Maailmaa kiertää ärhäkkä koronavirus. Kuva: <span class="photographer">SPL/MVPhotos</span>
Maailmaa kiertää ärhäkkä koronavirus. Kuva: SPL/MVPhotos

Supervirus iskee ennemmin tai myöhemmin – toivottavasti myöhemmin.

Se, joka on joskus käynyt kiinalaisella eläintorilla, ei koskaan unohda näkyä. Lintuja, kissoja, koiria, sikoja, lepakoita ja muita piennisäkkäitä iloisessa sekamelskassa. Kaikki ihmisten kanssa tiiviissä kontaktissa. Eläimiä myydään ja teurastetaan, eikä hygienialla ole niin väliä. Ihmisen näkymättömät viholliset kiittävät.

Uusi covid-19-nimeä kantava koronavirustauti leviää maailmalla. Tätä kirjoitettaessa se on tappanut toistatuhatta ihmistä, ja sairastuneiden määrä on jo yli 40 000. Virus lähti leviämään Kiinan Wuhanista torilta, jolla myydään ja teurastetaan eläviä eläimiä. Se on todennäköisesti lähtöisin lepakoista ja tullut jonkin väli-isännän kautta ihmisten läheisyyteen ja lopulta ihmiseen.

Kukaan ei tiedä, mitä on luvassa. Kenties wuhanilainen pystytään rajoittamaan Kiinaan ja epidemia laantuu aikanaan. Tai sitten se lähtee valloittamaan maailmaa.

Kerta ei ole ensimmäinen eikä varmasti viimeinen. Uuden ärhäkän superviruksen sikiäminen on vain ajan kysymys. Eläintorit ovat tehokkaita virushautomoita.

Koronavirukset ovat ennenkin siirtyneet jostain varsinaisesta isännästään väli-isäntien kautta ihmiseen ja maailmalle. Sars-koronavirus levisi aikoinaan Aasiasta sivettikissan kautta, mers kamelien välityksellä Lähi-idästä.

Ihmiset ovat sairastaneet virustauteja miljoonia vuosia. Virusten kirjo on kuitenkin muuttunut elintapojen myötä. Kotieläinten virukset alkoivat siirtyä meihin, kun karjankasvatus yleistyi. Esimerkiksi tuhkarokko hyppäsi ihmisen virukseksi naudoista. Nyt ihmiskunta aiheuttaa samanlaisia hyppyjä omaa hölmöyttään.

Suurin osa meitä uhkaavista vaarallisimmista tartuntataudeista on zoonooseja, siirtymiä eläimistä ihmisiin. Joutuessaan itselleen luonnottomaan ympäristöön virukset aiheuttavat uudelle isännälleen rajun taudin, jopa kuoleman.

Yksi tapa haarukoida tulevaa on kurkistaa menneisyyteen. Sellaista voi tapahtua, mikä on sattunut ennenkin. Oma veikkaukseni seuraavasta hölmön tölväyksestä on superinfluenssa.

Influenssaviruksissa tapahtuu sopivissa oloissa dramaattisia muutoksia. Lintujen influenssavirukset eivät pysty kunnolla leviämään ihmisestä toiseen, mutta voivat muuntua sellaisiksi. Näin kävi tavalliselle lintuvirukselle, joka vuosina 1918–1919 aiheutti 20–50 miljoonaa ihmistä tappaneen espanjantaudin. Kaikki sitä seuranneet pandemiat eli maailmanlaajuiset tautiaallot ovat syntyneet espanjantautiviruksen jälkeläisten saatua täydennystä lintuvirusten geeneistä.

Kommentit (6)

Martti Pelho
8/6 | 

Suomen terveysviranomaisten ja poliitikkojen viruspuheista ovat kokonaan puuttuneet jo kaksi viikkoa normaali ohjeistus ja neuvonta, miten kansalaiset voivat kotonaan itse vahvistaa ja tukea oman immuunipuolustuksensa iskukykyä?

Meillähän edelleen käytettävissämme kaikkia ulkoisia pöpöjä, viruksia ja bakteerja vastaan mummon perinteiset kotikonstit; riittävä uni, lepo ja nesteytys, sipuli, valkosipuli, kotikunnan mehiläistarhaajan aito luonnon hunaja, inkivääri (gingen-juuri) ja joditipat.

Suomen valtion tutkimusviraston, terveyden ja hyvininvoinnin laitoksen, THLn, vuoden 2012 ja 2017 terveysselvitysten ja valtion ravintoasiain neuvottelukunnan vuoden 2015 jodiselvityksen mukaan Suomessa kansalaisten päivittäisestä ravinnostaan saaman jodin määrät ovat tasaisen jyrkästi laskeneet jo viimeiset 40 vuotta kuin lehmän häntä.

Tuoreessa brittitutkimuksessa (2013) kerrotaan, että Euroopan suolamarkkinoilla uudet jodittomat suolat ovat korvanneet perinteisen jodilisätyn ruokasuolan.

THL saivartelee terveyselvityksessään sillä, että mitkä joditasot voisivat olla Suomessa, jos kansalaiset käyttäisivät vain jodilisättyä ruokasuolaa.

Kun kansalaiset eivät käytä enää peristeistä jodilisättyä ruokasuolaa, niin THLn selvitysten höpinät ovat huijausta Suomen vakavan jodin puutostilanteen salaamiseksi.

Jodin puutostila koskenee Suomessa nyt jo kolmea miljoonaa kansalaista.

Mitkä ovat Suomessa kansalaistemme joditasot vuonna 2018 tai 2020? 

Sitä me emme tiedä. Joditasoja  ei ole tutkittu virtsakokein vaikka terveyskeskuksissamme ja sairaaloissamme tehdään vuosittain 300 miljoonaa veri- ja virtsakoetta.

Jodi ja sen molekyylijohdannaiset, kilpirauhashormoonit, ovat tärkeä osa kehomme kaikissa toiminnoissa ja erityisesti puolustusmekanismeissamme.

Kun kehomme reseptorit ilmoittavat tunkeilijasta, niin jodin T3-muotoinen kilpirauhashormoni tunkeutuu verenkierrosta solukalvon läpi solun sisälle ja aktivoi solun voimalaitoksen, mitokondrion, puolustustaisteluun tunkeilijan tuhoamiseksi.

Kun jodiarvomme ovat olleet jo vuosisotalla alle lajillemme luontaista tasoa, niin puolutusmekanismimme eivät voi toimia tehokkaasti tai oikein.

Sosiaali- ja terveysministeriön tulee jaetuttaa maksutta ensiapuna joka talouteen pienet 30 ml joditippapullot (15 % jodi-potassium mikstuura).Kaksi miljoonaa jodipulloa maksaa vain noin miljoona euroa.

Pätevänä ja kuvaavana hintaverrokkina todettakoon, että vuoden 1992 Suomen valtion hävittäjäkonehankinnan kokonaislasku tulemaan olemaan noin 24 miljardia euroa. Hallitusohjelmaan kirjattujen uusien hävittäjäkoneiden hankintahinnaksi hallitus on ilmoittanut 10 miljardia euroa ja härveleiden elinkaarikustannukset Pentagon on puolestaan arvioinut 50 miljardiksi euroksi!

Jodihan on erittäin halpa ja patenttivapaa luonnontuote ja alkuaine, jonka lukuisat terveyshyödyt ovat olleet tunnettuja jo tuhansia vuosia.

Martti Pelho

suuhygienisti

terveydenhuollon preventiikan erityispätevyys

Kuopion KOn lautamies työ- ja virkarikosjutuissa 1993-97

Saundersfoot

Cymru (Wales)

Ei agentuuria - Ei vastuuta - ...
9/6 | 

Wuhan voi toistaiseksi toistua juuri kirjoittelijan tekemän työn ansiosta. Uutisten sijaan meille syötetään silkkaa suttua, tarkoituksena ei edes ole vapaa ja puolueeton tiedonvälitys vaan vain rikollisesti vallassa pysyvän klikin narratiivejen vahvistaminen. 

Vaihtoehtomediat joita algoritmit ehdottelevat ovat myös niitä virallisia vaihtoehtoja, joiden avulla hallitaan oppositiota ja myrkytetään kaivoa "vaarallisen misinformaation" vastaisessa taistelussa. Kuten nykyinen "pandemia"-kriisimme hyvin osoittaa, julkista (ja vaihtoehtoista) narratiivia on globaalilla skaalalla helppo käyttää ihmisten aivopesemiseen. Mielenhallinta implikoi monia asioita, mutta ilmeisimpänä sen ettei ihmisillä ole omaa agentuuria. Yhteiskuntana meillä ei ole demokratiaa.

Vaikka emme ilmeisesti pahemmin piittaa "oikeusvaltioperiaatteesta" niinmoraalinen ja eettinen konflikti on kuitenkin ilmeinen: Jos yksilöllä ei ole agentuuria, sitooko yksilöä silloin vastuu? Media raportoi ISIS:stä ja äärioikeiston moskeija terrorismista. Voiko näitä tahoja kuitenkaan pitää vastuullisina kun tiedämme heidän tulleen radikalisoituneiksi  kohdennetun valtiojohtoisen psykologisen sodankäynnin operaation johdosta? 

Kenen vastuu? Miksette kirjoita tästä? Aikaa näyttää arvonne olisi ollut riittämiin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla