Itikka hakeutuu sinne, missä iho on ohuin ja verevin. Kuva: <span class="photographer">Jarno Mäenpää/Vastavalo</span>
Itikka hakeutuu sinne, missä iho on ohuin ja verevin. Kuva: Jarno Mäenpää/Vastavalo

Vain sääski tietää, miksi toiset meistä maistuvat paremmilta.

Tein pari kesää sitten kotipihalla epätieteellisen kokeen. Siihen tarvittiin pyykkinaru poikineen, kaksi täysinpalvellutta hikisukkaa ja nokare homejuustoa.

Ripustin hikisukat narulle ja sujautin toiseen homejuustoa. Sen jälkeen alkoi odotus. Kumpi sukka vetäisi puoleensa enemmän hyttysiä?

Sain idean toimittaja Jani Kaaron Tiede-lehdessä julkaistusta jutusta, jossa ratkottiin ikiaikaista arvoitusta: mikä meissä ihmisissä houkuttaa hyttysiä?

Yksinkertainen vastaus on tietysti veriateria, mutta se ei vielä riitä. Verenimijän pitää ensin löytää uhrin luo.

Pari selitystä tiedetään. Ihminen hohkaa ympärilleen lämpöä ja hiilidioksidia. Hyttynen aistii molempia. Kolmas kiinnostava vaihtoehto on hiki, josta on eristetty satoja yhdisteitä.

Hiki on peräisin ihon bakteerien aineenvaihduntatuotteista. Yksilöllinen tuoksucocktail voisi periaatteessa selittää, miksi jotkut meistä ovat ötökkämagneetteja ja maistuvat hyttysen kärsässä paremmalta kuin toiset.

”Magnetismi” ei ole outo ilmiö luonnossa. Laitumilla suurin osa hyönteisistä pyörii aina muutaman lehmän ympärillä.

Ilmiöstä on jonkin verran tieteellistä näyttöä. Hyttysten kiinnostus sukkamehua kohtaan varmistettiin eräässä kokeessa tennissukilla, joita oli hiostettu useita päiviä. Laboratoriokokeessa hyttysiä lennätettiin putkessa, joka jakautui kahteen haaraan. Toisen haaran päähän lorautettiin hyttysiä houkuttavan ihmisen hikeä. Verenimijät hakeutuivat lähes poikkeuksetta sitä kohti.

Joidenkin ihmisten varpaanvälit tuoksahtavat kostuessaan juustolta. Se voi olla kohtalokasta. Hollantilaisen Wageningenin yliopiston biologi Bart Knols huomasi jo 1990-luvulla, ettei hyttynen pysty vastustamaan voimakasaromista homejuustoa. Juuston tuoksu on peräisin samoista bakteereista, jotka mehustavat ihmisen varvasvälejä.

Oma kotipihan kenttäkokeeni päätyi nollatulokseen. Kumpikin sukkahoukutin pyydysti hyttysiä yhtä kehnosti. Vanha hiki juustolla tai ilman ei herättänyt niissä oikeastaan minkäänlaista reaktiota.

Kaupasta saa laitteita, jotka jäljittelevät hikisukkia paremmin ihmistä. Ne houkuttelevat hyttyset ansaan vapauttamalla hiilidioksidia, lämpöä ja kosteutta.

Jos hyttyset kiusaavat, mutta ei halua investoida kalliiseen hyttysloukkuun, voi aina turvautua hämäykseen ja matkia poroa. Ne kerääntyvät kesällä tiiviiksi tokaksi. Porukassa hajuvanat sekoittuvat niin, ettei hyttynen löydä kunnolla uhriaan. Suojaisin paikka sijaitsee joukon keskellä. Ansa on viritetty.

Kommentit (31)

nhadz
45/31 | 

Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Any way I'll be subscribing to your feed and I hope you post again soon. Big thanks for the useful info. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla