Taas on se aika. Tuleva viikonloppu on ravintoloissa ja taksitolpilla vuoden kiireisimpiä, sillä pikkujoulusesonki käy kuumimmillaan.

Kenties sesongista humaltuneena moni suomalainen media intoutui alkuviikosta varoittelemaan — Suomen tietotoimistoon tukeutuen —  alkoholijuomien vaaroista. Ei kuitenkaan itse alkoholista, vaan pullon muista myrkyistä.

Uutisen mukaan suosituista viineistä on Ruotsissa löydetty muun muassa syövän aiheuttajiksi epäiltyjä torjunta-aineita. Kahta viineistä myydään myös Suomessa. Onko kansan syytä huolestua, jutuissa tivattiin asiantuntijoilta?

Uutisointi korostaa surullisella tavalla sitä, miten helposti media hukkaa kokonaisuudet. Se nielee kamelin, mutta siivilöi hyttysen.

Suomalaisten miesten yleisin kuolinsyy on alkoholi. Naisillakin se kilpailee kärkisijasta. Kyseessä ei kuitenkaan ole — kuten jo Abraham Lincoln tiesi — paha aine vaan hyvän aineen paha käyttö.

Viinipullossa lilluvien torjunta-aineiden mahdolliset haitat ovat mitättömiä alkoholin haittoihin verrattuna. Viiniä pitää litkiä kymmeniä litroja vuorokaudessa, jotta sen sisältämät torjunta-aineet lisäisivät syövän vaaraa — jos sittenkään. Alkoholi sen sijaan aiheuttaa tunnetusti sellaisenaan syöpää. Riski alkaa lisääntyä, kun kulutus ylittää 10 grammaa päivässä. Siihen riittää olutpullo, lasillinen viiniä tai ravintola-annos väkeviä. Tappava kerta-annos on 30-kertainen, noin 300 grammaa. Jos alkoholia ryhdyttäisiin yht’äkkiä kohtelemaan kuten torjunta-aineita eli ravintoomme joutuvana vieraana kemikaalina, se kiellettäisiin myrkyllisyytensä takia välittömästi.

Mitä merkitystä on hanaviinin torjunta-aineilla, jos etanolia kuitenkin kitataan? Sitä sopisi miettiä siellä uutistoimituksissa.

p.s. Alkon muinaisen valistussloganin mukaan kostea ilta vie räjähtävän voiman. Ja tuo krapulan. Siihen voi varautua lukemalla Tiede-lehden jutun kamalasta kohmelosta.
 

Kommentit (2)

Raspu
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878

Sanomatalon pikkujouluissa viinin vaaroista varmaan vähäisin on siinä mahdollisesti olevat torjuta-, taikka säilöntäaineet. Paljon suurempi vaara lienee että viiniä sopivasti nautittuaan, toimittajat, bloggaajat ja moderaattorit ovat toistensa kraiveleissa kiinni. 

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski

Jukka Ruukki, Tiede-lehti
Liittynyt23.2.2005
Viestejä26
SamikoKu

Sanomatalon pikkujouluissa viinin vaaroista varmaan vähäisin on siinä mahdollisesti olevat torjuta-, taikka säilöntäaineet. Paljon suurempi vaara lienee että viiniä sopivasti nautittuaan, toimittajat, bloggaajat ja moderaattorit ovat toistensa kraiveleissa kiinni. 

Onneksi ei työskennellä Sanomatalossa - eikä pikkujouluja pidetä. ;)

 

Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto