Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons, Bobjgalindo.</span>
Kuva: Wikimedia Commons, Bobjgalindo.

Tämän ongelman rinnalla hivit ja ebolat vaikuttavat vähäpätöisiltä.

Uutiskanavat suoltavat päivittäin yhtä ja samaa sysimustaa: talous konttaa, velkavuori kasvaa, ja melkein joka nurkalla kalistellaan aseita. Kun kaikkialta tulee huonoja uutisia, syntyy helposti ajatus, että maailma menee koko ajan huonompaan suuntaan.

Todellisuudessa tilanne ei ole niin synkkä. Moni asia on kääntymässä parempaan päin, kiitos tieteen ja tekniikan kehityksen: ihmisarvoisempaa elämää entistä useammalle. Viime vuosikymmeninä sadat miljoonat ovat nousseet äärimmäisestä köyhyydestä. Eikä ole välttämättä marisemista meilläkään. Suomalaiset ovat tutkitusti yksi onnellisimmista kansoista.

Yhdessä asiassa tekee mieli yhtyä surkuttelijoiden kuoroon: mies on huononemassa. Tilastot kertovat, että siittiömäärät ovat pudonneet 50 vuodessa puoleen entisestä, ja alamäki jatkuu. Käytännössä miesten suvunjatkamiskyky kautta maailman rapisee vinhaa vauhtia. Hivit, ebolat ja otsoniaukot vaikuttavat vähäpätöisiltä tämän ongelman rinnalla.

Tasaisen vauhdin taulukolla kriittinen hetki saavutetaan parinkymmenen vuoden kuluttua. Silloin keskivertomiehen siittiörivistö on huvennut  20 miljoonaan siimahäntään millilitrassa.

Luku voi kuulostaa paljolta, mutta se kolkuttelee käytännössä hedelmättömyyden rajaa. Miehillä on edelleen mahdollisuus tulla isäksi – koeputkihedelmöityksen avulla. Se lienee tuskin toivottavaa. Moni pariskunta jakaa tuskan jo nyt. Heikkolaatuinen sperma on suurin yksittäinen lapsettomuuden syy.

Mikä huolestuttavinta, kukaan ei tiedä, miksi kuhina puntissa hiljenee. Erityisesti ympäristökemikaaleja epäillään, mutta mitään näyttöä niiden haitoista ihmisen siittiötuotantoon ei toistaiseksi ole. Jos siemennesteen laatu jatkaa heikkenemistään, entistä useampi pariskunta joutuu elämään lapsettomana. Sekään ei ole ehkä utopiaa, että muutaman vuosikymmenen kuluttua vain osa väestöstä pystyy lisääntymään luomusti. Sukupuutto uhkaa. Mitä sitten tehdään?

Vastauksia ja päätöksiä tarvitaan aika nopeasti, mutta huonolta näyttää. Asiantuntijoiden mukaan peruspulma on sama kuin tieteessä useasti: rahaa tutkimukseen on niukasti.

Ihmisen lisääntymisterveyttä pitäisi vaalia niin, että raskaita ja kalliita hedelmöityshoitoja tarvitaan mahdollisimman vähän. Näin vältyttäisiin monilta ongelmilta ja inhimilliseltä kärsimykseltä, ja varoja säästyisi muihin terveydenhuollon kohteisiin. Eikä meidän liioin tarvitsisi ihmetellä, mikä terveydenhuollossa niin paljon maksaa.

Kommentit (71)

George Hanson
Liittynyt13.11.2014
Viestejä1809
72/71 | 

Sekään ei ole ehkä utopiaa, että muutaman vuosikymmenen kuluttua vain osa väestöstä pystyy lisääntymään luomusti.

Pitää pystyä ajattelemaan positiivisesti - ehkä tämä on ihmiskunnalle mahdollisuus selviytyä. Syntyvyyden radikaali väheneminen voisi olla hyvä juttu.

Onnistuu helposti myös juomaveden lisäaineistuksella tai sopivilla ravintolisäaineilla. Lisäksi siistimpi tapa kuin massamurhaaminen, mikä aikaansaa vain pienen lyhytaikaisen notkahduksen.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä90337
73/71 | 
Jukka Ruukki: Mikä huolestuttavinta, kukaan ei tiedä, miksi kuhina puntissa hiljenee. Erityisesti ympäristökemikaaleja epäillään, mutta mitään näyttöä niiden haitoista ihmisen siittiötuotantoon ei toistaiseksi ole.  
Washington State University researchers have found a direct link between the plastics component bisphenol A, or BPA, and disrupted sperm production. Writing in the journalPLOS Genetics, they say the chemical disrupts the delicate DNA interactions needed to create sperm.

WSU geneticist and principle investigator Pat Hunt says she and her team may have unearthed the physiological mechanism that could account for decreased sperm counts seen in several human studies. It also bolsters the "estrogen hypothesis" that estrogen disruptors in the environment are at play.

"This provides some real insight into what exactly might be going on," Hunt says. "It's kind of bizarre because we got into it through a back door, not really starting out to look at that question."

In addition to seeing BPA effects, Hunt and her colleagues saw an even larger effect on sperm by estradiol, the birth control hormone that passes untreated through sewage plants.

...Hunt also worries that sperm counts will continue to go down with each exposed generation.

"We've seen effects over the course of several decades," she said. "What about several generations? Infertility is becoming more common. Are we creating the perfect storm?"

http://medicalxpress.com/news/2015-01-team-effect-bpa-estradiol-sperm.html

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
74/71 | 

"Tilastot kertovat, että siittiömäärät ovat pudonneet 50 vuodessa puoleen entisestä, ja alamäki jatkuu."

 

Tasa-arvo?

Ehkäpä syynä on miesten naisistuminen ja naisten miehistyminen. Sukupuoliroolit heittää häränpyllyä ja se vaikuttaa hormonitoimintaan ja lisääntymiseen.

Kannattaisiko tutkia mentaalisen puolen vaikutusta hormonitoimintaan?
Afrikassa lisäännytään kuitenkin tiuhaan tahtiin ja jannut on täynnä testosteronia ja naiset käyttää viehätysvoimaansa, eikä tasa-arvosta tietoakaan.

taucalm
Liittynyt3.9.2009
Viestejä7176
75/71 | 

Ruokalautaselle, vesistöön ja ilmastoon paskantaminen on syynä. Ei tartte olla tutkija, että näkee metsän puilta.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

taucalm
Liittynyt3.9.2009
Viestejä7176
77/71 | 
SamikoKu

E-pillereitten paskantaminen luontoon ja vesistöihin. 

+ ympäristömyrkyt + torjunta-ainejäämät + ruuan lisäaineet, joilla pidennetään hyllyikää + ilmansaasteet & pienhiukkaset + puhdistuskemikaalijäämät vesijohtovedessä + Fukushima + tehotuotanto + kaikki muut lääkejäämät vedessä.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

käyttäjä-7354
Liittynyt4.2.2015
Viestejä3
78/71 | 

Käytät sanaa utopia, vaikka varmaan tarkoitat dystopiaa? Väität, että 20miljoonaa siittiötä/ml on hedelmättömyyden rajalla, mikä on naurettavaa, sillä 15 miljoonaa/ml on tällä hetkellä normaali ja hyvä määrä. Jos spermanäytteessä on 20milj/ml on se mainio ja siittämiskyky siittiöiden määrään nähden on hyvä, tällöin siemennesteen siittiöiden määrä ei ole lapsettomuuden syy. . Ja siitä 15miljoonasta  on vielä ihan normaalia, että suurin osa on viallisia (liikkumattomia, hitaita, häntävikaisia, pyörivät ympyrää). 

 

Olisi kiva, että edes tiede lehden toimittaja viittisi ottaa asiasta selvää, ennenkuin puhuu ihan höpöjä. Menee vähän uskottavuus. Suosittelen, että perehdyt lapsettomuuteen, sen syihin ja hoitomuotoihin, ennenkuin kirjoitat koko artikkelillisen puutaheinää. 

 

Ja väite siitä, ettei siemennesteen laadun huonontumiseen näy syytä, on naurettava, syitä on monia ja ne ovat hyvin tiedossa. Lapsettomuushoitoihin hakeutuvista miehistä, joilla sperman laatu on alentunut, vain olemattoman pienellä marginaalilla ei tähän löydy syytä.

 

Juuri tämän takia minä luen tieteen kuvalehteä, enkä tiede lehteä joka on täynnä perätöntä tuubaa.

käyttäjä-7354
Liittynyt4.2.2015
Viestejä3
79/71 | 

Ja voin kertoa, että meidän verorahoja ja terveydenhuollon kustannuksia ei ylikuormita lapsettomuushoidot, vaan elimistönsä elämäntavoillaan tuhonneiden ihmisten hoito. Siellä hoidetaan nämä ittensä henkihieveriin syöneet, juoneet ja narkanneet. Että jos terveydenhuoltomenojen kalleus ahdistaa, voi osoitella ihan toiseen suuntaan, kun sinne lapsettomuuspolien suuntaan.

käyttäjä-7354
Liittynyt4.2.2015
Viestejä3
80/71 | 

http://www.netdoctor.co.uk/menshealth/facts/semenandsperm.htm

 

Toimittaja voisi lukaista tämän ja kirjoittaa sitten uuden blogikirjoituksen, joka olisi uskottavampi. Sitten kannattaisi ottaa yhteyttä hormoni ja lapsettomuuspolin asiantuntijaan ja kuulla nämä samat asiat selkeällä suomenkielellä suoraan asiantuntijalta, jos on ongelmia englanninkielisen materiaalin sisäistämisessä.

 

Miten voi olla mahdollista, että TIEDE lehden päätoimittaja voi kirjoittaa näin väärää ja ala-arvoista tekstiä. Aivan käsittämätöntä. 

Mr Bauglir
Liittynyt10.4.2005
Viestejä1835
82/71 | 
SamikoKu

Hilppa tais vetää herneet nenuu...?

Syystäkin? Vois odottaa "Tiede" nimellä julkaistavalta lehdeltä edes auttavaa taustojen selvittämistä juttua tehdessä. Ettei mene ihan seiskapäiväilyksi.

Oikeiston ja vasemmiston erohan on nykyisin taantumuksellisuus ja uudistusten halu.-Puuhevonen-
Verkkomedia ja Venäjän ääni ovat asiallisia ja antavat oikeata tietoa. -pinklin1-
Huumekauppaa ei säätele mikään lainsäädäntö -:)lauri

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
83/71 | 

Eipäs nyt vielä hutkita...

Yhdessä asiassa tekee mieli yhtyä surkuttelijoiden kuoroon: mies on huononemassa. Tilastot kertovat, että siittiömäärät ovat pudonneet 50 vuodessa puoleen entisestä, ja alamäki jatkuu. Käytännössä miesten suvunjatkamiskyky kautta maailman rapisee vinhaa vauhtia. Hivit, ebolat ja otsoniaukot vaikuttavat vähäpätöisiltä tämän ongelman rinnalla.

Mun mielestä kaikki olennainen oli sanottu tossa. Eli viidessäkymmenessä vuodessa siitttiömäärät on pudonnu puoleen. Se mitä joku "keinosiementäjä" intoilee on ihan toisessa kategoriassa tuon faktan kanssa. Vaikka edelleenkin oltais hiukan yli "siemennysrajan" niin alas on tultu huimaa vauhtia ja suuntaus mitä ilmeisemmin on jatkumassa.

Eikö ihmiset ymmärrä lukea asioita kokonaisuuksina vaan aina alkaa älytön pilkunnussinta?
Tietty nippelitedon kanssa olis voinnu olla hieman tarkempana, mutta varmaan lähteestä riipuen se spermacountti voi olla 15 tai 20 miljoonaan ml:a. Vaikuttaa että oleellisen tiedon tai viestin löytäminen tekstistä on joillekkin melkeimpä mahdottomuus.

Ympäristökemikaaleista sen verta että niitä juuri on valtoimenaan kehitysmaissa tai kehittyvissä maissa ja syntyvyys on siellä ihan toista luokkaa. Tosin perhesuunittelukin on hiukan toisella pohjalla kuin suomessa, mutta onko nuo ympäristökemikaalit ainoa syy?
Epäilen että ei.

hcesar
Liittynyt16.3.2005
Viestejä13039
84/71 | 

Juuri tuon perhesuunnittelun takia syntyvyys ei ole minkäänlainen mittari miesten siittiömäärille.

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
85/71 | 
SamikoKu

Eikö ihmiset ymmärrä lukea asioita kokonaisuuksina vaan aina alkaa älytön pilkunnussinta?

Yleisesti ottaen ei. Sperman laadun heikentyminen on kuitenkin ollut parrasvaloissa jo verrattain pitkään, joten tuollainen pillastuminen yleisesti tiedossa olevasta tosiasiasta vaikuttaa oudon kaunaiselta.

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
86/71 | 

Tässä HS:n juttu aiheesta vuodelta 2013:

http://www.hs.fi/sunnuntai/a1359177337956

"Jopa Maailman terveysjärjestö WHO on antautunut sperman heikkenemisen edessä: kaksi vuotta sitten se laski normaalin siittiötiheyden alarajaa 20 miljoonasta 15 miljoonaan. Tämä perustuu arvioon, jonka mukaan viisi prosenttia miehistä jää normaalin rajan alapuolelle.

Todennäköisyys munasolun hedelmöittymiseen yhden kuukautiskierron aikana on yksi viidestä. Jos miehellä on alle 40 miljoonaa siittiötä millilitrassa, todennäköisyys laskee selvästi. Hedelmöittäminen onnistuu, mutta yrittää pitää useamman kuukauden ajan.

Kun siittiötiheys painuu alle 15 miljoonan, raskaaksi saattaminen vaikeutuu merkittävästi."

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
87/71 | 
Aweb
SamikoKu

Eikö ihmiset ymmärrä lukea asioita kokonaisuuksina vaan aina alkaa älytön pilkunnussinta?

Yleisesti ottaen ei.
Sperman laadun heikentyminen on kuitenkin ollut parrasvaloissa jo verrattain pitkään, joten tuollainen pillastuminen yleisesti tiedossa olevasta tosiasiasta vaikuttaa oudon kaunaiselta.

Alla syy joka ei jäännyt huomiotta.

Sperman laadusta voi varmaan puhua määrävälein. Niinhän kaikissa uutisissa tehdään.
Osa on bulkkikamaa ja bulkkikamaa täytyy suoltaa koska timantteja nyt vaan ei riitä joka päivälle.

hilppa juntunen
 

Juuri tämän takia minä luen tieteen kuvalehteä, enkä tiede lehteä joka on täynnä perätöntä tuubaa.

Miksi joku kolmen viestin "hilppa" päättää välittömästi päätoimittajan blogiavauksen luettuaan listautua plastalle (multinikillä?) ja aloittaa armottoman mollaamisen ja Tieteen Kuvalehden kehumisen (joka muuten on aivan paska).

 

 

 

taucalm
Liittynyt3.9.2009
Viestejä7176
88/71 | 
SamikoKu
Ympäristökemikaaleista sen verta että niitä juuri on valtoimenaan kehitysmaissa tai kehittyvissä maissa ja syntyvyys on siellä ihan toista luokkaa. Tosin perhesuunittelukin on hiukan toisella pohjalla kuin suomessa, mutta onko nuo ympäristökemikaalit ainoa syy?
Epäilen että ei.
Myös keskenmenot, epämuodostumat ja ryhmäseksi on yleisempää kehitysmaissa. Tilastoiminenkin on vähän niin ja näin. Huono siis vertailla rosvovaltioita näihin rosvottaviin valtioihin.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
89/71 | 
taucalm
SamikoKu
Ympäristökemikaaleista sen verta että niitä juuri on valtoimenaan kehitysmaissa tai kehittyvissä maissa ja syntyvyys on siellä ihan toista luokkaa. Tosin perhesuunittelukin on hiukan toisella pohjalla kuin suomessa, mutta onko nuo ympäristökemikaalit ainoa syy?
Epäilen että ei.
Myös keskenmenot, epämuodostumat ja ryhmäseksi on yleisempää kehitysmaissa. Tilastoiminenkin on vähän niin ja näin. Huono siis vertailla rosvovaltioita näihin rosvottaviin valtioihin.

Mutta jos oletetaan että kehittyvissä valtioissa ympäristömyrkkyjä on vähintään yhtäpaljon kuin sivistysmaissa ja kuitenkin spermacountti on siellä parempi niin silloin syyn täytyisi olla jossain muualla tai jossain muualla ympäristömyrkkyjen lisäksi. En tosin tiedä kuinka laadukasta spermaa esim afrikassa on eli eroaako se mitenkään länsimaisesta keskiverto mällistä?

Jos jollakin on infoa niin sitä nyt peliin.

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
90/71 | 
SamikoKu

 

hilppa juntunen
 

Juuri tämän takia minä luen tieteen kuvalehteä, enkä tiede lehteä joka on täynnä perätöntä tuubaa.

Miksi joku kolmen viestin "hilppa" päättää välittömästi päätoimittajan blogiavauksen luettuaan listautua plastalle (multinikillä?) ja aloittaa armottoman mollaamisen ja Tieteen Kuvalehden kehumisen (joka muuten on aivan paska).

 

 

 

Ehkä kyseessä on Tieteen Kuvalehden päätoimittaja?

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
91/71 | 
Aweb
SamikoKu

 

hilppa juntunen
 

Juuri tämän takia minä luen tieteen kuvalehteä, enkä tiede lehteä joka on täynnä perätöntä tuubaa.

Miksi joku kolmen viestin "hilppa" päättää välittömästi päätoimittajan blogiavauksen luettuaan listautua plastalle (multinikillä?) ja aloittaa armottoman mollaamisen ja Tieteen Kuvalehden kehumisen (joka muuten on aivan paska).

 

 

 

Ehkä kyseessä on Tieteen Kuvalehden päätoimittaja?

Sanoit sitten epäilysi äännen. (tai joku muuten lehteen kyrpiintnyt)

Vaan kyllähän minäkin kilpailijan palstalla kävisin vakoilemassa että mistä siellä keskustellaan ja mikä ihmisiä kiinnostaa, hyviä juttuvinkkejä, ideoita ja näkökulmia keskusteluista voi joskus löytyä. Eritoten jos on konkurssikypsä nide levityksessä.

 

 

 

 

taucalm
Liittynyt3.9.2009
Viestejä7176
92/71 | 
SamikoKu
taucalm
SamikoKu
Ympäristökemikaaleista sen verta että niitä juuri on valtoimenaan kehitysmaissa tai kehittyvissä maissa ja syntyvyys on siellä ihan toista luokkaa. Tosin perhesuunittelukin on hiukan toisella pohjalla kuin suomessa, mutta onko nuo ympäristökemikaalit ainoa syy?
Epäilen että ei.
Myös keskenmenot, epämuodostumat ja ryhmäseksi on yleisempää kehitysmaissa. Tilastoiminenkin on vähän niin ja näin. Huono siis vertailla rosvovaltioita näihin rosvottaviin valtioihin.

Mutta jos oletetaan että kehittyvissä valtioissa ympäristömyrkkyjä on vähintään yhtäpaljon kuin sivistysmaissa ja kuitenkin spermacountti on siellä parempi niin silloin syyn täytyisi olla jossain muualla tai jossain muualla ympäristömyrkkyjen lisäksi. En tosin tiedä kuinka laadukasta spermaa esim afrikassa on eli eroaako se mitenkään länsimaisesta keskiverto mällistä?

Jos jollakin on infoa niin sitä nyt peliin.

Voidaan myös olettaa, että lisääntymisikä on rosvottavissa valtioissa matalempi kuin rosvoavissa valtioissa. Voitaisiinko myös olettaa, että kehitysmaissa vain vahvimmat selviävät lisääntymisikään, kun ruokaa ja juomaa ei ole kaikille tarjolla? Voitaisiinko myös olettaa, että korkeamman lisääntymisiän ja eliniän vuoksi ympäristömyrkkyjä kertyy enemmän ja ne aiheuttavat sitten ongelmia vasta sillä myöhemmällä lisääntymisiällä? Onko lasten, nuorten, keski-ikäisten ja vanhusten spermanlaatua vertailtu rosvovaltioissa? Tosiaan sitä faktaa nyt arvon blogisti.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
93/71 | 
taucalm
SamikoKu
taucalm
SamikoKu
Ympäristökemikaaleista sen verta että niitä juuri on valtoimenaan kehitysmaissa tai kehittyvissä maissa ja syntyvyys on siellä ihan toista luokkaa. Tosin perhesuunittelukin on hiukan toisella pohjalla kuin suomessa, mutta onko nuo ympäristökemikaalit ainoa syy?
Epäilen että ei.
Myös keskenmenot, epämuodostumat ja ryhmäseksi on yleisempää kehitysmaissa. Tilastoiminenkin on vähän niin ja näin. Huono siis vertailla rosvovaltioita näihin rosvottaviin valtioihin.

Mutta jos oletetaan että kehittyvissä valtioissa ympäristömyrkkyjä on vähintään yhtäpaljon kuin sivistysmaissa ja kuitenkin spermacountti on siellä parempi niin silloin syyn täytyisi olla jossain muualla tai jossain muualla ympäristömyrkkyjen lisäksi. En tosin tiedä kuinka laadukasta spermaa esim afrikassa on eli eroaako se mitenkään länsimaisesta keskiverto mällistä?

Jos jollakin on infoa niin sitä nyt peliin.

Voidaan myös olettaa, että lisääntymisikä on rosvottavissa valtioissa matalempi kuin rosvoavissa valtioissa. Voitaisiinko myös olettaa, että kehitysmaissa vain vahvimmat selviävät lisääntymisikään, kun ruokaa ja juomaa ei ole kaikille tarjolla? Voitaisiinko myös olettaa, että korkeamman lisääntymisiän ja eliniän vuoksi ympäristömyrkkyjä kertyy enemmän ja ne aiheuttavat sitten ongelmia vasta sillä myöhemmällä lisääntymisiällä? Onko lasten, nuorten, keski-ikäisten ja vanhusten spermanlaatua vertailtu rosvovaltioissa? Tosiaan sitä faktaa nyt arvon blogisti.

Ihan välidejä kysymyksiä nuo on eikä ollenkaan metsässä mutta onko sperma kehitysmaissa parempaa? Tuon hesain jutussa sanoottiin että laatu on länsimaissa laskenut. Tarkoittaako se sitä että kehitysmaissa pysynyt ennallaan, vai miten se täytyy tulkita? 

______

Yleensä testosteroni laskee iän mukana. Kuitenkin esimerkiksi 70-luvulla syntyneillä miehillä oli kolmikymppisinä testosteronia yhtä vähän kuin 20-luvulla syntyneillä seitsemänkymppisinä.

Se, että ennen laivat olivat puuta ja miehet rautaa, on siis tieteellisesti todistettu fakta.

 

 

 

 

 

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
94/71 | 
SamikoKu

Vaan kyllähän minäkin kilpailijan palstalla kävisin vakoilemassa että mistä siellä keskustellaan ja mikä ihmisiä kiinnostaa, hyviä juttuvinkkejä, ideoita ja näkökulmia keskusteluista voi joskus löytyä. Eritoten jos on konkurssikypsä nide levityksessä.

Ei kai niitä tanskalaisessa käännösaviisissa paljo kiinnosta, että mitä me täällä puhutaan saati olisi mahdollisuutta vaikuttaa emolehden juttuvalintoihin. Tämä tieto ei tosin ole peräisin Maldoradon mummolta, joten en tiedä voiko sitä ottaa todesta. http://fi.wikipedia.org/wiki/Tieteen_Kuvalehti

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
95/71 | 
Vatkain
SamikoKu

Vaan kyllähän minäkin kilpailijan palstalla kävisin vakoilemassa että mistä siellä keskustellaan ja mikä ihmisiä kiinnostaa, hyviä juttuvinkkejä, ideoita ja näkökulmia keskusteluista voi joskus löytyä. Eritoten jos on konkurssikypsä nide levityksessä.

Ei kai niitä tanskalaisessa käännösaviisissa paljo kiinnosta, että mitä me täällä puhutaan saati olisi mahdollisuutta vaikuttaa emolehden juttuvalintoihin. Tämä tieto ei tosin ole peräisin Maldoradon mummolta, joten en tiedä voiko sitä ottaa todesta. http://fi.wikipedia.org/wiki/Tieteen_Kuvalehti

No, ilmeisesti se sitten on joku joka ei ole koskaan palstalla ollut.
Joku ihan tuntematon joka ensikertaa eksyi palstalle.
Joku jolla ei kertakaikkiaan voi olla mitään hampaankolossa lehteä tai toimitusta kohtaan.

Mutta tällaiseen päättelyyn ilmeisesti tarvitaan "Maldoradon mummo"...

Tunnusta pois, sinä se olit. 

Vai tuliko puudeli taas kakalle?

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
96/71 | 
SamikoKu
Vatkain
SamikoKu

Vaan kyllähän minäkin kilpailijan palstalla kävisin vakoilemassa että mistä siellä keskustellaan ja mikä ihmisiä kiinnostaa, hyviä juttuvinkkejä, ideoita ja näkökulmia keskusteluista voi joskus löytyä. Eritoten jos on konkurssikypsä nide levityksessä.

Ei kai niitä tanskalaisessa käännösaviisissa paljo kiinnosta, että mitä me täällä puhutaan saati olisi mahdollisuutta vaikuttaa emolehden juttuvalintoihin. Tämä tieto ei tosin ole peräisin Maldoradon mummolta, joten en tiedä voiko sitä ottaa todesta. http://fi.wikipedia.org/wiki/Tieteen_Kuvalehti

No, ilmeisesti se sitten on joku joka ei ole koskaan palstalla ollut.
Joku ihan tuntematon joka ensikertaa eksyi palstalle.
Joku jolla ei kertakaikkiaan voi olla mitään hampaankolossa lehteä tai toimitusta kohtaan.

Mutta tällaiseen päättelyyn ilmeisesti tarvitaan "Maldoradon mummo"...

Tunnusta pois, sinä se olit. 

Vai tuliko puudeli taas kakalle?

Taas on se realismi ja suhteellisuudentaju hieman kateissa, mutta hei! Ei anneta sen häiritä kun ei olla annettu tähänkään asti 

taucalm
Liittynyt3.9.2009
Viestejä7176
97/71 | 

Eli kyseessä oli siis Vatkaimen avautuminen? Miten yllättävää, kun tipaton tammikuu loppui niin alkoi huoleton helmikuu.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Ueberweg
Liittynyt12.9.2008
Viestejä3358
99/71 | 
hilppa juntunen

Ja voin kertoa, että meidän verorahoja ja terveydenhuollon kustannuksia ei ylikuormita lapsettomuushoidot, vaan elimistönsä elämäntavoillaan tuhonneiden ihmisten hoito. Siellä hoidetaan nämä ittensä henkihieveriin syöneet, juoneet ja narkanneet. Että jos terveydenhuoltomenojen kalleus ahdistaa, voi osoitella ihan toiseen suuntaan, kun sinne lapsettomuuspolien suuntaan.

En tiedä, mikä terveydenhuollon kustannuksia eniten nostaa, mutta minäkin pidän aika erikoisena Ruukin ajatusta, että syynä ovat lapsettomuushoidot. Jos ei olisi lapsettomuushoitoja, meillä ei olisi syytä ihmetellä, mikä terveydenhuollossa maksaa? Väite on vähintäänkin kummallinen:

Ihmisen lisääntymisterveyttä pitäisi vaalia niin, että raskaita ja kalliita hedelmöityshoitoja tarvitaan mahdollisimman vähän. Näin vältyttäisiin monilta ongelmilta ja inhimilliseltä kärsimykseltä, ja varoja säästyisi muihin terveydenhuollon kohteisiin. Eikä meidän liioin tarvitsisi ihmetellä, mikä terveydenhuollossa niin paljon maksaa.
jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä90337
100/71 | 

Dataa: 

Hedelmöityshoitojen kokonaismäärä laskussa

Aloitettujen hedelmöityshoitojen määrä kääntyi vuonna 2012 laskuun. Ennakkotietojen mukaan lasku jatkui myös vuonna 2013. Kaikkiaan vuonna 2012 aloitettiin 13 900 hedelmöityshoitoa, mikä on 3,8 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2011. Vuoden 2013 ennakkotietojen perusteella hoitoja tehtiin 3,2 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2012.

Hedelmöityshoitojen määrän laskua selittää omilla sukusoluilla tehtyjen hoitojen väheneminen. Sen sijaan luovutetuilla sukusoluilla tehtyjen hoitojen määrä on kasvanut edelleen. Tämä kasvu on lukukumääräisesti kuitenkin melko hillittyä verrattuna omilla sukusoluilla tehtyjen hoitojen vähentymiseen.

Luovutetuilla sukusoluilla tehtyjen hoitojen osuus kaikista hedelmöityshoidoista pysyi pitkään vakaana, mutta on viime vuosina noussut hoitojen kokonaismäärän vähentyessä. Vuonna 2012 luovutushoitojen osuus kaikista hedelmöityshoidoista oli 16,8 prosenttia. Vuonna 2007 voimaan tullut hedelmöityshoitolaki ei aiheuttanut pitkäaikaista luovutushoitojen määrän vähenemistä. 

http://www.thl.fi/fi/tilastot/tilastot-aiheittain/seksuaali-ja-lisaantymisterveys/hedelmoityshoidot

Tuohon sitten ynnättynä keskimääräinen hedelmöityshoidon kokonaiskustannus.

Alla henkilöiden omat kulut.

http://www.simpukka.info/wp-content/uploads/2014/05/hoitojenkustannukset...

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä90337
101/71 | 

Jos on huolestunut terveydenhuollon menoista niin aina kannattaa aloittaa niistä isoimmista kulueristä...

Tässä yksi:

Diabeetikkojen sairaanhoidon kustannukset olivat vuonna 2007 yhteensä 1 304 miljoonaa euroa, josta 832,6 miljoonaa euroa oli diabeteksen aiheuttamia lisäkustannuksia. Diabeetikkojen sairaanhoidon kustannukset olivat tuolloin 8,9 % terveydenhuollon menoista. Diabeetikkojen sairaanhoidon kustannukset olivat kolminkertaiset niillä diabeetikoilla, joilla oli lisäsairauksia verrattuna lisäsairauksilta välttyneisiin diabeetikkoihin, ja viisinkertaiset keskimääräiseen väestöverrokkiin verrattuna.
http://www.diabetes.fi/files/1266/Kustannusraportti.pdf

Tällä hetkellä puhutaan varmaankin yli 1.5 miljardin euron pelkistä sairaanhoidon kustannuksista.

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
102/71 | 

Mun kaksosserkut on koeputkilapsia. Ne sai alkunsa ennen ku Suomessa korvattiin hedelmöityshoitoja, eli kaikki piti maksaa omasta pussista. Maksoivat kuulemma kymppitonnin kappale. En tiedä, että onko se kymppitonnin kappale nimenomaan per yksi noista vai onko noihin kymppitonneihin laskettu muutkin kustannukset kuten "ylimääräiset" alkiot yms.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä90337
103/71 | 
Vatkain

Mun kaksosserkut on koeputkilapsia. Ne sai alkunsa ennen ku Suomessa korvattiin hedelmöityshoitoja, eli kaikki piti maksaa omasta pussista. Maksoivat kuulemma kymppitonnin kappale. En tiedä, että onko se kymppitonnin kappale nimenomaan per yksi noista vai onko noihin kymppitonneihin laskettu muutkin kustannukset kuten "ylimääräiset" alkiot yms.

Joitain jenkkien lukuja näkyi 12 000 taalaa per tapaus joten samalla alueella liikutaan.

Jos lasketaan härskisti 10 000 x 13 900 = 139 miljoonaa euroa. 

Eli puhutaan alle 1% Suomen terveydenhuollon menoista? Tarkemmilla laskelmilla voi muokata prosenttilukua. 

Esim alkoholihaittojen kustannukset noin 10 kertainen.

 

http://www.stm.fi/terveyden-ja-hyvinvoinnin-edistaminen-kannattaa

Vaikka sairauksien suorien ja epäsuorien kustannusten yhteenlaskeminen ei ole mielekästä, kustannuksissa korostuu kolmen sairausryhmän (sydän- ja verisuonisairaudet, mielenterveyden häiriöt ja tuki- ja liikuntaelinten sairaudet) merkitys. Sydänsairauksien hoitamisesta aiheutuu suurimmat (17 %) suorat kustannukset, mutta toisaalta niihin liittyvä työkyvyn menetys on vähäisempi (12 %) kuin mielenterveyden häiriöissä (26 %). Mielenterveyden ongelmien hoitokustannukset ovat toiseksi suurimmat (13 %). Tuki- ja liikuntaelinten sairauksien hoitoon käytetään neljänneksi (11 %) eniten yhteiskunnan voimavaroja, ja työpanoksen arvon menetystä niihin liittyy toiseksi eniten (21 %). Lisäksi suorista hoitokustannuksista 11 % (kolmanneksi eniten) kohdistuu hengityselinten sairauksiin ja epäsuorissa kustannuksissa kolmannella sijalla (16 %) ovat vammojen ja myrkytysten aiheuttamat työpanosmenetykset.

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=suo00064

optimistx
Liittynyt14.1.2008
Viestejä852
104/71 | 

Yksi miehen siemensyöksy kai riittää hedelmöittämään kaikki maailman naiset. Vai riittääkö?

Miksi siis huolestua?

Toisaalta, suurempi ongelma lienee liika väestönkasvu kuin liian vähäinen kasvu. Kun /jos tästä porukka 4-kertaistuu lähiaikoina, niin luulisin käyvän paljon pahemmin kuin jos porukka hissun kissun vajenee takaisin 1 /4 - osaan, joka se oli ei niin kovin monta vuosikymmentä sitten.

En ymmärrä näitä huolia ollenkaan. Voisiko joku tietäväinen selittää, miksi pitäisi olla huolestunut? Jos hedelmättömyys osuu omalle kohdalle, niin ottolapsella voi tyydyttää hoivaviettiään; ei TARVITSE tehdä uusia.

1. Päätä, mikä (tutkimus-)tulos TUNTUISI mukavalta
2. Etsi tulosta tukevia todisteita, hylkää kaikki muut todisteet
3. Pysy kannallasi lopun elämää ja toista sitä kaikille herkeämättä.
4. Valmis!

http://www.tiede.fi/keskustelu/66231/ei_yliopistollinen_tutkimus_taikako...

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä90337
105/71 | 
optimistx

Yksi miehen siemensyöksy kai riittää hedelmöittämään kaikki maailman naiset. Vai riittääkö?

Miksi siis huolestua?

Toisaalta, suurempi ongelma lienee liika väestönkasvu kuin liian vähäinen kasvu. Kun /jos tästä porukka 4-kertaistuu lähiaikoina, niin luulisin käyvän paljon pahemmin kuin jos porukka hissun kissun vajenee takaisin 1 /4 - osaan, joka se oli ei niin kovin monta vuosikymmentä sitten.

En ymmärrä näitä huolia ollenkaan. Voisiko joku tietäväinen selittää, miksi pitäisi olla huolestunut? Jos hedelmättömyys osuu omalle kohdalle, niin ottolapsella voi tyydyttää hoivaviettiään; ei TARVITSE tehdä uusia.

Oletinkin että ideologinen tausta on tässä.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä90337
106/71 | 
optimistx

Yksi miehen siemensyöksy kai riittää hedelmöittämään kaikki maailman naiset. Vai riittääkö?

Miksi siis huolestua?

Luonto pitää variaatiosta se antaa erilaisia mahdollisuuksia muutosten tullen.

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
107/71 | 
optimistx

Yksi miehen siemensyöksy kai riittää hedelmöittämään kaikki maailman naiset. Vai riittääkö?

Lukumäärällisesti varmaan kyllä mutta laadullisesti ei. Nimittäin siinä on niin kamalan paljon "epäkelpoja" joukossa. Siksi tie munajohtimeen treffaamaan munasolua on niin pitkä ja kivinen siittölle, että tässä kilpajuoksussa se heikompi aines jää matkan varrelle. Eli ne huonoimmat uimarit ja tyhmimmät siittiöt. Laatukampe sitten pääsee takomaan munasolun seinämää ja siinäkin paras (ja onnekkain) voittaa.

Ueberweg
Liittynyt12.9.2008
Viestejä3358
108/71 | 
jussipussi
Vatkain

Mun kaksosserkut on koeputkilapsia. Ne sai alkunsa ennen ku Suomessa korvattiin hedelmöityshoitoja, eli kaikki piti maksaa omasta pussista. Maksoivat kuulemma kymppitonnin kappale. En tiedä, että onko se kymppitonnin kappale nimenomaan per yksi noista vai onko noihin kymppitonneihin laskettu muutkin kustannukset kuten "ylimääräiset" alkiot yms.

Joitain jenkkien lukuja näkyi 12 000 taalaa per tapaus joten samalla alueella liikutaan.

Jos lasketaan härskisti 10 000 x 13 900 = 139 miljoonaa euroa. 

Eli puhutaan alle 1% Suomen terveydenhuollon menoista? Tarkemmilla laskelmilla voi muokata prosenttilukua. 

Esim alkoholihaittojen kustannukset noin 10 kertainen.

 

Vuonna 2011 alkoholiveron tuotto näyttää olleen 1281 miljoonaa euroa, eli aika tasan menee. Laskelmasta on sitä paitsi unohdettu alkoholin yhteiskunnalle aiheuttamat säästöt, kuten työuriensa lopulla olevien ihmisten ennenaikaiset kuolemat. Todennäköisesti alkoholi on Suomelle hyvä bisnes.

 

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä90337
109/71 | 
optimistx

Toisaalta, suurempi ongelma lienee liika väestönkasvu kuin liian vähäinen kasvu. Kun /jos tästä porukka 4-kertaistuu lähiaikoina, niin luulisin käyvän paljon pahemmin kuin jos porukka hissun kissun vajenee takaisin 1 /4 - osaan, joka se oli ei niin kovin monta vuosikymmentä sitten.

En ymmärrä näitä huolia ollenkaan. Voisiko joku tietäväinen selittää, miksi pitäisi olla huolestunut? Jos hedelmättömyys osuu omalle kohdalle, niin ottolapsella voi tyydyttää hoivaviettiään; ei TARVITSE tehdä uusia.

Miinusmerkkiä näyttää Euroopalle.

http://www.berlin-institut.org/fileadmin/user_upload/Studien/Europa_e_Kurzfassung_sicher_o_B.pdf

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä90337
110/71 | 
Ueberweg

Vuonna 2011 alkoholiveron tuotto näyttää olleen 1281 miljoonaa euroa, eli aika tasan menee. Laskelmasta on sitä paitsi unohdettu alkoholin yhteiskunnalle aiheuttamat säästöt, kuten työuriensa lopulla olevien ihmisten ennenaikaiset kuolemat. Todennäköisesti alkoholi on Suomelle hyvä bisnes.

Alkoholista koituneet haitat ovat viisinkertaistuneet 20 vuoden aikana. Vielä vuonna 1990 taloudellinen hävikki oli noin 212 miljoonaa euroa, mutta tänä vuonna jo lähes miljardi euroa.

Itä-Suomen yliopiston vielä julkaisemattomasta tutkimuksesta kertoo Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalainen.  Itä-Suomen yliopiston pitkittäistutkimuksessa selvitetään, paljonko ehkäistävissä olevat kuolemat maksavat yhteiskunnalle.

Sunnuntaisuomalaisen mukaan alkoholin aiheuttamat haitat kasvoivat etenkin naisilla. Naisilla juomisen takia menetettyjen elinvuosien määrä lisääntyi 80 prosenttia ja miehillä 20 prosenttia. Kun naiset alkoivat käyttää paljon alkoholia, lasten huostaanottojen määrä lisääntyi, itsemurhatilastot nousivat ja liikalihavuus yleistyi.

Tutkimushankkeen johtajan, terveyspolitiikan professorin Ilkka Vohlosen mukaan Suomi etääntyy alkoholinkäytössä Ruotsin hyvää tasoa ja lähestyy Venäjää.

Tutkimuksen mukaan dramaattinen käänne suomalaisten juomisessa tapahtui vuonna 2004, jolloin alkoholin verotusta kevennettiin ja tuontirajoitukset ulkomailta purettiin. Valtio hyötyi veronkevennyksestä noin miljardilla eurolla, mutta samalla sairaalapalvelujen tarve, sosiaalikulujen kasvu ja inhimillisen pääoman menetykset aiheuttivat kunnille noin kahdeksan miljardin menot.

Alkoholin veroalen vaikuttavuuslaskelma laskettiin yhdistämällä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastot sosiaali- ja terveysmenojen kasvusta Vohlosen tutkimusryhmän lukuihin menetetyistä elinvuosista

http://yle.fi/uutiset/sunnuntaisuomalainen_alkoholista_miljardin_euron_kulut_yhteiskunnalle/6343845

Jos alkoholia osattaisiin käyttää tutkimusten indikoimilla terveyteen kokonaisuutena postiivisesti vaikuttavilla määrillä, luvut olisi aivan eri luokkaa...

2367
Liittynyt9.7.2010
Viestejä6960
111/71 | 

Alkoholihaittoihin ei lasketa esimerkiksi työvuosien ja verotulojen menetyksiä ja sairaanhoidon kulujen kasvua, jotka aiheutuvat, kun rattijuopot rampauttavat ihmisiä liikenteessä, tai kun juopot pahoinpitelevät perheitänsä tai sivullisia.

Ueberweg
Liittynyt12.9.2008
Viestejä3358
112/71 | 
jussipussi
Ueberweg

 

Vuonna 2011 alkoholiveron tuotto näyttää olleen 1281 miljoonaa euroa, eli aika tasan menee. Laskelmasta on sitä paitsi unohdettu alkoholin yhteiskunnalle aiheuttamat säästöt, kuten työuriensa lopulla olevien ihmisten ennenaikaiset kuolemat. Todennäköisesti alkoholi on Suomelle hyvä bisnes.

 

Alkoholista koituneet haitat ovat viisinkertaistuneet 20 vuoden aikana. Vielä vuonna 1990 taloudellinen hävikki oli noin 212 miljoonaa euroa, mutta tänä vuonna jo lähes miljardi euroa.

Itä-Suomen yliopiston vielä julkaisemattomasta tutkimuksesta kertoo Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalainen.  Itä-Suomen yliopiston pitkittäistutkimuksessa selvitetään, paljonko ehkäistävissä olevat kuolemat maksavat yhteiskunnalle.

Sunnuntaisuomalaisen mukaan alkoholin aiheuttamat haitat kasvoivat etenkin naisilla. Naisilla juomisen takia menetettyjen elinvuosien määrä lisääntyi 80 prosenttia ja miehillä 20 prosenttia. Kun naiset alkoivat käyttää paljon alkoholia, lasten huostaanottojen määrä lisääntyi, itsemurhatilastot nousivat ja liikalihavuus yleistyi.

Tutkimushankkeen johtajan, terveyspolitiikan professorin Ilkka Vohlosen mukaan Suomi etääntyy alkoholinkäytössä Ruotsin hyvää tasoa ja lähestyy Venäjää.

Tutkimuksen mukaan dramaattinen käänne suomalaisten juomisessa tapahtui vuonna 2004, jolloin alkoholin verotusta kevennettiin ja tuontirajoitukset ulkomailta purettiin. Valtio hyötyi veronkevennyksestä noin miljardilla eurolla, mutta samalla sairaalapalvelujen tarve, sosiaalikulujen kasvu ja inhimillisen pääoman menetykset aiheuttivat kunnille noin kahdeksan miljardin menot.

Alkoholin veroalen vaikuttavuuslaskelma laskettiin yhdistämällä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastot sosiaali- ja terveysmenojen kasvusta Vohlosen tutkimusryhmän lukuihin menetetyistä elinvuosista

http://yle.fi/uutiset/sunnuntaisuomalainen_alkoholista_miljardin_euron_kulut_yhteiskunnalle/6343845

Jos alkoholia osattaisiin käyttää tutkimusten indikoimilla terveyteen kokonaisuutena postiivisesti vaikuttavilla määrillä, luvut olisi aivan eri luokkaa...

Mitähän mahtavat olla nuo "inhimillisen pääoman menetykset"?

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä90337
113/71 | 
BCK

Alkoholihaittoihin ei lasketa esimerkiksi työvuosien ja verotulojen menetyksiä ja sairaanhoidon kulujen kasvua, jotka aiheutuvat, kun rattijuopot rampauttavat ihmisiä liikenteessä, tai kun juopot pahoinpitelevät perheitänsä tai sivullisia.

Alkoholin veroalen vaikuttavuuslaskelma laskettiin yhdistämällä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastot sosiaali- ja terveysmenojen kasvusta Vohlosen tutkimusryhmän lukuihin menetetyistä elinvuosista
jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä90337
114/71 | 
Ueberweg

Mitähän mahtavat olla nuo "inhimillisen pääoman menetykset"?

Olisiko tällaista?

Inhimillinen pääoma on varastossa tiedon, tavat, sosiaalinen ja persoonallisuuden attribuutteja, kuten luovuus, jonka ilmentymä on kyky suorittaa työn niin, että se tuottaa taloudellista arvoa.

Vaihtoehtoisesti Inhimillinen pääoma on kokoelma resursseja kaikki tieto, kyvyt, taidot, kyvyt, kokemus, älykkyys, koulutus, harkintaa ja viisautta hallussaan yhdessä tai erikseen yksilöiden väestöstä. Nämä resurssit ovat kokonaiskapasiteetti ihmiset joka edustaa eräänlaista rikkautta, jota voidaan ohjata tavoitteiden saavuttamiseen kansakunnan tai valtion tai sen osan.

http://spacebimbom.com/kategoriat/tiede/inhimillinen-paaoma.php

Sitten voidaan kysyä mitä se "10K euron investoitu lapsi maailmaan" tuottaa oletettavana elinaikanaan ihmillisenä pääomana valtiolle? Tätähän ei ole käsitelty/arvioitu rahana vielä ollenkaan.

Mitä vähemmän asiasta ymmärtää sitä ristiriidattomampia tarinoita siitä voi kirjoittaa?

Ueberweg
Liittynyt12.9.2008
Viestejä3358
115/71 | 
BCK

Alkoholihaittoihin ei lasketa esimerkiksi työvuosien ja verotulojen menetyksiä ja sairaanhoidon kulujen kasvua, jotka aiheutuvat, kun rattijuopot rampauttavat ihmisiä liikenteessä, tai kun juopot pahoinpitelevät perheitänsä tai sivullisia.

Eikä säästöksi lasketa sitä, kun alkoholisoitunut mutta työelämässä mukana sinnitellyt kuusikymppinen kuolee eläkeiän kynnyksellä johonkin alkoholisairauteen.

Ylipäätään näissä lasekelmissa on vikana vertailukohdan epämääräisyys. Onko se yhteiskunta, jossa ei käytetä lainkaan alkoholia? Vai onko se yhteiskunta, jossa kyllä juodaan mutta jossa ei ole lainkaan alkoholin suurkuluttajia? Kumpikin vaihtoehdoista on niin kaukana todellisuudesta, että on täysin mahdotonta sanoa, millaisessa muodossa ne voisivat toteutua, jos voivat toteutua lainkaan.

Jukka Ruukki Editor in Chief
Liittynyt27.11.2013
Viestejä60
116/71 | 
hilppa juntunen

Käytät sanaa utopia, vaikka varmaan tarkoitat dystopiaa? Väität, että 20miljoonaa siittiötä/ml on hedelmättömyyden rajalla, mikä on naurettavaa, sillä 15 miljoonaa/ml on tällä hetkellä normaali ja hyvä määrä. Jos spermanäytteessä on 20milj/ml on se mainio ja siittämiskyky siittiöiden määrään nähden on hyvä, tällöin siemennesteen siittiöiden määrä ei ole lapsettomuuden syy. . Ja siitä 15miljoonasta  on vielä ihan normaalia, että suurin osa on viallisia (liikkumattomia, hitaita, häntävikaisia, pyörivät ympyrää). 

 

Olisi kiva, että edes tiede lehden toimittaja viittisi ottaa asiasta selvää, ennenkuin puhuu ihan höpöjä. Menee vähän uskottavuus. Suosittelen, että perehdyt lapsettomuuteen, sen syihin ja hoitomuotoihin, ennenkuin kirjoitat koko artikkelillisen puutaheinää. 

 

Ja väite siitä, ettei siemennesteen laadun huonontumiseen näy syytä, on naurettava, syitä on monia ja ne ovat hyvin tiedossa. Lapsettomuushoitoihin hakeutuvista miehistä, joilla sperman laatu on alentunut, vain olemattoman pienellä marginaalilla ei tähän löydy syytä.

 

Juuri tämän takia minä luen tieteen kuvalehteä, enkä tiede lehteä joka on täynnä perätöntä tuubaa.

Ei ihan noin. Maailman terveysjärjestönmukaan miehen hedelmällisyys on merkittävästi alentunut, jos hänellä on siemennesteessään vähemmän kuin 20 miljoonaa siittiötä millilitrassa. Turkulaistutkimuksissa havaittu, että hedelmällisyys alkaa alentua jo, kun siittiömäärä on pienempi kuin 50 miljoonaa millilitrassa.

 

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä90337
117/71 | 
Ueberweg

 

Eikä säästöksi lasketa sitä, kun alkoholisoitunut mutta työelämässä mukana sinnitellyt kuusikymppinen kuolee eläkeiän kynnyksellä johonkin alkoholisairauteen.

Ylipäätään näissä lasekelmissa on vikana vertailukohdan epämääräisyys. Onko se yhteiskunta, jossa ei käytetä lainkaan alkoholia? Vai onko se yhteiskunta, jossa kyllä juodaan mutta jossa ei ole lainkaan alkoholin suurkuluttajia? Kumpikin vaihtoehdoista on niin kaukana todellisuudesta, että on täysin mahdotonta sanoa, millaisessa muodossa ne voisivat toteutua, jos voivat toteutua lainkaan.

Mutta se ei estä arvioimasta sitä mitä nykyinen kulutus kaikenkaikkiaan aiheuttaa. 

2367
Liittynyt9.7.2010
Viestejä6960
118/71 | 
jussipussi
BCK

Alkoholihaittoihin ei lasketa esimerkiksi työvuosien ja verotulojen menetyksiä ja sairaanhoidon kulujen kasvua, jotka aiheutuvat, kun rattijuopot rampauttavat ihmisiä liikenteessä, tai kun juopot pahoinpitelevät perheitänsä tai sivullisia.

Alkoholin veroalen vaikuttavuuslaskelma laskettiin yhdistämällä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastot sosiaali- ja terveysmenojen kasvusta Vohlosen tutkimusryhmän lukuihin menetetyistä elinvuosista

Kirjoitin ehkä epäselvästi. Tarkoitin:

Alkoholihaittoihin ei lasketa esimerkiksi esimerkkisi sellaisia - muiden kuin alkoholistien ja juoppojen itsensä - työvuosien ja verotulojen menetyksiä ja sairaanhoidon kulujen kasvua, jotka aiheutuvat, kun rattijuopot rampauttavat muita ihmisiä liikenteessä, tai kun juopot pahoinpitelevät tai terrorisoivat perheitänsä tai sivullisia.

Tuohon voisi lisätä vielä lapset: lapsethan tuppaavat ottamaan mallia vanhemmistaan. Tiedän parikin miestä, jotka ovat puolirappiolla, aivan kuten vanhempansakin. Olettaisin, että osasyy on lapsena opittu käyttäytymismalli (esimerkiksi ongelmanratkaisumalli?), ja osasyy ehkä perityt geenit. Lisäksi turvaton lapsuus luo turvattomia aikuisia, joilla olettaisin ilmenevät esimerkiksi enemmän masennusta.

Sori, tämä alkaa syrjehtimään kyllä kauas aiheesta.

Mitenhän alkoholi muuten vaikuttaa miesten siittiötuotantoon?

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
119/71 | 
BCK

Tuohon voisi lisätä vielä lapset: lapsethan tuppaavat ottamaan mallia vanhemmistaan. Tiedän parikin miestä, jotka ovat puolirappiolla, aivan kuten vanhempansakin. Olettaisin, että osasyy on lapsena opittu käyttäytymismalli (esimerkiksi ongelmanratkaisumalli?), ja osasyy ehkä perityt geenit. Lisäksi turvaton lapsuus luo turvattomia aikuisia, joilla olettaisin ilmenevät esimerkiksi enemmän masennusta.

On tutkittu, että alkoholistien lapset ovat useammin täysraittiita kuin ei-alkoholistien lapset.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä90337
120/71 | 
BCK
 Mitenhän alkoholi muuten vaikuttaa miesten siittiötuotantoon?

Piti hakea tietoa C vitamiiniketjusta. Tuossa pientä indikaatiota rottakokeista.

Spermatic and testicular damages in rats exposed to ethanol: Influence of lipid peroxidation but not testosterone.

The results showed that vitamin C has a protective effect in the testes of adult male rats, entirely normalizing the parameters of sperm count, spermatogenesis kinetics, lipid peroxidation levels, and sperm motility, as well as partially normalizing the histopathological damage in the testis, epididymis, and sperm morphology. Thus, we concluded that lipid peroxidation is a major mechanism by which ethanol affects the testes and sperm, whereas no plasmatic testosterone alterations were found.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25637669

Samaan suuntaan indikaatioita löytyy myös raskasmetallien osalta..

Ueberweg
Liittynyt12.9.2008
Viestejä3358
121/71 | 
jussipussi
Ueberweg

 

Eikä säästöksi lasketa sitä, kun alkoholisoitunut mutta työelämässä mukana sinnitellyt kuusikymppinen kuolee eläkeiän kynnyksellä johonkin alkoholisairauteen.

Ylipäätään näissä lasekelmissa on vikana vertailukohdan epämääräisyys. Onko se yhteiskunta, jossa ei käytetä lainkaan alkoholia? Vai onko se yhteiskunta, jossa kyllä juodaan mutta jossa ei ole lainkaan alkoholin suurkuluttajia? Kumpikin vaihtoehdoista on niin kaukana todellisuudesta, että on täysin mahdotonta sanoa, millaisessa muodossa ne voisivat toteutua, jos voivat toteutua lainkaan.

Mutta se ei estä arvioimasta sitä mitä nykyinen kulutus kaikenkaikkiaan aiheuttaa. 

Juuri senhän se nimenomaan estää.

2367
Liittynyt9.7.2010
Viestejä6960
122/71 | 
Vatkain
BCK

Tuohon voisi lisätä vielä lapset: lapsethan tuppaavat ottamaan mallia vanhemmistaan. Tiedän parikin miestä, jotka ovat puolirappiolla, aivan kuten vanhempansakin. Olettaisin, että osasyy on lapsena opittu käyttäytymismalli (esimerkiksi ongelmanratkaisumalli?), ja osasyy ehkä perityt geenit. Lisäksi turvaton lapsuus luo turvattomia aikuisia, joilla olettaisin ilmenevät esimerkiksi enemmän masennusta.

On tutkittu, että alkoholistien lapset ovat useammin täysraittiita kuin ei-alkoholistien lapset.

Mielenkiintoista. Ehkä kyseessä voisi olla jonkinlainen vastareaktio? Nyt kun tuli puheeksi, tiedän muuten parikin naista, joiden isät ovat ollet alkoholisteja, jotka ovat itse päätyneet raivoraittiiksi juuri siitä syystä. Olisi kiinnostavaa tietää, meneekö se useimmiten noin päin, että alkoholistien tyttäret päätyvät raivoraittiiksi herkemmin, ja pojat alkoholisoituvat herkemmin. Se kai taidetaan jo tietää, että alkoholistimiesten tyttäret usein päätyvät juopon miehen vaimoiksi, ja jos eroavat, pariutuvat todennäköisesti uuden juopon kanssa. 

Lisäksi olisi kiinnostavaa tietää kuinka suuri osa alkoholistien lapsista on täysraittiita, kuinka suuri osa normikäyttäjiä, ja kuinka suuri osa suurkuluttajia ja rapajuoppoja. Jos esimerkiksi näiden kahden viimemainitun ryhmän osuus on poikkeuksellisen suuri, voisi se lisätä alkoholin välillisiä kustannuksia niin, että alkoholin aiheuttamat kustannukset ovat silti isommat, eli täysraittiiden ryhmä ei välttämättä ehkä kompensoi muita ryhmiä.

Sori, syrjehtiminen jatkuu - vaikka toisaalta puhutaankin liemestä, vähän toisenlaisesta liemestä ja miehistä liemessä.

optimistx
Liittynyt14.1.2008
Viestejä852
123/71 | 
Vatkain
optimistx

Yksi miehen siemensyöksy kai riittää hedelmöittämään kaikki maailman naiset. Vai riittääkö?

Lukumäärällisesti varmaan kyllä mutta laadullisesti ei. Nimittäin siinä on niin kamalan paljon "epäkelpoja" joukossa.

...

Saattaa olla noinkin, mutta ihmetyttää silti asia.

Kun ihmisen elimistön solut jakautuvat, niin eikös pääsääntöisesti jakautuneet solut ole "ihan hyviä" toimimaan kuten alkuperäiset? Jos noin on, miksi sukusolut olisivat poikkeus?

Häiriö solun toiminnassa kai on tyypillisesti syövän alku, mutta sehän on äärimmäisen harvinaista.

DNA:han tulleita virheitä kai solu osaa itse korjailla. Olisiko korjattavia soluja tosiaan merkittävä määrä sukusoluissa, esim. enempi kuin puolet, tai 90 %? Tai 99.9999999 % korjattavia?

Huono homma, jos noin tosiaan olisi. Tehdään miljardeja kappaleita sutta ja sekundaa jotta saataisiin aikaan yksi tai muutama asiallinen solu. ? Eikös siitä pitäisi olla enempi huolestunut kuin tehdä tuplamäärä sutta ja sekundaa?

1. Päätä, mikä (tutkimus-)tulos TUNTUISI mukavalta
2. Etsi tulosta tukevia todisteita, hylkää kaikki muut todisteet
3. Pysy kannallasi lopun elämää ja toista sitä kaikille herkeämättä.
4. Valmis!

http://www.tiede.fi/keskustelu/66231/ei_yliopistollinen_tutkimus_taikako...

DedMoroz
Liittynyt16.3.2005
Viestejä19813
124/71 | 
BCK

Olisi kiinnostavaa tietää, meneekö se useimmiten noin päin, että alkoholistien tyttäret päätyvät raivoraittiiksi herkemmin, ja pojat alkoholisoituvat herkemmin. Se kai taidetaan jo tietää, että alkoholistimiesten tyttäret usein päätyvät juopon miehen vaimoiksi, ja jos eroavat, pariutuvat todennäköisesti uuden juopon kanssa. 

Lisäksi olisi kiinnostavaa tietää kuinka suuri osa alkoholistien lapsista on täysraittiita, kuinka suuri osa normikäyttäjiä, ja kuinka suuri osa suurkuluttajia ja rapajuoppoja. Jos esimerkiksi näiden kahden viimemainitun ryhmän osuus on poikkeuksellisen suuri, voisi se lisätä alkoholin välillisiä kustannuksia niin, että alkoholin aiheuttamat kustannukset ovat silti isommat, eli täysraittiiden ryhmä ei välttämättä ehkä kompensoi muita ryhmiä.

Sori, syrjehtiminen jatkuu - vaikka toisaalta puhutaankin liemestä, vähän toisenlaisesta liemestä ja miehistä liemessä.


Juopon vaimoiksi tai juopoksi vaimoksi. Alkoholisoitumisriski kasvaa about kolminkertaiseksi jos lähisukulaisissa on alkoholiriippuvuudesta kärsiviä, koska geenit. Jos tuo väite, että alkoholistien lapsissa on enempi täysraittiita kuin muussa väestössä pitää kutinsa, niin normijuominen ei oikein taida olla suksee siinä ryhmässä? Tai sitten toi täysraittiiden poikkeama on hyvin pieni?

edit: tossa joku linkki aiheeseen ainakin sivuten

Alkoholi ja geenit

" Äidin alkoholiriippuvuus lisää tyttären alkoholisoitumisriskin kolminkertaiseksi, mutta isän alkoholiriippuvuus ei lisää tyttären alkoholisoitumisriskiä."

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

lokki
Liittynyt3.1.2010
Viestejä6110
125/71 | 
DedMoroz

Juopon vaimoiksi tai juopoiksi. Alkoholisoitumisriski kasvaa kolminkertaiseksi jos lähisukulaisissa on alkoholiriippuvuudesta kärsiviä, koska geenit. Jos tuo väite, että alkoholistien lapsissa on enempi täysraittiita kuin muussa väestössä pitää kutinsa, niin normijuominen ei oikein taida olla suksee siinä ryhmässä? Tai sitten toi täysraittiiden poikkeama on hyvin pieni?

Ehkä olisi ollut parempi sanoa, että täysraittiiden joukossa on huomattava osuus juoppojen lapsia ja "entisiä" alkoholisteja tai uskonnollisista syistä raittiita. Muuten vain täysraittiita ei ole monia.

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
126/71 | 
BCK
Vatkain
BCK

Tuohon voisi lisätä vielä lapset: lapsethan tuppaavat ottamaan mallia vanhemmistaan. Tiedän parikin miestä, jotka ovat puolirappiolla, aivan kuten vanhempansakin. Olettaisin, että osasyy on lapsena opittu käyttäytymismalli (esimerkiksi ongelmanratkaisumalli?), ja osasyy ehkä perityt geenit. Lisäksi turvaton lapsuus luo turvattomia aikuisia, joilla olettaisin ilmenevät esimerkiksi enemmän masennusta.

On tutkittu, että alkoholistien lapset ovat useammin täysraittiita kuin ei-alkoholistien lapset.

Mielenkiintoista. Ehkä kyseessä voisi olla jonkinlainen vastareaktio?

Nimenomaan se.

Ylellä on muuten menossa teemana Pulloposti. Siellä on paljon juttuja alkoholistin läheisenä olemisesta ja heidän selviytymiskeinoistaan sekä linkkejä lisätietoihin. 

http://yle.fi/aihe/dokumentit/pulloposti

Reiska
Liittynyt6.5.2007
Viestejä7096
127/71 | 

Jos moinen laadullinen vajavaus esiintyisi vaan länsimaissa, niin syyttäisin fyysisten harjoitteiden vähenemistä, joka ymmärtääkseni kuitenkin lisää testosteronia. Mut onko kyseessä vaan ihmisten heikkous, vai koskeeko kato muitaki lajeja? Onko siitä mitään tietoja?

Per se

DedMoroz
Liittynyt16.3.2005
Viestejä19813
128/71 | 
Vatkain

Nimenomaan se.

Ylellä on muuten menossa teemana Pulloposti. Siellä on paljon juttuja alkoholistin läheisenä olemisesta ja heidän selviytymiskeinoistaan sekä linkkejä lisätietoihin. 

http://yle.fi/aihe/dokumentit/pulloposti

 Al-Anon

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

DedMoroz
Liittynyt16.3.2005
Viestejä19813
129/71 | 
Reiska

Jos moinen laadullinen vajavaus esiintyisi vaan länsimaissa, niin syyttäisin fyysisten harjoitteiden vähenemistä, joka ymmärtääkseni kuitenkin lisää testosteronia. Mut onko kyseessä vaan ihmisten heikkous, vai koskeeko kato muitaki lajeja? Onko siitä mitään tietoja?

En osaa vastata sun kysymyksiin, mutta miettisin sitä kyllä, tässä ihmisen hullun sikiämisen jatkumon jatkeena, että eiks toi ole ihmiskunnan kannalta vaan hyvä asia?

Ei tarvita tauteja, nälkää tai sotaan tappamaan ja kiduttamaan ketään. Ei vaan lisäännytä kun hullut hurmehella. Tolta kannalta olis todellakin mukava tietää millä mekanismilla "ukkojen sikiäminen olis rajoitettavissa". 

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
130/71 | 
Reiska

 Mut onko kyseessä vaan ihmisten heikkous, vai koskeeko kato muitaki lajeja? Onko siitä mitään tietoja?

Jos kysymyksessä muutokset ympäristössä ja ympäristökemikaalit niin luulisi että muutkin eliöt vähenee. Tuolla yhdessä lintubongari ketjussa pähkäiliit että tavllisia lajeja näkee nykyään harvemmin ja mehiläiset on vähentyneet myös.

Reiska
Liittynyt6.5.2007
Viestejä7096
131/71 | 

Oliskos se huomattu, jos moinen johtuis esimrkiks auringon aktiivisuuden lisääntymisestä tietyllä aallonpituudella tms.? Tai joku ilmakehän ainesosa? Koska minä vaan kieltäydyn uskomasta, et jos kyseessä on sama ilmiö ja jotakuinkin yhtä voimakkaana joka puolella maailmaa, niin se voitaisiin selittää joillain teollisuuden tai liikenteen aiheuttamilla päästöillä.

Per se

George Hanson
Liittynyt13.11.2014
Viestejä1809
132/71 | 
taucalm
SamikoKu

E-pillereitten paskantaminen luontoon ja vesistöihin. 

+ ympäristömyrkyt + torjunta-ainejäämät + ruuan lisäaineet, joilla pidennetään hyllyikää + ilmansaasteet & pienhiukkaset + puhdistuskemikaalijäämät vesijohtovedessä + Fukushima + tehotuotanto + kaikki muut lääkejäämät vedessä.

Mielestäni ylläolevista varmaan löytyy pääsyyt heikkoon spermaan, ja moneen muuhunkin nykyongelmaan.

Viidakkomiehillä on parempi sperma ja noista altistuksista moni on pienempi tai puuttuu kokonaan, siellä viidakossa.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä90337
133/71 | 
George Hanson

Viidakkomiehillä on parempi sperma ja noista altistuksista moni on pienempi tai puuttuu kokonaan, siellä viidakossa.

Tulee ahdasta kun lähdetään kaikki viidakkoon, ja sittenhän siellä pitäsi olla jääkaapit ilmastoinnit, tietokoneet, moskiittomyrkyt, lääkehuolto, tiet ettei oksat raavi, viidakko pitäisi raivata infran tieltä...

George Hanson
Liittynyt13.11.2014
Viestejä1809
134/71 | 
jussipussi
George Hanson

Viidakkomiehillä on parempi sperma ja noista altistuksista moni on pienempi tai puuttuu kokonaan, siellä viidakossa.

Tulee ahdasta kun lähdetään kaikki viidakkoon, ja sittenhän siellä pitäsi olla jääkaapit ilmastoinnit, tietokoneet, moskiittomyrkyt, lääkehuolto, tiet ettei oksat raavi, viidakko pitäisi raivata infran tieltä...

Nykyinen päälaji Homo kaicenosaavikus on ratkaissut asian, tuodaan sieltä viidakosta täydennystä pikkuhiljaa tänne, ei tarvitse puuttua sikäläisiin oloihin.

syytinki
Liittynyt18.8.2008
Viestejä11147
135/71 | 
George Hanson
jussipussi
George Hanson

Viidakkomiehillä on parempi sperma ja noista altistuksista moni on pienempi tai puuttuu kokonaan, siellä viidakossa.

Tulee ahdasta kun lähdetään kaikki viidakkoon, ja sittenhän siellä pitäsi olla jääkaapit ilmastoinnit, tietokoneet, moskiittomyrkyt, lääkehuolto, tiet ettei oksat raavi, viidakko pitäisi raivata infran tieltä...

Nykyinen päälaji Homo kaicenosaavikus on ratkaissut asian, tuodaan sieltä viidakosta täydennystä pikkuhiljaa tänne, ei tarvitse puuttua sikäläisiin oloihin.

Eikös sitä täydennystä sieltä tule koko ajan.

Ja toisaalta, mitä välii (varmaan joku muukin maininnut). Suurin osa siitä liemestä menee kuitenkin hukkaan: kumipussiin, e-pilleireihin, seinille ja perseeseen. Lisäksi, jos me valkolaiset kuollaan pois, olisko tuosta erityisempää vahinkoa. Tyhjän täyttäjiä löytyy.

 

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä90337
136/71 | 

Lisää haasteita. Liekkö samoja syitä taustalla?

Älykkyystason kasvu tyssäsi monissa länsimaissa – Suomalaiset tyhmentyneet vuodesta 1997 lähtien

Ihmisten keskimääräinen älykkyysosamäärä on kääntynyt monissa länsimaissa loivaan laskuun vuosikymmenien nousun jälkeen. Tutkijat eivät ole toistaiseksi pystyneet todentamaan ilmiön syytä, mutta vastaus saattaa piillä ihmisten terveydentilassa.

http://yle.fi/uutiset/alykkyystason_kasvu_tyssasi_monissa_lansimaissa__suomalaiset_tyhmentyneet_vuodesta_1997_lahtien/7790833

Tutkimus: Ihmiset tyhmentyneet sitten 1800-luvun

1800-luvulla eläneet ihmiset olivat nykyihmisiä älykkäämpiä, väittää tuore kansainvälinen tutkimus. Tutkimuksen mukaan nykyihmisen älykkyysosamäärä on 14 pistettä alhaisempi kuin viktoriaanisen aikakauden ihmisillä. Tutkimus tehtiin vertaamalla ihmisten reaktionopeutta eri aikakausina.

http://yle.fi/uutiset/tutkimus_ihmiset_tyhmentyneet_sitten_1800-luvun/66...

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä90337
137/71 | 

Tästä kulmasta...

Langattomien laitteiden säteilyturvariskistä on puhuttu pitkään. Tampereen yliopiston tutkijan mukaan etenkin päiväkodeissa ja kouluissa kannattaa kiinnittä huomiota kännyköiden ja langattomien verkkojen käyttöön.

Ahonen kertoo, että tablettien käyttö siirtää riskin mahan ja sukuelinten alueelle. Tutkimuskatsauksien mukaan tabletin tai läppärin käyttö vatsan lähellä vaikuttaa miehillä sperman laatuun. Vaikutuksia naisten munasarjoihin on tutkittu vähän.

http://yle.fi/uutiset/tutkija_mobiililaitteiden_sateilysta_jatkuva_laitteiden_kaytto_vaaraksi_etenkin_lapsille/7792776?ref=leiki-uup

Rottatutkimusta...

Rat testicular impairment induced by electromagnetic radiation from a conventional cellular telephone and the protective effects of the antioxidants vitamins C and E.

CONCLUSION:

Our results indicate that the adverse effect of the generated electromagnetic frequency had a negative impact on testicular architecture and enzymatic activity. This finding also indicated the possible role of vitamins C and E in mitigating the oxidative stress imposed on the testes and restoring normality to the testes.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=22892924%5BPMID%5D&report=imagesdo...

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22892924

The prophylactic effect of vitamin C on induced oxidative stress in rat testis following exposure to 900 MHz radio frequency wave generated by a BTS antenna model.

The results indicate that exposure to RFW in the test group decreased antioxidant enzymes activity and increased MDA compared with the control groups (p < 0.05). In the treated group, vitamin C improved antioxidant enzymes activity and reduced MDA compared with the test group (p < 0.05). It can be concluded that RFW causes oxidative stress in testis and vitamin C improves the antioxidant enzymes activity and decreases MDA.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23323690

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1785
138/71 | 

Eläinkunnassa ja ehkä osin kasvikunnassakin käydään ankaraa kamppailua ensioikeudesta siittää jälkeläisiä. Ihmisyhteisöissäkin oli aikoinaan tapana, että jonkun lähipiirin naisen astuessa avioon linnanherra tai vastaava varasi hänet kuitenkin ensiyöksi.

Joissakin ihmisyhteisöissä jälkeläiset tukevat vanhuksiaan, mutta näin tapahtunee vain harvoissa eläinyhteisöissä. Niinpä eräässä L.Pohjanpään runossa kantaessaan poikaansa emovaris kysyy, että kannathan sinä sitten minua, kun vanhenen. Poikanen vastaa, en kanna sinua, kannan omaa poikastani.

Ylipäänsä  eliökunnassa varsin yleinen joskaan ei aukoton jakautuminen kahteen sukupuoleen on mysteeri. Mysteeri on myös lapsensaamisen tarve joka on usein jakautuneena parisuhteen molempien osapuolten kesken - joskin mies voi yleensä haluta lasta hieman kiihkeämmin. Jos lapsi ei sitten olekaan "yhteinen", saattaa mies käyttäytyä hyljeksivästi.

Luonnonvalinnan ja sattumanvaraisten mutaatioiden nykyään tultua syöstyiksi Modernin Synteesin rakentamalta valtaistuimeltaan on vaikea etsiä avoluutioperäisiä syitä edellä mainittuun ongelmaan. Voidaan myös pohtia kysymystä vanhemmaksi pääsyn vaatimuksen/toiveen reaalisesta oikeutuksesta. Puolison löytämättömyydestä ja lapsettomuudesta puhutaan usein liki loukkaavan synkistelevästi.

Muutamiin näistä teemoista liittyy myös Dan Brownin uusin romaani Inferno

 http://fi.wikipedia.org/wiki/Inferno_(Dan_Brownin_romaani)

DedMoroz
Liittynyt16.3.2005
Viestejä19813
139/71 | 
George Hanson
jussipussi

Tulee ahdasta kun lähdetään kaikki viidakkoon, ja sittenhän siellä pitäsi olla jääkaapit ilmastoinnit, tietokoneet, moskiittomyrkyt, lääkehuolto, tiet ettei oksat raavi, viidakko pitäisi raivata infran tieltä...

Nykyinen päälaji Homo kaicenosaavikus on ratkaissut asian, tuodaan sieltä viidakosta täydennystä pikkuhiljaa tänne, ei tarvitse puuttua sikäläisiin oloihin.

Taasko sinne viidakkoon pitäis valkosen miehen lähteä rymyymään. Johan se nähtiin, mihin se riistomaaisännyys johtaa. Osalla on se blondi pää niissä puskissa edelleen siihen malliin, että pahaa tekee. Että eiks toi nyt o vaan niinko tasapuolista, että savanniasukkeja hiipii välillä valkoisen miehen maille. Tällä kertaa lähes vapaaehtoisesti.

Jos muuten aattelee, niin melkoinen sekaannus on jo alkanut ja jonkun sadan vuoden kuluttua on vain yks melko homogeeninen joukkio väkeä. Onko se sitten voitto vai tappio jää tulevien sukupolvien arvioitavaksi. Olis kiva tietää, mitkä ne olis "heimokriteerit" silloin.

Ja edelleen oon sitä mieltä, että hyvä vaan, että miesten siitoskyky laskee. Loistava, suht kivuton tapa edes aavistuksenomaisesti hillitä väestökasvua. Ja vaikka nyt, tähän mennessä syntyneiltä kaikilta miehiltä laitettas piuhat poikki, niin ei ihminen onnistuis itteensä saattamaan sukupuuttoon. Väittäisin.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Reiska
Liittynyt6.5.2007
Viestejä7096
140/71 | 

Vähän harkittin, et olis lähteny ittensä testauttamaa luovutuksen muodossa, mut lähin paikka olis parin tunnin päässä, ja koska on vaan aikaa, niin ei kerkiä tekee mitää, kun on kaikenlaista.. Eli en saa taaskaan aikaseks.

Per se

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä90337
141/71 | 

Laitetaan tuoreita laskelmia ko kemikaalien vaikutuksista EUssa. Ne jotka ei pidä sivistystasonsa lisäämisestä hyppää sujuvasti yli.

Estimated costs of endocrine-disrupting chemical exposure exceed $209 billion annually

Global experts in this field concluded that infertility and male reproductive dysfunctions, birth defects, obesity, diabetes, cardiovascular disease, and neurobehavioral and learning disorders were among the conditions than can be attributed in part to exposureto endocrine-disrupting chemicals (EDCs). The €157 billion estimate is conservative, and represents 1.23 percent of Europe's gross domestic product (GDP). These costs may actually be as high as €270 billion ($359 billion), or 2% of GDP.

"The analysis demonstrates just how staggering the cost of widespread endocrine-disrupting chemical exposure is to society," said Leonardo Trasande, MD, MPP, Associate Professor of Pediatrics, Environmental Medicine & Population Health at NYU Langone Medical Center, who led a team of eighteen researchers across eight countries in this landmark initiative. "This research crystalizes more than three decades of lab and population-based studies of endocrine-disrupting chemicals in the EU."

http://medicalxpress.com/news/2015-03-endocrine-disrupting-chemical-exposure-billion-annually.html  

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä90337
142/71 | 

Tiedonjyvästä tutkimuksen muodossa.

Physical labor, hypertension and multiple meds may reduce male fertility

Working in a physically demanding job, having high blood pressure, and taking multiple medications are among health risks that may undermine a man's fertility, according to a study by researchers at the National Institutes of Health and Stanford University, Stanford, California. The study is the first to examine the relationships between workplace exertion, health, and semen quality as men are trying to conceive. The results were published online in Fertility and Sterility.

The final study group comprised 456 men with an average age of 31.8 years. Most were white (77 percent) and college-educated (91 percent); more than half had never fathered a pregnancy. The researchers found that 13 percent of the men who reported heavy work-related activity had lower sperm counts, compared to 6 percent of the men who reported no workplace exertion. In contrast, no other work-related exposure, such as heat, noise or prolonged sitting, appeared to influence semen quality.

Of the men who reported receiving a physician's diagnosis of high blood pressure, diabetes, or high cholesterol, the researchers found that only those with high blood pressure had a lower percentage of normally shaped sperm, compared to men who reported no high blood pressure.

"As men are having children later in life, the importance of diseases we once thought as separate from fertility must be re-explored," said Michael L. Eisenberg, M.D., the study's principal investigator and director of Male Reproductive Medicine and Surgery at Stanford University in Palo Alto, California. "Future investigations need to examine whether it's the high blood pressure itself or the treatment that is driving these trends."

To that end, the researchers observed that the more medications a man reported taking, the higher his risk of a low sperm count. For example, 7 percent of the men who did not take medications had sperm counts below 39 million (a normal sperm count is between 40 million and 300 million). Of the men who reported taking two or more medications, 15 percent had sperm counts below 39 million.

"The good news is that these factors, if they are confirmed to have negative effects on male fertility, can potentially be modified by medical care or changing job-related behaviors," said NIH's Dr. Buck Louis. "We look forward to additional research in this area."

http://medicalxpress.com/news/2015-03-physical-labor-hypertension-multiple-meds.html

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla