Epäily tuottaa olennaisia kysymyksiä. Kuva: Shutterstock

Jos jokin asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole totta.

Vanhan väitteen mukaan ihminen käyttää vain kymmentä prosenttia aivokapasiteetistaan. Muu osa keskusyksiköstä vetää jatkuvasti lonkkaa.

Hölynpölyä. Ajatus kymmenen prosentin aivotehosta on myytti, jolla ei ole mitään yhteyttä todellisuuteen.

Myytistä hyötyvät elämänhallintakonsultit ja työelämävalmentajat. Sinussa on käyttämättömiä voimavaroja. Löydä sisäinen teräsmiehesi!

Jo pelkkä terve kaupunkilaisjärki sanoo, että energiaa tuhlailemalla ei pitkälle pötkitä. Luonnonvalinta karsii pois tarpeettomat ominaisuudet. Miksi evoluutio olisi tuottanut 90-prosenttisesti turhan elimen?

Lukuisat tieteelliset havainnot osoittavat, että väite lepää hataralla pohjalla. Asiaa on selvitetty muuan muassa aivokuvista. Ne paljastavat, ettei ihmisten aivoista löydy alueita, jotka olisivat kokonaan toimettomina. Aina jossain vilkkuu.

Aivot eivät lepää edes unessa. Yöllä ne tekevät välttämättömiä huoltotöitä: lajittelevat, arkistoivat, tankkaavat ja siivoavat tietoa.

Hyvä tiede murtaa myyttejä ja vakiintuneita viisauksia. Sen tehtävä on haastaa, raastaa ja kyseenalaistaa. Jos hyvin käy, tuloksena on entistä tarkempia vastauksia asetettuihin kysymyksiin. Joskus vallitseva totuus osoittautuu vanhentuneeksi. Silloin poksautellaan samppanjapulloja.

Kaikkein olennaisinta on epäily, kysyminen. Se on tieteessä paljon tärkeämpää kuin aukoton varmuus.

Erityisen kriittisesti kannattaa suhtautua viisauksiin, jotka lupaavat helppoja ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin.

Kasvisruokaan siirtymistä tarjotaan ratkaisuksi pahenevaan ilmastonmuutokseen. Kun lihansyönti loppuu, kasvihuonekaasupäästöt romahtavat, kuuluu oletus. Karjankasvatus selittää ison osan ihmisen tuottamista päästöistä. Eläimille tuotetaan isot määrät rehua.

Mitä seuraisi, jos kaikki alkaisivat vegaaneiksi? Tietoa löytyy vähän, väitteitä sitäkin enemmän.

Yhdysvaltalaistutkijat selvittivät asiaa. Tulokset julkaisi Yhdysvaltain tiedeakatemian Pnas-lehti. Jos liittovaltion kaikki 320 miljoonaa asukasta kääntyisivät vegaaneiksi ilmastonmuutoksen takia, maatalouden kokonaispäästöt vähenisivät vain kolmanneksen nykyisestä.

Selityksiä löytyy. Osa tuotetusta rehusta syntyy nykyisin muun kasvinviljelyn sivutuotteena. Jos karjasta luovuttaisiin, loppuisi myös lanta, ja pelloille pitäisi levittää enemmän keinolannoitteita.

Jos jokin asia kuulostaa liian hyvää ollakseen totta, se ei ole totta.

Hyvää joulua ja parempaa uutta vuotta, Tieteen lukijat!

Kommentit (4)

Kaapelijehu
Liittynyt13.4.2009
Viestejä390
4/4 | 

Entä mikä pointti tuossa on? Eikö 1/3 pudotus maatalouden päästöissä ole  kuitenkin aika paljon? 

Kaapelijehu

Hope75
Liittynyt26.6.2017
Viestejä10
5/4 | 

Jos ei usko evoluutioon leimataan "tietämättömäksi hölmöksi". Myös evoluutio lepää hataralla pohjalla, kun raaputtaa pintaa syvenmältä. Jos muuta väittää, ei tiedä asiasta riittävästi. Peräänkuulutan todisteita evoluutiosta, ei oletuksia. Mutta eihän näin saa sanoa.
Siteeraus artikkelista:"Hyvä tiede murtaa myyttejä ja vakiintuneita viisauksia. Sen tehtävä on haastaa, raastaa ja kyseenalaistaa. Jos hyvin käy, tuloksena on entistä tarkempia vastauksia asetettuihin kysymyksiin. Joskus vallitseva totuus osoittautuu vanhentuneeksi. Silloin poksautellaan samppanjapulloja. Kaikkein olennaisinta on epäily, kysyminen. Se on tieteessä paljon tärkeämpää kuin aukoton varmuus." Tämä ei tunnu koskevan evoluutiota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla