Vuosi alkoi levottomasti. Enää puuttuu maailmanloppu.

Taivaalta sataa tulta ja tulikiveä, heinäsirkkalaumat lähestyvät ja ministeri Anne Berner aikoo laittaa Suomen liikenneverkon kokonaan uusiksi.

Monien mielestä vuosi 2017 on alkanut levottomissa merkeissä. Enää puuttuu maailmanloppu. Sekin voi olla lähellä. Ainakin jos on uskominen kristittyä ryhmittymää, jonka ennustusten mukaan 21. lokakuuta Yhdysvalloissa tapahtuu täydellinen auringonpimennys, joka aiheuttaa maailmanlopun. Uskokoon ken tahtoo.

Kun lentokoneita putoilee taivaalta, Euroopassa käydään sotaa ja napajäätiköt uhkaavat sulaa, ei ole oikeastaan ihme, että ihmiset ovat varpaillaan. Jos haluaa olla oikeasti huolissaan, löytyy myös todellisia uhkia. Pahamaineinen italialainen supertulivuori on alkanut 500 vuoden hiljaiselon jälkeen yskähdellä ja päästää höyryjä ilmoille. (ks. 24–31). Napolin länsipuolella sijaitseva jättiläismäinen Campi Flegrei voisi purkautuessaan tappaa satojatuhansia ihmisiä, raportoi tiedelehti Nature Communications viime vuoden joulukuussa.

Eikä siinä kaikki. Purkausten sarja saattaisi aiheuttaa rajuja lämpötilan vaihteluja. Maailman ilmasto mullistuisi kertaheitolla.

Kun islantilainen Eyjafjallajökull purkautui keväällä 2010, Euroopan taivas peittyi tuhkamattoon, joka jumiutti lentoliikenteen viikoksi.

Campi Flegreihin verrattuna Eyjafjallajökull kuuluu höyhensarjaan. Superpurkaukset voivat olla satoja kertoja suurempia kuin mikään ihmiskunnan kokema purkaus.

Historiasta on runsaasti todisteita, kuinka superpurkaukset pölläyttävät tuhkaa kymmenien kilometrien korkeuteen ja levittävät sitä ympäri planeettaa. Ilmakehää samentava tuhkaverho viilentää ilmaston vuosikausiksi.

Suurin tunnetuin purkaus Indonesiassa 1815 tappoi välittömästi jopa satatuhatta ihmistä. Lisää menehtyi katastrofia seuranneisiin säämuutoksiin, nälänhätään ja tauteihin.

Campi Flegrei ei jää pekkaa pahemmaksi. Sen on väitetty ajaneen ahtaalle neandertalin ihmiset 39 000 vuotta sitten.

Superpurkauksia tapahtuu harvoin, arviolta kerran sadassatuhannessa vuodessa. Campi Flegrei muodostaa miljoonia ihmisiä uhkaavan aikapommin, josta tiedetään vain yksi varma asia: ennemmin tai myöhemmin se räjähtää. Toivottavasti myöhemmin.

Realisti minussa sanoo, ettei supertulivuorista tai asteroidin megaiskusta maapallolle silti kannata paljon murehtia ennen kuin välittömämmät uhkakuvat on torpattu.

Planeettamme on ennätyslämmin kolmatta vuotta peräkkäin. Samoin hiilidioksidi- ja metaanipitoisuudet ovat nyt huippulukemissa. Se ei ole luonnonvoimien, vaan meidän omien valintojemme seurausta. Ilmaston lämpeneminen ei aja ihmislajia tuhoon, mutta sen seuraukset voivat olla arvaamattomia.

Kaikesta huolimatta: Toiveikasta helmikuuta Tieteen ystävät!

Kommentit (8)

Vierailija
9/8 | 

Aika erikoinen näkemys, että kaikki maapallon ilmastossa ja ilmakehässä tapahtuvat muutokset ovat ihmisen aiheuttamia

Lauri Vieras
10/8 | 

Osa ilmaston muutoksista aiheutuu varmasti ihmisen aiheuttamana, mutta osa lämpötilojen vaihtelusta lienee ihan normaalin syklinmukaisia. Ihmisen pitäisi kuitenkin huolehtia siitä, ettei maapallo elä laina-ajalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla