Kansanedustaja ja sotahistorioitsija Jussi Niinistö (ps) on näreissään. Niinistö on tehnyt kirjallisen kysymyksen Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan järjestelyistä. Häntä hiertää juhlia organisoivaan hallitukseen valittu vasemmistolainen rap-tähti Paleface alias Karri Miettinen, joka nimitti taannoin radiohaastattelussa marsalkka Mannerheimia sotarikolliseksi. Nyt Niinistö pelkää, että moinen ääriajattelu leimaa koko juhlavuoden suunnittelua. Suomen itsenäistymisestä tulee 6. joulukuuta 2017 kuluneeksi 100 vuotta.
 
Kumpi puhuu pehmoisia? Onko Paleface oikeassa väittäessään, että Mannerheim oli sisällissodan valkoisten johtajana ainakin henkisesti vastuussa 15 000 punaisen teloituksesta? Kenellä on oikeus tulkita kenenkin historiaa?
 
Ensin faktat kuntoon. Suomen sotasurmat –projektin mukaan 7 370 punaista joutui teloitetuksi, ammutuksi tai murhatuksi. Osa surmista tehtiin vuoden 1918 sotatoimien tuoksinassa, mutta luvussa on mukana myös kenttäoikeuksien kuolemaan tuomitsemat ja teloitetut punaiset vangit. Räppäri näyttää tuplanneen teloitettujen luvun joko tieten tai tietämättään.
 
Miten Mannerheim suhtautui teloituksiin? Historioitsija Teemu Keskisarja ruotii asiaa tuoreessa kirjassaan Viipuri 1918 (Siltala 2013). Keskisarja päättelee valkoisen kenraalin suhtautuneen teloituksiin viileästi, ei kuitenkaan välinpitämättömästi. Ylipäällikkö kirjoitti, allekirjoitti ja lausui moneen kertaan kantojaan rankaisutoimiin, mutta keskitti tarmonsa mihin valkoisen kenraalin siinä tilanteessa kuului — sotaan. Tämä ei Keskisarjan mielestä silti todista epäinhimillisestä julmuudesta tai kylmyydestä.
 
Osa historioitsijoista tulkitsee, että Mannerheim yritti sodan aikana suorastaan suitsia valkoista terroria. Hän myös vastusti punaisten massavangitsemista. Tätä kantaa edustaa muun muassa oululainen jääkäri- ja sisällissotahistorioitsija Matti Lackman kirjassaan Saksan ja Suomen puolesta (Otava 2000). Lackmanin mielestä syytös sotarikoksista on aiheeton ja kohtuuton, sillä Mannerheim yritti parhaan kykynsä mukaan huolehtia siitä, että vangiksi jääneitä kohdeltaisiin oikeudenmukaisesti ja inhimillisesti. Kaikki epäillyt piti tutkia ja tuomita laillisessa järjestyksessä.
 
Eri asia on, missä määrin ylipäällikkö käskyjä ja ohjeita noudatettiin. Mannerheim ei ollut omiensa joukossa mikään ehdoton auktoriteetti. Esimerkiksi Saksasta tulleet jääkärit suhtautuivat häneen kielteisesti. Monen jääkärin mielestä vastustajat olivat lain ulkopuolella, koska he olivat joko ”ryssiä” tai ”punaryssiä”. Siis vapaata riistaa.
 
Jokainen tulkitkoon, mihin saakka ulottuu ylipäällikön vastuu.
 
Niin tai näin kansanedustaja Jussi Niinistön huoli ääriajattelun pilaamasta itsenäisyyden 100-vuotisjuhlasta voidaan kuitata hätävarjelun liioitteluna. Juhlahallituksen koko muu kaarti on yllätyksetön ja läpeensä sisäsiisti. On piispaa, kunnanjohtajaa, päätoimittajaa, toimitusjohtajaa ja dosenttia. Historia-asiantuntemusta pääministeri Jyrki Kataisen (kok) nimittämässä dreamteamissä edustaa kokoomustaustainen poliittisen historian dosentti Martti Häikiö.

Häikiön käsitys vuoden 1918 tapahtumista on perinteistäkin perinteisempi: Kyseessä oli vapaussota —  ei kansalais- , sisällis-  eikä luokkasota. Häikiön mukaan Suomen vapaus varmistui aidosti 16. toukokuuta 1918, kun vallan kaapanneet punaiset olivat antautuneet ja vieras venäläinen sotaväki oli ajettu maasta. Punaisten voitto olisi vienyt turmioon ja tuhonnut Suomen hennon itsenäisyyden, mikä saattaa olla hyvinkin totta.
 
Mutta kuinka aidosti vapaa ja itsenäinen Suomi oli kesän korvalla 1918? Matti Lackman vertailee itsenäisyyden historian eri ajanjaksoja ja tekee kiinnostavan tulkinnan: Suomi oli toki vapautunut, kun kapinalliset oli lyöty. Mutta vapaa se ei ollut. Saksa oli uusi isäntä ja Suomi sen siirtomaa.
 
Maassa oli yli 10 000 saksalaista sotilasta ja Saksan kanssa oli tehty pitkälle meneviä valtiosopimuksia. Suomi oli enemmän suomettunut ja rähmällään kuin koskaan myöhemmin. Jopa paljon parjattu Kekkosen aika kalpenee vertailussa. Suomella ei ollut oikeutta luovuttaa palastakaan alueestaan muiden valtojen hyväksi tai tehdä niille myönnytyksiä ilman Saksan lupaa. Salaisessa lisäpöytäkirjassa Suomi sen sijaan myönsi Saksalle vapauden perustaa laivastotukikohtia Suomenlahden, Pohjanmeren ja Jäämeren rannikoille.
 
Suomen historiaa on kirjoitettu maailman sivu uusiksi, kun uutta tietoa tai näkökulmia ilmaantuu. Aina on niitä, jotta vetävät porot nokkaan. Turhaan.

Suomalaisuus on tarina, joka saa jatkuvasti uusia sävyjä. Se ei ole mikään hermeettisesti säilötty, muuttumaton todistus menneisyydestä, jonka koskemattomuuden varjeleminen on sitä ainoaa ja oikeaa isänmaallisuutta.

Luulen, että meillä riittää loputtomasti ihmettelemistä siinä, mikä tämä maa ja kansa oikein on.

Nautitaan itsenäisyydestä!

Kommentit (7)

Ueberweg
Liittynyt12.9.2008
Viestejä3358
8/7 | 

Ehkä olisit voinut kertoa myös, että käyttämäsi lähteen mukaan punaisia kuoli keskitysleirien kurjissa oloissa 11 652. Heitä ei suoranaisesti teloitettu, mutta surmatiin yhtä kaikki. Ja mikä on pahinta, heidät tapettiin ilman oikeudessa annettua kuolemantuomiota.

Jukka Ruukki Editor in Chief
Liittynyt27.11.2013
Viestejä60
9/7 | 
Ueberweg

Ehkä olisit voinut kertoa myös, että käyttämäsi lähteen mukaan punaisia kuoli keskitysleirien kurjissa oloissa 11 652. Heitä ei suoranaisesti teloitettu, mutta surmatiin yhtä kaikki. Ja mikä on pahinta, heidät tapettiin ilman oikeudessa annettua kuolemantuomiota.

 

Totta. Paleface puhui teloitetuista. Leirillä kuolinsyyt olivat taudit & nälkä. Kun ne tapahtuivat oli M jo poissa maasta ja vallankahvasta. Surmasiko? Sen voi jokainen mielessään arvottaa.

bergepanther
Liittynyt5.11.2008
Viestejä4839
10/7 | 

Mielestäni hyvä blogikirjoitus. Itsenäistymisemme kaipaakin uusia näkökulmia ja mustavalkoisuusuus vihonviimeinen tapa käsitellä mennyttä.

Kiehtovaa on myös vilkaista kutakauinkin samasta ajasta kommenttia kaksikielisyydestämme:

"Kun Ahvenanmaan asemasta neuvoteltiin Kansainliitossa vuosina 1920-1921, Britannian delegaatti sanoi suomalaisneuvottelijoille:"

"Suomalaiset ovat sikäli omalaatuinen kansa, että teillä vähemmistöllä on enemmistön oikeudet, ja enemmistö sietää vähemmistöltä käyttäytymistä, jota kaikki muut kansakunnat pitäisivät itselleen häpeällisenä."

Eli vanhat kiistamme perustuvat myös vanhoihiin asioihin.

Fëanor
Liittynyt13.1.2006
Viestejä81
11/7 | 

Paleface voisi suoraan muuttaa nimensä Redfaceksi. Tai Twofaceksi, kun tuollaista roskaa kehtaa levittää. No, marxilainen ja räppäri - kaksinkertainen ihmissaasta; mitäpä muutakaan sellaiselta voi odottaa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla