Taskuun päätymistä ei visioitu. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Taskuun päätymistä ei visioitu. Kuva: Getty Images

Tulevaisuudesta tiedämme varmuudella yhden asian. Se yllättää.

Hevoset ovat täällä jäädäkseen. Autot ovat ohimenevä muoti-oikku.

Näin ennusti vuonna 1903 eräs amerikkalaispankkiiri Horace Rackhamille, joka etsi hyvää sijoituskohdetta. Rackham viis veisasi ennusteesta ja osti muutamalla tuhannella dollarilla viisikymmentä vastaperustetun Fordin autotehtaan osaketta.

Kyllä kannatti. Vuosikymmenen kuluttua maailman teillä huristeli yli kymmenen miljoonaa autoa. Niistä 90 prosenttia oli T-mallin Fordeja. Rackham teki pikkusijoituksella huiman 12 miljoonan dollarin tilin.

Moni on veikannut aikojen kuluessa väärää hevosta. Ennusteet varsinkin tekniikassa tuppaavat epäonnistumaan. Vaikka ennusteet on aikanaan lausuttu vakavalla naamalla, meille ne näyttäytyvät surkuhupaisina tarinoina menneestä. Oltiinpa ennen hölmöjä ja tietämättömiä!

Ei se ihan niin mene. Futurologeilta ei sovi odottaa liikoja. Heillä ei ole ihmekonsteja nähdä horisonttiin. Lähtökohtana on aina nykytieto. Siksi lähitulevaisuus usein aliarvioidaan ja kaukainen tulevaisuus yliarvioidaan. Ei ole siirtokuntia Marsissa. Lentävät autotkin ovat yhä lupauksen asteella.

Mutta lähes kaikilla on taskussa supertietokone, jota myös kännykäksi kutsutaan.

Toukokuussa fyysikko ja tekniikan tohtori Tuomo Suntola pokkasi miljoonan euron Millennium-teknologiapalkinnon atomikerroskasvatuksesta ald:stä, jolla valmistetaan ohutkalvoja mikroprosessoreihin ja muistikomponentteihin. Keksinnön ansiosta tietokoneet ja kännykät ovat nyt tehokkaita ja pieniä – ne mahtuvat taskuun.

Osasiko Suntola ennustaa, että hänen keksintönsä mullistaa tietotekniikan 2000-luvulla? Asian voi tarkistaa 34 vuoden takaisesta Tiede-lehdestä (Tiede 2000, 2/1984), jossa julkaistiin Suntolan perusteellinen artikkeli atomikerroskasvatuksesta.

Siinä hän ennakoi lukuisia sovelluksia. Ensimmäisenä tulevat litteät tietokonenäytöt, joita kutsuttiin siihen maailman aikaan ”näyttimiksi”. Artikkeli lupaa mullistusta myös auton kojelaudan mittaristoon ja moniin muihin ”näyttöpintoihin”. Paperinen puhelinluettelo vaihtuu sähköiseen.

Yhdestä asiasta Suntola oli varma. Elektroniset laitteet pienenevät ja kevenevät. Sitä hän ei osannut ennakoida, että ihmiset haluavat minikompuutterin taskuunsa. Tulevaisuus yllättää meidät kaikki.

Kommentit (7)

Vierailija
8/7 | 

Kuka uskoi, että tv:n katselu tulee vähenemään ja kaiken siirtyvän nettii? Varmasti jo joku muutama vuosi sitten, mutta mitenkäs silloin kuin modeemit vielä piipittivät yhteyden käyntiin. Kuka myös uskoi, että VPN mahdollistta sen ettei kukaan tiedä, missä maassa oikeasti olet? Normaalit tv-lähetykset alkavat jo katoamaan ja myös tv-lähetyksissä näkyy kohdennettua mainontaa. Mitä seuraavaksi, mihin sijoittaa, jotta tekee Horace Rackhamin tavoin rakaa tyhjästä??

natalibenko
9/7 | 

Kakyaa viileä yritys, rakastan sitä) Tiedätkö miksi tämä on niin kuuluisa ja tunnistettavissa? Tämä on kaikki logo) Voit tehdä sen itsellesi sivuston kautta ilmaiseksi https://www.logaster.com/fi/ yritä valita tuotemerkki luovasti)

Vierailija
11/7 | 

Joo plussat kyllä kaikenlaisille palveluille jotka tarjoavat turvaa nettiselaamiseen. Kyllähän on pidemmän aikaa ollut jo tiedossa nuo VPN yhteydet mutta vasta nyt VPN-Palvelu on lyömässä konseptina läpi suurempaan suosioon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla