Persoonallisuus on osin perinnöllistä, niin myös huuhaausko. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Persoonallisuus on osin perinnöllistä, niin myös huuhaausko. Kuva: Getty Images

Hömppäuskomuksista emme pääse koskaan eroon.

uuhaa hiipuu, ja taikausko tallustelee hitaasti mutta varmasti hautaan. Tähän tapaan riimitteli tutkija Pentti Kiljunen tiedebarometrin julkistamistilaisuudessa pari kuukautta sitten.

Tiedevastaisuus ei ole Suomessa lisääntynyt, päinvastoin. Kaikenlainen hömppä vetoaa yhä harvempaan. Enää alle kymmenesosa uskoo vahvasti homeopatiaan, horoskooppeihin, ufoihin tai luontaislääkkeisiin. Tavalliset tervejärkiset suomalaiset luottavat tieteeseen ja uskovat sen kykyyn ratkoa elämän suuria ja pieniä ongelmia.

Saammeko jättää jäähyväiset huuhaalle? Tuskinpa vain. Yksi asia on varma: Huuhaa oli täällä eilen – ja tulee olemaan huomennakin. Hömppäuskomuksista emme pääse eroon. Ne enintään muuttavat muotoaan.

Syy on ihmisen tarve kuulla yksinkertaisia totuuksia monimutkaisesta maailmasta. Tiede jää tässä kisassa usein kakkoseksi. Se rakentuu epäilylle ja kyseenalaistamiselle. Tutkijoiden suusta kuulee harvoin helppoja selityksiä. Vastausten sijaan nousee uusia kysymyksiä.

Fiksuillakin ihmisillä saattaa olla järjettömiä uskomuksia. Ne eivät karise, vaikka tiede todistaisi mitä. Hömppäuskomuksiin ei pure edes koulunpenkki. Tieteellisen koulutuksen saanut ihminen saattaa hakea elämänsä suuntaa yksisarvishoitajalta tai kääntyä aromaterapeutin puoleen, kun kroppa kipuilee ja mieltä painaa.

Taikausko on osa luontaista ajatteluamme. Ratkomme asioita kahdella tavalla – järjellä ja intuitiolla. Jälkimmäinen pohjaa tunteisiin ja kokemuksiin.

Intuitio ei ole kiinnostunut oikeista vastauksista vaan hengissä pysymisestä. Sille riittää, että löytyy jokin ratkaisu. Me luovimme arjessa fiilispohjalta syntyvien pikapäätelmien varassa, samojen, jotka pitivät esi-isät ja -äidit elossa.

Hömppä voi olla jopa kirjoitettu geeneihimme. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että samat geenit, jotka altistavat mielenterveyden häiriöille, ilmenevät sairastuneiden terveissä sukulaisissa uskona outouksiin ja yliluonnolliseen. Nämä geenit ovat väestössä yleisiä.

Ufousko tai horoskoopit voivat huvittaa, mutta vain tiettyyn rajaan asti. Osa hömpästä on vaarallista. Ei ole leikin asia, jos syöpäpotilas turvautuu lääketieteellisten hoitojen sijasta hopeaveteen ja kahviperäruiskeisiin.

Järkipuhe ja tiede tarvitsevat puolestapuhujansa. Sitä Tiede-lehti on ollut kohta 40 vuotta. Syntymäpäiviä vietetään 10. lokakuuta.

Lehteä ei olisi ilman uskollisia lukijoita – kiitos kuuluu teille!

Kommentit (7)

Käyttäjä21146
Liittynyt11.1.2020
Viestejä2
8/7 | 

Nämä Jukka Ruukin pääkirjoitukset ovat minulle riittävä aihe lopettaa lehden tilaus. Ne ovat asenteellista hömppää, jolla ei ole vähääkään tekemistä tieteen kanssa. Ne on tietoisesti kirjoitettu vain ärsyttämään. Pitkän jahlailun ja harkinnan jälkeen minulle tuli lopulta pinna täyteen.

Vanha tuttu Scientific American voisi olla hyvä vaihtoehto yleistiedelehdeksi.

Spiritbird
9/7 | 

Onneksi henkisen totuuden etsijät jotka tutkivat myös tiedettä ymmärtävät (monesti jollain tasolla), että on olemassa vapaa tahto. Ne jotka näkevät, niin ymmärtävät että meillä on valinta joko käydä kirjoituksen provosoivaa (minun näkemykseni) tekstiä vastaan tai myöntyä siihen ja siten antaa kirjoittajan uskomusjärjestelmien ottaa valta itsestä tai sitten coolisti vain nähdä intuitionsa kanssa, että artikkelin kirjoittaja etsii vain keinoa asettaa ihmiset lokeroon ja eristää siten toisistaan, kuten myös itsensä ja siten lukija voi käyttää sisäistä viisautta vain poistua paikalta nähden millaisessa maailmassa oikein elämme, kun katsomme tällaisia kirjoituksia.  

Termodynamiikan 2. laki tekee selväksi sen, että he jotka ei virtaa Hengessä mukana, niin heistä tulee omien uskomuksiensa noidankehiä ns. Catch-22.  Ja  jos suljetaan (sielun)järjestelmä niin, että se ei ole enää kokonaisvaltainen organismi, tarkoittaen, että kehon mieli ja aivot alkaa tulla tyhmemmäks epätietoisuudessa ilman yhteyttä sydämeen (tunneäly) ja siten eivät ole enää henkisesti itseriittoisia itsetietouteen, joka perustuu intuitioon, eli yhteyteen korkeampaan voimaan, joka elää myös niiden epätietoisten tai tietoisesti kieltävien kautta, koska se on ehdoton elämänvoima (se vain rajoittuu yksilön vapaan tahdon mukaan). Yhteys mielen ja todellisuuden välillä hämärtyy (evil=energy veil), ja siten epätietoiset (unconscious) ihmiset alkavat tekemään päätöksiä ajaakseen oman tai toisen ego-järjestelmän valtaa, ja siten elämänenergian puutteesta ja janoissaan he voivat alkaa (usein epätietoisesti) kiihottamaan viha-ja pelkopohjaisella värähelyllä toisia ihmisiä varastaakseen energiaa. Tämä onnistuu vain kohdistamalla kyseinen toimintamalli vain tiettyihin ihmisryhmiin, eli niihin, jotka eivät ole vielä tarpeeksi tietoisia omasta henkiyhteydestään ja siten eivät pysty tekemään henkisesti rationaalisia päätöksiä olla menemättä mukaan kaksinaiseen (dualistic) provokaatioon, ja siten joutuvat energiahyökkäyksen uhreiksi. Jos tietäisitte mitä tapahtuu ei-fyysisesti näkyvällä tasolla, esim. astraali, mentaali ja eetteri tasoilla, niin ette ikinä lähestyisi näitä fanaattisia ihmisiä.  Moni ei vain tajua tai ole tietoinen tästä ikivanhasta "langenneiden/pudonneiden" tavasta varastaa henkistä energiaa, pranaa, elämänvoimaa.

Onneksi on vapaan tahdon universaali laki (the law of free will), joka sallii kaikille juuri sen kokemuksen, jonka he haluavat, muttei vapautta vastuusta minkälaisia valintoja tekevät (koska elämä perustuu kasvuun tietoisuudessa). Joten parampana näkisin, että viisaat jättäisivät kaksinaisuuden väittelyn niille, jotka eivät halua olla yhteydessä omaan intuitioon, ja antaa termodynamiikan 2. lain tehdä tehtävänsä tehden heidän mielensä niin raskaaksi, ettei elämänvoima heissä enää kulje (jäädyttäen heidän sielunsa), kunnes he ovat jälleen valmiita katsomaan sydämeensä ja tutustuvat omaan henkiyhteyteensä. Kaikelle on aikansa.  Ehdoton rakkaus kaikessa on voitto elämälle.  Päätän sanani siis, että annan anteeksi kaikki tässä kirjoituksesa ilmaantuneet epätäydellistyneet ideat, ajatukset ja tunteet, jotka sotivat elämän prinsiippejä vastaan ja jos ne on loukannut ketään. Ja siten jokainen on vastuussa omasta mielestään ja tunteistaan lukiessaan tätä. Olet rakastettu, kuka ikinä oletkin tai mitä ikinä luulet olevasi. Anteeksi, rakkaudessa.

Käyttäjä21400
Liittynyt5.2.2020
Viestejä5
10/7 | 

These Jukka Ruukki editorials are enough for me to stop subscribing to the magazine. They are an attitude fool that has nothing to do with science. They are deliberately written for annoyance only. After a long period of contemplation and reflection, the surface finally came to me.

An old familiar Scientific American might be a good alternative to a general science journal.

PMLJ
Liittynyt18.11.2015
Viestejä31
11/7 | 

"Enää alle kymmenesosa uskoo vahvasti homeopatiaan, horoskooppeihin, ufoihin tai luontaislääkkeisiin."

Uskonko horoskooppeihin? Ihan satavarmasti niitä on olemassa - olen omin silmin nähnyt. Esim. lähes kaikissa naistenlehdissä niitä näkee. Pakko uskoa, kun omin silmin on nähnyt että niitä on! Homeopatiasta, luontaislääkkeistä ja ufoista olen kuullut myös ja vaikka en niitä ole varsinaisesti itse nähnyt, uskon vahvasti tai paremminkin tiedän, että niitäkin on olemassa. Siihen en kuitenkaan usko, että horoskooppi kertoisi tulevaisuuteni tai homeopaattinen "lääke" auttaisi - paitsi, jos itse uskon, se voi auttaakkin. Uskolla on suuri vaikutus terveyteen. Entäpä luontaislääkkeet? - joillain varmaankin on terveydellisiä vaikutuksia. Entäpäs ufoihin uskominen? Ihan satavarmasti on olemassa ihmisiä, jotka ovat nähneet "tunnistamattoman lentävän kohteen", joka UFO siis on. Mitä usko UFOihin sitten tarkoittaa toimittajan mielestä?

Joku uskoo Jeesukseen. Tarkoittaako hän, että uskoo Jeesus-nimisen henkilön eläneen parisen tuhatta vuotta sitten Palestiinassa. Vai uskooko hän siihen, mitä Jeesus on kertonut tai tehnyt raamatun mukaan. Vai uskooko hän Jeesuksen myös olevan Jumalan poika, kuten raamatussa myö sanotaan. (Tuo viimeinen tietenkin edellyttää myös uskoa Jumalan olemassaoloon ja ensimmäinen on vahvistettu myös muissa historiallisissa lähteissä.)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla