Kuva: <span class="photographer">Rachel Calamusa, Wikimedia Commons.</span>
Kuva: Rachel Calamusa, Wikimedia Commons.

Suomi nukkuu huonosti. Satojentuhansien päivä käynnistyy puoliunessa.

Tunnustan. Olen puutteessa. Viime aikoina on tullut nukuttua vähemmän kuin lääkäri määrää.

Psykiatri ja tutkimusprofessori Timo Partonen käskee uudessa kirjassaan Lisää unta (Duodecim) nukkumaan vähintään 7–8 tuntia yössä. Lapsen ja nuoren annos on vielä selvästi enemmän.

Monella suomalaisella luontainen unentarve jää täyttymättä, ja päivä starttaa puoliunessa. Arviolta 15 prosenttia aikuisista potee jatkuvaa univelkaa. Mikä huolestuttavinta, suomalaisten vuorokaudessa nukkumiseen käyttämä aika on kutistunut parilla tunnilla viime vuosikymmenien aikana. Liekö oireellistä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotti tänään koululaisten uniongelmien peräti kaksinkertaistuneen 20 vuodessa.

Tokkuraisista aamuista ja pysyvästä univelasta maksetaan kova hinta. Unenpuute vie työtehoa, nakertaa luovuutta ja sairastuttaa — jopa tappaa.

Lista unen puutteen terveysriskeistä on yhtä pitkä kuin se kuuluisa Ruususen uni: stressi, lihavuus, diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, tartuntataudit, tapaturmat, masennus, dementia, syöpä…

Haitallisinta on, jos valvomisesta tulee elämäntapa, mutta jo yöunien lyhytkin laiminlyönti tuntuu aivoissa ja kehossa. Kokeista tiedetään, että kun ihmisen annetaan nukkua enintään viisi tuntia yössä viitenä päivänä peräkkäin, paino nousee kilolla. Jatkuessaan tilanne rassaa sydäntä ja verisuonia.

Uusin unitutkimus tuo jobinpostia myös koululaisille ja heidän vanhemmilleen: lyhyiden yöunien ja iltakukkumisen kurjin puoli ei olekaan se, että herääminen kesken makeimpien unien on kurjaa, vaan se, että huonosti nukkunut lapsi tai nuori helposti alisuoriutuu, kärsii keskittymisvaikeuksista, ahdistuksesta ja masennuksesta.

Timo Partosen mukaan suomalaiset tarvitsisivat oivalluksen siitä, että yöuni on sitä oikeaa laatuaikaa. Se lataa meidät seuraavaan päivään ja pitää terveenä. Myös kauneusunet ovat fakta. Uskokaa tai älkää.

Unen kurjistumisessa on paljolti kyse asenteista. Unta pidetään turhakkeena, josta voi huoletta nipistää. Meillä sankari on se, joka valvoo ja saa aikaan. Nukkuminen on nynnyille.

Historia on täynnä unen vähättelijöitä. Britannian entinen pääministeri Margaret Thatcher oli Rautarouva myös öisin – nukkui vain nelisen tuntia. Maggien kerrotaan patistaneen alaisiaan vähäunisten muottiin. Palaverit buukattiin pikkutunneille, ja aamulla kokoonnuttiin uudestaan sianröhkäisyn aikaan. Uni kaipaa nimekkäitä puolestapuhujia. Mitä ylempää yhteiskunnan portailta, sen parempi. Kuinka sinä nukut yösi, Alex?

Kommentit (9)

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2347
10/9 | 

 

Itse tuppaan nukkumaan kahdessa osassa, illalla ja aamuyöstä. Keskiyöllä voipi valvoa :D
Jos ilta jää nukkumatta niin kärsin unenpuutteesta, päänsärkyä ym.

Sittemmin olen kuullut historioitsijalta (tai tutkijalta?) radiosta että keskiajalla muinaissuomalaiset nukkui todella kahdessa osassa, keskellä yötä herättiin juttelemaan, tekemään pikku puuhaa ja sitten taas uudelleen nukkumaan.

 

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
11/9 | 

Mielenkiintonen juttu toi kaksosanen nukkuminen. Tänään tein itekkin niin. Yöunet jäin kuuteen tuntiin. Laitoin pojan aamulla kouluun ja kävin lenkillä sekä söin aamupalaa. Sen päälle menin takas goisaamaan pariks tuntia ja olo oli taas superia. Ei oo välttämättä huono juttu tuo periodinen nukkuminen, kuhan tunnit vaan tulee riittävän täyteen. Riskinä tietty on että ne pikkutirsat venyy liikaa ja koko päivä pilalla. Jos yöunet jää lyhkäseksi niin ei kai parin tunnin siesta päivällä olis ollenkaan paha. Kannatan päiväunia. Duunissa ovi kiinni ja sohvalle goisaamaan. Sovitaan vaan työnantajan kanssa että kumpi maksaa tirsat.

Pätkissä nukkuminen rikkoo tosin unirytmin helpommin kun yhdet pitkät unet.

6 plus 2 tuntia vois olla ihan hyvä jaksottaminen.

Käyttäjä781_0
Liittynyt10.10.2011
Viestejä21776
12/9 | 

Minäkin nukun lähes aina 2 osassa:

Yöunet ovet 4-6h ja nokoset 30-90min. Hyvin pärjää, mutta univelan puolesta puhuu se, että kerran viikossa uni venyy 10 h ja siihen aina 2-3h päikkärit päälle. En koe itseäni juuri koskaan väsyneesi ja nukahdan lähes heti niin halutessani.

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2347
13/9 | 

Blogissa: "Unenpuute vie työtehoa, nakertaa luovuutta ja sairastuttaa"

En allekirjoita nakertaa luovuutta -väitettä. Ellei ihan kroonista ole.
Itse asiassa säveltäessä uutta ja keksiessä hulluja ideoita olen ollut 95-99%:ssa tapauksista univelkainen. Kerran heräsin tuntia paria liian aikaisin ja keksin koodaussysteemin. 

 

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1785
14/9 | 

Jaksoissa minäkin nykyisin. Ensin kolmisen tuntia, ja kuudelta herään, laitan lähtijät matkaan, syön ja luen noin tunnin, minkä jälkeen nukun neljä viisi tuntia, jos mahdollista - aina ei ole.

Kouluaikaan meni usein yö pienellä unella, pidin kumminkin kiinni vähintään yhden tunnin yöunesta. Uusien fysiikan ja kemian tuntien suunnittelu ja työohjeiden kirjoittaminen veivät usein liki koko yön. Silloin tarvitsin puolentoista tunnin iltapäiväunet.

Siihen aikaan kun bussiradio vielä sai soida huomasin merkillisen seikan.  Musiikki, jopa se moderni, meni aamuisin väsyneenä ollessa paljon syvemmälle mieleen ja tuli "ymmärretyksi", vieläpä koetuksi kauniina, vaikka sama musiikki päivällä olisi johtanut radion sulkemiseen.

Samoin bussipysäkillä varhain aamulla ja vähän unta saaneena saattoi mieli luoda melodioita, jollaisista päivisin ei nähnyt untakaan..

Kauan sitten ostin erään symposiumraporttikirjan ja rupesin kotiin tultua oikein väsyneenä sitä lukemaan. Jotenkin vaan lukeminen tuntui tavallista tahkeammalta. Luulin syyn olevan väsymyksessä. Meni kauan kunnes huomasin, että lukemani raportti oli saksaa..

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä83120
15/9 | 

Tuoretta tutkimusta ja kuvantamista.

"Sleep research high-resolution images show how the brain resets during sleep

Striking electron microscope pictures from inside the brains of mice suggest what happens in our own brain every day: Our synapses - the junctions between nerve cells - grow strong and large during the stimulation of daytime, then shrink by nearly 20 percent while we sleep, creating room for more growth and learning the next day.

The four-year research project published today in Science offers a direct visual proof of the "synaptic homeostasis hypothesis" (SHY) proposed by Drs. Chiara Cirelli and Giulio Tononi of the Wisconsin Center for Sleep and Consciousness.

This hypothesis holds that sleep is the price we pay for brains that are plastic and able to keep learning new things.

---

"This shows, in unequivocal ultrastructural terms, that the balance of synaptic size and strength is upset by wake and restored by sleep," Cirelli says. "It is remarkable that the vast majority of synapses in the cortex undergo such a large change in size over just a few hours of wake and sleep.

---

Tononi adds, "Extrapolating from mice to humans, our findings mean that every night trillions of synapses in our cortex could get slimmer by nearly 20 percent."

Read more at: https://medicalxpress.com/news/2017-02-high-resolution-images-brain-rese... .

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla