Kirjoitukset avainsanalla metsä

Metsään ei voi sitoa rajattomasti hiiltä. Kuva: <span class="photographer">Vastavalo</span>
Metsään ei voi sitoa rajattomasti hiiltä. Kuva: Vastavalo

Mitä jos lopetettaisiin hakkuut? Se ei olisi välttämättä hyvä idea.

Hakata vai säästää? Suomalainen metsäkeskustelu pyörii pitkälti yhden kysymyksen ympärillä. Jotkut sanovat, että metsät pitää suojella ja säästää hiilinieluiksi, toiset, että niitä pitää hyödyntää. Yksimielisyys on yhtä kaukana kuin etelä pohjoisesta.

Pohjimmiltaan metsillä menee hyvin. Puuta kasvaa enemmän kuin sitä hakataan siitäkin huolimatta, että hakkuut ovat lisääntyneet. Vuoden kasvusta metsäteollisuus nipistää noin kolme neljännestä. Loppu jää kerryttämään hiilinielua.

Oma kysymyksensä on metsien monimuotoisuus. Sen heikkeneminen ei ole merkittävästi hidastunut. Uhanalaisilla lajeilla olisi enemmän toivoa, jos metsätalous huomioisi ne paremmin.

Puita on silti metsissämme entistä enemmän, ja vuosi vuodelta ne ovat paksumpia ja suurempia. Puusto karttuu, vaikka Suomen metsäpinta-ala on hieman pienentynyt. Metsää raivataan väylien ja rakennusten tieltä.

Teollisuuden hakkuut eivät metsää hävitä, päinvastoin. Kun sitä hyödyntää ja uudistaa, se kasvaa takaisin, jopa enemmän kuin ilman käyttöä.

Mikä estää hakkaamasta entiseen malliin tai jopa hieman nykyistä enemmän? Suomi on Euroopan unionin jäsenmaana sitoutunut kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin. Fossiiliset päästöt on ajettava alas ja hiilinielut mielellään ylös. Jos puuta hakataan liikaa, Suomen laskennalliset nettopäästöt kasvavat ja ilmastotavoitteet loitontuvat. Hankala rasti.

Mitä jos Suomi ilmastonmuutosta torjuakseen lopettaisi hakkuut tykkänään tai vähentäisi niitä olennaisesti? Kiittäisikö ilmasto, kasvaisiko globaali hiilinielu? En ole ihan varma.

Suomi ja Eurooppa eivät elä kuplassa. Pehmopaperin, kartongin ja muiden puunjalostustuotteiden kysyntä kasvaa kaikkien ennusteiden mukaan. Melko suurella todennäkoisyydellä hakkuut ja tehtaat siirtyisivät muualle ja hiilinielu jopa kutistuisi.

Tutkimusten mukaan metsää kaadettaisiin enemmän etenkin Etelä-Amerikassa, Pohjois-Amerikassa, Venäjällä ja Aasiassa. Suomessa kaadettu metsä uudistetaan, useissa maissa ei lainkaan. Monimuotoisuuskin on tuntematon käsite. Häviäjiä olisivat hiilinielu, kotimainen vientiteollisuus, metsänomistajat ja ajan kuluessa koko yhteiskunta.

Sekin on hyvä muistaa, ettei metsä sido rajattomasti hiiltä. Monet metsäpalot johtuvat paljolti pystyyn kuolleista metsistä.

Moni uskoo, että hakkaamalla aiheutetaan Suomessa metsäkatoa, vaikka sitä ei ole oikeasti olemassakaan. Yhtä vähän kuin yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin asioihin. Ja niitähän meillä riittää. Sekä yksinkertaisia ratkaisuja että monimutkaisia asioita.

Kommentit (61)

SamBody
Liittynyt3.5.2008
Viestejä9104
1/61 | 

Ainoa varma asia on että ilmastoon noilla(kaan) keinoilla ei ole yhtikäs mitään vaikutusta. Suomalaisiin taas aivan varmasti on.

"Monet metsäpalot johtuvat paljolti pystyyn kuolleista metsistä."

Sitä kutsutaan luontaiseksi uudistumiseksi. Noin metsät uudistuvat ellei puuainesta kärrätä metsästä pois.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Lobbatilob
2/61 | 

Tiede lehti nimenä viittaa ilmeisesti tieteelliseen tutkimukseen. Tämä kolumni oli kuin suoraan jonkun teollisuuslobbarin suusta ilman tieteellisiä perusteita. Kenen mukaan vain Suomessa yritettäisiin huomioida monimuotoisuutta? Tai uudistettaisiin metsät? Todella kulunutta Suomi on kaikessa paras -hypeä. Ja kirsikkana vielä tuo 'pystyyn kuolevat metsät'. Ei juma. Kuin suoraan 50-luvun metsäpropagandasta itsemurhakuusikoineen. Nostakaa tasoa.

Vierailija
3/61 | 

Näkökulma on aika vankan metsäteollinen tässä kirjoituksessa, eikä kirjoittaja tunnu näkevän metsää puilta. Toteamus "pohjimmiltaan metsillä menee hyvin" saa tämän ekologin pään pyörimään pystyakselinsa ympäri, etenkin kun sitä seuraavassa kappaleessa todetaan monimuotoisuuden heikkenemisen jatkuvan. Metsät ovat muutakin kuin kuutioissa mitattua puuta! Ne ovat lajiyhteisöjä, jotka oman toteamuksesikin mukaan ovat hätää kärsimässä. Ja ne kärsivät nimenomaan suomalaisen metsätalouden hydraulisen motokouran puristuksessa.

Ei Suomessa mikään vaikutusvaltainen taho ole vaatimassa hakkuiden lopettamista kokonaisuudessaan. Vähempiä hakkuita kyllä vaaditaan, kuin myös lajiyhteisöllisesti sekä maisemallisesti tuhoisien avohakkuiden lopettamista. Suojelualueita myös vaaditaan lisää, sillä nykyiset alueet eivät riitä suomalaisten metsien lajiyhteisöjen turvaamiseen.

Ymmärrän, että blogi- ja pääkirjoituksilla voidaan haluta hakea raflaavia näkökulmia, mutta tällainen epätieteellisyys Tiede-lehdeltä menee yli ymmärryksen. Älkää toimiko teollisuuslobbarina.

syytinki
Liittynyt18.8.2008
Viestejä10728
4/61 | 

Kiitokset Ruukille hyvästä pääkirjoituksesta. En ole kaikesta samaa mieltä, mutta juttu loi uskoa järjen voittoon. Kirjoituksen kaltaisen tiedon esitys vaatii nykyisin rohkeutta, mistä parit ränkkykommentit antavat näytteen. Tieteen ja tiedekeskustelun ei pitäisi välttää vaikeita aiheita. Käy pian kuin Galileolle ja niinhän on käynyt metsäalalle vaikka se onkin edelleen osa Suomen talouden selkärankaa.

Tiede -lehti on ennenkin uskaltanut, mistä kiitos. Vuosia sitten lehdessä oli juttu suometsätieteen tutkijalta. Voi sitä huutoa.

Metsäasioissa järjettömyys on ollut voitolla jo liian kauan. Hyviä esimerkkejä seurauksista ovat nimimerkkien Lobbatilob (5/3 | klo 10:27 | 25.3.2021) ja vierailija. (6/3 | klo 16:58 | 25.3.2021) purkaukset, joiden alkuperä on jossain toisessa maailmassa. Heitillen kerronkin, että juttu ei ole metsäteollisuuden puffausta ja sillä on vankemmat tieteelliset perusteet kuin teitin harhoilla.

Suomessa on hyvä koulutustaso. Sitä se on myös metsäalan ihmisillä ja heitä riittää. Tosin pitkälle koulutetut toimittajat eivät heitä näytä kaipaavan vaan käyttävät "asiantuntijana" mieluummin esim. Greenpeacen metsävastaavaa. Kelpaa välillä myös joku höyrähtänyt metsäalankin ihminen, joita heitäkin on. Homma on pyllyllään koska nykyisin hakkuumiehetkin tietävät enemmän metsästä kuin harhainen idealisti, jonka pää pyörii harteilla.

syytinki
Liittynyt18.8.2008
Viestejä10728
5/61 | 

Oli liian pitkä teksiti, että jatko on tässä.

Kirjasen alanimi jo vihjaa teoksen tavoitteen eli Luontotyyppien punainen kirja"  Kirjanen perustuu "asiantuntijoiden" tekemiin arvioihin. Arvioijat ovat tietenkin täysin vapaita ennakkoasenteista, jos heiltä itseltään kysytään. Kohteet on valittu tarkasti etukäteen kartoista ym. muista tiedoista (???).

Varsinaisissa arvioinneissa on sitten hylätty laajoja alueita esimerkiksi ojitetut suot ja muutama muukin käsitelty kohde, kun ne vissiin eivät luontoon kuulu, harhautuneen meikäläisen mielestä menee metsään raskaasti. Suomen metsäthän on käsitelty moneen kertaan jo kivikaudelta alkaen.

Hörpsistä. Tuli vähän pitkä sepustus, mutta helpotti. Toivottavasti joku höyryinen luontoilija saa raivohalvauksen. Nuo metsien tuhoamisväitteet ovat häirinneet vuosikymmeniä ja mukava, että saa purkaa joskus hiukan. Nuille metsätuhojen profeetoille ehdotan pientä testiä. Hyppääpi autoon ja ajaapi tieltä ulos. Veikkaan, että useimmissa tapauksissa auto pysähtyy puuhun - melkein välittömästi.

Tiedettä kunnioittava
7/61 | 

Tiede-lehden päätoimittajan valtiotieteilijä Jukka Ruukin pääkirjoitus  Metsän pirulliset ongelmat hämmästyttää.  Miten tieteellisyyteen nojaavan julkaisun edustaja voi pudotella niin epämääräisiä yleistyksiä?

Tähän tapaan:

"Kun sitä (metsää) hyödyntää ja käyttää, se kasvaa takaisin jopa enemmän kuin ilman käyttöä."  Tiede-lehdessäkin tämä satumainen usko, että vaikka koko ajan hakataan enemmän (mikä käy alta aikayksikön), metsät runsastuvat ja paksuuntuvat (mikä tapahtuu erittäin hitaasti) kuitenkin vielä nopeammin. -  On myös otettava se huomioon, että mittaustapa määrittelee tulosta. Esimerkiksi runkopaksuus riippuu siitä, mistä kohtaa paksuutta mitataan ja puiden määrä siitä, kuinka nuoret (ja kenties kohta pois harvennettavat) puut jo lasketaan puiksi.

Hän pohtii miten kävisi, jos Suomessa hakkuut lopetettaisiin kokonaan. "Tutkimusten mukaan metsää kaadettaisiin enemmän" muissa maanosissa. Suomen metsät kuitenkin kiistatta säilyisivät ja niistä tässä puhutaan. Ei kai Suomen metsiä siksi hakata, että se vähentäisi hakkuita muualla?

Entä miksi "on hyvä muistaa, ettei metsä sido rajattomasti hiiltä"?  Uusimmat tutkimukset nimenomaan osoittavat, että vanhojen metsien ja niiden maaperän  hiilensidontakyky on paljon luultua suurempi, eikä hiilen sidonta lopu, koska luonnonmetsissä on aina kaikenikäisiä puita.  Mutta hiilensidonta kyllä loppuu kuin sahanterään, kun metsä avohakataan. Satojen vuosien hiilitaseet kääntyvät muutamassa työvuorossa päälaelleen, kymmeniksi vuosiksi. Tai ehkä Ruukin lause tarkoittikin juuri tätä?

"Monet metsäpalot johtuvat paljolti pystyynkuolleista metsistä." Virvatulista puhutaan (suomailla), mutta "pystyyn kuolleet metsät" eivät itse sytytä itseään tuleen, sen tekee huolimaton ihminen. Se, että metsäpalot leviävät ennennäkemättömällä tavalla, johtuu ilmaston lämpenemisestä  eli metsien kuivumisesta sekä metsien yksi- tai harvalajisuudesta - ei siitä, että metsät vanhuuttaan muuttuisivat sytykkeiksi.

"Moni uskoo, että Suomessa aiheutetaan hakkaamalla metsäkatoa, vaikka sitä ei ole oikeasti olemassakaan." Tiede-lehden päätoimittaja sekoittaa luontokadon - mikä on totta - ja (talous)metsäkadon, vaikka kukaan todellakaan ei usko, että talousmetsien katoaminen Suomea uhkaisi.

Kirjoituksessa ei ole minkäänlaista viittausta elämän ekologisiin riippuvuussuhteisiin eikä huolta siitä, kauanko luonto kestää kovakouraista kohteluamme.

syytinki
Liittynyt18.8.2008
Viestejä10728
8/61 | 

Varsin "tiedettä kunnioittava" teksti tuossa edellä.

Tieteen kanssa tekstillä on nirkoisesti tekemistä. Paljonkin voisi moittia, mutta ei nyt viitti. Kertoopa nyt kuitenkin näytteeksi, mihin perustuu väite luontokadosta. Onko siitä kunnioitettavaa tieteellistä näyttöä.

mikesss
10/61 | 

Tiede lehti nimenä viittaa ilmeisesti tieteelliseen tutkimukseen. Tämä kolumni oli kuin suoraan jonkun teollisuuslobbarin suusta ilman tieteellisiä perusteita. Kenen mukaan vain Suomessa yritettäisiin huomioida monimuotoisuutta? Tai uudistettaisiin metsät? Todella kulunutta Suomi on kaikessa paras -hypeä. Ja kirsikkana vielä tuo 'pystyyn kuolevat metsät'. Ei juma  https://totobwin.com

rooney
11/61 | 

ilmeisesti tieteelliseen tutkimukseen. Tämä kolumni oli kuin suoraan jonkun teollisuuslobbarin suusta ilman tieteellisiä perusteita. Kenen mukaan vain Suomessa yritettäisiin huomioida monimuotoisuutta? Tai uudistettaisiin metsät? Todella kulunutta Suomi on kaikessa paras   https://totonoriter.com

jamesss
12/61 | 

Tämä kolumni oli kuin suoraan jonkun teollisuuslobbarin suusta ilman tieteellisiä perusteita. Kenen mukaan vain Suomessa yritettäisiin huomioida monimuotoisuutta? Tai uudistettaisiin metsät? Todella kulunutta Suomi on kaikessa paras -hypeä. Ja kirsikkana vielä tuo  https://powerballvip.com

tonysss
17/61 | 

It was held three times in 2012 and 2014, starting with one in 2010. There have been attempts to go outside and hold the event before, but it has also been delayed somewhat because it has advantages that can be gained if it is held internally.   https://www.totositezero.com

Frank
37/61 | 

Would the decline of the Newspaper industry have anything to do with our strength in sustainable forestry? I liked the point of harvesting does not harm necessarily as the grow back has advantages. 

Kasperi_K
42/61 | 

Tekstissä on tyypillinen ongelma, jossa "metsä" nähdään vain hiililaskuharjoituksena, eikä ekosysteeminä. Ja siksi se menee metsään. Tai siis puupeltoon.

Ventura Tree Services
43/61 | 

Fantastic blog entry!  Its hard to find any balance in reporting about the forest.  As you correctly point out, "leaving it alone" is not always the best course.  We have seen that first hand here in California, USA where forest and brush area were not "disturbed" for environmental reasons.  The result were massive wildfires here.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuva: <span class="photographer">Corbis.</span>
Kuva: Corbis.

Käänteentekevät ideat eivät synny tilaustyönä, vaan sattumalta ja vapaasti ihmetellen.

Sattuma suosii valmistautunutta mieltä. Sanat lausui kemisti ja sarjakeksijä Louis Pasteur, mutta ne sopisivat hyvin myös metsäpatologi Jarkko Hantulan suuhun.

Hantula on puutautien poliisi. Hän tonkii ryhmineen metsää vaivaavia sienitauteja. Nyt tähtäimessä on keino, joka nitistäisi metsänhoitajan perivihollisen, juurikäävän.

Lahottajasieni aiheuttaa joka vuosi jopa viidenkymmenen miljoonan euron vahingot tappamalla taimia ja tuhoamalla arvokasta puutavaraa. Summa on likimain sama, jonka valtio sijoittaa metsäntutkimukseen. Jos kaikki natsaa ja Hantulan ryhmän kehittämä virusase nujertaa juurikäävän, voi hyvällä syyllä puhua rahakkaasta oivalluksesta.

Virusase oli onnekas löytö, mutta sitä ei olisi tullut ilman raakaa työtä ja aitoa kiinnostusta virusten biologiaan, Hantula muistuttaa Uuden Suomen blogissaan. Tuuri kävi pitkällisen tutkimustyön ohella ja sen seurauksena.

Käänteentekevät ideat eivät synny tilaustyönä, vaan vapaasti ihmetellen. Yhtä lähdetään etsimään, mutta löydetäänkin jotain aivan muuta, joka mullistaa aiempia käsityksiä tai poikii aivan uusia aluevaltauksia. Tätä on perustutkimus parhaimmillaan.

Pikavoittoja kaipaavalle perustutkimuksen verkkaisuus on paha rasti. Uuden lääkkeen matka ideasta apteekin hyllylle vie helposti 15 vuotta.
Monilla aloilla saa varautua vielä pidempään odotteluun. 1800-luvulla matemaatikko Jean Babtiste Joseph Fourier julkaisi nimeään kantavan laskentamallin ja hänen kollegansa James Clerk Maxwell oman yhtälönsä. Kaksikko tuskin arvasi, että 200 vuotta myöhemmin heidän pähkäilynsä hedelmät pyörittävät jokaista maailman 3G-kännykkää.

Varsinkin rahoista päättävien poliitikkojen näyttää olevan vaikea hyväksyä perustutkimukseen liittyvä itsestäänselvyys: se on riskirahoitusta, joka saattaa poikia kaupallisia hyötyjä kymmenen tai sadan vuoden päästä – tai ei milloinkaan.

Siksi Suomessa pelataan varman päälle ja suositaan soveltavaa tutkimusta, joka perustuu toisten tuloksiin. Nopeiden ratkaisujen toivossa myös yhä suurempi osa tieteen rahoituksesta ohjataan poliitikkojen hyväksi näkemiin hankkeisiin ja räätälöityihin tutkimusohjelmiin. Haiskahtaa perineuvostoliittolaiselta ajatukselta, jonka mukaan puolueen politbyroolla oli kaikki viisaus toimia kansakunnan parhaaksi.

Seuraukset pelottavat. Tieteen kovaa ydintä, luovuutta, ei voi organisoida, mutta sen voi helposti tuhota liialla ohjailulla.

Ruotsalaisia emme ole, mutta yhden asian voisimme heiltä apinoida. Ymmärryksen, etteivät perustutkimukseen satsatut rahat tuo heti hyötyä, mutta johtavat pidemmän ajan kuluessa johonkin aivan uuteen.

Kommentit (15)

SamBody
Liittynyt3.5.2008
Viestejä9104
1/15 | 

Aivan yhtä hyvin kuin perus- myös soveltavaa tutkimusta voisi ylistää innovaation lähteeksi myös Hantulan tapauksessa: hänen Metlassa tekemänsä tutkimuksensa kun voidaan epäilemättä sellaiseksi lukea. Mutta hakoteillä ollaan kummassakin tapauksessa. Kyseessähän on nimenomaan synergian ja oivalluksen tuomasta lopputuloksesta, asioita yhdistetään ennen kokemattomalla tavalla. Tutkimuksen laatu ei tässä ole se oleellinen asia.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2347
2/15 | 

Jarkko Hantula on tuttu nimi Usenetin keskusteluryhmästä 90-l lopun seutuun. Siellä kun debatoi kreationistienkin kanssa jonkun kerran. Ehkä se kertoo eli on indikaattori siitä, että Hantula osaa ottaa kontaktia erilaisiin ihmisiin ja sekin ominaisuus edistää luovuutta nämä runsaat kontaktipinnat, ettei eristäydy norsunluisiin kammioihin. 
  Liikunta luonnossakin voinee edistää luovuutta. 

Tuota kaikkea voi estää sillä jos pakottaa tutkijaparan loputtomaan raportointiin ja vähentää kontakteja ja liikuntaa..?

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

Käyttäjä776_0
Liittynyt8.9.2011
Viestejä2918
3/15 | 

Olen kyllä vähän eri mieltä väitteestä, ettei luovuutta voisi organisoida. Viimeaikaisten kokemusten perustella väittäisin jopa, että organisointi on melkeinpä välttämätöntä tulosten saamiseksi - olisi sitten kyse vaikka jostain, jonka hyöty näkyisi vasta vuosikymmenien kuluttua.

Harva tutkija nimittäin kykenee edes hahmottamaan mielekkäitä tutkimuskysymyksiä "täydellisessä vapaudessa" ja eteneminen omin avuin yhtään mihinkään suuntaan on monasti vaivailloista. Tämän vuoksi hälyyttävän suuri osa nykyisestä tutkimuksesta on lähes silkkaa roskaa, jossa toistetaan aeimpia virheitä ja päädytään kiertämään samaa kehää kerta toisensa jälkeen. Siksipä ehdotus "lisää vapaata perustutkimusta" tuskin tulisi johtamaan oikeasti tieteellisen tiedon määrälliseen ja laadulliseen lisääntymseen.

Myös raja perus- ja soveltavan tutkimuksen välillä on keinotekoinen ja järjetön. Todellisuudessahan perustutkimus harvoin pystyy etenemään ilman soveltavaa tutkimusta ja soveltava tutkimus monasti löytää tai auttaa löytämään uusia kysymyksiä perustutkimuksen ratkaistavaksi.

Tietysti tutkimusta voidaan organisoida ja ohjata niin, että mahdollisuus luoviin ratkaisuihin ja uuden löytämiseen eliminoituvat (esim. vaatimalla yksityiskohtaisia projektisuunnitelmia, tiukasti vaiheisiin sidottua suoritusta ja projektisuunnitelman orjallista noudattamista (kas tämähän kuulostaa aivan EU-projektilta...)) Kontrollin vaihtoehto ei kuitenkaan ole anarkia vaan esim. hallittu iteratiivinen itseohjautuva prosessi.

Retard
Liittynyt13.5.2005
Viestejä28258
4/15 | 

Monessa pelialan yrityksessä hyödynnettiin ideaa vapaudesta ymmärtääkseni varsin onnistuneesti viime vuosikymmenellä. Ideana oli tähdätä deadlineihin. Silloin piti olla sovitut tehtävät purkissa, ja toki tietysti yhteisissä palavereissä täytyi olla paikalla. Muuten oli aivan sama, miten työntekijät tulivat tai menivät tai tekivät tai olivat tekemättä. En tosin tiedä, onkä tällaiseen filosofiaan uskovia pelitaloja enää tänä päivänä jäljellä.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

HuuHaata
Liittynyt8.11.2012
Viestejä8619
5/15 | 
NieVei3a

Harva tutkija nimittäin kykenee edes hahmottamaan mielekkäitä tutkimuskysymyksiä "täydellisessä vapaudessa" ja eteneminen omin avuin yhtään mihinkään suuntaan on monasti vaivailloista.

 

Nimenomaan harva mutta kuitenkin on olemassa niitä jotka tuohon pystyisivät. Mutta se osa karsiutuu ainakin nykyään pitkälti pois viimeistään väitöskirjan jälkeen.

 

Autismin rajapinnassa oleva introvertti ei nimittäin pärjää kaiken massojen tieteen itsensä imevälle papukaijaekstrovertille.

 

Tutkijoita on aivan liikaa. Kykyä asiaan on harvalla ja kun ovet pidetään auki varmistetaan samalla että tärkeäksi muodostuu kaikki muu paitsi intohimoinen halu tehdä tiedettä.

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1785
6/15 | 

Kaiki aistit toimivat olennaisilta osiltaan samojen periaatteiden mukaan. Mutta mitä ovat nämä periaatteet? Jotain, mitä ennen ei ole aavistettukaan.

Silmä ja näkeminen ovat tällä hetkellä tutkimuksen polttopisteessä. Intensiivisesti toimivia tutkijaryhmiä on mm. Saksassa Thomas Eulerin ryhmä. Mutta Suomi on myös aivan eturivissä luovassa tutkimuksessa:

https://www.youtube.com/watch?v=ZniIYFSIcT8

http://www.hs.fi/tiede/a1420433343186

Käyttäjä776_0
Liittynyt8.9.2011
Viestejä2918
7/15 | 
-:)lauri

Monessa pelialan yrityksessä hyödynnettiin ideaa vapaudesta ymmärtääkseni varsin onnistuneesti viime vuosikymmenellä. Ideana oli tähdätä deadlineihin. Silloin piti olla sovitut tehtävät purkissa, ja toki tietysti yhteisissä palavereissä täytyi olla paikalla. Muuten oli aivan sama, miten työntekijät tulivat tai menivät tai tekivät tai olivat tekemättä. En tosin tiedä, onkä tällaiseen filosofiaan uskovia pelitaloja enää tänä päivänä jäljellä.

Onnistuneissa tapauksissa työskentely oli kuitenkin useinmiten hyvin kontroloitua - toki uudella tavalla, mutta kuitenkin. Ideahan oli nimenomaan nopeasyklisessä iteroiduissa prosessissa, jossa jatkuvasti kokeiltiin mikä toimii ja mikä ei - ja muutettiin suuntaa tarvittaessa sen mukaan.

Tietysti joskus aina täydestä anarkiastakin saattoi putkahtaa menestyspeli, mutta silloin kyse oli ennemmin puhtaasta sattumasta kuin siitä, että täysi vapaus olisi joku menestysresepti.

Käyttäjä776_0
Liittynyt8.9.2011
Viestejä2918
8/15 | 
HuuHaata
NieVei3a

Harva tutkija nimittäin kykenee edes hahmottamaan mielekkäitä tutkimuskysymyksiä "täydellisessä vapaudessa" ja eteneminen omin avuin yhtään mihinkään suuntaan on monasti vaivailloista.

Nimenomaan harva mutta kuitenkin on olemassa niitä jotka tuohon pystyisivät. Mutta se osa karsiutuu ainakin nykyään pitkälti pois viimeistään väitöskirjan jälkeen.

Autismin rajapinnassa oleva introvertti ei nimittäin pärjää kaiken massojen tieteen itsensä imevälle papukaijaekstrovertille.

Tutkijoita on aivan liikaa. Kykyä asiaan on harvalla ja kun ovet pidetään auki varmistetaan samalla että tärkeäksi muodostuu kaikki muu paitsi intohimoinen halu tehdä tiedettä.

Ja höpöti, höpöti.

Jos tieteenteon tuottavuutta halutaan nostaa, niin on aivan järjetöntä jäädä vain istumaan käsiensä päälle ja toivoa, että jostain putkahtaisi eriskummallisia superneroja, jotka sattumalta keksisivät jotain mullistavaa.

Kaikenlaisia tyyppejä tarvitaan ja ongelma onkin luoda sellainen ympäristö, jossa jokaisen ominaispiirteet ovat hyödyksi eikä vain konfliktien lähde. Tähän tarvittaisiin sitä fiksua, joustavaa ohjausta, joka jäykkyyksien lisäämisien sijasta nostaisi yhteistyön ja positiivisen vuorovaikutuksen uudelle tasolle.

Oikeastaan on aika varma, että jos verrattaisiin menestyneitä tutkimusryhmiä keskinkertaisiin suoriutujiin, niin havaittaisiin, että menestyneet ryhmät ovat itseasiassa hyvinkin kurinalaisia ja tavoitehakuisia - ja vastaavasti pahnan pohjimmaisista löytyisi niitä, joissa tutkijat puurtavat yksin eristyksistä toisistaan ilman mitään selkeitä tavoitteita.

Tässä mielessä ulkoisen ohjauksen haitoista valittamisessa itku täyden akateemisen vapauden puuttesta on aika tyhmä tapa yrittää saada muutosta aikaan. Fiksumpaahan olisi suoraan myöntää, että kontrollia ja tavoitteita tarvitaan - mutta että nykyinen tapa on vain väärä ja että tarvittaisiin uusia ketterämpiä tapoja varmistaa tehokas toiminta.

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2347
9/15 | 

Puustisen+Mäkeläisen kirja Taivas+Helvetti (2013) antaa kyllä ymmärtää, että deadlineja ja kuria tarvitaan muuten ei luovastakaan IT-firmasta tule mitään ja homma on kohta konkassa. Ja moni meni konkkaan. 

 

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

HuuHaata
Liittynyt8.11.2012
Viestejä8619
10/15 | 
NieVei3a

Kaikenlaisia tyyppejä tarvitaan ja ongelma onkin luoda sellainen ympäristö, jossa jokaisen ominaispiirteet ovat hyödyksi eikä vain konfliktien lähde. Tähän tarvittaisiin sitä fiksua, joustavaa ohjausta, joka jäykkyyksien lisäämisien sijasta nostaisi yhteistyön ja positiivisen vuorovaikutuksen uudelle tasolle.

 

Maa kutsuu, kuuntelen.

 

Yliopistojen organisaatioälykkyys ei riitä nykypäivänä, eikä tule tuohon koskaan riittämäänkään. Hyvin toimivassa ympäristössä toki sille annetaan vapauksia joka suoriutuu sillä tavalla parhaiten, ja vastaavasti luodaan rajat niille jotka muuten viettäisivät työpäivän Facebookissa.

 

Tuo toimii pienissä hyvin johdetuissa yrityksissä. Koska omistajajohtajalla on omat rahat pelissä. Julkisella sektorilla taasen ei ketään oikeasti kiinnosta niin paljoa että viitsisi käyttää paljon vaivaa tuollaiseen. Ja erityisesti organisaation aitojen motivaatiotekijöiden ollessa tuottavuuden ulkopuolella vapaasti toimiessa toimitaan juuri toisinpäin kuin pitäisi: rajat määrätään niille jotka niitä vähiten tarvitsisivat (pelottavia otuksia joilla omia ajatuksia) ja vapaus niille jotka sitä eivät osaa käyttää (porukka joka ei ajattele itse).

Käyttäjä776_0
Liittynyt8.9.2011
Viestejä2918
11/15 | 
HuuHaata

Yliopistojen organisaatioälykkyys ei riitä nykypäivänä, eikä tule tuohon koskaan riittämäänkään. Hyvin toimivassa ympäristössä toki sille annetaan vapauksia joka suoriutuu sillä tavalla parhaiten, ja vastaavasti luodaan rajat niille jotka muuten viettäisivät työpäivän Facebookissa.

Onhan se toki valitettavaa, että suomalaisetkin yliopistot ovat omaksuneet "menestysreseptikseen" pääasiassa ulkomaisten maisteri- ja tohtorikoulutettavien halpa- tai jopa täysin ilmaisen työvoiman hyödyntämisen. Oikeaa osaamista tällä tavalla ei pääse vahingossakaan kasaantumaan, mutta saadaanhan jokut julkaisutilastot näyttämään hyviltä, kun väki painaa labrassa vapaaehtoisesti 100-tuntista työviikkoa opiskeluviisumin menettämisen uhalla.

Kotimaiset resurssit eivät tähän kuvioon oikein sovi, kun mokomat haluaisivat palkkaa työstään ja normaalit työajat. Lisäksi kotimainen on huono, koska kansainvälistyminen.

Kuitenkaan kyse ei ole lopulta mistään koko organisaation tasoisesta jutusta, vaan jokainen tutkimusryhmä voi käytännössä (itse)organisoitua haluamallaan tavalla. Tietysti tutkimusryhmän vetäjältä vaaditaan silloin tällöin teräspalleja, kun omaa ryhmää pitää suojella ääliömäisiltä ohjeilta ja säännöiltä. Kuitenkin vetäytyminen jonkun "organisaatiokulttuurin" taakse on silkkaa raukkamaisuutta, jolla koitetaan vierittää oma laiskuus ja/tai kyvyttömyys jonkun muun niskoille.

Tuo toimii pienissä hyvin johdetuissa yrityksissä. Koska omistajajohtajalla on omat rahat pelissä.

Niin - niissä hyvin johdetuissa - joita on pienistä(kin) yrityksistä ehkä yksi sadasta?

HuuHaata
Liittynyt8.11.2012
Viestejä8619
12/15 | 

^ Mikäli menet edes säällisesti johdettuun yritykseen ja näytät, että pystyt työn uudelleenorganisoimalla kasvattamaan tehokkuutta x%:a niin sinua kuunnellaan.

 

Jos teet saman missä tahansa julkisen sektorin laitoksessa sinut nauretaan pihalle.

 

Toki vieläkin kaikesta huolimatta suomessakin voi esimerkiksi olla joitain järkevästi toimivia tutkimusryhmiä, jotka uivat vastavirtaan.

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1785
13/15 | 

Mitä luovuus pohjimmiltaan on? Seuraava linkki johtaa useisiin relevantteihin näkemyksiin luovuudesta:

https://www.google.fi/#q=luovuus+m%C3%A4%C3%A4ritelm%C3%A4

Jakaisin luovuuden karkeasti kahteen osaan,

luovuuteen omiksi tarpeiksi, joka koostuu usein pienimuotoisista oman ajattelun tai toiminnan innovaatioista,

ja yhteiskuntaa tai sen osia koskettaviin luoviin prosesseihin, "suur-innovaatioihin".

Molemmissa tapauksissa ydintapahtumana on mielen läpikäymä faasitransitio.

Arkiset, omiksi tarpeiksi tapahtuvat vähäiset faasitransitiot usein tulevat ja menevät suurempia jälkiä jättämättä. Suur-innovaatio kuten keksintö, uusi periaate, uusi taidesuunta jne, jollaisia taiteilijat tai tutkimusryhmän jäsenet joskus kokevat, voi aiheuttaa yhteisöön jäljen.

Mikä sitten on luovan, mielen kokeman ja aina ainakin vähän minuutta säväyttävän faasitransition syy? Kun omia vähäisiä, lähinnä omiksi tarpeiksi tapahtuneita luovia faasitransitioita analysoi introspektion ja kaiken muun tietämänsä niihin liittyvän valossa, hahmottuu seuraava kuva:

Kaikki alkaa tieto- ym. materiaalin kokoamisella. Ennen omistettu tietomateriaali on toiminut tuttuna reunaehtojärjestelmänä, jonka lomassa mieli on esteettä päässyt puikkelehtimaan ja ottamaan omia vakiintuneita moodejaan.

Uusi tietomateriaali on muuttanut reunaehtokenttää. Mieli kokee, ettei se kykene entisten moodiensa mukaan toimimalla saavuttaa harmonista tilaa. Mielen täytyy muuttua, alistua faasitransitiolle. Juuri tähän mielelle ominaiseen muuttumiskykyyn perustuu kaikki luovuus.

Luovuudessa omiksi tarpeiksi ei useinkaan vaadita kovin radikaalia mielen faasitransitiota. Esimerkkinä tällaisesta vähäisestä tapahtumasta toimii vielä 50-luvulla keskikoulussa "harrastettu" euklidinen geometria oletuksineen, väitöksineen ja todistuksineen. Eukleideen postulaatit ja tarve onnistua kokeessa muodostivat reunaehtojärjestelmän, johon kiinnittyminen saattoi onnistuneessa tapauksessa saada aikaan vähäisen, mutta tulohetkellään aidosti mieltä säväyttävän oivalluksen. "Heureka! Ristikulmathan ovat yhtäsuuret! Tästä seuraa, että..." Tätä voi ehkä pitää jonkin mielen erityisalueen kokemana vähäisenä faasitransitiona.

Suur-innovaation kokeminen merkitsee verrattain laajan mielenalueen kokemaa radikaalia faasitransitiota, joka voi jäädä pitkäksi aikaa vaikuttamaan kokijansa psyykeen ja toimintaan. Usein myös yhteisön tila muuttuu innovaation leviämisen myötä. Suur-innovaation edellytyksenä on usein ollut huomattava muutos reunaehtojärjestelmässä, mikä on pakottanut mielen käymään läpi faasitransition ja omaksumaan uuden moodin.

Ylläkuvatut tilanteet liittyvät tiedollisen ymmärrystason muutoksiin. Taiteelliseen luovuuteen johtavat reunaehdot ovat usein ulkonaisesti hieman erilaiset, vaikkakin olemukseltaan saman tapaiset. Tieteen ja taiteen reunaehdot voivat myös monin tavoin moduloitua ja jopa sekoittua keskenään. Tästä on jopa omakohtainen kokemus.

Professori Lauri Myrbergin annettua gradun aiheen paneuduin siihen intensiivisesti tekemättä mitään muuta. Kuukauden tietoja ja ajatusrakenteita koottuani aloitin maalaamisen tavoitteena maalata satukuvia kummipojalleni. Mutta nytpä se, mitä vesiväreistäni ja pensseleistäni paperille tuli, oli jotain sellaista, mistä en koskaan ollut uneksinutkaan. Suuret unet uudesta taidemuodosta täyttivät mieleni. Mitään muuta selitystä tälle ilmiölle en koskaan löytänyt, kuin että olin täyttynyt niin suurella määrällä uusia reunaehtoja, että harmoninen mielen sopeutus vaati monipuolista muuttumista.

Edward de Bono on varoittanut luovuuteen pyrkiviä liian kiinteästä sitoutumisesta johonkin tietorakenteeseen. Tutkijalle esimerkiksi voisi olla hyödyksi ottaa välillä etäisyyttä kiinteään reunaehtorakenteensa pääosaan, jolloin (oman tulkintani mukaan) mieli voi helpommin tehdä useammanlaisia modifikaatioyrityksiä, joiden harmonisuutta se sitten testaisi kenttien kokonaisuutta vasten.

Kuva: <span class="photographer">Guillaume Baviere, Wikimedia Commons.</span>
Kuva: Guillaume Baviere, Wikimedia Commons.

Ratkaisu voi löytyä lähempää kuin lähin puhelin.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksella on idea. Se ei ole kotoperäinen, vaan tuotu tänne kylmään ja liukkaaseen pohjolaan kaukaa kansainvälisestä seminaarista.

Elyläiset aikovat levittää tänä talvena Oulun seudun jalkakäytäville ja pyöräteille suolattuja puulastuja. Maustettu puutavara tuo pitoa pintaan eikä sepelin tavoin riko pyörän kumeja eikä lemmikkien tassuja.

Saattaa hyvinkin toimia.

Se hieman kummastuttaa, että idean lisäksi kokeilun pääraaka-aine on tuontitavaraa. Puulastut rahdataan tänne metsien luvattuun maahan Alpeilta asti, Sveitsistä. Miksi mennä merta edemmäs kalaan?

Moniin asioihin ratkaisu voi löytyä lähempää kuin lähin puhelin. Yhden sellaisen tarjoilee hiljattain ilmestynyt pamfletti Hakata vai säästää, jonka ovat kirjoittaneet ympäristönsuojelun professori Pekka Kauppi ja metsäviestinnän asiantuntija Hannes Mäntyranta.

Ilmastonmuutos on vakava ongelma. Tästä ollaan yhtä mieltä. Mutta siihen yksimielisyys loppuukin. Torjuntakeinoista kiivailtaessa on unohtunut se ilmiselvin ratkaisu: metsät.

Metsien biomassan kasvattaminen olisi helppo keino globaaliin hiilidioksidiongelmaan. Maailmasta löytyy suuria alueita, jotka voitaisiin palauttaa metsiksi, ja samalla saada aikaan merkittävä hiiltä ilmakehästä imuroiva nielu. Se olisi ekotehokasta eikä maksaisi paljon.

Metsät toimivat toki hiilinieluna jo nyt – muutenhan tilanne olisi paljon pahempi. Euroopassa ne sitovat kymmenesosan unionin fossiilisista hiilidioksidipäästöistä ilman sen kummempia ilmastopäätöksiä. Metsänielun merkitys hiilitaseelle on suurempi kuin se, mitä unioni on saanut aikaan tukemalla tuulivoiman, aurinkoenergian ja biopolttonesteiden käyttöä.

Mikä kiinnostavinta, metsäkakkua voi samalla sekä syödä että säästää. Hakkuita ei tarvitse lopettaa ilmastotalkoiden takia. Kun metsien kasvu vauhdittuu, niitä voidaan hakata ja silti ne sitovat yhä voimakkaammin hiiltä.

Näin on paikoin jo tapahtunut. Esimerkiksi Suomessa metsiin on varastoitunut jo pitkään entistä enemmän hiiltä, vaikka satoa on korjattu ahkerasti. Puuston määrä on lisääntynyt 40 vuoden kuluessa yli 40 prosenttia. Samanaikaisesti metsää on hakattu nykyisen puuvarannon verran, yli kaksi miljardia kuutiometriä.

Hiilinielun voima ei ole perustunut metsäpinta-alan vaan biomassan lisääntymiseen: suomalaismetsissä on aiempaa enemmän ja järeämpiä puita. Selityksiä on kaksi: järjestelmällinen hoito ja ilmaston lämpeneminen.

Meillä metsät kasvavatkin kohisten: 100 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Se on tuplalukema 50 vuoden takaiseen.

Kirjasessa laskeskellaan, että metsittämällä, fiksuilla hakkuilla, metsien tihentämisellä ja puuston järeytymisellä voisi hoitaa noin neljäsosan maailman ilmastotalkoista. Suomella olisi näissä osaamista vaikka muille jakaa.

Idea kuulostaa jopa liian helpolta – ja samalla houkuttelevalta. Ilmasto-ongelman kellistämiseksi tarvitaan kaikki mahdolliset keinot. Myös ne simppelit.

p.s. 35 vuotta, eikä suotta. Hyvää lukuvuotta 2015 juhlivan Tiede-lehden seurassa!

Kommentit (9)

George Hanson
Liittynyt13.11.2014
Viestejä1809
2/9 | 
SamBody

"Ilmastonmuutos on vakava ongelma. Tästä ollaan yhtä mieltä."

Päätoimittajan uskontunnustus.

Jos on Tiede-nimisen lehden päätoimittaja, ei ole pahitteeksi jos on tieteellisten näyttöjen kanssa samaa mieltä. Ei se toki ole välttämätöntä, mutta päinvastaisuus taas pienentäisi uskottavuutta.

 

SamBody
Liittynyt3.5.2008
Viestejä9104
3/9 | 
George Hanson
SamBody

"Ilmastonmuutos on vakava ongelma. Tästä ollaan yhtä mieltä."

Päätoimittajan uskontunnustus.

Jos on Tiede-nimisen lehden päätoimittaja, ei ole pahitteeksi jos on tieteellisten näyttöjen kanssa samaa mieltä. Ei se toki ole välttämätöntä, mutta päinvastaisuus taas pienentäisi uskottavuutta.

 

Jos on duunissa HSn lasipalatsissa, ei ole pahitteeksi jos mielipiteet myötäilevät ylimmän kerroksen heebojen agendaa. Ei se toki ole välttämätöntä, mutta päinvastaisuus taas suurentaisi pallin keinahtelutodennäköisyyttä.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

George Hanson
Liittynyt13.11.2014
Viestejä1809
4/9 | 
SamBody

Jos on duunissa HSn lasipalatsissa, ei ole pahitteeksi jos mielipiteet myötäilevät ylimmän kerroksen heebojen agendaa. Ei se toki ole välttämätöntä, mutta päinvastaisuus taas suurentaisi pallin keinahtelutodennäköisyyttä.

Näinkin varmasti on.

Senpä vuoksi onkin ilahduttavaa, että "yläkerran heebot" ovat tässä asiassa tieteellisesti katsoen oikeilla jäljillä.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä76533
5/9 | 

Tietäminen korvaa luulemista, hyvä.

Tutkijoiden joululahja Euroopalle: kasvillisuus sitookin yli 100% enemmän hiilidioksidia vuodessa kuin luultiin

Euroopan kasvillisuus sitoo vuosittain runsaasti enemmän hiiltä kuin mitä aiemmin on laskettu, NyTeknik kertoo. Tulokset perustuvat uusiin satelliittimittauksiin.

Saksalaisten Bremenin yliopiston ja Max Planck -instituutin tutkijat yhteistyössä useiden ulkomaalaisten kollegoiden kanssa analysoivat eurooppalaisen Envisat-satelliitin Sciamachy-tutkimuslaitteen ja japanilaisen Ibuki-kaukokartoitussatelliitin mittaamaa hiilidioksididataa.

Analyysin tulos oli, että Euroopan metsät sitovat noin miljardi tonnia hiilidioksidia vuodessa. Tämä on yli 600 miljoonaa tonnia enemmän eli yli tuplamäärä siihen verrattuna, mitä hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC on aiemmin arvioinut.

http://www.tekniikkatalous.fi/talous/tutkijoiden+joululahja+euroopalle+kasvillisuus+sitookin+yli+100+enemman+hiilidioksidia+vuodessa+kuin+luultiin/a1039046

Jukka Ruukki: Euroopassa ne sitovat kymmenesosan unionin fossiilisista hiilidioksidipäästöistä ilman sen kummempia ilmastopäätöksiä. 

Perustuuko tämä lukusi IPCC arvioon? Jos perustuu niin todellisempi luku olisi yli 20% ?

Mikä on laskelma suomen osalta; suomen hiilidioksidipäästöt versus suomen metsien hiilinielu?

Suomi maailman kymmenenneksi metsäisin maa

MAAPALLON maa-alasta 30 prosenttia eli 39 miljoonaa neliökilometriä on metsien peitossa. Metsät ovat kuitenkin jakautuneet hyvin epätasaisesti. Laajempia vyöhykkeitä muodostavat oikeastaan vain pohjoisen havumetsät sekä päiväntasaajan seudun sademetsät.

Moni jo varmaan ihmettelee, miksei metsistään tunnettua Suomea ole mainittu vielä kertaakaan. Tähän kuten moneen muuhunkin pätee sääntö, etteivät määrätilastot tee oikeutta pienille maille. Suomen lähes 220 000 metsäneliökilometriä riittävät kuitenkin rankingin 29. tilalle, kun maamme kokonaispinta-alansa puolesta yltää vasta sijaluvulle 64.

Metsien osuus maa-alasta 2000 (taulukko Excel-muodossa)

Suomen asema metsämaana kohenee olennaisesti, kun suhteutetaan metsäalan osuus koko maapinta-alaan. Nyt sijoitumme 72 prosentilla maailman valtioiden joukossa sentään kymmenenneksi. 

http://www.stat.fi/tup/tietoaika/tilaajat/ta_01_03_metsat.html

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
6/9 | 

Itseasiasa pitäisi olla laki että jokaiseen kaupunkiin pitää istuttaa yksi puu yhtä asukasta kohden.

Sitäpaitsi metsät on kivoja, niistä hyötyy kaikki. Nippelitieto ei sinäsä kiinnosta mutta periaatteessa kannatan kaikkea metsittämistä koska metsiä kuitenkin jossain toisella puolen palloa hakataan maan tasalle tiuhaa tahtia.

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1785
7/9 | 

Varsinkin taimikkoa uhkaavat monet tekijät, muun muassa hirvet 3,3 miljoonalla eurolla ja myyrät kahdellakymmenellä miljoonalla eurolla vuodessa.

Myyrät eivät kuitenkaan aiheuta niin paljon päävammoja kuin hirvet, joista neurokirurgi totesi radiossa, että hirvet pitäisi hävittää..

http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/lajit_kansi/alalce-n.htm

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C3%B6/myyr%C3%A4-tekee-hirve%C3%A4-pahempia-tuhoja-1.40108

tammukka
Liittynyt9.5.2010
Viestejä7890
8/9 | 

Miksihän NASA ja NOAA eivät palkkaa tätä Sampojua töihin kun se tietää nämä maapallon ilmastoasiat niin valtavan hyvin. Ei kannata haukkua lehden toimittajia kun itse nielee kaiken paskan mitä denialistisivuilta lukee.

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
9/9 | 

Jukka Ruukki. Jos Suomen metsissä on enemmän ja jämerämpää puuta "aiempaa enemmän", niin miksi tällaiset kaikkein harvinaisimmatkin kohteet täytyy välittömästi hakata:

https://metsablogi.wordpress.com/2015/01/16/armeijan-kaytosta-vapautui-harvinaislaatuista-vanhaa-metsaa-metsahallitus-avohakkaa-valittomasti/

Ja jos noin todella on, miksi puuston hakkuisiin riittävää ikää koko ajan lasketaan? Vai onko niin, että se nykyisin on poistettu jo kokonaan...

Sinällään olen kyllä samaa mieltä kanssasi metsittämisestä. Ihme ettei siihen konstiin ole ilmastonmuutoksen torjumiseksi jo tartuttu.

Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat