Etätyö kotikonttorilla on tullut jäädäkseen. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Etätyö kotikonttorilla on tullut jäädäkseen. Kuva: Getty Images

Naamakkain kohtaaminen ruokkii työn imua ja yhteisöllisyyttä.

Maaliskuussa 2020 käynnistyi massiivinen ja ennalta suunnittelematon etätyökokeilu. Kiinalaiselta torilta pölähti ilmoille äkäinen virus, joka ajoi tietotyöläiset sankoin joukoin kotikonttoreihin.

Etäilty oli ennenkin, mutta nyt siitä tuli sääntö eikä poikkeus. Joka päivä ja kaikki kerrallaan.

Tietotyöläiset näyttivät luovat puolensa. Yksi perusti työpisteen autotalliin, toinen laiturin nokkaan. Kolmas ahersi rennosti sohvan nurkassa.

Suomi solahti etätöihin sujuvasti. Näin kertovat monet kyselyt ja tutkimukset. Tekniikka ja yhteydet pelasivat, ja uusia työkaluja opittiin käyttämään. Hommat hoituivat usein jouheammin kuin ennen.

Moni koki jaksamisen parantuneen. Matkoihin ei tuhraantunut aikaa ja työtä saattoi rytmittää vapaammin oman maun mukaan. Toimistoille tyypilliset häiriöt, keskeytykset ja kiire loistivat poissaolollaan. Omasta työstä tuli enemmän omaa.

Kokemukset eivät yllätä. Monien tutkimusten mukaan etäily on yksinkertaisesti tehokkaampaa. Vuonna 2013 joukko Stanfordin yliopiston tutkijoita julkaisi tuloksia suuren yrityksen etätyökokeilusta, johon osallistui tuhansia työntekijöitä. Puolet teki yhden etätyöpäivän viikossa, puolet toimi entiseen malliin konttorista käsin. Yhdeksän kuukauden seuranta kertoi selvästä erosta. Kotoa käsin työskentely lisäsi tuottavuutta peräti 13 prosenttia.

Ero syntyy muutamasta tekijästä. Etätyöläinen välttyy keskeytyksiltä eivätkä työmatkat ja sairaspoissaolot syö tehokasta työaikaa.

Etäily on tullut jäädäkseen. Paluuta entiseen ei ole. Useat yritykset ovat kertoneet lisäävänsä jonkin sortin monipaikkaista työtä pysyvästi. Muutos on myönteinen, mutta ei aivan mutkaton.

Etätyö vähentää työuupumusta. Ajan kuluessa se saattaa kuitenkin aiheuttaa etätyöapatiaa, tylsistymistä. Moni kokee olevansa eristyksissä työyhteisöstään. Vaikka työkaverin keskeytykset tuntuvat normaalisti häiritseviltä, etäaikana niitä on jopa alkanut kaivata.

Etätyö on tutkitusti tehokasta, mutta se kaipaa tuekseen kasvokkain kohtaamista. Työstä voi kadota kipinä, jos virikkeet ja elävä kosketus kollegoihin puuttuu.

Ihmisillä on luonnostaan vahva yhteenkuuluvuuden tarve. Olemme aina pärjänneet laumana paremmin kuin yksin. Sama perustarve toimii työpaikalla. Motivaatio ja kokemus työn merkityksellisyydestä ovat voimakkaasti kytköksissä ympärillämme oleviin ihmisiin.

Yhteisöllisyys on liima, joka pitää porukan kasassa. Se on sitä kuuluisaa me-henkeä, joka syntyy vain yhdessä olemisesta ja tekemisestä.

Kommentit (8)

See More
13/8 | 

True enough. I agree with most of the points. Can we see a variety of leave types in the future? Interventions like how to be more productive working at home and mental health support will be among the top topics that companies will likely to focus on in increasing engagement from employees.  For companies that require onsite jobs like  <a href="https://www.desmoinesiafence.com/"></a>  chain link fence installation or deck railing installations, and other manual labor jobs, their scenario will be different though. 

Luna Mandala
14/8 | 

Working from home always sounds so sweet not until you are in the position of working on it. Yes, there are a lot of advantages but the disadvantages pulls so hard because it involves so much of our mental health, social life and some other personal issues that arise throughout the time.

Etätyölainen
16/8 | 

Hieno kirjoitus! Tämä oli todella osuvasti sanottu: "Etäilty oli ennenkin, mutta nyt siitä tuli sääntö eikä poikkeus. Joka päivä ja kaikki kerrallaan." 

Paljon on ihmiset etsineet mahdollisuutta etätöille (https://toisin.fi/kotona-tehtava-tyo/), mutta nyt yhtäkkiä melkein kaikki pääsi maistamaan, mitä työskentely kotoa käsin tarkoittaa. Eikä se niin herkkua ole. :) 

Mielenkiintoista nähdä, miten tämä trendi jatkuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla