
Mikä on kilometrin pituinen ja vailla huolia?
Vastaus: Jono täynnä teinejä Hartwall Areenan edessä hetki ennen Tubecon-tapahtuman ovien avautumista.
Noin 10 000 nuorta on tullut tänään Helsinkiin tapaamaan idoleitaan. Tunnelma on riehakas - tai ainakin melkein. Hännän huippuna heiluu muutama eksyneen ja huolestuneen näköinen isä ja äiti.
Tubeconin järjestävät suomalaiset tubettajat eli YouTubessa videoitaan julkaisevat vloggaajat, huumoriryhmät ja tietokonepelaajat. Setä- ja täti-ikäisille Mr. Jallu, Mikirotta, Soikkuu, Tume tai Wildeem saattavat olla tuntemattomia suuruuksia, mutta 10-15-vuotiaille he edustavat digiajan supertähtiä. Eikä syyttä. Suosituimmat tubettajat keräävät kanavilleen jopa satoja tuhansia katsojia. Ei mikään marginaali-ilmiö. Mikä tahansa kaupallinen media olisi onnessaan noin suuresta yleisöstä.
Tällä hetkellä YouTubessa on yli 200 000 suomalaista kanavaa, ja lisää syntyy koko ajan. Hartwall Areenan tubettajille ja heidän seuraajilleen Youtube on käytännössä ainoa media. Nuorista suomalaista 80% vierailee siellä viikottain, muille medioille jää vain murusia.
Monen tubettajan ja heidän intohimoisen faninsa päivä pyörii enemmän tai vähemmän videoiden, pelaamisen ja muun digiviihteen ympärillä. Pitäisikö huolestua, jos elämään ei mahdu muuta kuin netti ja näyttöruutu? Vaarantaako tuubin tuijottaminen aivot? Turruttaako pelimaailma empatian?
Tutkimukset eivät oikein puolla klassisia uhkakuvia. Yhdysvaltalainen kasvatuspsykologi Peter Gray on pitkään pohdiskellut digimaailmaa ja tietokonepelaamista evoluution vinkkelistä. Grayn mukaan haittoja liioitellaan. Ruutuun kiinni kasvaneet diginatiivit eivät kärsi pelaamisesta. Erään tutkimuksen mukaan heidän perhesuhteensa on tiiviimpiä, mielenterveysongelmat vähäisempiä ja kaverisuhteensa toimivampia kuin verkossa viihtymättömillä verrokkinuorilla. Liikkumattomuuskin on myytti.
Amerikkalaisprofessori päättelee, että jos lapset haluavat koko ajan olla online, siihen täytyy liittyä jotain heille hyvin tärkeää ja merkityksellistä. Tubettava teini ei heitä hukkaan tulevaisuuttaan, vaan laittaa rahaa pankkiin. Ehkä hän on onnistunut bongaamaan ympäristöstään juuri sen välineen, jota tarvitsee selvitäkseen elämässä. Metsästäjä-keräilijäkulttuurissa piti osata näppäillä juosipyssyä, nyt tietokonetta.
Antaa teinien tubettaa.
Mikä on kilometrin pituinen ja vailla huolia?
Vastaus: Jono täynnä teinejä Hartwall Areenan edessä hetki ennen Tubecon-tapahtuman ovien avautumista.
Minä taas muistelisin olleeni teininä ihan kauhean huolestunut vaikka mistä ja jatkuvasti.
Teininä olo on jatkuvaa epävarmuutta ja huolia. En allekirjoita väitettä.
Valitettavasti asiallinen tieto ja huuhaa on nykyään samoissa medioissa, joten miten lukija pystyisi erottamaan oikean väärästä. Tiede on jäänet alakynteen, koska se ei käytä sensaatioita, eikä suoranaista valehtelua viestinnässään.
Ainoa keino on tosiaan valita lähteensä huolella ja käyttää omia aivojaan.
Sama täällä, epävarmuus varjosti nuoruutta..
Joo tuollaista se oli enen nettiä.
Täältä paremmin vaihtoehdot: https://www.laina.org
Jep
Joo
Juu
Tuollaistahan se silloin oli
Niinpä
Joo sama oli myös itselläni..
Se on sellaista
Joo näinhän se on
Hyvä meininki:
https://www.laskin.fi
Tiukkaa asiaa taas kiitos artikkelista, terv. Kassu