Etätyö kotikonttorilla on tullut jäädäkseen. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Etätyö kotikonttorilla on tullut jäädäkseen. Kuva: Getty Images

Naamakkain kohtaaminen ruokkii työn imua ja yhteisöllisyyttä.

Maaliskuussa 2020 käynnistyi massiivinen ja ennalta suunnittelematon etätyökokeilu. Kiinalaiselta torilta pölähti ilmoille äkäinen virus, joka ajoi tietotyöläiset sankoin joukoin kotikonttoreihin.

Etäilty oli ennenkin, mutta nyt siitä tuli sääntö eikä poikkeus. Joka päivä ja kaikki kerrallaan.

Tietotyöläiset näyttivät luovat puolensa. Yksi perusti työpisteen autotalliin, toinen laiturin nokkaan. Kolmas ahersi rennosti sohvan nurkassa.

Suomi solahti etätöihin sujuvasti. Näin kertovat monet kyselyt ja tutkimukset. Tekniikka ja yhteydet pelasivat, ja uusia työkaluja opittiin käyttämään. Hommat hoituivat usein jouheammin kuin ennen.

Moni koki jaksamisen parantuneen. Matkoihin ei tuhraantunut aikaa ja työtä saattoi rytmittää vapaammin oman maun mukaan. Toimistoille tyypilliset häiriöt, keskeytykset ja kiire loistivat poissaolollaan. Omasta työstä tuli enemmän omaa.

Kokemukset eivät yllätä. Monien tutkimusten mukaan etäily on yksinkertaisesti tehokkaampaa. Vuonna 2013 joukko Stanfordin yliopiston tutkijoita julkaisi tuloksia suuren yrityksen etätyökokeilusta, johon osallistui tuhansia työntekijöitä. Puolet teki yhden etätyöpäivän viikossa, puolet toimi entiseen malliin konttorista käsin. Yhdeksän kuukauden seuranta kertoi selvästä erosta. Kotoa käsin työskentely lisäsi tuottavuutta peräti 13 prosenttia.

Ero syntyy muutamasta tekijästä. Etätyöläinen välttyy keskeytyksiltä eivätkä työmatkat ja sairaspoissaolot syö tehokasta työaikaa.

Etäily on tullut jäädäkseen. Paluuta entiseen ei ole. Useat yritykset ovat kertoneet lisäävänsä jonkin sortin monipaikkaista työtä pysyvästi. Muutos on myönteinen, mutta ei aivan mutkaton.

Etätyö vähentää työuupumusta. Ajan kuluessa se saattaa kuitenkin aiheuttaa etätyöapatiaa, tylsistymistä. Moni kokee olevansa eristyksissä työyhteisöstään. Vaikka työkaverin keskeytykset tuntuvat normaalisti häiritseviltä, etäaikana niitä on jopa alkanut kaivata.

Etätyö on tutkitusti tehokasta, mutta se kaipaa tuekseen kasvokkain kohtaamista. Työstä voi kadota kipinä, jos virikkeet ja elävä kosketus kollegoihin puuttuu.

Ihmisillä on luonnostaan vahva yhteenkuuluvuuden tarve. Olemme aina pärjänneet laumana paremmin kuin yksin. Sama perustarve toimii työpaikalla. Motivaatio ja kokemus työn merkityksellisyydestä ovat voimakkaasti kytköksissä ympärillämme oleviin ihmisiin.

Yhteisöllisyys on liima, joka pitää porukan kasassa. Se on sitä kuuluisaa me-henkeä, joka syntyy vain yhdessä olemisesta ja tekemisestä.

Kommentit (8)

Sheet metal fabrication Fort W...
14/8 | 

Thanks for your Insightful thoughts. I enjoy reading this. For your Window Tinting needs in St. Louis, visit the site for more info <a href="https://www.tintingstlouis.com/ "> www.Tintingstlouis.com </a> They offer services such as residential window tinting and commercial window Tinting.

If you are looking for a fence contractor, find <a href="https://www.desmoinesiafence.com/ "> best fence repair company in Des Moines </a> We can offer you different fencing services such as chain link fence , privacy fence, and fence installation.

And for your deck and Patios designs, installation, and repair, your deck Builder near me is Deck Builder Omaha is <a href="https://www.omahadeckbuild.com/ "> www.omahadeckbuild.com/  </a>

Joana Davidson
15/8 | 

Teleworking reduces burnout. Over time, however, it can cause teleworking apathy, boredom. Many feel isolated from their work community. Social Life and work balance is a very important aspect to avoid burnout. 

Greetings from

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla