Ihmiskunta elää historiansa turvallisinta aikaa. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Ihmiskunta elää historiansa turvallisinta aikaa. Kuva: Shutterstock

Hyvät uutiset hukkuvat huonojen alle.

Kuluva vuosi on tuonut maailman uutisiin synkän sävyn. Otsikoissa toistuvat samat ahdistavat asiat: koronavirus, talouden taantuma, yt-neuvottelut, ilmastonmuutoksen uhka, tietomurrot ja terrori-iskut. Pelkkää pimeyttä, ei toivon kipinää missään. Monen usko tulevaan on koetuksella.

Mustanpuhuvat uutiset ovat kuitenkin vain pieni osa siitä, mitä meitä ympäröivässä maailmassa tapahtuu. Eivätkä välttämättä edes oleellinen osa siitä. Hitaasti tapahtuvat hyvät uutiset eivät löydä helposti tietään otsikoihin.

Osaselitys löytyy uutisdeskin takaa.”Meidän työmme on uskoa ihmisistä pahaa”, tokaisee pitkän linjan uutistoimittaja Hanne Holm tanskalaisessa suosikkidraamasarjassa Vallan linnake (Borgen). Vaikka Holm on fiktiivinen hahmo, sanoissa on totta toinen puoli.

Suomi komeilee vuodesta toiseen kärjessä monissa onnellisuutta tai elämisen laatua koskevissa mittauksissa. Tätä ei uskoisi, jos seuraa meikäläistä mediaa. Vääristymä syntyy, koska uutisjournalismi karttaa myönteisyyttä. Toimittajilla on tapana lähestyä asioita ja ideoida juttuja ongelmien kautta.

Toimittajan uutisnenä haistaa, että hyvä käänne maailmantaloudessa tai koronapandemiassa on huono uutinen. Se ei myy. Ihmiset lukevat vaistonvaraisesti mieluummin pelottavia uutisia kuin hyviä uutisia.

Yhä enemmän kuulen sanottavan, että huonosti menee ja kohta tulee vielä huonompaa. Peruspessimismi istuu syvässä. Evoluutio on vuosituhansien kuluessa ohjelmoinut meidät uumoilemaan ikävyyksiä, vaikka elämme tilastojen valossa ihmiskunnan historian turvallisinta aikaa. Pelko on luonnollinen reaktio, joka on auttanut ihmislajia ennenkin selviytymään.

Uutishälyn keskellä kannattaa altistaa itsensä tiedoille, jotka tuovat ratkaisuehdotuksia ongelmiin ja valoa synkkyyteen. Minä kaivoin hyllystä esiin Hans Roslingin kirjan Faktojen maailma. Muutama vuosi sitten kuollut Rosling oli maailmankuulu ruotsalaislääkäri ja tilastojen murskaaja.

Kirjan pääviesti on elähdyttävä, kuin raikas tuulahdus erämaassa. Maailma ei ole koskaan ollut niin hyvä, inhimillinen, turvallinen ja oikeudenmukainen paikka elää kuin nyt. Kurjuudella sen sijaan menee kurjasti. Koettelemuksia tulee, mutta niistä on eväät selvitä.

Hyville uutisille ja tosiasioille itsensä altistaminen ei ole koskaan ollut niin helppoa kuin nyt. Se onnistuu vaikka lukemalla 40-vuotiasta Tiede-lehteä.

Kommentit (8)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla