. Nippelitieto ei sinäsä kiinnosta mutta periaatteessa kannatan kaikkea metsittämistä koska metsiä kuitenkin jossain toisella puolen palloa hakataan maan tasalle tiuhaa tahtia.

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1785
7/9 | 

Varsinkin taimikkoa uhkaavat monet tekijät, muun muassa hirvet 3,3 miljoonalla eurolla ja myyrät kahdellakymmenellä miljoonalla eurolla vuodessa.

Myyrät eivät kuitenkaan aiheuta niin paljon päävammoja kuin hirvet, joista neurokirurgi totesi radiossa, että hirvet pitäisi hävittää..

http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/lajit_kansi/alalce-n.htm

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C3%B6/myyr%C3%A4-tekee-hirve%C3%A4-pahempia-tuhoja-1.40108

tammukka
Liittynyt9.5.2010
Viestejä7890
8/9 | 

Miksihän NASA ja NOAA eivät palkkaa tätä Sampojua töihin kun se tietää nämä maapallon ilmastoasiat niin valtavan hyvin. Ei kannata haukkua lehden toimittajia kun itse nielee kaiken paskan mitä denialistisivuilta lukee.

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
9/9 | 

Jukka Ruukki. Jos Suomen metsissä on enemmän ja jämerämpää puuta "aiempaa enemmän", niin miksi tällaiset kaikkein harvinaisimmatkin kohteet täytyy välittömästi hakata:

https://metsablogi.wordpress.com/2015/01/16/armeijan-kaytosta-vapautui-harvinaislaatuista-vanhaa-metsaa-metsahallitus-avohakkaa-valittomasti/

Ja jos noin todella on, miksi puuston hakkuisiin riittävää ikää koko ajan lasketaan? Vai onko niin, että se nykyisin on poistettu jo kokonaan...

Sinällään olen kyllä samaa mieltä kanssasi metsittämisestä. Ihme ettei siihen konstiin ole ilmastonmuutoksen torjumiseksi jo tartuttu.

Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat