Olennaisinta ilmastokriisissä on luopua fossiilienergiasta. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Olennaisinta ilmastokriisissä on luopua fossiilienergiasta. Kuva: Getty Images

Enemmän osallistamista, vähemmän syyllistämistä on paras ilmastoresepti. 

Tunnustan. En ole ilmastohyvis parhaasta päästä. Syntilistani on pitkä kuin se kuuluisa nälkävuosi.

Aloitetaan asumisesta. Koti lämpiää kaukolämmöllä. Siis kivihiilellä tai maakaasulla. Fossiilinen kaukolämpö haukkaa ison osan hiilijalanjäljestäni. Ilman kuumaa vettä ja lämmintä kotia on paha tulla toimeen.

Liikennepäästöissä riittää petrattavaa. Omistan auton, jonka konepellin alla hyrrää vanha polttomoottori. Bensiiniäkin se hörppii kiitettävästi. Lihaakin syön, tosin enimmäkseen riistaa.

Parilla asialla kehtaan kehua. Pistokkeista virtaa vähäpäästöistä ydinsähköä. Kiuas on kodin energiasyöppö, mutta se lämpiää harvoin.

Kaupan keskusliitolle olen paha pettymys. Olen jo sen verran setä, etten koe suurta tarvetta kuluttaa. Syntymäpäiviä on enemmän takana kuin edessä.

Veikkaan, että moni suomalainen on pohtinut hiljattain samoja asioita. Auttaako ilmastoa, jos minä muutan käyttäytymistäni? Onko yksilön valinnoilla väliä?

Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas on huomauttanut , että ilmastonmuutoksen torjunta kuuluu valtioille ja organisaatioille. Ei yksittäisille kuluttajille, vaan päättäjille.

Taalas puhuu viisaita. Jos ei synny korkean tason päätöksiä, ilmastonmuutoksen pysäyttäminen taatusti epäonnistuu.

Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö yksilöiden teoilla olisi väliä. Se, mitä sinä ja minä ajattelemme ilmastonmuutoksesta, vaikuttaa suoraan siihen, millaisia päätöksiä syntyy. Poliitikot saavat valtansa yksittäisiltä ihmisiltä.

Enemmän osallistamista, vähemmän syyllistämistä on hyvä ilmastoresepti. On välttämätöntä, että ihmiset ymmärtävät muutoksen tarpeen ja antavat hyväksyntänsä ilmastotoimille. Jos ne pusketaan läpi vauhdilla ja väkipakolla, seurauksena voi olla vastareaktio. Seuraavissa vaaleissa valitaan päättäjiä, jotka haistattavat pitkät koko ilmastonmuutokselle.

Ilmastokeskustelu kaipaa hehkutuksen sijaan viileitä faktoja, isojen asioiden erottamista lillukanvarsista.

Suomessa keskustellaan yllättävän paljon metsistä ja nielujen kasvattamisesta, vaikka ilmastonmuutoksen kohtalon kysymys on fossiilisista polttoaineista luopuminen. Lentämistä paheksutaan, vaikka laivaliikenne tuottaa kolme kertaa enemmän päästöjä. Joka neljäs suomalainen uskoo, että autoilu on kotitalouksien suurin päästölähde, vaikka valtaosa syntyy asumisesta. Lähes yhtä moni luulee, että energiamuodoista ydinvoima aiheuttaa eniten päästöjä, vaikka sen tuotannossa ei synny lainkaan hiilidioksidia.

Kommentit (112)

Valistuneesti Arvaileva
Liittynyt6.8.2019
Viestejä82
114/112 | 

” Lentämistä paheksutaan, vaikka laivaliikenne tuottaa kolme kertaa enemmän päästöjä.”

Onko kysymys siis siitä, että laivarahdilla kuskataan niin paljon enemmän tavaraa, että siksi se kokonaisuudessaan tuottaa kolminkertaisesti päästöjä, mutta jos sama tavaramäärä lennätettäisiin, niin päästöjä syntyisi vielä hurjasti enemmän? Vai onko tilanne tosiaan niin, että jos minä valitsen laivamatkan vaikka Helsingistä Tukholmaan, niin minun osuuteni hiilijalanjäljestä olisi kolminkertainen verrattuna siihen, että lentäisin Helsingistä Tukholmaan?

Toki kaikkea tavaroiden ja ihmisten turhaa siirtelyä olisi hyvä välttää ja kulutusta ylipäätään vähentää, mutta silloin kun sitä ei oikein voi välttää, olisi kiva osata valita se vähäpäästöisin vaihtoehto.

Inhorealisti
115/112 | 

Ensimmäiseksi täytyy todeta että käsitteet &quot;valtio&quot; tai &quot;organisaatio&quot; ovat hyödyttömiä niiden sisällä olevia yksilöitä ja yksilöt niiden hierarkian ylimmillä tahoilla myös tekevät päätökset ja yksilöt ne panevat toimeen. Vastuun sysääminen ikään kuin abstraktin &quot;valtion&quot; tai &quot;organisaation&quot; huoleksi on vähän niin kuin itsensä pettämistä.

Mutta itse asiassa teki mieli kirjoittaa kommenttia sen takia että tässä kolumnissa oli havaittavissa jonkiinlaista &quot;viherpesua&quot; eli tämä lause pisti silmään:

&quot;Lähes yhtä moni luulee, että energiamuodoista ydinvoima aiheuttaa eniten päästöjä, vaikka sen tuotannossa ei synny lainkaan hiilidioksidia.&quot;

Tuo lausehan on niin sanottua höpönhöpöä. Ei ole ainakaan minun elinaikani näkyvissä mitään ihmisen toimintaa joka ei aiheuttaisi hiilidioksidipäästöä tavalla tai toisella. Yleensähän päästöjä tupataan katsomaan ravihevosen silmälappujen kanssa eli kohdistamaan katse yhteen kohtaa.&nbsp; Otetaan esimerkkitapaukseksi Olkiluoto 3. Sitä on rakennettu vuodesta 2005 lähtien ja siitä kun se otetaan käyttöön alkaa 60 vuoden käyttöikä. Rahaa&nbsp; on käytetty jo vuodesta 1988 lähtien kun projektia lähdettiin suunnittelemaan. Hintaa tulee olemaan noin 9 miljardia euroa. Mihin tuo raha on mennyt? Sillä on tehty rakennelma jossa on 52.000 tonnia terästä ja 250.000 m3 betonia. Teräksestä on sen valmistamisessa syntynyt päästöä noin 1800 kg terästonnia kohti eli yhteensä 93.600.000 kg. Betonista noin 700 kg betonitonnia kohti eli (2,4 tn/m3) 420.000.000 kg. Kun tähän lisätään maanrakennus, turpiinit, generaattorit, lämmönvaihtimet, muu rakennustekniikka (sähkö, LVI, IT), 700 tonnin uraanipolttoaineen hankinta, logistiikka, tuhansien työntekijöiden pörräys rakennuspaikalla ja työmatkat yms. saadaan aika massiivinen CO2-luku ennen kuin ensimmäinenkään elektroni on lähtenyt. Päästöt pitää siis jakaa oletetulla elinkaarella ja laittaa toiseen vaakakkuppiin &quot;säästetty&quot; CO2 sähköntuotannon aikana. Tässä TVO tyypillisesti käyttää pahinta vertailukohtaa eli hiilivoimalaa. Tilanne on tietysti aivan eri jos vertailukohtana on joku vähemmän hiilidioksidia tuottava sähköntuotanto. Kaiken lisäksi itse tuotantokaan ei&nbsp; ole päästötöntä sillä ei se voimala ihan itsekseen 60 vuotta pörrää. Sitä pitää huoltaa, uraanilataukset vaihtaa, henkilökunta syö lihaa...

Olisiko nuo noin 9 miljardia euroa voinut sijoittaa paremmin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi nopeammin, sitä en näin maallikkona osaa varmuudella sanoa (kyllä, diplomi-insinöörikään ei ihan kaikkea tiedä) mutta 60 vuoden jaksolle on eräs toinen tiedelehti laskenut tuulivoiman tulevan ellei halvemmaksi niin samanhintaiseksi&nbsp; (juu, tiedetään että tuuli- ja aurinkoenergia vaatii varastokapasiteettia). Ydinvoimalan (ja toki myös vaikka tuullivoimalan) tuottamana sähkön kutsuminen täysin päästöttömäksi on valeuutisointia aivan samoin kuin täyssähköautoa mainostetaan &quot;nollapäästöiseksi&quot;. Vaatii melkoista viherpesua kutsua 100 kWh akulla varustettua Teslaa päästöttömäksi kun sen elinkaaripäästöt ovat jopa kolminkertaiset verrattuna biokaasulla käyvään keskikokoiseen polttomoottoriautoon. Eikä autostakaan synny päästöjä pelkästään sen moottorista. Siinä on muutakin päästöä tuottavaa kuten esimerkiksi renkaat eikä sekään huoltamatta kulje loputtomiin.

dunno314
Liittynyt1.2.2020
Viestejä6
116/112 | 

Ilmastonmuutoskeskustelu kaipaa totisesti faktoja, mutta mikä oikesti onkaan faktaa? IPCC muutti viime syksynä ilmastomallien laskentaa ohjaava sääntöjä. Tiedemiehet olivat pitkään vaatineet muutoksia, koska aiemmat säännöt laskivat tietyt asiat väärin. Nyt ensimmäiset uusilla säännöillä tehdyt laskelmat antavat hyvin erilaisia tuloksia nykyisiin faktoihin nähden. Kenties nämä laskelmat ovat vääriä, sillä ovathan ne vain tietokonesimulaatioita. Mutta jos ne ovat osaksikaan oikeassa, niin nykyiset ilmastofaktat saattavat olla parin vuoden kuluttua fiktiota.

sanjay jangam
135/112 | 
kol909
140/112 | 

Nice article. All the sections of your site covered with great functions. I really like the content and discussions on your site. Thanks a lot for allowing me to join. I love to see more about  https://gbplus.net/. Keep sharing and updating. Also share more posts with us. Thank you.

Environment Talks
143/112 | 

We have to actively work to save our environment. Climate change is really a very big issue. Government is doing whatever best they can do, but common people also have to act to save our environment.

We have to aware everyone using

<a href="https://www.environmenttalks.com/2021/12/web-stories.html">Web Stories</a>

<a href="https://www.environmenttalks.com/2019/09/slogans-on-environment.html">Slogans on Environment</a>

<a href="https://www.environmenttalks.com/2019/09/what-is-climate-change-essay.html">What is Climate Change</a>

Softpatched
144/112 | 

!Nice Blog Post Thankyou For this Helpful Article!
<a href="https://softpatched.com/adobe-illustrator-cs6-free-download/">adobe illustrator cs6 free download with crack kickass</a>
<a href="https://softpatched.com/inssider-license-key/">InSSIDer License Key Mac</a>
<a href="https://softpatched.com/inssider-license-key/">inssider license key</a>
<a href="https://softpatched.com/hdd-regenerator-crack/">HDD Sentinel Gigapurbalingga</a>
<a href="https://softpatched.com/">SOFTPATCHED.COM</a>
<a href="https://softpatched.com/inpage-download/">inpage 2009 keyboard</a>

Caseyday
150/112 | 

Best megagame slot game provider website There are new games that are constantly being updated to play. can be played on mobile All models can be played from Android, IOS WINDOW, just need to connect to the Internet, no matter which camp, you can play immediately. Easy to apply by yourself, convenient, safe, reliable.

Youtreex Blog
153/112 | 
Aditi k
157/112 | 

Flying is frowned upon, even though shipping produces three times more emissions."

So is it the case that shipping carries so much more goods that it produces three times as much emissions as a whole, but if the same amount of goods were flown, there would be even more emissions? Or is it really the case that if I chose a boat trip even from Helsinki to Stockholm, my share of the carbon footprint would be three times that of flying from Helsinki to Stockholm?

Erikin Soberon
166/112 | 

Welcome to the duplicatebills.com lesco bill online check (wapda bill online check) page. If you are a Citizen of the internationally famous city of Pakistan “Lahore” or its surrounding cities then you are on the right website. Here you will find an easy method to check your lesco bill online and lots of useful information and the latest news related to lesco.

Thelaptops
199/112 | 

Thanks for the very helpful tips. I've been using colored pencils for a few years now and been really happy with them, and yet there are still so many things you suggest that never occurred to me. If you want an answer to your question then you can visit https://areteitech.net/, for sure you will find everything you are asking for I go through white pencils like crazy, too. Blending, all kinds of things–yet it didn't occur to me that I should be using the white pencil first to get those nice bright spots. Such a simple thing, and yet...I didn't catch on to what I'd been doing wrong until now. Thank you so much!

Good morning images
201/112 | 

good morning images: https://befunky.in/good-morning-images/
good morning love images: https://befunky.in/good-morning-images/
new good morning images: https://befunky.in/good-morning-images/
good morning images in hindi: https://befunky.in/good-morning-images/
good morning images hd: https://befunky.in/good-morning-images/
good morning images with quotes: https://befunky.in/good-morning-images/
good morning images for whatsapp: https://befunky.in/good-morning-images/
special good morning images: https://befunky.in/good-morning-images/
thought good morning images: https://befunky.in/good-morning-images/
good morning images with flowers: https://befunky.in/good-morning-images/
friend good morning images: https://befunky.in/good-morning-images/
good morning sunday images: https://befunky.in/good-morning-images/
good morning beautiful images: https://befunky.in/good-morning-images/

nekopoiapk
203/112 | 

Grow Tent Shop was founded by Ella J. Churchill in 2021, an expert in Grow Tents holding a Master's degree in marketing from New York University. Our only motive is to provide Top-Quality Grow Tents to people around the globe so that they would be able to grow their own crops inside conveniently. https://growtent.us/ is a Trust-Worthy platform to purchase Grow Tents without a doubt. Grow Tent Shop is a Fast, Easy, and Secure platform offering Best Offers with a worldwide shipping facility. 

YoWhatsappAPK
212/112 | 

Thank you for sharing such a wonderful and informative article with us. It was very interesting. Although the topic is usually interesting, your interesting writing makes it even more interesting. Thank you again for all you do!
Also Fouad WhatsApp APK is a modified version of WhatsApp Messenger

YOWhatsapp latste versie downloaden
Fouad WhatsApp APK download (Official)
Fouad WhatsApp APK (Anti-Ban)

Thelaptops guide
218/112 | 

I’ve been surfing on the web more than 3 hours today, yet I never found any stunning article like yours. It’s alluringly https://areteitech.net/ worth for me. As I would see it, if all web proprietors and bloggers made puzzling substance as you did, the net will be in a general sense more beneficial than at whatever point in late memory.

Johnblack101
219/112 | 

This is extremely wonderful, and everyone will find this essay to be very beneficial. I really like it, so please keep up the fantastic work. Please check my blog <a href="https://immigrationmatters.info/">Immigration Matters Toronto</a> if you like it. The content on your website is as fantastic as it ever was, and I appreciate you for this on behalf of my fellow visitors. Check this out <a href="https://immigrationmatters.info/">mpnp draw</a> if you want to learn more about me. Have a great time.

Johnblack101
223/112 | 

This is extremely wonderful, and everyone will find this essay to be very beneficial. I really like it, so please keep up the fantastic work. Please check my blog <a href="https://immigrationmatters.info/">Immigration Matters Toronto</a> if you like it. The content on your website is as fantastic as it ever was, and I appreciate you for this on behalf of my fellow visitors. Check this out <a href="https://immigrationmatters.info/">mpnp draw</a> if you want to learn more about me. Have a great time.

villagetalkies
224/112 | 

This post is really amazing.

Village Talkies a top-quality professional corporate video production company in Bangalore and also best explainer video company in Bangalore & animation video makers in Bangalore, Chennai, India & Maryland, Baltimore, USA provides Corporate & Brand films, Promotional, Marketing videos & Training videos, Product demo videos, Employee videos, Product video explainers, eLearning videos, 2d Animation, 3d Animation, Motion Graphics, Whiteboard Explainer videos Client Testimonial Videos, Video Presentation and more for all start-ups, industries, and corporate companies. From scripting to corporate video production services, explainer & 3d, 2d animation video production , our solutions are customized to your budget, timeline, and to meet the company goals and objectives. As a best video production company in Bangalore, we produce quality and creative videos to our clients.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla