Taas on se aika. Tuleva viikonloppu on ravintoloissa ja taksitolpilla vuoden kiireisimpiä, sillä pikkujoulusesonki käy kuumimmillaan.

Kenties sesongista humaltuneena moni suomalainen media intoutui alkuviikosta varoittelemaan — Suomen tietotoimistoon tukeutuen —  alkoholijuomien vaaroista. Ei kuitenkaan itse alkoholista, vaan pullon muista myrkyistä.

Uutisen mukaan suosituista viineistä on Ruotsissa löydetty muun muassa syövän aiheuttajiksi epäiltyjä torjunta-aineita. Kahta viineistä myydään myös Suomessa. Onko kansan syytä huolestua, jutuissa tivattiin asiantuntijoilta?

Uutisointi korostaa surullisella tavalla sitä, miten helposti media hukkaa kokonaisuudet. Se nielee kamelin, mutta siivilöi hyttysen.

Suomalaisten miesten yleisin kuolinsyy on alkoholi. Naisillakin se kilpailee kärkisijasta. Kyseessä ei kuitenkaan ole — kuten jo Abraham Lincoln tiesi — paha aine vaan hyvän aineen paha käyttö.

Viinipullossa lilluvien torjunta-aineiden mahdolliset haitat ovat mitättömiä alkoholin haittoihin verrattuna. Viiniä pitää litkiä kymmeniä litroja vuorokaudessa, jotta sen sisältämät torjunta-aineet lisäisivät syövän vaaraa — jos sittenkään. Alkoholi sen sijaan aiheuttaa tunnetusti sellaisenaan syöpää. Riski alkaa lisääntyä, kun kulutus ylittää 10 grammaa päivässä. Siihen riittää olutpullo, lasillinen viiniä tai ravintola-annos väkeviä. Tappava kerta-annos on 30-kertainen, noin 300 grammaa. Jos alkoholia ryhdyttäisiin yht’äkkiä kohtelemaan kuten torjunta-aineita eli ravintoomme joutuvana vieraana kemikaalina, se kiellettäisiin myrkyllisyytensä takia välittömästi.

Mitä merkitystä on hanaviinin torjunta-aineilla, jos etanolia kuitenkin kitataan? Sitä sopisi miettiä siellä uutistoimituksissa.

p.s. Alkon muinaisen valistussloganin mukaan kostea ilta vie räjähtävän voiman. Ja tuo krapulan. Siihen voi varautua lukemalla Tiede-lehden jutun kamalasta kohmelosta.
 

Kommentit (7)

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
7/7 | 

Sanomatalon pikkujouluissa viinin vaaroista varmaan vähäisin on siinä mahdollisesti olevat torjuta-, taikka säilöntäaineet. Paljon suurempi vaara lienee että viiniä sopivasti nautittuaan, toimittajat, bloggaajat ja moderaattorit ovat toistensa kraiveleissa kiinni. 

Jukka Ruukki, Tiede-lehti
Liittynyt23.2.2005
Viestejä26
8/7 | 
SamikoKu

Sanomatalon pikkujouluissa viinin vaaroista varmaan vähäisin on siinä mahdollisesti olevat torjuta-, taikka säilöntäaineet. Paljon suurempi vaara lienee että viiniä sopivasti nautittuaan, toimittajat, bloggaajat ja moderaattorit ovat toistensa kraiveleissa kiinni. 

Onneksi ei työskennellä Sanomatalossa - eikä pikkujouluja pidetä. ;)

 

Elena
9/7 | 

Hei kaikki!
Olen Elena Vasil, joka asuu tällä hetkellä Helsingissä. Olen leski tällä hetkellä neljän lapsen kanssa, ja olin jumissa taloudellisessa tilanteessa tammikuussa ja minun piti jälleenrahoittaa ja maksaa laskut. Yritin etsiä lainoja eri lainayrityksiltä sekä yksityisiltä että yrityksiltä, ​​mutta ei koskaan menestyksekkäästi, ja useimmat pankit hylkäsivät luottani. Mutta kuten Jumala olisi saanut sen, Jumalan MAN, yksityinen lainanantaja, joka antoi minulle 80 000 euron suuruisen lainan, esiteltiin yhteisyritykselle, ja tänään olen yrityksen omistaja ja lapseni tekevät hyvää tällä hetkellä, jos sinun on otettava yhteyttä mihinkään yritykseen, jossa viitataan lainan turvaamiseen ilman vakuutta, luottotarkastus, ei ole allekirjoittajaa, jolla on vain 2 prosentin korko ja paremmat takaisinmaksusuunnitelmat ja aikataulu, ota yhteyttä Dante Paolaan sähköpostitse: dantecooperativehelp@hotmail.com Hän ei tiedä, että teen tämän, mutta olen niin onnellinen nyt ja päätin antaa ihmisille enemmän tietoa hänestä ja haluan myös, että Jumala siunaisi häntä enemmän. Voit ottaa häneen yhteyttä sähköpostitse: dantecooperativehelp@hotmail.com pikaviestipuheluun tai whatsappiin / +35677926593

Kiitos
Elena Vasil

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla