Amazonian ekosysteemi tarvitaan hiilinieluksi. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Amazonian ekosysteemi tarvitaan hiilinieluksi. Kuva: Getty Images

Julkiseen keskusteluun tuppaa mahtumaan vain yksi iso asia kerrallaan – ja sekin lähtee helposti laukalle.

Elokuussa uutiset ja sosiaalisen median kanavat täyttyivät loimuavista kuvista. Amazonian sademetsät olivat tulessa. Brasiliassa ja sen naapurivaltioissa riehui tuhansittain metsäpaloja. Osa oli sytytetty tahallaan.

Uutisissa oli peruuttamaton sävy. Kerran poltettua ei saa takaisin. Menetämme maailman keuhkot.

Se ei ole totta. Poltettu sademetsä uusiutuu, jos annetaan. Brasiliassa ei anneta. Se poltetaan kerta toisensa jälkeen.

Uutisissa toistui myös maaginen luku, 17 prosenttia. Sen verran lasketaan menetetyn alkuperäisestä sademetsästä. Vielä muutama prosentti, niin tuho kiihtyy peruuttamattomasti.

Käykö niin, ei tiedä kukaan. Asiaa on tutkittu vähän. Erään arvion mukaan Amazonian ekosysteemi alkaa muuttua savannin suuntaan, kun metsäkato lähestyy 25 prosenttia, mutta sekin on vain arvaus.

Maailman kannalta suurin haaste on pysäyttää sademetsien tuhoaminen. Tropiikin maissa ei uudisteta metsää Suomen malliin, vaan maa menee muuhun käyttöön. Usein se päätyy karjan laitumiksi tai rehupelloiksi. Ilmasto ei kiitä.

Metsäkato ja metsäpalot eivät kuitenkaan ole vain Amazonian ongelma. Muuallakin roihuaa. Metsäpalot ovat arkea Venäjällä ja Kanadassa.

Siperiassa paloi taannoin kuivana kesänä poroksi 11 miljoonaa hehtaaria metsää. Tuho vastaa puolta Suomen metsistä. Kanadan länsiosissa on palanut muutamana viime vuonna. Paloalat kattavat noin kymmenesosan Suomen metsistä.

Asumattomien erämaiden roihut ylittävät harvoin uutiskynnyksen. Mediaseksikäs Amazonia on toista maata.

Metsät ovat hyviä hiilinieluja, sillä niihin sitoutuu enemmän hiilidioksidia kuin niistä vapautuu. Jos palot alkavat tyrehdyttää nielua, se näkyy väistämättä ilmakehän hiilidioksidimäärissä.

Hiilinielujen säilyttäminen on välttämätöntä, jotta päästöjen vähentämisellä olisi merkitystä. Pelkästään Kanadan viime vuosien vanhojen metsien palot tupruttivat ilmakehään yhtä paljon hiilidioksidia kuin maan kaikki muut päästölähteet yhteensä.

Tropiikissa tarvitaan stoppi sademetsien hävittämiselle. Suomen kaltaisissa maissa ilmastoystävällisintä on hyvä metsänhoito, jolla tehostetaan hiilen sidontaa ja torjutaan metsäpaloja.

Kommentit (4)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla