Monelle lapselle päivän ainoa ateria. Kuva: <span class="photographer">Lehtikuva</span>
Monelle lapselle päivän ainoa ateria. Kuva: Lehtikuva

Kouluruoalla on yksi tehtävä ylitse muiden.

Kumisia perunoita, limaista kanaviilokkia, veristä maksaa ja hernerokassa lilluvia läskipaloja. Kukapa niitä unohtaisi.

Meistä jokaisella on omakohtaisia kokemuksia kouluruoasta. Aika usein keskustelu kääntyy muistoista huonoimpiin.

Taidan olla poikkeus. Itselläni ei ollut yhtään erityistä inhokkia. Kaikki oli hyvää. Maksalaatikko maistui, samoin hernekeitto sattumineen. Jopa koulun kanaviillokki oli herkullista ja taiten tehtyä, kananliha mureaa eikä lainkaan limaista, kuten moni kertoo.

Suomalainen kouluruokailu, kaikille ilmainen ja yhdenvertainen, on harvinainen ilmiö maailmassa. Siitä on nautittu jo yli 70 vuotta.

Aluksi oli pelkkää lusikkaruokaa: soppaa, puuroa tai velliä. Ei koskaan leipää eikä juomaa. Ajat muuttuvat, ja niin on muuttunut kouluruokakin. Onneksi.

Yksi on silti jäljellä. Koululounaan tärkein tehtävä on pitää nälkä loitolla, auttaa jaksamaan.

Nyt sille esitetään uusia tehtäviä. Elokuussa Tampereen valtuustossa käytiin reipas keskustelu kouluruoan ilmastovaikutuksista. Osa valtuutetuista halusi vähentää lihaa ja maitoa ja lisätä kasvisten osuutta. Viime vuonna Helsingissä tehtiin valtuustoaloite maidon pois jättämisestä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Kasvisten lisääminen lautaselle on monesta syystä mielekästä, mutta kouluruoan tehtävät ja ongelmat ovat muualla. Terveyskyselyjen mukaan moni lapsi ja nuori ei syö koulussa lainkaan. Paikoin jopa yli puolet laistaa ruokailusta. Se on huolestuttavaa.

Kouluruokailussa olennaisinta on tarjota sellaista ruokaa, joka maistuu lapsille ja nuorille. Se on monelle päivän ainoa ateria.

Tuputtaminen on kehno kannustin. Tottumukset muuttuvat verkkaan. Monissa perheissä ruokavalinnat eivät etene yhtä jalkaa ilmastotietoisimpien kanssa.

Kannatan kasvisruoan asteittaista lisäämistä, mutta nuoria kuunnellen. Siitä on äärimmäisen hyviä kokemuksia. Monissa kouluissa on tartuttu härkäpapua sarvista ja kysytty, miksei ruoka maistu?

Oppilaiden kanssa on ideoitu ruokalistoja, järjestetty teemaviikkoja ja päästetty oppilaat tutustumaan keittiöissä ruoanlaittoon. Tulokset ovat lupaavia. Siellä missä lapset ja nuoret ovat saaneet vaikuttaa listaan, ruoka on alkanut maistua.

Niille, jotka haikailevat omien kouluaikojen ikimuistoisen kanaviillokin perään, tarjoan ilouutisen. Legenda on äärimmäisen helppo valmistaa, ja se syntyy kädenkäänteessä kaupan grillibroilerista. Näin se käy:

 

Nopea kanaviillokki

grillattu broileri

pieni sipuli

voita

2 rkl vehnäjauhoa

3 dl lämmintä kanalientä

2 tl curryä

1 dl kermaa

2 rkl sitruunamehua

murskattua mustapippuria

suolaa

Suikaloi broileri. Hienonna sipuli, ja kuullota se voin kanssa kasarissa tai korkealaitaisessa pannussa. Sekoita joukkoon jauhot ja curry. Jatka vielä hetki paistamista. Kaada kanaliemi ohuena nauhana ja sekoita. Lisää kerma ja broilerinliha. Mausta pippurilla ja sitruunamehulla. Lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa keitetyn riisin kera.

 

Valmista tulee alle puolessa tunnissa. Käsittämättömän hyvää!

 

(Resepti lisätty 30.9.2020)

 

Kommentit (12)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla