Joka kolmas uskoo, että John F. Kennedyn murhan masinoi salaliitto. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Joka kolmas uskoo, että John F. Kennedyn murhan masinoi salaliitto. Kuva: Getty Images

Turvaton mieli on altis vaihtoehtoisille maailmanselityksille. 


Tiesitkö, että maailman kohtalosta päätetään Bilderberg-seuran suljetuissa kokouksissa? Tai että syöpään on olemassa parannuskeinoja, mutta lääkeyhtiöt pimittävät ne meiltä? Olet todennäköisesti tietoinen myös siitä, ettei ihminen ole koskaan oikeasti käynyt Kuussa. Sekin on salajuoni. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa lavasti kuulennon.

Vallitsevan näkemyksen vastaisia teorioita ja uskomuksia riittää. Yllättävän moni ihminen haluaa uskoa, että tuolla jossain vaikuttaa joukko, joka juonii muiden päänmenoksi ja haluaa meille pahaa.

Suomalaisten suosituin salaliittoteoria liittyy Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn murhaan. Yli 38 prosenttia uskoo, että salamurhan takana oli muutakin porukkaa kuin Lee Harvey Oswald. Neljännes meistä on vakuuttunut siitä, että pandemian aiheuttanut koronavirus kehitettiin varta vasten laboratoriossa. Salaliittouskovia löytyy kaikista ikä- ja koulutusluokista.

Mistään uudesta ilmiöstä ei ole kyse, sillä salaliittoteorioita on kiertänyt aina antiikin ajoista alkaen. Niiden avulla on hallittu yhteiskuntia. Adolf Hitler perusteli miljoonien kansanmurhaan johtanutta vainoa juutalaisten salajuonella.

Sosiaalinen media ja internet ovat tehneet oudoista ajatuksista äärimmäisen tavoittavia. Emme ehkä usko salaliittoteorioihin sen enempää kuin ennen, mutta yhä useampi altistuu niille.

Jokaisella on taipumus ajatusvinoumiin, mutta kaikki eivät hurahda. Mikä saa ihmisen uskomaan villeihin ajatuksiin?

Salaliittoteoreetikoiden mielenmaisemaa tutkinut tietokirjailija ja yhteiskuntatieteiden tohtori Pasi Kivioja löytää yhden yhteisen nimittäjän. Taustalla on usein traumaattinen kokemus menneisyydessä. Se voi olla esimerkiksi ikävästi päättynyt vierailu lääkärin vastaanotolla. Haavoitettu mieli on valmiiksi altis vastaanottomaan vaihtoehtoisia maailmanselityksiä. Kivioja puhui aiheesta elokuussa Julkisen sanan neuvoston mediaillassa Kokkolassa.

En täysin niele traumaselitystä. Taustalla on todennäköisesti jotain vielä inhimillisempää. Tarve uskoa outoihin selityksiin saattaa kummuta vajavaisesta perusturvallisuuden tunteesta. Jos elämä ja maailma ympärillä myllertävät, joskus mutkattomin ja helpoin selitys onkin salaliitto, joka ei jätä mitään arvailun varaan. Ihmisen mieli kaipaa hämmennyksen hetkellä johdonmukaisia ja varmoja selityksiä, ja se haluaa niitä nopeasti. Villi ajatus poistaa epävarmuuden ja antaa ihmisille tunteen, että tilanne on hallinnassa.

Uskomatonta mutta totta, salaliiton myötä maailmasta tulee ymmärrettävämpi ja turvallisempi.

Kommentit (8)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla