Tieto on parasta vastalääkettä väärinkäsityksille. Kuva: <span class="photographer">iStock</span>
Tieto on parasta vastalääkettä väärinkäsityksille. Kuva: iStock

Vaikka rokottamatta jättäminen on vastuutonta,
kokemus kertoo, ettei pakko ratkaise.

Rokotusten ansiosta monet tappavat ja vammauttavat taudit ovat kadonneet Suomesta. Samalla monilta tuntuu kadonneen taju siitä, millaisten sairauksien kanssa joutuisimme ilman rokotuksia elämään.

Nyt kansakunnan muisti palailee pätkittäin. Reilun vuoden aikana noin 14 000 eurooppalaista on sairastunut tuhkarokkoon. Epidemia on ulottunut lähes 30:een EU-maahan, ja tauti on vienyt hengen lähes 50 ihmiseltä. Joukossa on myös lapsia.

Tautisten epidemioiden paluuseen löytyy selvä syy. Yhä useampi jättää lapsensa rokottamatta. Rokotevastaisuus lisääntyy.

Suomikaan ei ole lintukoto. Tuhkarokolta suojaavan MPR-rokotteen kattavuus on pudonnut vaarallisen alhaiseksi lukuisissa kunnissa. Paikalliset epidemiat ovat mahdollisia. Siitä saatiin reilu vuosi sitten esimakua Raaseporissa, jossa kolme sairastui tuhkarokkoon ja rokottamattomia kehotettiin pysymään poissa koulusta ja päiväkodista.

Koska järkipuhe ei tepsi kaikkiin vanhempiin, muutamissa maissa on turvauduttu keppiin. Italiassa rokottamattomia lapsia ei enää huolita julkisiin päiväkoteihin. Vanhemmille rapsahtaa sakkoja, jos kouluikäinen ei ole saanut perusrokotuksia. Austra

liassa perheeltä leikataan lapsilisät, jos lapset eivät saa kansallisen rokoteohjelman mukaisia rokotteita. Kuulostaa päällisin puolin perustellulta.

Rokotuspakkoa on ehdotettu myös Suomessa. Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) esitti , että lapsensa rokottamatta jättäviltä evättäisiin so

siaalietuuksia.

Muutamissa puheenvuoroissa on väläytelty aiheuttaja maksaa -periaatetta: jos et rokota , vastaat itse seurauksista ja kustannuksista.

Perustelu ontuu. Pitäisikö sinut jättää hoitamatta, jos ajat varomattomuuttasi autolla ojaan tai loukkaannut laskettelurinteessä? Vastaan, että ei pitäisi.

Pakottaminen istuu huonosti suomalaiseen yhteiskuntaan. Yksilön oikeudet ovat meillä arvossaan. Pahimmassa tapauksessa rokotuskielteisyys kasvaisi. Historiasta tiedetään, että vastustus nostaa aina päätään, kun pakotetaan rokottamiseen.

Sanktiot johtaisivat moraalisiin ongelmiin. Lapsi joutuisi rangaistujen penkille – kahdesti. Ensin hän jää ilman rokotetta ja sen jälkeen vanhemmilta viedään lapsilisät.

Käskyttämisen ja vastakkainasettelun sijaan tieto ja luottamuksen rakentaminen ovat parasta vastalääkettä väärinkäsityksille.

Kiitos, Tieteen ystävät! Teitä on enemmän kuin koskaan ennen: 370 000! (lukijamäärä, Kansallinen mediatutkimus 2017)

 

Kommentit (3)

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1785
4/3 | 

Eri ihmisten aivojen rakenne ja hermotus ovat niin erilaiset, että he väistämättä ajattelevat ja kokevat asiat eri tavalla. Jotkut esimerkiksi eivät osaa totella yksinkertaisiakaan pyyntöjä. Rokotuksen merkitys jää myös joiltakin tajuamatta, koska aivojen erilaisuus on suurin kognitiivisella alueella

https://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130206131048.htm

Toisilla saattaa empatiajärjestelmä antaa väärän viestin. Lapsi on suojeltava neulanpiston aiheuttamalta kivulta. Suhde kuolemaan saattaa olla traumaattinen johtaen seuraavanlaisiin ajatuksiin: Koska rokotuksiin aina joku saattaa kuolla, sitä ei tahdo tapahtuvan omalle lapselle.

Saattaa olla, että rokotusdenialistien määrää yhteiskunnassa ei millään toimenpiteillä saada olennaisesti pienenemään

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla