Tieteellinen tieto täydentyy ja korjaantuu kaiken aikaa. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Tieteellinen tieto täydentyy ja korjaantuu kaiken aikaa. Kuva: Getty Images

Tieteessä ei ole heikkoutta muuttaa mieltään, etsiä ja erehtyä.

Lukija soitti ja kummasteli tutkijoiden eripuraa. Tänään kananmunia saa syödä mielin määrin, mutta huomenna tulee toinen tutkimus, joka kumoaa kaiken. Muna muuttuu epäterveelliseksi.

Mikä tutkijoita oikein riivaa? Päättäisivät jo.

Ei auttanut, vaikka yritin selittää, että päättämättömyys kuuluu asiaan. Tieteen tuottama tieto on epävarmaa – totta toistaiseksi. Ehdottoman varmaa tai lopullista tietoa on kovin vähän. Vanhan määritelmän mukaan tieteellinen totuus on käsitys, jonka 90 prosenttia alan tutkijoista uskoo.

Ihmismielen on vaikea sietää keskeneräisyyttä. Asioiden pitäisi olla juuri eikä melkein. Vähempi ei riitä.

Koetin lohduttaa soittajaa sillä, että tiede korjaa aina virheensä. Uusi tieto syrjäyttää vanhan. Väärät oletukset kuopataan. Käännetään takkia hihansuita myöten.

Tieteessä takinkääntö ei ole heikkoutta tai kieroilua vaan merkki avoimuudesta. Heikkoutta olisi sulkea silmänsä ja korvansa ja takertua jääräpäisesti vanhaan, kun faktat kertovat muuta.

Historia tarjoaa monta hyvää esimerkkiä. Parisataa vuotta kemistit uskoivat, että aineen palaessa siitä irtoaa flogiston-nimistä ainetta. Myöhemmin kävi ilmi, että palaminen onkin aineen yhtymistä happeen.

Fyysikot eivät ole sen parempia. Vielä runsaat sata vuotta sitten he pitivät faktana, että radioaallot etenevät eetterissä. Kävi ilmi, ettei mitään sellaista ollut olemassakaan. Sana elää enää radiolähetyksissä.

Lääketieteessä oltiin 1970-luvulla sitä mieltä, että 90 prosenttia syövistä johtuu ulkoisista tekijöistä. Yksikin molekyyli syöpävaarallista kemikaalia voisi sairastuttaa. Ryhdyttiin innolla testaamaan synteettisiä kemikaaleja. Jospa syöpä vähenisi maailmasta.

On käynyt täsmälleen päinvastoin. Syntyvistä lapsista puolet sairastuu elämänsä aikana syöpään – eikä selitys löydy kemikaaleista. Syöpä lisääntyy, koska väki vanhenee. Tärkein syöpäriski onkin ikä.

Nyt kemikaaleja epäillään taas (ks. s. 14–21). Syytelista on pitkä. Syöpä. Diabetes. Autismi. Alzheimerin tauti.

Mikään väitetyistä terveyshaitoista ei ole kirkossa kuulutettu. Näyttö perustuu lähinnä eläin- ja solukokeisiin, usein suurilla annoksilla.

Mediassa viestit ovat alkaneet ampua yli. Hengenvaaralliset häirikkökemikaalit vaanivat meitä jo kynsilakoissa ja hampurilaiskääreissä. Kukaan ei ole turvassa.

Moni tutkija toppuuttelee. Vakavat haitat ihmisille ovat vain oletus, kunnes toisin osoitetaan.

Ei mennä fiilispohjalta. Odotetaan tietoa. Ja käännetään takkia, jos siihen on aihetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

111
Liittynyt11.1.2019
Viestejä1169
1/2 | 

Kannattaa varautua takinkääntöön monen asian suhteen.

Siis todella monen.

Pitää pystyä luopumaan monista käsitteistä joita voidaan verrata jumaliin.

Laajenevasta avaruudesta

Kaareutuvasta avaruudesta / vetävästä voimasta

Ylimääräisistä tilaulottuvuuksista

Pimeästä aineesta jolla selittämätön kyky vetää tavan ainetta puoleensa.

Pimeästä energiasta joka saa jotenkin jotenkin laajenevan avaruuden laajenemaan kiihtyvällä vauhdilla jotenkin jotenkin.

Sidosvoimista

Nykyisestä atomimallista

Ja monista muista höpö höpö selityksistä.

🤔

Ikuista työntävän voiman kierrätystä äärettömässä 3 D avaruudessa joka ei todellakaan laajene tai kaareudu. Laajeneva avaruus on keisari alasti!!!

Matias Slavov
2/2 | 

Hyvä kirjoitus! Voisi vielä lisätä, että varmuus ja epävarmuus ovat aste-käsitteitä. Meidän ei tarvitse valita sadan ja nollan prosentin varmuuden väliltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto