Yksioikoisin selitys vetää puoleensa. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Yksioikoisin selitys vetää puoleensa. Kuva: Getty Images

Jokaiseen monimutkaiseen ongelmaan löytyy vastaus, joka on selkeä, yksinkertainen – ja todennäköisesti väärä.

Tämä on ollut kumma kesä. Iänikuisia kiusanhenkiä, hyttysiä, mäkäriä ja paarmoja on riittänyt kiusaksi asti, mutta perhosia ja kimalaisia näkyy lentelevän harvakseltaan. Tutut pölyttäjät puuttuvat. Mihin ne ovat kadonneet?

Tutkijat ovat jo vuosia raportoineet hyönteisten vähenemisestä, ja tuloksista on uutisoitu ahkerasti mediassa. Hurjimmissa otsikoissa on ennustettu hyönteisten maailmanlaajuista tuhoa sadassa vuodessa. Ilmassa on katastrofin ainekset. Jos menetämme pölyttäjät, menetämme ison osan ihmisen ravintokasveista, luonnonkukista puhumattakaan.

Tilanne on huolestuttava, mutta ei niin paha kuin media maalaa. Hyönteiset häviävät huonosti maailmasta, koska ne ovat hyvin lisääntymiskykyisiä.

Huolestuttavinta on se, että tarinan syyllinen on päätetty jo etukäteen. Torjunta-aineet ovat uutisten narratiivin mukaan kaiken pahan alku ja juuri, ja siksi ne tulisi kieltää. Nykyaikaiset kemikaalit iskevät suoraan keskushermostoon. Kimalaiset ja mehiläiset eivät enää löydä kotiinsa, niiden pesät autioituvat ja viljasadot romahtavat pölyttäjäkadon myötä.

Niin tieteessä kuin muussakin elämässä pätee vanha viisaus. Jokaiseen monimutkaiseen ongelmaan löytyy selitys, joka on selkeä, yksinkertainen – ja useimmiten väärä. Moni tekijä nakertaa hyönteisten elintilaa, mutta se on tietysti paljon tylsempi selitys kuin myrkyllinen kemikaali. Tutkimustieto nostaa esiin muun muassa elinympäristöjen häviämisen, saastumisen, ilmaston ja luonnonvarojen liikakäytön.

Ei tarvitse muuta kuin katsoa ympärilleen. Metsät on vähentyneet ja pellot yksipuolistuneet. Pihanurmetkin parturoidaan. Kun kukkakedon tilalle asfaltoidaan parkkipaikka, on aika selvää, ettei paikalla elä sen jälkeen juuri mitään.

Maatalouskemikaaleja ja elinympäristöjen heikkenemistä merkittävämpi syy saattaa löytyä ilmaston lämpenemisestä, joka sekoittaa hyönteisten vuotuisen lisääntymisrytmin. Hyönteisten hupenemista on havaittu jo 1970-luvulta alkaen ja sitä tavataan jopa syrjäisillä luontoalueilla.

Yllättäen jopa valosaaste edistää hyönteiskatoa. Siksi katu- ja ulkovalot voisi tutkijoiden mukaan sammuttaa aamuyön tunneiksi.

Yksinkertaisia selityksiä rakastetaan ja niitä halutaan kuulla. Se on evoluution peruja, sillä ihmislajin selviytymiselle on ollut tärkeää löytää maailmasta rakenteita, selkeyttä ja johdonmukaisuuksia.

Tiede ui tässä vastavirtaan. Se ei kelpuuta ensimmäistä mieleen tulevaa selitystä monimutkaiselle ilmiölle, vaan epäilee ja katsoo kokonaisuutta.

Kommentit (4)

Vierailija
6/4 | 

Upon searching on <a href="https://www.drywalldc.com/">how to texture drywall</a>, i saw this interesting topic about identifying problems and solutions. The situation is worrying, but not as bad as the media paints. Insects are badly disappearing from the world because they are very capable of reproduction.

Vierailija
7/4 | 

Upon searching on how to texture drywall, i saw this interesting topic about identifying problems and solutions. The situation is worrying, but not as bad as the media paints. Insects are badly disappearing from the world because they are very capable of reproduction.

patrick rall
8/4 | 

Thank you for sharing superb informations. Your website is so cool. I am impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and just could not come across. What a great web-site

https://ready4read.page/mejores-secadores-de-pelo/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla