Kiina päästää eniten hiilidioksidia ilmakehään. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Kiina päästää eniten hiilidioksidia ilmakehään. Kuva: Getty Images

Päästöjätti alkaa ymmärtää, että tulevaisuuden äärisäät ovat jo täällä.

Mistä kesä 2021 tullaan muistamaan? Melkoisella varmuudella ainakin helteistä. Erilaisia lämpöennätyksiä mitattiin useita.

Suomessa hikoiltiin vuorokausikaupalla 30 asteen keleissä. Kesäkuukausien keskilämpötila oli 1900-luvulta alkavien tilastojen toiseksi lämpimin. Kuumempaa oli viimeksi vuonna 1937.

Lisää lienee luvassa. Kanadassa kärvisteltiin kolmena peräkkäisenä päivänä liki 50 asteen pätsissä. Kanadan superhelteet voivat ennakoida muutosta myös Pohjois-Eurooppaan. 40 asteen raja saattaa ennen pitkää rikkoutua Suomessakin. Nykyinen lämpöennätys 37,2 astetta mitattiin Joensuussa heinäkuussa 2010.

Polttavaa kuumuutta seurasivat monissa maissa sateet. Saksan ja Belgian rankkasateissa ja tulvissa sadat ihmiset saivat surmansa. Tuore tutkimus kytkee tuhotulvat ilmastonmuutokseen, joka lisää niiden todennäköisyyden 1,2–9-kertaiseksi.

Paljon pienemmälle huomiolle uutisoinnissa jäivät Kiinan tuhotulvat. Maan keskiosissa Zhengzhoun alueella satoi heinäkuussa kolmen päivän aikana lähes vuoden sademäärä. Noin 200 000 ihmistä evakuoitiin sateiden alta. Satoja menehtyi.

Kiina on erittäin herkkä ilmastonmuutosten vaikutuksille. Sen hiilidioksidipäästöt ovat myös maailman suurimmat, noin kolmannes kaikesta. Siksi Kiinan päästöjen vaikutus maapallon lämpötilaan ja sään ääri-ilmiöihin on merkittävä.

Science-lehden haastattelemien kiinalaistutkijoiden mukaan Kiinan johto on pikku hiljaa tunnustamassa kohtalonyhteyden. Maa ampuu omaan jalkaansa, jos se ei vähennä päästöjään. Hiilenpolton jyrkkä alasajo vaikuttaisi huomattavasti koko maailman ilmastotaseeseen ja -tasapainoon.

Elokuussa julkaistiin kansainvälisen ilmastopaneelin raportti ilmaston nykytilasta ja tulevaisuudesta. Se osoittaa selkeästi, mihin maailma on menossa, jos ilmastonmuutosta ei saada taltutettua. Raportti antaa maailmalle 30 vuotta aikaa sopeuttaa päästöt nieluihin.

Kiina on luvannut päästellä vuonna 2060 ilmakehään vain sen verran hiiltä, mitä se pystyy itse sitomaan ilmakehästä. Sitä sanotaan hiilineutraaliudeksi.

Päästöjätin pitäisi pystyä parempaan, nopeuttaa päästöjen leikkaamista. Näin voi tulkita rivien välistä ilmastoraportin viestiä Kiinalle. Ilman välittömiä päästövähennyksiä maapallon keskilämpötilan nousun pysäyttäminen 1,5 asteeseen tai edes kahteen ei ole mahdollista.

Kommentit (16)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla