Rokotteen ottaminen on välittämistä lähimmäisistä. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Rokotteen ottaminen on välittämistä lähimmäisistä. Kuva: Getty Images

Esimerkin avulla järkipuhe rokotuksen tarpeellisuudesta voi mennä perille.

Emil-setä oli leppoisa mies. Mainio seuraihminen ja suvun lasten suosikki. Aina hymyssä suin ja muita auttamassa. Piinkova kauppamies, jolla oli myös hengellinen puoli. Päivät setä ahersi puodissa ja iltaisin hän musisoi Pelastusarmeijan soittokunnassa.

Emilin seikkailuista kuulin vasta aikuisena. Vuonna 1930 setä pakkasi perheensä ja koko omaisuutensa valtamerilaivaan. Matka vei kauas Karibialle Dominikaaniseen tasavaltaan.

Samalla laivalla seilasi muitakin samanhenkisiä. Siirtolaisia yhdisti unelma tropiikin lintukodosta, jossa ei olisi syntiä eikä pahuutta ja toivon mukaan tultaisiin toimeen ilman vaatteitakin. Suomalaisten ihanneyhteisö sai nimekseen Villa Vásquez, Viljavakka.

Muuttajilta edellytettiin raittiuden lisäksi kasvisruokavaliota. Elämän ohjenuorana oli usko johdatukseen ja luonnonmukaisuuteen. Rokotuksista kieltäydyttiin.

Siitä, kuinka moni sääntöjä noudatti, ei ole varmaa tietoa. Eniten viljavakkalaisia yhdistivät seikkailunhalu ja toive paremmasta maailmasta.

Mitäköhän Emil-setä miettisi nyt, kun maailma on tiukan paikan edessä, koronapandemian puristuksessa. Ottaisiko hän perheineen rokotteen? Kuinka heitä taivuttelisin?

Todennäköisesti vetoaisin lähimmäisenrakkauteen. Suojaa sinä minua, niin minä varjelen sinua. Ottamalla rokotteen turvaat itsesi lisäksi kaikkia muita, tuttuja ja tuntemattomia.

Rokotteita on aina vastustettu uskonnollisista syistä. 1930-luvulla epäluulo kumpusi luonnonparannusopista. Rokotteet miellettiin luonnottomiksi, niitä ei tarvittu. 2020-luvun vastustus on vanhaa oppia uusilla mausteilla. Saarnaajat uskottelevat, että rokotteen mukana ihmiseen ujutetaan mikrosiru, joka kaappaa uhrinsa etäohjaukseen. Siru on lopun alkua, Ilmestyskirjan Pedon merkki.

Harva uskoo näin paksua puhetta. Selvästi suurempi joukko suomalaisia epäröi koronarokotetta muista syistä. Helsingin Sanomien kyselyn

mukaan heitä oli eniten perussuomalaisten ja vihreiden kannattajissa.

Epäröiviin voi vaikuttaa järkipuhein ja perusteluin. Katse kääntyy myös esikuviin. ”Haluaisinkin nyt haastaa Jussi Halla-ahon ja Maria Ohisalon kaivamaan esille sisäisen valtiomiehensä ja ottamaan rokotuksen kameroiden edessä ja salamavalojen välähdellessä”, kirjoitti kosmologian emeritusprofessori Kari Enqvist hiljattain Ylen kolumnissa.

Ei hullumpi ehdotus. Toivottavasti puheenjohtajat ymmärtävät yhteisen vastuunsa. Esimerkkiin ja tunteisiin vetoamalla järkipuhe koronarokotuksen tarpeellisuudesta menee helpommin perille.

Kommentit (26)

Ron Mckensy
44/26 | 

Uncle Emit sounded like a great man. Leading like that. Thanks for the share. More people need to lead like example, like uncle emit. We try our best to be the best we can be, so we can lead by example also. Take a look at our site @ https://www.silverwindowtint.com/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla