Koronavirusrokote syntyy ennätysajassa – yhteispelillä. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Koronavirusrokote syntyy ennätysajassa – yhteispelillä. Kuva: Getty Images

Politiikka voisi ottaa oppia tieteestä hyvien asioiden saavuttamiseksi.

Reipas 50 vuotta sitten 21. heinäkuuta 1969 tehtiin historiaa. Ihminen astui ensi kertaa toisen taivaankappaleen pinnalle. Ensi askeleet Kuun kamaralla otti astronautti Neil Armstrong. Kello 4.56.15 hän lausui historialliset sanat: ”Tämä on pieni askel ihmiselle, suuri harppaus ihmiskunnalle.”

Varsin kehittymättömästä teknologiasta huolimatta Kuun valloittaminen ei lopulta ollut ihmiselle mahdotonta, kun koko kansainvälinen yhteisö oli hyväksynyt sen yhteiseksi tavoitteeksi.

Nyt tavoitteeksi on asetettu uuden koronaviruksen nujertaminen, mutta yksituumaisuus loistaa poissaolollaan. Kansainvälinen yhteisö näyttäytyy riitaisampana kuin koskaan. Rajat ja muurit vahvistuvat, ja kansainvälisten organisaatioiden kyky saada aikaan sopuratkaisuja heikkenee. Yhteinen sävel hukkuu soraääniin.

Maailman kaksi mahtia käy kiivasta sanasotaa. Kevään päätteeksi pidetty Maailman terveyskokous muuttui heti alkumetreillä Kiinan ja Yhdysvaltain nahistelun näyttämöksi.

Yhdysvallat syytti Kiinaa maailmanlaajuisesta joukkomurhasta. Presidentti Donald Trump on vihjaillut useaan otteeseen, että virus olisi lähtöisin Wuhanin laboratorioista. Kiinan mukaan Yhdysvallat levittää tarkoituksellisesti valheita ja huhuja.

Pandemian rinnalla jyllää infodemia, väärän ja valheellisen tiedon vuo, joka leviää itse virusta nopeammin. Väärän tiedon levittäjinä ovat kunnostautuneet erityisesti poliitikot.

Tieteessä tilanne on päinvastainen. Tavoite on kirkas ja yhteinen, koronaviruksen taltuttaminen. Sekä julkisen että yksityisen puolen tutkijat ovat tuoneet tuloksensa avoimesti saataville, ja niin tiedon kuin tutkimusvälineiden jakaminen on ollut pyyteetöntä.

Koronaviruksen genomin selvittäminen sujui tutkijoilta ennätysajassa, ja suojaavan rokotteen resepti on tiedossa. Ensimmäiset ihmiskokeet ovat jo täydessä käynnissä.

Vauhti on rakettimainen, kun ottaa huomioon sen, että keskimäärin rokotteen kehittäminen vie kymmenen vuotta. Ilman yhteistä vahvaa tahtoa ja sitoutumista rytminvaihdos ei olisi ollut mahdollinen.

Politik är att vilja – politiikka on tahdon asia. Näin tuumi Ruotsin pitkäaikainen pääministeri Olof Palme. Tahdon asia on myös se, miten maailma selviää koronakriisistä.

Olof Palmen poliittisen ajattelun ytimessä oli velvollisuus ottaa vastuuta maailmasta. Riitaisat maailman päättäjät pitäisi panna Palme-kouluun.

Kommentit (3)

already written essays
5/3 | 

Our planet is closely connected with people, inventors are constantly looking for new vaccines, various drugs, but if nature is destined to be this, then it will be.
I wrote a term paper on vaccines. It turned out very interesting.
I was helped to write by qualified writers who have already written essays it is very convenient that you do not need to wait long for your work.
And choose the one you need

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla