Joensuuhun nousi viime vuonna 14-kerroksinen puutalo. Kuva: <span class="photographer">Arcadia Oy Arkkitehtitoimisto</span>
Joensuuhun nousi viime vuonna 14-kerroksinen puutalo. Kuva: Arcadia Oy Arkkitehtitoimisto

Ilmasto on hyvä syy suosia puurakentamista.

Paikallisjuna lähestyy Pasilan asemaa. Kohta avautuu näkymä Helsingin sydämeen.

Paitsi, ettei avaudu. Maiseman peittää jättiläismäinen valkea muuri, Tripla. Rakennuskolossiin kuuluu kauppakeskus, toimistotorneja, asuntoja, hotelli ja pysäköintilaitos. Kokonaisuus vastaa kymmentä Eduskuntataloa.

Massiivinen on myös elementteihin uponnut betonimäärä: 200 000 kuutiota. Päälle 20 00 tonnia betonirautaa ja 4 900 terästä.

Tämä on vasta alkua. Triplan viereen nousee tornitalojen keskittymä. Yhdeksästä tornista korkein kurottaa 180 metriin. Betonia, totta kai.

Sanotaan, että kauneus asuu silmässä, mutta Triplaa katsellessa sitä on vaikea mieltää. Kaupunki saa näyttää kaupungilta, mutta miksi sen pitää olla betoninen digiboksi?

Raskaat ja betoniset elementtitalot edustavat muotia, joka sai alkunsa 1970-luvulla. Siksi enemmistö suomalaisista asuu kerrostalossa, usein entiselle pellolle rakennetussa. Ei ole ollut valinnan varaa, ei ainakaan tähän asti. Rakennusyhtiöt ovat päättäneet puolestamme.

Tutkimusten mukaan valtaosa suomalaisista asuisi betonilaatikon sijaan puutalossa, jos saisi valita rakennusmateriaalin. Perusteita on monta, tuoreimpana ilmastopäästöt.

Perinteinen betonirakentaminen kuluttaa uusiutumattomia luonnonvaroja ja tuottaa ilmastoa lämmittävää hiilidioksidia. Teräsbetonin ja sementin valmistus aiheuttaa maailmanlaajuisesti enemmän päästöjä kuin paljon parjattu lentoliikenne. Uudet rakennukset tehdään pääosin betonista, eikä kukaan tiedä niiden hiilijalanjälkeä. Tripla ei tee poikkeusta.

Puu on toista maata. Se nielee hiiltä. Jokainen puukuutio sitoo ainakin tonnin hiilidioksidia. Mitä kauemmin rakennusta käytetään, sitä pidempään hiili pysyy poissa ilmakehästä. Puutalo voi olla hiilivarasto vuosikymmeniä tai jopa vuosi-satoja.

Puurakenteet säilyttävät hiilen elävää puuta vakaammin. Metsän hiilinielu ei ole ikuinen. Puukin kuolee aikanaan ja luovuttaa hiilensä.

Viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana kotimaisen sahatavaran kulutus on lähes puolittunut, koska Suomessa on siirrytty rakentamaan pientalojen sijasta betonitorneja. Mikään ei periaatteessa estä tekemästä torneja puusta. Joensuuhun nousi vuosi sitten 14-kerroksinen puutalo. Sen osiin sitoutuu 1 600 tonnia hiilidioksidia. Määrä vastaa 700 henkilöauton vuotuista päästöä.

Kyse on valinnoista. Ilmasto on hyvä syy suosia puurakentamista.

Kommentit (7)

concrete contractor colorado s...
11/7 | 

It’s an extremely amazing powerful resource that you’re offering and you just provide it away cost free!! I that can compare with discovering websites ones understand the particular in providing you with fantastic learning resource for zero cost. We truly dearly loved examining this blog. Have fun here!
<a href="https://www.springsconcretepros.com">Concrete Contractors Colorado Springs Co</a>

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla