Mihin sitä ryhtyisi isona? Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Mihin sitä ryhtyisi isona? Kuva: Getty Images

Parhaat spesialistit kypsyvät generalisteista.

Kouluissa ja kodeissa on vietetty kesäkuussa valmistujaisjuhlia. Luultavasti yleisin kysymys opintonsa päättäneelle nuorelle on: mitä aiot tehdä tulevaisuudessa?

Ei hätää, vaikka et tietäisi, mikä sinusta tulee isona. Kaikki eivät tiedä sitä vielä viisikymppisenäkään. Ihmisen kiinnostuksen kohteet ja arvostukset voivat muuttua moneen kertaan elämän aikana. Se on ihan normaalia, suorastaan tavoiteltavaa.

Ongelmia aiheuttaa ympäröivä yhteiskunta, joka painaa kaasua. Se prässää nuoria etenemään koulutus- ja uraputkessa entistä suunnitelmallisemmin, ripeämmin ja tehokkaammin. Mitä aiemmin päätät ja erikoistut johonkin, sen parempi. Valinta pitää tehdä jo peruskoulun yläluokilla, viimeistään lukiossa. Arvaan, että aika moni nuori joutuu valitsemaan polkunsa liian aikaisin, ennen kuin hänelle on syntynyt ymmärrys omista kyvyistä, vahvuuksista tai edes itsestä.

On myös toinen tie, hitaan ja näennäisen päämäärättömän etenemisen ja kirjavien kokeilujen tie. Se voi lopulta johtaa kapeaa uraputkea osuvampaan ammatinvalintaan ja parempaan itsetuntemukseen sekä luoviin tekoihin, joista hyötyvät niin yksilö kuin yhteiskunta.

Yhdysvaltalainen tiedetoimittaja ja bestseller-kirjailija David Epstein perehtyi lukuisten tunnettujen urheilijoiden, kirjailijoiden, muusikoiden, keksijöiden ja tieteentekijöiden elämänpolkuihin ja löysi yhden yhteisen nimittäjän. Harva oli päätynyt huipulle varhaisen erikoistumisen tai päämäärätietoisen harkinnan kautta. Monet maailmanluokan saavutukset olivat syntyneet enimmäkseen haahuilun ja uteliaiden kokeilujen seurauksena.

Pari esimerkkiä. Tennisässä Roger Federer ei panostanut lapsena lajiharjoitteluun. Hän ei kuulunut huippuvalmennettaviin vaan harrasti pitkälle teini-ikään asti tenniksen rinnalla uintia, painia, sulkapalloa, jalkapalloa ja rullalautailua. Vanhempien neuvosta hän ei ottanut yhtä lajia liian vakavasti. Supertähti puhkesi kukkaan vasta vanhemmalla iällä.

Samanlainen tausta löytyy Maryam Mirzakhanilta. Hän haaveili nuorena muun muassa kirjailijan urasta, mutta toisin kävi. Mirzakhanista tuli Stanfordin yliopiston matematiikan professori ja ensimmäinen sekä toistaiseksi ainoa nainen, jolle on myönnetty Fieldsin mitali. Tätä alan arvostetuinta tunnustusta kutsutaan usein matematiikan Nobel-palkinnoksi.

David Epsteinin viesti on lohdullinen. Nykyisessä muutosten maailmassa tarvitaan monipuolisia osaajia eli generalisteja. Heistä kypsyvät myös parhaat spesialistit.

 

Kommentit (8)

Veikko Pohjola
9/8 | 

Hienoa, että edes nyt, 22 vuotta myöhemmin, innostutaan populaaritieteessä toteamaan se, mistä kävin kollegani kanssa avoimen dialogin muotoon kirjoitetun julkisen pamfletin "Tiedeyliopiston tulisi valmentaa generalisteja". Määrittelin siinä generalistin ei niinkään "moniosaajana" vaan henkilönä, jolla on valmius tulla minkä tahansa alan spesialistiksi. Kirjoitus on luettavissa avoimessa ranskanblogissani (suomeksi).

Veikko Pohjola
10/8 | 

Hienoa, että edes nyt, 22 vuotta myöhemmin, innostutaan populaaritieteessä toteamaan se, mistä kävin kollegani kanssa avoimen dialogin muotoon kirjoitetun julkisen pamfletin Tiedeyliopiston tulisi valmentaa generalisteja. Määrittelin siinä generalistin ei niinkään moniosaajana vaan henkilönä, jolla on valmius tulla minkä tahansa alan spesialistiksi. Kirjoitus on luettavissa avoimessa ranskanblogissani (suomeksi).

alexa chris
11/8 | 

True becoming a multi-skilled person can be a sort of great blessing for a person. Especially when you are applying for a cv request fromuk cv writing company. As they can highlight your skills in the most professional way and with a guarantee that you will successfully land on your first job

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla