Tuhkarokkovirus leviää tehokkaammin kuin influenssa. Kuva: <span class="photographer">SPL/MVPhotos</span>
Tuhkarokkovirus leviää tehokkaammin kuin influenssa. Kuva: SPL/MVPhotos

Matalan kynnyksen palvelulla voisi piikittää pois turhan rokotepelon.

Reilu kuukausi sitten Luodon kunnassa Pohjanmaalla todettiin tuhkarokko esikouluikäisellä lapsella. Kymmenet altistuivat taudille.

Luoto sijaitsee alueella, jolla on paljon rokotusvastaisuutta ja rokottamattomia lapsia. Myös sairastunut oli rokottamaton.

Tuhkarokko ei ole mikä tahansa virustauti. Se tekee todella sairaaksi, pahimmillaan vammauttaa tai tappaa. Synkimpinä vuosina ennen rokotuksia Suomessa jopa 30 000 lasta ja aikuista sairastui. Jälkitauteina podettiin kouristuksia, keuhkokuumeita, välikorvatulehduksia ja aivokuumeita. Useita lapsia kuoli. Nyt elämme niin pumpulissa, ettemme enää ymmärrä, mikä vaara on todellinen.

Tuhkarokko leviää pärskeistä ja ilmateitse paljon tehokkaammin kuin jokatalvinen influenssa. Viruksen huimasta kyvystä on American Journal of Epidemiology -lehdessä hyvä kuvaus. Se ajoittuu Satakuntaan Honkajoelle vuoteen 1989, jolloin Suomessa riehui toistaiseksi viimeisin iso epidemia. Aamunavaukseen osallistunut rokottamaton ja yskivä nuori tartutti tuhkarokon hetkessä 22 koulukaveriinsa, jotka veivät viruksen tuliaisina kotiinsa. Jopa 50 ihmistä sairastui. Heistä pari oli menehtyä.

Tautiuhka ei ole pelottelua vaan todellinen. Euroopan lentokentillä on jatkuvasti tuhkarokkoa. Matkalta voi hankkia ikävän tuliaisen. Suomalaisten suosikkilomakohteessa Thaimaassa kirjataan satoja tautitapauksia joka viikko. Luodon tartunta tuli Lähi-idän reissulta. Esimerkiksi Israelissa on käynnissä pahin epidemia vuosikymmeniin.

Rokotusten tuottama laumasuoja jää vajaaksi monin paikoin. Erityisen paljon petrattavaa on Pohjanmaalla. Luodossa rokotuskattavuus on ollut heikko rokotevastaisuuden vuoksi, jopa alle 70 prosenttia. 95 prosentin kattavuus pitää taudin aisoissa.

Syitä jättää rokote ottamatta lapselle on monia: tietämättömyys, väärät luulot ja jopa valeuutiset. Pitkään levisi epäily, että tuhkarokkorokote aiheuttaisi autismia. Väite oli perätön, mutta elää yhä.

Kuvaavaa on, ettei Luodossa vastusteta kaikkia rokotuksia. Punkkirokotteita on otettu innolla. Selitys löytyy yksityisten lääkäriyritysten punkkibusseista, jotka kiertelevät maakunnissa mediarummutuksen ja mainoskampanjoiden saattelemina.

Eri asia on, onko punkkibussien torjuma uhka todellinen. Sairastuminen puutiaisaivokuumeeseen on huonoa tuuria.

Julkinen terveydenhuolto voisi ottaa mallia lääkäriyrityksiltä. Neuvoloiden rinnalle tarvitaan matalan kynnyksen asiakaspalvelua. Turuilla ja toreilla kiertelevä turharokkobussi voisi piikittää rokotepelon pois.

Kommentit (8)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla