Onnea syntymäpäiväsankarille!
Onnea syntymäpäiväsankarille!

Vuodet tuovat mukanaan rutkasti positiivisia asioita.

Kuka on keski-ikäinen? Riippuu paljon siitä, keneltä kysytään.

Kansaneläkelaitos arvioi taannoin, että yli 45-vuotias on ikääntyvä ja yli 50-vuotias jo ikääntynyt.

Joku voisi pitää näkemystä ikärasistisena. Eihän 40 tai 50 ole vielä ikä eikä mikään. Tämän päivän viisikymppisistä lähes puolet elää 90-vuotiaaksi, naisista jopa enemmistö.

Ikäharha jyllää korvien välissä. Kun pääsin 19-vuotiaana armeijasta ajattelin, että keski-ikä alkaa kolmekymppisenä. Se on lopun alkua. Elämä kääntyy ehtoopuolelle.

Kun kolmekymppiä meni rikki, tuumin, että ehkä keski-ikä käynnistyykin vasta vähän myöhemmin, nelikymppisenä. Nyt kun sekin rajapyykki on tukevasti takana, en osaa enää asettaa uutta. Ei kannatakaan. Keski-ikä ei tottele tiukkaa määritelmää. Se on enemmän tunne, vieläpä hyvä sellainen.

Erityisen hyvällä ajattelen nyt kädessä olevaa lehteä. Tiede-lehti on parhaassa keski-iässä, nelikymppinen. Ensimmäinen numero näki päivänvalon Aleksin Kiven päivänä 10. lokakuuta 1980 – silloin vielä nimellä Tiede 2000. Numeroita on ilmestynyt jo lähes neljäsataa.

Neljäkymmentä ei ole hassumpi ikä. Tutkimusten mukaan ihmiset tekevät parhaimmat ja merkittävimmät työnsä keski-iässä. Nobel-voittajatkin onnistuvat läpimurtotutkimuksissaan noin 40-vuotiaana.

Tiede-lehti on läpimurtonsa jo tehnyt. Se tunnetaan ja tunnustetaan laajalti. Pari vuotta sitten tehdyssä mittauksessa Tiede oli Suomen neljänneksi luetuin tilattava lehti. Edelle kiilasivat vain Kuukausiliite, Helsingin Sanomat ja Aku Ankka.

Kiitos lehden menestyksestä kuuluu teille, arvoisat lukijat. Suomessa asuu lukeva ja tiedeviisas kansa!

Kiittää sopii myös tiedeyhteisöä, joka aikoinaan ymmärsi tarpeen ja perusti Suomeen kotimaisen tiedelehden. Samat taustajoukot seisovat edelleen lehden tukena ja takaavat tiedon luotettavuuden.

Lehti on aina tekijöidensä näköinen. Menestystä ei olisi koskaan syntynyt ilman loistavia ihmisiä, Suomen parhaita tiedejournalisteja. Ensimmäinen päätoimittaja Jali Ruuskanen löi painavat alkutahdit ja hänen seuraajansa Tuula Koukku jalosti täysverisen tiedettä yleistajuistavan aikakauslehden.

Nyt Tiede-lehden journalistinen taso ja kunnianhimo ovat kovan kolmikon harteilla, toimitussihteeri Tuula Kinnarisen, AD Riku Koskelon ja toimittaja Kirsi Heikkisen. Heitä säestää muu toimitus ja laaja avustajakunta. Jokainen on ison kiitoksen arvoinen.

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla