Keksintö pelastaisi miljoonia lapsia, mutta sen ei anneta. Kuva: <span class="photographer">SPL/MVPhotos</span>
Keksintö pelastaisi miljoonia lapsia, mutta sen ei anneta. Kuva: SPL/MVPhotos

Keksintö pelastaisi miljoonia lapsia, mutta sen ei anneta.

Selasin YK:n tuoreita terveystilastoja. Melkein kaikki on paremmin kuin ennen. Lapsikuolleisuuskin on laskenut, mutta yhä miljoonien pienten ihmisten elämä katkeaa vain sen takia, minne he ovat sattuneet syntymään. Viime vuonna kuoli 6,2 miljoonaa alle 15-vuotiasta, enimmäkseen Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa.

Tilanteen korjaaminen ei vaatisi ihmeitä. Pienet asiat riittävät. Hygienia, rokotukset ja hyvä ravinto taittaisivat lapsikuolleisuuden. Sama koskee monia sairauksia.

Köyhissä maissa sokeutuu jopa puoli miljoonaa lasta A-vitamiinin puutteen takia. Vuosittain. Jonkin ajan päästä he kuolevat.

A-vitamiinin puute on yleinen vitsaus siellä, missä riisi on pääravinto ja olot niukat. Riisissä ei ole A-vitamiinia ja rautaakin se sisältää niin vähän, että yksipuolisesta riisiruokavaliosta seuraa helposti anemia.

Tutkijoiden jo parikymmentä vuotta sitten kehittämä kultainen riisi voisi pelastaa miljoonia lapsia sokeutumiselta, mutta sen ei anneta.

Jarrutus tiivistyy kahteen kirjaimeen, gm. Hieman kellertävä kultainen riisi on muuntogeeninen lajike, joka sisältää porkkanasta tuttua A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Muuten se ei eroa mitenkään tavallisesta riisistä. Pari kupillista gm-riisiä päivässä riittää ehkäisemään A-vitamiinin puutteen.

Viranomaisten jähmeys on viivyttänyt riisin matkaa pelloille ja pöytään. Pientä valoa näkyy tunnelin päässä, sillä Bangladesh ja sen jäljissä Filippiinit ovat sallimassa muuntogeenisen riisin.

Pahin kanto kaskessa ovat kuitenkin olleet ympäristöjärjestöt, jotka kampanjoivat näkyvästi kultaista riisiä ja kasvien geenien käsittelyä vastaan. Niille kysymys on periaatteellinen. Järjestöt epäilevät ja vastustavat pohjimmiltaan kaikkea geenitekniikkaa.

Greenpeacen mukaan nälkä ei ole tekninen ongelma, joten sitä on turha yrittää ratkoa tekniikalla. Ruokaa on jo riittävästi kaikille. Tarvitaan vain tasajakoa.

Argumentti on outo. Tieteen ja tekniikan avulla on maailman sivu ratkottu ongelmia, jotka eivät alun perin olleet teknisiä.

Satojen tutkimusten viesti on kiistaton. Geenien muuntelu on turvallista ja hyödyllistä, paljon turvallisempaa kuin perinteinen kasvinjalostus. Gm-kasveista valmistetut elintarvikkeet ovat maailman tutkituinta ja testatuinta ruokaa.

Geenipelkoa lietsovia ympäristöjärjestöjä vaivaa moraalikato. Ne ovat viimeiseen asti jarruttaneet kultaisen riisin markkinoille pääsyä ja samalla lisänneet maa

ilman köyhimpien lasten kärsimyksiä.

Kommentit (4)

Pine
Liittynyt5.3.2012
Viestejä259
5/4 | 

Kultainen riisi on kieltämättä yksi parhaista koskaan kehitetyistä GM-kasveista,  eikä vähiten siksi että se ei perustu ympäristön myrkyttämiseen ja on toki ikävää, että se kärsii turhaan muiden GM-kasvien huonosta maineesta.

Kaiken tämän GM-hypetyksen sijaan olisi kuitenkin syytä tarkastella tätä ongelma vähän laaja-alaisemmin, kuin vain yhden vitamiinin ja sen puutoksen kautta.

Ongelmahan näillä yksipuolisella riisiravinnolla elävillä on yleinen aliravitsemus. Ja oikeasti se korjataan vain monipuolisemmalla ruokavaliolla ei yksittäisen vitamiinin lisäämisellä ruokaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla