Kuva: <span class="photographer">Anneli Salo, Wikimedia Commons.</span>
Kuva: Anneli Salo, Wikimedia Commons.

Brysselin mielestä Itämeren herkku ei kelpaa edes sianruoaksi.

Kohta on taas se aika. Pitää saada silakoita. Eikä mitään sinttejä, vaan kunnon kokoisia fileitä. Muuten ei joulupöydän kalaherkku synny.

Tehtävä saattaa olla tänä vuonna poikkeuksellisen vaikea. Pieniä ovat silakat joulukaloiksi, sanoo suomalainen sananlasku. Ja yhä pienemmäksi käyvät. Kaupasta ei tahdo löytyä tuoreita silakkafileitä – ei isoja eikä pieniä.

Vika ei ole kaupan, vaan kuluttajien. Silakka ei maistu enää entiseen malliin. Kolmannes aikuisista ei syö sitä lainkaan. Lapsissa hopeakylkisten ystäviä on vielä vähemmän. Kalastajat kyllä pyytävät trooleillaan silakkaa, mutta saalis päätyy lähinnä tarhakettujen ja minkkien suihin.

Suosion romahdusta selittää osin myrkkykalan maine. Moni kuluttaja on huolissaan silakkaan kertyvistä vierasaineista, erityisesti dioksiinista, jota on pidetty kehityshäiriöitä ja mahdollisesti syöpää aiheuttavana supermyrkkynä. Mitä vanhempi ja isompi kala, sitä enemmän siihen on pakkautunut myrkkyjä.

Silakat ovat joutuneet myös Euroopan unionin viranomaisten hampaisiin, koska niiden dioksiinipitoisuus ylittää komission elintarvikkeille asettamat enimmäisarvot. Brysselin näkemyksen mukaan Itämeren silakka ei kelpaa edes sianruoaksi EU-alueelle, mutta Suomessa sitä saa myydä ja syödä.

Onko tässä järkeä? Ehdottomasti. Voi kuulostaa kummalta, mutta suurempi vaara suomalaisten terveydelle olisi, jos he eivät söisi kalaa edes silakoiden vertaa. Asiantuntijoiden mukaan eväkkäisiin kertyvän dioksiinin mahdolliset riskit ovat huimasti pienemmät kuin kalasta saatavat terveyshyödyt. Silakoiden hyvät rasvahapot suojaavat muun muassa sydäntaudeilta ja masennukselta. Varsinkin ikäihmisille silakka on tärkeä elimistölle välttämättömän D-vitamiinin lähde.

Jos silakka jäisi kokonaan pois suomalaisten ruokapöydästä, se todennäköisesti korvautuisi kovaa rasvaa tursuavilla lihatuotteilla. Syömättä jättäminen estäisi vain vähän syöpiä mutta aiheuttaisi samalla kymmeniä kertoja enemmän sydänkuolemia. Kieltojen ja pelkojen sijasta olisi paremminkin syytä lisätä silakoiden ja muiden kalojen käyttöä.

Dioksiinisilakat ovat klassinen esimerkki terveysriskien puntaroinnin vaikeudesta. Kun yhtä välttelee, saattaa saada niskaansa vielä pahemman. Ongelma ei ole se, että ihmiset pelkäisivät liikaa tai liian vähän, vaan se, mitä he valitsevat pelkonsa kohteeksi. Väärien asioiden pelkääminen kun ei auta vähentämään riskejä.

Kommentit (22)

käyttäjä-6545
Liittynyt9.12.2014
Viestejä1
23/22 | 

Ainakin Lidlistä saa silakkapihvejä ja -fileitä. Voittaa marinodut broilerinriekaleet mennen tullen.

Ueberweg
Liittynyt12.9.2008
Viestejä1388
24/22 | 

On kuitenkin tosiasia, että silakka sisältää dioksiinia raja-arvot ylittävän määrän. Oikea ohje kuluttajille ei ole olla välittämättä raja-arvosta, vaan syödä silakan sijaan jotakin muuta kalaa. Sitä paitsi viittaatko johonkin tutkimukseen, jossa osoitetaan, että silakan syömisen terveyshyödyt ovat haittoja suurempia. Vai oliko tämä vain nimeltä mainitsemattomien asiantuntijoiden mielipide?

Kirjoitat: "Voi kuulostaa kummalta, mutta suurempi vaara suomalaisten terveydelle olisi, jos he eivät söisi kalaa edes silakoiden vertaa." Ajattelitko, että kuluttajat joko syövät silakkaa ja jos eivät syö, he eivät syö kalaa lainkaan? Kuinka suuri osuus kuluttajien syömästä kalasta mahtaa olla silakkaa? Jutun alku antaa ymmärtää, että aika pieni.

Jatkat: "Jos silakka jäisi kokonaan pois suomalaisten ruokapöydästä, se todennäköisesti korvautuisi kovaa rasvaa tursuavilla lihatuotteilla." Miksi ihmeessä näin kävisi ja mihin tämä ajatus perustuu? Minä esim. en syö silakkaa mutta kohtuullisen paljon muuta kalaa kuitenkin. Minulla ei ole mitään syytä uskoa, etteivätkö useimmat kanssaeläjäni toimisi samalla tavalla.

Minusta kirjoituksesi on edesvastuuton.

BCK
Liittynyt9.7.2010
Viestejä6960
25/22 | 

Kyllähän silakka ihan hyvää voi olla, mutta jotenkin vaan tökki maailman saastaisimmasta merestä peräisin oleva eväs, oli se sitten silakkaa tai kassilohta. Toisaalta edellisen kirjoittajan mainitsemat marinoidut broilerinriekaleetkaan eivät houkuttele nekään, ei maun eikä myöskään siksi, että kananpoikien lyhyt elämä lienee ankea.

Sinänsä ihan fiksu aloituskirjoitus. Tosiaankin terveyshyödyt voivat silti olla isommat. Ehkä tässä ihmisen tiedonkäsittelyjärjestelmän ja muistin rajat tulevat vastaan: on helpompi kategorisoida yksittäisiä asioita hyvä-paha-akselilla (vältettäviin ja suositeltaviin tässä) kuin optimoida monimuuttujajärjestelmiä. 

HuuHaata
Liittynyt8.11.2012
Viestejä7801
26/22 | 
Ueberweg

On kuitenkin tosiasia, että silakka sisältää dioksiinia raja-arvot ylittävän määrän. Oikea ohje kuluttajille ei ole olla välittämättä raja-arvosta, vaan syödä silakan sijaan jotakin muuta kalaa.

Wikipedia:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Dioksiinit

"Se tarkoittaa sitä, että ratkaisevaa on vain pitkä altistus, eikä suhteellisen suurikaan lyhytaikainen altistus esim. tapahtuneiden rehun saastumisepisodien aikana juurikaan muuta elimistön dioksiinimäärää.[1] Siksi ei ole katsottu aiheelliseksi esim. rajoittaa kalan syöntiä erikseen raskauden aikana, vaan samat ohjeet pätevät kuin siihenkin asti.[9] Itämeren lohi sisältää EU:n raja-arvot ylittävän määrän dioksiinia. Suomella ja Ruotsilla on poikkeuslupa myydä arvot ylittävän määrän dioksiinia ylittävää kalaa. Itämeren lohta ja taimenta tai isoa, yli 17 cm pituista silakkaa suositellaan syömään korkeintaan 1–2 kertaa kuussa."

Oikea ohje kuluttajille siis nykyisen tieteellisen tiedon valossa on esiintuoda dioksiini niin, että kuluttaja ei esimerkiksi söisi päivittäin pelkkää silakkaa.

Henkilökohtaisesti pidän selvänä että suuri osa kalastajia kohtaan luoduista peloista perustuu siihen ettei heidän tuotteeseensa tahdo elintarviketeollisuus (suuryritykset) oikein päästä väliin. Kalastaja kalastaa ja vie kalan mahdollisemman tuoreena kaupan hyllylle. Ikävä juttu jalostajille. Tämän tiedostavina elintarviketeollisuuden lobbariarmeijat yrittävät tehdä kaikkensa vedättääkseen kansaa retkuun ajamalla heille sopivaa lainsäädäntöä.

Ueberweg
Liittynyt12.9.2008
Viestejä1388
27/22 | 
HuuHaata

Oikea ohje kuluttajille siis nykyisen tieteellisen tiedon valossa on esiintuoda dioksiini niin, että kuluttaja ei esimerkiksi söisi päivittäin pelkkää silakkaa.

Virallinen Eviran syöntisuositus on tämä:

Lapset, nuoret ja hedelmällisessä iässä olevat voivat syödä vain 1-2 kertaa kuukaudessa isoa, perkaamattomana yli 17 cm:n silakkaa tai vaihtoehtoisesti Itämerestä pyydettyä lohta tai taimenta.
Lapset, nuoret ja hedelmällisessä iässä olevat voivat syödä järvestä tai merestä pyydettyä haukea vain 1-2 kertaa kuussa.
Raskaana olevien ja imettävien äitien ei pitäisi syödä haukea ollenkaan, koska se kerää elohopeaa.
Sisävesialueiden kalaa päivittäin syöviä suositellaan vähentämään muidenkin elohopeaa keräävien petokalojen käyttöä. Näitä kaloja ovat hauen lisäksi isokokoiset ahvenet, kuhat ja mateet.

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa+elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden+kayton+rajoitukset/kalan+syontisuositukset/

Ohje ei siis ole olla välittämättä silakan ja muiden kalojen dioksiinista, PCB:stä ja elohopeasta.

HuuHaata
Liittynyt8.11.2012
Viestejä7801
28/22 | 

^ Keskimääräinen dioksiininsaantitaulukko Pohjois-Amerikassa elävälle:

http://en.wikipedia.org/wiki/Polychlorinated_dibenzodioxins#mediaviewer/File:Dioxin_chart.png

Kala tuossa 7.8pg/päivä keskimääräinen kokonaissaanti 119pg/päivä.

Suomessa:

"Elintarvikkeet ovat dioksiinien saannissa päälähde. Tyypillisiä elintarvikkeita, joihin dioksiineja kertyy, ovat kalat, maito ja maitotuotteet, liha ja lihatuotteet sekä kananmunat. Suomalaiset saavat dioksiinia 54 pikogrammaa TEQ toksisuusekvivalenttia vuorokaudessa. Dioksiinien, furaanien ja dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden saanti on suomalaisella yhteensä 114 pikogrammaa TEQ/vrk. Dioksiinia saadaan eniten kalasta (86 %) ja maitotuotteista (4 %)."

Eli keskimääräisen suomalaisen dioksiininsaanti on alle puolet Pohjois-Amerikkassa elävästä.

http://www.evira.fi/files/attachments/fi/evira/asiakokonaisuudet/vierasa...

Taulukko 2 selventää suomalaisen dioksiininsaannin komponentit. Jos haluaa päivittäistä keskimääräistä dioksiininsaantiaan vähentää puolella lopettaa silakan syönnin. Jos haluaa lopettaa koko dioksiininsaannin ei enää syö ja juo vaan vettä.

s. 11 samasta tutkimuksesta. Itämeren kalastajat ja dioksiinit: Kalastajien syöpäriskejä on tutkittu ja he ovat osoittautuneet muuta väestöä terveemmiksi ja pitkäikäisimmiksi.

Mistä löytyy tutkimustietoa siitä, että dioksiini noilla pitoisuuksilla vaikuttaa huomattavasti ihmisen terveyteen?

Jodi
Liittynyt27.2.2014
Viestejä2187
29/22 | 

Mikä todennäköisyys 50+ henkilöllä on saada kalan dioksiinista haittoja? Kehon hidas romuttaminen on jo muutenkin käynnissä.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä61618
30/22 | 
Piikkikammoinen näyttelijä ja innokas kalamies kävi verikokeessa selvittämässä, kuinka paljon kalansyönnistä kertyy elimistöön ympäristömyrkkyjä.

Hoitaja lähestyy piikin kanssa Jasper Pääkköstä, joka istuu hermostuneen näköisenä Terveystalon näytteenottotuolissa.

.....Kolme viikkoa on kulunut, ja testitulokset saapuvat. THL:n johtava tutkija Hannu Kiviranta tulkitsee lukuja.

Pääkkösen erottaa muusta väestöstä DDT-hyönteismyrkky. Suomessa sitä kertyy elimistöön pääasiassa kalasta. DDT-pitoisuus on näyttelijällä noin kymmenkertainen muihin hänen ikäisiin verrattuna.

"Pitoisuudet ovat lähellä ammattikalastajia, joiden keski-ikä on 57 vuotta", Kiviranta kertoo.

Hän arvelee, että Pääkkönen on ollut hiljattain alueella, jossa DDT:tä yhä käytetään. Esimerkiksi Afrikassa, Intiassa ja Kiinassa sitä saattaa olla kasviksissa.

"Olin helmikuussa kuukauden Intiassa", Pääkkönen myöntää.

PCB-öljyjen pitoisuuksissa hän ei erotu yhtä selvästi. Nuoriin kalastajiin verrattuna pitoisuudet ovat korkeammat ja vanhoihin kalastajiin verrattuna pienemmät. Tämä johtunee runsaasta kalankulutuksesta. Tulentorjuntakemikaalien pitoisuuksissa hän ei erotu muusta väestöstä.

Pääkkönen on tuloksista hieman yllättynyt. Elämäntapojaan hän ei silti aio muuttaa.

"Syön ja elän aika terveellisesti. Ajattelin, että minulla olisi saattanut olla normaalia pienemmät arvot. Ehkä kuitenkin selviän hengissä."

http://www.hs.fi/tekniikka/a1410499498716

Olettamista ja arvaamista parempi tapa on mittaaminen.

salai
Liittynyt17.3.2005
Viestejä8195
31/22 | 
jussipussi
http://www.hs.fi/tekniikka/a1410499498716

Olettamista ja arvaamista parempi tapa on mittaaminen.

Ei kai tuo Pääkkönen syö lainkaan silakkaa? Pahimmanlaatuinen huvikalastaja ja kalojen rääkkääjä. En ole läheskään aina samaa mieltä Aarno Laitisen kanssa, mutta tässä asiassa hän on oikeassa:

Hyvästi kala | Aarno Laitinen | Blogit | Iltalehti.fi

"Viimeinen villitys on vihreiden hanke kaapata kalastusasiat maatalousministeriöltä ympäristöministeriölle. Tätä kampanjaa vetää näyttelijä Jasper Pääkkönen, jonka kalastustapana on ”catch and release”. Siinä kala pyydystetään, sitä kiskotaan, uitetaan ja väsytetään ja lopulta nostetaan ylös. Sitten kala valokuvataan, irrotetaan koukku kiduksista ja päästetään se vapaaksi uusien kalastajien retuutettavaksi.

Tekisi mieli kokeilla, miltä Jasper Pääkkösestä tuntuu, jos hänen suuhunsa kiinnitetään koukku, juoksutetaan ympäriinsä, väsytetään, pyydystetään, vapautetaan ja päästetään uudelleen saaliseläimeksi."

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä61618
32/22 | 
salai

 Ei kai tuo Pääkkönen syö lainkaan silakkaa?

Kalatiskillä ja ravintoloissa Pääkkönen suosii kestäviä valintoja. Hyvinvoivista kotimaisista kalakannoista hänen lautaselleen päätyy ahventa, kuhaa ja jonkin verran haukea ja silakkaa. Uhanalaisiksi katsottuja kaloja, kuten meritaimenta, Pääkkönen ei suuhunsa pane.
SamBody
Liittynyt3.5.2008
Viestejä7319
33/22 | 

Lainaus:
Kaupasta ei tahdo löytyä tuoreita silakkafileitä – ei isoja eikä pieniä.

 

No ei samaan tyyliin kuin kassilohta eli joka päivä, mutta kyllähän sitä löytyy jos silmänsä auki pitää. Esim tänään Cittarista saman päivän saalista 5,99€/kg. Itsekin filettä suosin silloin suht' harvoin kun silakkaa ostan, se kun on kokonaisena ikävän nopsaan pilautuva tai ainakin pehmenevä kalalaji. Ja fileestähän ne purkkisilakatkin pruukataan tehdä.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5492
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä61618
34/22 | 
Silakat ovat nyt pienempiä kuin kolmekymmentä vuotta sitten, kertoo dosentti Marjut Rajasilta Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitokselta.

- Koko notkahti merkittävästi 1980-luvun lopulla. 80-luvun puolivälissä nelivuotias silakka oli keskimäärin 21-senttinen. Nyt se on 15-16 senttiä, eli pituudesta on lähtenyt neljännes.

Kalan rasvapitoisuus on Rajasillan mukaan muuttunut vielä roimemmin.

- Kutevan kalan rasvaprosentti oli 6-7 prosenttia vuonna 1987. Nyt rasvaprosentti on keskimäärin 2-3.

Silakan kutistuminen kertoo Rajasillan mukaan ravinnon niukkuudesta. Ravintoa on vähemmän, koska vuoden 1977 jälkeen Tanskan salmista ei ole tullut merkittävää suolavesipulssia Itämereen.

- Silakka on satsannut resurssejaan kasvun sijasta siihen, että pystyy lisääntymään joka vuosi. Itämeri on vaihteleva ympäristö, ja kalan täytyy sopeutua kulloiseenkin tilanteeseen.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014050618270778_uu.shtml?utm_source=leiki&utm_campaign=kontekstuaalinen&utm_medium=posari

Kiitos, myrskytuuli 10.-15.12.2014: Itämerellä on nyt onnen päivät!

Iltalehti on seurannut viime viikosta lähtien jännitysnäytelmää nimeltä suolapulssi - tuleeko se vai ei?

Tilanneseurantaan asiantuntevan apunsa on tarjonnut Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija Kai Myrberg. Häneltä saapui maanantaina aamupäivällä lyhyt ja ytimekäs sähköposti, johon mahtui kuitenkin ilouutinen:

 

- Kyllä nyt on Itämeren suolapulssi käynnissä!

 Jopa 22 promillea

Vielä viime viikolla ei ollut varmaa, saako makeasta ja hapettomasta vedestä kärsivä Itämeri kunnon tyrskyt kauan kaivattua suolaista, hapekasta vettä.

Nyt tutkija uskaltaa sanoa, että kyllä saa.

- Tämä on vähintään keskisuuri suolapulssi. Kokoluokka tarkentuu vasta myöhemmissä mittauksissa, mutta ehdottomasti kyseessä on suurin suolapulssi sitten vuoden 2003.

Silloin viimeksi Itämeri sai suuren suolapulssin, joka myllersi rehevöitymisestä kärsivää merta pohjamutia myöten.

Nyt Arkonan altaalta on Myrbergin mukaan mitattu jopa noin 22 promillen suolapitoisuuksia, mikä on ennätyksellinen lukema. Lupaavia mittaustuloksia on saatu niin suomalaisten kuin saksalaisten tutkimusryhmien taholta.

Tuulet kohdillaan

Suolapulssi toteutui otollisten tuuliolosuhteiden ansiosta. Ensin tuuli puhalsi vettä Itämereltä pois niin, että vedenpinta laski. Sen jälkeen lännestä päin pauhaava myrskytuuli toi suolaista vettä tilalle. Otsikon päiväys 10.-15.12. saattaa hyvinkin vielä muuttua, sillä hyvässä lykyssä suolapulssi pysyy yllä vielä päiviä.

- Sääennusteiden perusteella se saattaa jatkua ainakin vielä ensi sunnuntaille asti, Myrberg kertoo.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014121518929375_uu.shtml

Olisiko jatkossa silakat hieman isompia....?

unbiased
Liittynyt26.12.2010
Viestejä1863
35/22 | 

Taas noita iltalehden juttuja. Silakan koko on pienentynyt ja rasvapitoisuus laskenut, koska kalastetaan liian pieniä silakoita. Nyt ovat hitaasti kasvavat vähärasvaiset silakat tulleet enemmistöksi, kun nopeasti kasvavien rasvaisten kalojen määrä on vähentynyt.

Tämä muuten on ongelma kaikessa kalastuksessa. Verkkojen silmäkokoa tulisi kasvattaa, jotta kalakannan perinnölliset ominaisuudet palautuisivat. Silakat ja muut ruokakalat on "jalostettu" hidaskavuisiksi kalastamalla nopeasti kasvavat kalat loppuun. Siksi suuria kaloja on vähän.

Pitäisi käydä tutkijalle tai paremminkin toimittajalle huomauttamassa, ettei suolavesi ole silakan ravintoa. Eiköhän tässäkin taas haeta tukea ilmaston lmpenemiselle.

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2332
36/22 | 

Silakka. Nam-Nam.

Paistettuina fileinä. Nam-Nam-Nam.

Silakkalaatikko. Syön mieluiten kylmänä. Nam-Nam-Nammm..

Tunnemaku voittaa järkeilyn. :D

Jos kerran pari kuussa herkuttelee, niin ei tarvi huolehtia.

 

 

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

Paul M
Liittynyt16.3.2005
Viestejä8643
37/22 | 

Kovasti joudun kyttäämään kokonaisia silakoita. Nimittäin ovat edullisia ja maukkaita. Ovat edullisia siksi, että olen karaissut itseni käyttämään myös mädin ja maidin. Silakkalaatikkoa varten pitää olla aina suolasilakkaa saatavilla. Ja punajuurta etikassa. Tönkkösuolattu silakka säilyy nesteen alla vuosia. Lievä silakan rasvan härskiintyminen antaa silakkalaatikolle sille kuuluvan aromin.

Silakkalaatikon ohje. Viipaloituja perunoita ladotaan kerroksittain. Alimmaksi sipuliviipaleita. Kerrosten väliin suolasilakasta irrotettuja suikaleita ja sian kylkiviipaleita sekä ohuita sipuliviipaleita. Maustepippureita sinne tänne. Suolaa ei lisätä. Maitoon sekoitetaan munia ja hieman maissijauhoa ja ehkä eksoottisempaa maustettakin kuten currya maltilla. Osan maidosta voi korvata vaikka kanaliemellä. Kaadetaan esityksen sekaan. Nesteen tulee nousta yli viipaleitten. Uunitetaan 175 asteessa puhalluksella tai 200 asteessa ilman puhallusta. Etikkapunajuuri kuuluu silakkalaatikon oheen. Paras vuoka silakkalaatikolle on alumiininen. Lasivuoka polttaa lasin pintaan ällöttävän kuoren. Iso (5-7 henkeä) annos syntyy vajaassa tunnissa. Jos on kaveri kuorimassa ja viipaloimassa perunoita, puolittuu valmisteluaika. Perunoitten tulee olla kiinteätä mallia. Ei muusiperunoita. Muusiperunoilla tulee tunkkainen esitys.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

kuningas
Liittynyt10.12.2007
Viestejä1246
38/22 | 
BCK

Kyllähän silakka ihan hyvää voi olla, mutta jotenkin vaan tökki maailman saastaisimmasta merestä peräisin oleva eväs, oli se sitten silakkaa tai kassilohta. Toisaalta edellisen kirjoittajan mainitsemat marinoidut broilerinriekaleetkaan eivät houkuttele nekään, ei maun eikä myöskään siksi, että kananpoikien lyhyt elämä lienee ankea.

Sinänsä ihan fiksu aloituskirjoitus. Tosiaankin terveyshyödyt voivat silti olla isommat. Ehkä tässä ihmisen tiedonkäsittelyjärjestelmän ja muistin rajat tulevat vastaan: on helpompi kategorisoida yksittäisiä asioita hyvä-paha-akselilla (vältettäviin ja suositeltaviin tässä) kuin optimoida monimuuttujajärjestelmiä. 

Mihin tämä uskomus itämerestä saastaisimpana perustuu? Eikö välimeri, meksikonlahti ja intian valtameri ole paljon saastaisempia?

http://www.ibtimes.co.uk/world-oceans-day-2014-worlds-most-polluted-seas-revealed-1451638

War doesn't determine who's right but who's left.

There is no such thing as an atheist in a foxhole.

BCK
Liittynyt9.7.2010
Viestejä6960
39/22 | 
kuningas
BCK

Kyllähän silakka ihan hyvää voi olla, mutta jotenkin vaan tökki maailman saastaisimmasta merestä peräisin oleva eväs, oli se sitten silakkaa tai kassilohta.  

Mihin tämä uskomus itämerestä saastaisimpana perustuu? Eikö välimeri, meksikonlahti ja intian valtameri ole paljon saastaisempia?

http://www.ibtimes.co.uk/world-oceans-day-2014-worlds-most-polluted-seas-revealed-1451638

Jaa-a, enpä muista. Olen olettanut, että pitää paikkansa. Tuon sinun linkkisi perusteella voisi muokata tekstini muotoon "Kyllähän silakka ihan hyvää voi olla, mutta jotenkin vaan tökkii yhdestä maailman saastaisimmista meristä peräisin oleva eväs, oli se sitten silakkaa tai kassilohta. ", olihan tuossa linkissäsi Itämerikin mainittu, vaikka Välimerta tituleerattiin maailman mahdollisesti saastuneimmaksi mereksi.

Itämeri on myös yksi uhanalaisimmista meristä.   http://wwf.panda.org/what_we_do/where_we_work/baltic/

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä61618
40/22 | 

Päivitetään.

Silakan terveysvaikutuksista hyötyvät eniten ne, joilla on kohonnut sydäntautiriski. Heillä silakan omega-3-rasvahappojen terveyshyödyt peittoavat selvästi kalan sisältämien ympäristömyrkkyjen, dioksiinien ja PCB:n aiheuttamat riskit.

Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ja Luonnonvarakeskuksen yhteistutkimuksesta.

 

...Vähäkin hyväksi

Keskimäärin suomalaiset söivät silakkaa eri muodoissa vain vähän, 1-2 grammaa päivässä. Tämä tarkoittaa yhtä silakka-ateriaa muutaman kuukauden välein. Jo näinkin vähäinen kalansyönti edistää sydänterveyttä

....Yli 50-vuotiaille

Itämeren silakan hyödyt ja mahdolliset riskit kohdistuvat tehdyn tutkimuksen mukaan eri käyttäjäryhmiin eri tavoin. Vastaavaa arviointia ei ole Suomessa aiemmin tehty.

Yli 50-vuotiailla naisilla ja varsinkin miehillä silakan terveyshyödyt ovat selvästi suuremmat kuin haitat.

Suurimmat terveyshyödyt saadaan sydäntautiriskin ja sydänkuolleisuuden vähenemisestä, mutta myös aivohalvauksen riski pienenee merkittävästi.

http://www.iltalehti.fi/elintavat/2015050719644062_el.shtml

taucalm
Liittynyt3.9.2009
Viestejä7174
41/22 | 

Asiaa pitäisi tarkastella siltä kantilta, että silakoita syödään muutaman kerran kuukaudessa. Jokapäiväisessä syönnissä haitat varmasti ylittää hyödyt.

 

Mikään kaupan valmiiksi maustettu ei houkuttele niiden sisältämien lisäaineiden, säilöntäaineiden ja arominvahventeiden vuoksi. Oikeat mausteet maksavat, mutta teollisuuden jätteet/oheistuotteet ovat lähes ilmaisia, tai ilmaisia ja tuovat samalla painoa, että myös säilyvyysajan pidennyksen ruuantuottajan paketteihin.  

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Paul M
Liittynyt16.3.2005
Viestejä8643
42/22 | 

Jos hakee itse silakkansa joko litkalla tai verkoilla, on aivan varmasti niin, että liikkumishyöty kompensoi dioksiinin haitan.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Yoken Suru
Liittynyt10.4.2015
Viestejä426
43/22 | 

Luullakseni kala on melko herkkä elukka. Jos se pystyy elämään vedessä, sitä voi varmasti syödä, ainakin kohtuullisesti.

Itsestään kuolleet kalat eivät kelvanne ruuaksi.

ToriPas
Liittynyt1.3.2013
Viestejä67
44/22 | 

Elän täällä saaristossa, syön päivittäin silakkaa eri muodoissaan ja niin ovat tehneet isäni ja isoisäni jne. ja käsittääkseni kukaan ei ole kuollut mihinkään vitun dioksiinimyrkytykseen. Isoisäni kuoli 88- vuotiaana matkalla brankun päivätansseihin moottoripyörän alle. Olen 100%: n varma siitä että kävelemällä esim. Mannerheimintietä pari kilometriä kirpeänä pakkasaamuna saa moninkertaisesti kaiken maailman dioksiineja mitä minä saan syömällä silakkaa noin 100g X 365 vuodessa.

Ja sanottakoon että minun syömäni silakkamäärät on pieniä verrattuna isoisäni syömään n. 500g/d

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lars Ahlfors (1907-1996), Wikimedia Commons.
Lars Ahlfors (1907-1996), Wikimedia Commons.

Matematiikkaa tarvitaan yhä enemmän, mutta sitä osataan yhä vähemmän.

Kuka muistaa Lars Ahlforsia? Eikö kukaan? Autetaan hieman. Hän sai ensimmäisenä matemaatikkona maailmassa ja ainoana suomalaisena Nobelin palkintoon rinnastettavan Fieldsin mitalin vuonna 1936. Kansainvälisesti Ahlfors oli vähintäänkin yhtä arvostettu ja alansa huippua kuin myöhempi rehunobelisti A.I. Virtanen, mutta kukapa nyt sellaista jaksaisi muistaa. Nobelia Ahlfors ei voinut saada, koska Alfred Nobel jätti testamentissaan tieteiden kuningattaren vaille nimeään kantavaa palkintoa – toisin kuin esimerkiksi kemian tai fysiikan.

Ahlforsin jääminen unohduksiin kuvaa laajemminkin ihmisten suhdetta matematiikkaan: ei jaksa kiinnostaa. Tovi sitten tuttava tokaisi, ettei ole tarvinnut koulun jälkeen matematiikkaa mihinkään. Väärin. Hän ei vain ole huomannut käyttävänsä matematiikkaa. Se on nimittäin kaikkialla. Yhteiskunta ei yksinkertaisesti pyörisi ilman matematiikkaa.

Ylioppilastutkintolautakunnan pitkäaikainen puheenjohtaja, emeritusprofessori Aatos Lahtinen on puolileikillään ehdottanut, että kaikkien matematiikkaa hyödyntävien vempeleiden kylkeen tulisi lätkäistä varoitustarra — sisältää matematiikkaa! Tarran saisi joka ikinen auto, tietokone ja kännykkä sääennusteista puhumattakaan. Saisivatpa sen myös lähikaupan vihannestiskin kurkku ja tomaatti, joiden jalostamiseen on tarvittu rutkasti biomatematiikkaa.

Vaikka matematiikkaa tarvitaan yhteiskunnassa yhä enemmän, sitä osataan yhä vähemmän. Tutkimukset kertovat, että peruskoulun päättävillä on heikko numeropää. Suuri osa oppilaista ei selviydy yksinkertaisista laskutoimituksista, joita tarvitaan jokapäiväisessä elämässä.

Puutteellinen matematiikan taito näkyy myöhemmin nuorten opintomenestyksessä yliopistoissa. Korkeampi matematiikka ei mene päähän huteralta peruskoulupohjalta.

Matematiikka kiinnostaa Suomessa liian harvoja koululaisia, mutta vinoumaa on myös yhteiskunnan asenteissa. Historian ja oman kulttuurin opiskelua perustellaan yleissivistyksellä: jos et tunne menneisyyttä, et voi ymmärtää tulevaisuutta. Sen sijaan pidetään tarpeettomana ymmärtää matematiikkaa ja sen sovelluksia, vaikka ne antavat yhtä lailla meille palikoita kriittiseen ajatteluun ja maailmankuvan rakentamiseen.

Suomi-neito nilkuttaa nyt pahasti. Vientitulot hiipuvat ja suomalaisten hyvinvoinnin pohja rapautuu. Nousua ei synny ilman vahvaa koulutusta, tieteellistä tutkimusta ja siihen perustuvaa osaamista. Uusien innovaatioiden kehittämisessä matematiikka ja laskennalliset mallit ovat yhä tärkeämpiä. Suomella on periaatteessa eväät menestykseen — tekijät vain puuttuvat.

Kun nuori seuraavan kerran kysyy sinulta ammatinvalintavinkkiä, anna kuuma vihje. Ryhdy matemaatikoksi. Heille riittää työsarkaa.
 

Kommentit (23)

PSYbuse
Liittynyt10.8.2010
Viestejä1365
2/23 | 
MrKAT

Älykännykät vie pään älyn.

 

Kännykkä vei allekirjoittaneelta ainakin numeromuistin. Aikoinaan muisti helposti parikymmentä puhelinnumeroa, nykyään vain muutaman yleisimmän. Tosin kyllähän numerotkin vaihtuvat nykyisin taajaan. Myös yksinkertaisetkin laskutoimitukset tulee nykyään laskettua kännykällä.

Mielipiteeni voi muuttua, muttei se tosiasia, että olen oikeassa.
http://www.youtube.com/watch?v=1orMXD_Ijbs

Vatkain
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
3/23 | 

3550.

Ensimmäisen kirjastokorttini numero. Sain sen 3-vuotiaana ♥

Hämmentää.

Ronron
Liittynyt10.12.2006
Viestejä9265
4/23 | 
MrKAT

Älykännykät vie pään älyn.

 

Miten?

くそっ!

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
5/23 | 

Suomi-neito nilkuttaa nyt pahasti. Vientitulot hiipuvat ja suomalaisten hyvinvoinnin pohja rapautuu. Nousua ei synny ilman vahvaa koulutusta, tieteellistä tutkimusta ja siihen perustuvaa osaamista. Uusien innovaatioiden kehittämisessä matematiikka ja laskennalliset mallit ovat yhä tärkeämpiä. Suomella on periaatteessa eväät menestykseen — tekijät vain puuttuvat.

Suomessa alkaa mennä taas hyvin kun pudotaan rupuluokkaan. Siinä vaihessa saadana taas kohtalaisen halpaa ja koulutettua työvoimaa massatuotteiden peruskehittämiseen ja valmistukseen. Samaan syssyyn suomesta kasvaa turistimaa jonne euroopan "kuningasvaltiot" ja nousevat aasian maat tulee halpamatkoille. Eli ennen nousua täytyy käydä vieläkin syvemmällä.

Hercules
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
6/23 | 
PSYbuse
MrKAT

Älykännykät vie pään älyn.

 

Kännykkä vei allekirjoittaneelta ainakin numeromuistin. Aikoinaan muisti helposti parikymmentä puhelinnumeroa, nykyään vain muutaman yleisimmän. Tosin kyllähän numerotkin vaihtuvat nykyisin taajaan. Myös yksinkertaisetkin laskutoimitukset tulee nykyään laskettua kännykällä.

Mutta ei toi ole matematiikkaa. Matematiikkaa on kaikki jossa on mitään järkeä. Esimerkiksi seuraavassa otteessa yksi tuleva ekonomi tuottaa tavaraa.

https://www.youtube.com/watch?v=qzykVlctRQo

 

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2332
7/23 | 
Ronron
MrKAT

Älykännykät vie pään älyn.

Miten?

Muistin nyt, että ennustin jo 5-10 v sitten paikallisessa tieteellisessä kerhossa että kännykät tuhoaa keksintöjen ideontikykyä. Älykännykät pahentaa sitä vielä tuomalla mukaan loputtomat rajattomat peli-,viihde-, some- ym. mahikset.

 

Älykännykät:

- keskeyttävät pitkällisen ajatuksenjuoksun jatkuvin keskeytyksin ja täten

- kuormittavat aivoja muulla työllä jota olisi tarvinnut hiljaiseen 100% keskittymiseen ideoihin

- vievät muistikyvyn koska google (osoitettu)

- vievät laskentakyvyn ja motivaation koska laskin aina mukana

- tarjoavat mukana pidettävän viihdekeskuksen joka on jännempi kuin matematiikka jne

- epäsuorasti: vievät aikaa reaalielämältä, jossa tarvitaan päätä, muistia ja laskentaa ja täten ne harjoittuvat vähemmän.

 

Äskettäin Nobelin saanut sinisen valon LEDin keksijä keskittyi vuosia yhteen asiaan. Melko yksin. Jos hän olisi ihastunut älykännykkään ja hölöttelyyn, niin olisi varmaan siniLED jäänyt tekemättä..

 

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

unbiased
Liittynyt26.12.2010
Viestejä1863
8/23 | 
SamikoKu

Suomi-neito nilkuttaa nyt pahasti. Vientitulot hiipuvat ja suomalaisten hyvinvoinnin pohja rapautuu. Nousua ei synny ilman vahvaa koulutusta, tieteellistä tutkimusta ja siihen perustuvaa osaamista. Uusien innovaatioiden kehittämisessä matematiikka ja laskennalliset mallit ovat yhä tärkeämpiä. Suomella on periaatteessa eväät menestykseen — tekijät vain puuttuvat.

 

Suomessa alkaa mennä taas hyvin kun pudotaan rupuluokkaan. Siinä vaihessa saadana taas kohtalaisen halpaa ja koulutettua työvoimaa massatuotteiden peruskehittämiseen ja valmistukseen. Samaan syssyyn suomesta kasvaa turistimaa jonne euroopan "kuningasvaltiot" ja nousevat aasian maat tulee halpamatkoille. Eli ennen nousua täytyy käydä vieläkin syvemmällä.

Yleensä suureen muutokseen tarvitaan sota ja joutuminen häviävälle puolelle. Näin on käynyt molemmissa maailmansodissa. Voittajat rapistuvat ja häviävät voittavat. Unelmatulevaisuus ei kuitenkaan kestä kuin muutamia kymmeniä vuosia.

Syykin on selvä. Hävinnellä puolella tappioon johtaneet vanhat vallanpitäjät saavat kenkää ja uudet astuvat remmiin. Demokratiassa tätä ei voi korjata muulla tavoin, koska äänestäjät ovat poliittisesti tyhmää joukkoa. Paasikivi sanoi, että suomalaiset ovat poliittisesti typerää väkeä puhuivat suomea tai ruotsia.

Kataisen porukka ajoi Suomen konkurssin partaalle. Omasta mielestään ovat tehneet parhaansa. Minun mielestäni ovat tehneet vääriä valintoja ja hukanneet Suomen varallisuutta, siitä huono tilanne johtuu. Gallupit eivät näytä muuttavan poliittisia voimasuhteita. Kansalaiset eivät ole tarpeeksi rohkeita jättämään epäonnistuneet valehtelijat äänittä seuraavissa vaaleissa.

Zaibowski
Liittynyt5.3.2011
Viestejä1387
10/23 | 

Niinpä niin, suomalaiset sekä ihmiset ympäri maailman arvottavat asioita ja ilmiöitä päin peetä. Meille sanotaan joka tuutista, kuinka yhdet ihmisaivot on monimutkaisempi ja tehokkaampi kokonaisuus kuin kaikki maailman tietokoneet ja supertietokoneet yhteensä, ero vain suurenee ihmisen hyväksi, kun peliin tulee ihmiskeho kokonaisuudessaan monimutkaisine toimintoineen.

Kukaan ihminen ei merkitse CV:nsä, että on päivittäin tekemisissä käsittämättömän tehokkaiden "koneiden" kanssa, tehokkaampia kuin kaikki maailman supertietokoneet yhteensä, ihmisten kanssa, ei, sitä ei mainita. Tosin se kyllä mainitaan CV:ssä, että on työskennelty hiukkaskiihdyttimien parissa yms. kanssa, tietysti. Jos Matti tuottaa Mikolle elinikäisen aivovamman, niin Matti maksaa tietyn suuruisen summan, josta voi mahdollisesti selvitäkin, mutta jos Mikko räjäyttää hiukkaskiihdyttimen maan tasalle, niin hän on velkavankeudessa tuhansien vuosien ajan siitä huolimatta, että hänen aivonsa on tehokkaampi kokonaisuus kuin kaikki maailman tietokoneet yhteensä.

Tulisiko ihmisten otsaan tatuoida teksti: "sisältää erittäin korkeatasoista matematiikkaa"?

Ehkä tulisi opettaa täysin toisella tavalla, jotta oppilaat "kiinnostuisivat" matematiikasta, mitä se sitten ikinä olisikaan, kun kuitenkin yksien ihmisaivojen älyllinen potentiaali on suurempaa kuin kaikkien maailman hyperkoneiden yhteensä.

Minä sanon älyllisestä potentiaalistani käsin (joka väistämättömästi on suurempaa kuin kaikkien tietokoneiden yhteensä), että peruskouluissa tulisi opettaa kristilliseen maailmankatsomukseen perustuvaa näkemystä maailmastamme ja siinä havaittavasta suunnitelmallisuudesta.

Fyysikon artikkeli teologiasta poiki vastineita Euroopassa

Niin, mitäs sitten, kun kaikilla ihmisillä on päässään google-lasit (tahi linssit), tiedon valtameri avautuu silloin kaikkien ihmisten silmille vauvoista vaariin, jolloin jo esikouluikäiset voivat virtuaalisesti opiskella matematiikkaa leikin varjolla virtuaalisessa leikkipuistossa. On se varmasti mielenkiintoista, kun tulevaisuuden lapset matkustavat virtuaalisesti historian näyttämöillä kuin sen itse kokien tai vaihtavat ajatuksia virtuaali-Einsteinin kanssa.

z
Liittynyt8.9.2011
Viestejä2918
12/23 | 
MrKAT

Muistin nyt, että ennustin jo 5-10 v sitten paikallisessa tieteellisessä kerhossa että kännykät tuhoaa keksintöjen ideontikykyä. Älykännykät pahentaa sitä vielä tuomalla mukaan loputtomat rajattomat peli-,viihde-, some- ym. mahikset.

Höpö, höpö.

IL: Älypuhelinpaussit voivat piristää työpäivääsi

"Kansasin yliopiston tuore tutkimus antaa hyvin mielenkiintoisen ohjeen työntekijöille: jos haluat olla tuotteliaampi ja onnellisempi työntekijä, pidä pieniä taukoja, jolloin viestittelet ystäväsi kanssa, pelaat peliä tai selaat sosiaalista mediaa. Kuulostaa hassulta, mutta yliopiston psykologi väittää, että se saattaa lisätä tehokkuuttasi ja parantaa työmoraaliasi."

Oikeastihan aivotyötä ei kannata yrittää tehdä kuin joku 25 minuuttia putkeen pitäen pieniä taukoja "putkien" välissä - http://en.wikipedia.org/wiki/Pomodoro_Technique

...ja 5 min taukohan on aivan optimaalinen pariin Änkkärikenttään tai yhteen Boom Beach -hyökkäykseen...

MrKAT

Äskettäin Nobelin saanut sinisen valon LEDin keksijä keskittyi vuosia yhteen asiaan. Melko yksin. Jos hän olisi ihastunut älykännykkään ja hölöttelyyn, niin olisi varmaan siniLED jäänyt tekemättä..

Mitähän kaikkea se sinisen LEDin keksijä olisikaan saanut tähän mennessä kehitettyä, jos olisi osannut työskennellä tehokkaasti...

zz

z
Liittynyt8.9.2011
Viestejä2918
13/23 | 
MrKAT

Älykännykät:

- keskeyttävät pitkällisen ajatuksenjuoksun jatkuvin keskeytyksin ja täten

- kuormittavat aivoja muulla työllä jota olisi tarvinnut hiljaiseen 100% keskittymiseen ideoihin

Keskittyminen on yliarvostettua. Tärkeintä on osata katsoa asiaa erinäkökulmista, hakea kritiikkiä ideoilleen jne. Muuten on vaarana se, että ajatukset jäävät kiertämään kehää ja pahimmillaan pyörimään toimimattomien ideoiden parissa.

- vievät muistikyvyn koska google (osoitettu)

Joo. Niinhän kirjoitus- ja lukutaitokin veivät muistin, kun tarinoita ei enää tarvinnut muistaa ulkoa...

"Yet perhaps as we become parts of the “Inter-mind,” we will also develop a new intelligence, one that is no longer anchored in the local memories that are housed only in our own brains. As we are freed from the necessity of remembering facts, we may be able as individuals to use our newly available mental resources for ambitious undertakings. And perhaps the evolving Inter-mind can bring together the creativity of the individual human mind with the Internet's breadth of knowledge to create a better world—and fix some of the set of messes we have made so far.

As advances in computation and data transfer blur the lines between mind and machine, we may transcend some of the limits on memory and thought imposed by the shortcomings of human cognition. But this shift does not mean that we are in danger of losing our own identity. We are simply merging the self with something greater, forming a transactive partnership not just with other humans but with an information source more powerful than any the world has ever seen."

The Internet Has Become the External Hard Drive for Our Memories

- epäsuorasti: vievät aikaa reaalielämältä, jossa tarvitaan päätä, muistia ja laskentaa ja täten ne harjoittuvat vähemmän.

Pah. Playing Video Games Could Actually Change Your Brain—But Not in a Bad Way

The Surprising Connection Between Playing Video Games And A Thicker Brain

zz

Jodi
Liittynyt27.2.2014
Viestejä2187
14/23 | 

Matemaattiset haasteet täytyy sopia yksilön tasoon. Prosenttilaskuissa kompuroivalle ei ydinfysiikan koukeroiden autistin tekemä esittely ole innoite vaan lannistava temppu. Yksi keino lisätä motivaatiota olisi konkreettisten hyötyjen saanti kun käyttää matemaattisia välineitä. Kaupalliset toimijat eivät tietenkään halua vaatia mitään suorituksia kaupan yhteydessä. Veroale olisi hyvä innoittaja vaikka siinä heikommat jäävät heikoille ellei sitä kompensoida. Tärkeässä koulunkäyntivaiheessa matematiikkaan perehtymisestä pitäisi palkita heti, ei tulevalla YO-paikalla sitten ehkä joskus.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1785
15/23 | 
Jodi

Matemaattiset haasteet täytyy sopia yksilön tasoon. Prosenttilaskuissa kompuroivalle ei ydinfysiikan koukeroiden autistin tekemä esittely ole innoite vaan lannistava temppu.

Ylipäänsä monet matikanopettajat eivät omakohtaisesta kokemuksesta tiedä, millaista on matematiikka "hitaalle oppijalle" tai vaikkapa jostain syystä mita asioita tunnilla ajattelevalle. Yleensä koulun matematiikka on ollut heille helppoa, ja mahdolliset vaikeudet yliopistossa ovat samoin kuin kurssien sisällöt tyystin unohtuneet.

Monen kohdalla edistystä saavutettaisiin harjoittelemalla tiettyjä vaativahkoja kurssin asioita niin hyvin, että niistä tulisi oppilaan tai opiskelijan "omaisuutta". Tällaiset rutiinilla menevät vaativat toimitusryhmät loisivat itseluottamusta ja toimisivat "kiintopisteinä" uusia asioita joukkoon liitettäessä.

Kun vielä 70-luvulla lukion laajassa matikassa riitti yksi kirja (vai oliko niitä kaksi, en muista), niitä tarvitaan nykyisin yli kymmenen. On selvää, että moni, jolla olisi edellytykset oppia tuon tasoista matematiikkaa, menettää pelin, kun harjoitteluaikaa ja yllämainitsemiani kiintopisteitä ei anneta, ja kaikkkien aineiden opettajat yrittävät saada opiskelijat opiskelemaan juuri omaa ainettaan.

Eräässäkin koulussa  äskettäin laajan matikan aloitti yli seitsemänkymentä ja vuoden lopulla joukko oli kutistunut pariinkymmeneen.

Harvoinpa matikan tunti on sellainen, että opiskelijat tekisivät itsenäisesti harjoituksia esim. parittain tai kolmistaan, juttelisivat tarvittaessa opettajan kanssa ja rutiinin kasvaessa innostuisivat osaamisesta..

Omilta matikan tunneiltani yli kuudenkymmenen vuoden takaa muistan elävästi, kun ajatukset kiertelivät ihan muualla ja sitten nostin katseeni opettajan täyteen kirjoittamaan tauluun ja kuulin hänen sanovan "ja tästä tulee yhä mielenkiintoismpaa ja mielenkiintoisempaa.." Kokeesta sainkin sitten muistaakseni yksi miinus ja sanoin luokan parhaalle matikistille, etta saat viitosen jos opetat tän asian. Niin hän sanoi, että avaa kirja siltä ja siltä sivulta, siellä se sanotaan.

Matematiikkkalehti Solmun yleispalstalla olen vähän esitellyt kehittämääni ja jonkin verran käytännössä soveltamaanikin kokeellisperustaista yläkoulun matematiikan opetusta, jossa algebra lasketaan ensin pelkillä luvuilla ja todetaan päteväksi ja sitten vasta liitetään mukaan symbolit kuten x.

Opettaja
Liittynyt22.7.2011
Viestejä1983
16/23 | 
aggris aggris

Harvoinpa matikan tunti on sellainen, että opiskelijat tekisivät itsenäisesti harjoituksia esim. parittain tai kolmistaan, juttelisivat tarvittaessa opettajan kanssa ja rutiinin kasvaessa innostuisivat osaamisesta..

Omilta matikan tunneiltani yli kuudenkymmenen vuoden takaa ...

Et sitten ole sen jälkeen lukion matematiikan opetusta seurannut?

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1785
17/23 | 

Laskin väärin, se tapahtuma oli vuodelta 1958, jolloin olin lukion ekalla. Siihen aikaan en tosiaan seurannut lukion matematiikan opetusta, mihin viittaavat lukion tokalla saamani armoviitonen algebrasta ja ehdot geometriasta. Tutustuin siis varsin perusteellisesti matikkaa osaamattoman perspektiiviin, joka tosin oli melko tuttu jo kansakouluajoilta.

Sittemmin yliopistossa sain elämäni ainoan kiitettävän (3/3) funktioteorian jatkokurssista, jota pidettiin sihen aikaan aika vaikeana ymmärtää ja oppia. Nevanlinna -Paatero Funktioteoria -kirja oli kuitenkin mielestäni tosi hieno, liki Lindelöfien luokkaa.

Lukion laajaa matematiikkaa opetin noin 70 - 76 ja satunnaisesti yksityisesti 80-luvulla. Sittemmin kiinnostuin fysiikan opetuksen kehittämisestä ja 2000-luvulla opetin vain fysiikkaa ja kemiaa. Äskettäin 2008-2011 kuitenkin opetin eläkkeelle jäätyäni yksityisesti laajan matematiikan kurssin, jolloin tutustuin tämän hetken tilanteeseen, joka oli hyvin erilainen kuin Väisälän kirjan aikoihin 70-luvulla..

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2332
19/23 | 
NieVei3a
MrKAT

Muistin nyt, että ennustin jo 5-10 v sitten paikallisessa tieteellisessä kerhossa että kännykät tuhoaa keksintöjen ideontikykyä. Älykännykät pahentaa sitä vielä tuomalla mukaan loputtomat rajattomat peli-,viihde-, some- ym. mahikset.

Höpö, höpö.

IL: Älypuhelinpaussit voivat piristää työpäivääsi

No niin, mitäs minä sanoin !

http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2014/10/31/nama-nortit-luottavat-vanhoihin-nokialaisiin/201415208/12?pos=luetuimmat

"Nämä nörtit luottavat vanhoihin nokialaisiin
..
Se riittää sydneyläiselle järjestelmänvalvojana työskentelevälle Chris Woolmerille, 34.
..
Verkkosuunnittelija Richard Gill, 35, käyttää hänkin vanhaa nokialaista kapulaa.
..

Samaa sanoo robotiikan professori ja tutkimusyhtiö NICTA:n toimitusjohtaja Hugh Durrant-Whyte. Hän julistaa ylpeänä kuuluvansa siihen kutistuvaan kansanosaan, jolla ei ole kännykkää ollenkaan.

Durrant-Whyte uskoo pystyvänsä keskittymään paremmin tärkeisiin asioihin, kun puhelin ei vie hänen huomiotaan. Ja kun häntä ei aina saa kiinni, hänen tiiminsä oma päätöksentekokyky kehittyy, Durrant-Whyte sanoo."

 

 

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

z
Liittynyt8.9.2011
Viestejä2918
20/23 | 
MrKAT

"

Samaa sanoo robotiikan professori ja tutkimusyhtiö NICTA:n toimitusjohtaja Hugh Durrant-Whyte. Hän julistaa ylpeänä kuuluvansa siihen kutistuvaan kansanosaan, jolla ei ole kännykkää ollenkaan.

Durrant-Whyte uskoo pystyvänsä keskittymään paremmin tärkeisiin asioihin, kun puhelin ei vie hänen huomiotaan. Ja kun häntä ei aina saa kiinni, hänen tiiminsä oma päätöksentekokyky kehittyy, Durrant-Whyte sanoo."

Herra isä, mikä idiootti. Suomeksi sanottuna ilmeisesti mallia "maailman paskimmat johtajat". Johtajan tehtävä on johtaa eikä leikkiä prinsessaa - tätä tämä Hugh-tyttönen ei ilmeisesti ole vielä kerinnyt tajuamaan. (Sinänsä professorikunnassa tällaisia ääliöitä kyllä löytyy ihan kotimaastakin enemmän kuin tarpeeksi...)

zz

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1785
21/23 | 

From 1995-2010 he was Professor of Mechatronic Engineering at the University of Sydney, where he played a critical role in raising the visibility of Australian robotics internationally and was named "Professional Engineer of the year" (2008) by the Institute of Engineers Australia Sydney Division and NSW "Scientist of the Year" (2010)..[2]

Ihan pätevä alallaan näyttäisi olevan, noin niinkuin asiantuntijoidenkin mielestä..

Mutta tuollainen kännykkä kyllä sammuttaa osalta kansalaisia matematiikan oppimisen ilon. Iloa matematiikasta koin nuorena harvoin, kun yleensä en juuri seuraillut opetusta ja olin lisäksi melko numerotaidoton. (esim. ensimmäisen oikein menneen prosenttilaskuni laskin yo-kirjoituksissa). Mutta kun keskikoulussa alkoi Eukleideen geometrian lauseiden todistaminen, niin avasin jopa kirjankin joskus kotona. Oli nautinnollista olettaa, väittää ja todistaa, oivaltaa, millä lauseilla todistus meni. Vieläkin tunnen kihelmöintiä noita onnellisia aikoja muistellessa.

Vielä nytkin esim. opettaessani matematiikkaa yksityisesti lasken paljon käsin, koska koen näin tekemällä olevani lähellä matematiikan perustusta. Pelkään, että monimutkainen laskin estäisi tämän kokemuksen. tuollainen satasen funktiolaskin riittää täysin.

......

Toinen asia, joka on pyörinyt päässäni kymmeniä vuosia, on kysymys, miten lukion matematiikan ja fysiikan tasoa voisi kohottaa ja tehdä niistä nautinnollisempia. Nyt vain matematiikasta.

Ensimmäinen askel olisi kurssien osittelu eri lukuvuosille. Esimerkiksi derivaatan ja määrätyn integraalin sekä vektorilaskennan periaatteet voisi ottaa jo ensimmäisenä syksynä ja täydennellä niitä vähin erin lukukausien aikana.

Kokeilin tätä kerran eräällä yläkoulun ysiluokalla, ja kaikilta sujui sekä määrätyn integraalin periaatteellinen laskeminen että muutama keskeinen vektorilasku.

Kun opiskelu olisi spiraaliperiaatteella tapahtuvaa, ei opiskelijoiden tarvitsisi ottaa kymmentä kylmää suihkua aina uuden, usein ennalta tuntemattoman aineiston parissa.

Vimeinen askel olisi ikävä kyllä työllisyyspoliittisesti ja tasa-arvon kannalta mahdoton. Opiskelijoille annettaisiin suuri määrä vaikeita, ratkaistuja laskuja (Schaum Spiegelin tapaan) joista esim. kaksi kysyttäisiin yo-kokeessa, toinen suurehko määrä vaikeita laskuja, joista taas kaksi kysyttäisiin jne.

Näin saataisiin aikaan suuren märän erilaisia tasokkaita laskuja koskeva täydellinen hallinta, jollaiseen nykymenetelmällä monen kohdalla ole toivoakaan päästä. Hallinta yleistyisi kyvyksi edetä yhä esim. yliopistossa. Osa yo-kokeeseen harjoiteltavista laskuista suunniteltaisiinkin korkeakoulukursseihin valmentaviksi ja niitä ennakoiviksi. 

z
Liittynyt8.9.2011
Viestejä2918
22/23 | 
aggris aggris

From 1995-2010 he was Professor of Mechatronic Engineering at the University of Sydney, where he played a critical role in raising the visibility of Australian robotics internationally and was named "Professional Engineer of the year" (2008) by the Institute of Engineers Australia Sydney Division and NSW "Scientist of the Year" (2010)..[2]

Ihan pätevä alallaan näyttäisi olevan, noin niinkuin asiantuntijoidenkin mielestä..

No, voihan kyseisellä prinsessalla olla ääoo vaikka 257 ja se varmaakin syö aamupalaksi mahdottomia ongelmia ja paskantaa illalla mullistavia patentteja ja noopelin arvoisia julkaisuja. Aivan täydeltä idiootilta tutkimustiimin vetäjänä mokoma molopää kuitenkin edelleen kuulostaa.

Joo'o - päätöksenteko kehittyy... "hitsi, tutkimusmäärärahahakemus on ollut jo viikon päivät valmis ja vain proffan nimmari uupuu - eikä kukaan tiedä missä äijä luuraa" --(luovaa päätöksentekoa)--> "ok, mä väärennän sen nimmarin tähän - ja jos joku kysyy, niin kukaan ei tiedä mitään tästä..."

No... näinhän ne hommat monasti reaalielämässä oikeasti pyöriikin...

zz

Hercules
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
23/23 | 
MrKAT

Vielä pahemmaksi on tilanne muuttuva:

http://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/73381-tassa-voi-olla-oppilaiden-uusi-salainen-ase-opettajien-kauhu

" Teknologia on jälleen helpottamassa 2010-luvun ihmisen elämää. Nyt kyseessä on älypuhelinsovellus, joka vapauttaa laskutoimitusten vaatimasta aivotyöstä."

Syy sille miksen pitänyt koulumatematiikasta, oli juuri se, että se oli pelkkää laskentoa ja kaikkialla annettiin ymmärtää sen olevan pelkkää laskentoa. Ehkäpä juuri sen takia geometria olikin mielekkäintä.

Jos opettajia tuollainen sovellus kauhistuttaa, niin vika ei ole sovelluksessa.

Kuten olen aiemmin sanonut, kun laskeminen alkaa, ajattelu loppuu.