Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Pitäkää kiinni tuolistanne, jos teillä vielä sellainen on. Yli kolmannes Suomen nykyisistä työpaikoista katoaa tietokoneistumisen takia 20 vuodessa.

Karu ennuste on peräisin Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen, Etlan maanantaina julkistamasta tutkimuksesta. Siinä Petri Rouvinen ja Mika Pajarinen käyvät läpi 410 eri ammattia ja laskevat niille korvaantumisen todennäköisyyden. Pohjana kaksikko on käyttänyt Oxfordin yliopiston aiempaa tutkimusta, jossa aineistona oli yhdysvaltalaisia työntekijöitä.

Koska huonot uutiset myyvät hyviä paremmin, esimerkiksi päivän Iltasanomat listaa näyttävästi 100 uhatuinta ammattia. Niille, joita kiinnostaa: katoavinta kansanperinnettä ovat puhelinmyyjät, asiakaspalvelijat, tallentajat ja valokuvien valmistajat.

Paljon kiinnostavampaa on kuitenkin pohtia, mitä tulee katoavien tilalle? Mitä vinkkejä antaa nuorelle, joka miettii, mihin ryhtyisi?

Sitä ei tietenkään voi etukäteen tietää. Ajatellaan kymmenen vuotta taaksepäin: Kuka olisi arvannut, että pian on ihmisiä, jotka ammatikseen bloggaavat tai louhivat tietoa sosiaalisesta mediasta.

Tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti helppoa, mutta ajoittaminen vaikeaa. Yritetään silti. Tiede-lehden toimittaja Kirsi Heikkinen jututti pari vuotta sitten brittiläisen Fast Future Research –ajatushautomon johtajaa Rohit Talwaria, joka laati nelisen vuotta sitten Britannian hallitukselle valistuneen arvauksen tulevaisuuden ammateista. Aikahaarukka on seuraavat 20 vuotta.

Iso osa nopeimmin kasvaneista ammateista kytkeytyy tavalla tai toisella terveydenhoitoon, joka selittyy pitkälti väestön vanhenemisella. Putkimiehillekin voi luvata ruusuista tulevaisuutta, koska monien motoriikkaa vaativien yksittäisten liikesarjojen ohjelmoiminen koneeseen ei välttämättä kannata.

Jännintä luettavaa on Rohit Talwarin lista orastavista ammateista. Tuleeko sinusta ensimmäinen kehonosien valmistaja, lisämuistikirurgi, seniori-iän wellness-asiantuntija, uusien tieteiden eetikko, nanohoitaja, avaruuslentoemäntä, vertikaaliviljelijä, ilmastonkääntäjä, virtuaalilakimies tai digisiivooja?

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla