Kuva: <span class="photographer">Gettyimages.</span>
Kuva: Gettyimages.

Jeltsin kompastui pulloon. Kuinka käy Putinin?

Muinaisessa Neuvostoliitossa oli kaksi valtakunnallista sanomalehteä ylitse muiden, Izvestija ja Pravda. Kummallakin oli länsimaisittain katsottuna erikoinen käsitys tiedonvälityksestä. Izvestijassa, joka tarkoittaa suomeksi uutisia, ei koskaan ollut uutisia. Pravda, joka tarkoittaa totuutta, ei koskaan kertonut totuutta.

Mikään ei tunnu muuttuneen, vaikka Neuvostoliitto on aikaa sitten kuollut ja kuopattu. Ukrainan kriisin myötä Suomessakin on taas huomattu itänaapurin median välittämän totuuden jyrkkä ero muun maailman todellisuuteen.

Maallikon näkökulmasta Ukrainan kriisi näyttääkin umpisolmulta. Jos tilanne ei laukea, saattaa käänne pullahtaa ennen pitkää Venäjän sisältä. Valta on paljolti kiinni taloudesta. Jos se sukeltaa, johdon palli heiluu. Presidentti Vladimir Putinin kansansuosio oli ennen kriisiä laskussa, eikä ole vaikea ennustaa, että Krimin kaappaamisesta seuranneet pakotteet eivät pitkän päälle ainakaan vahvista maan taloutta. Valtaeliitti on ennenkin vaihtanut johtoa tilanteessa, jossa talous taapertaa.

Noutaja voi tulla myös yllättävästä suunnasta. Arvostettu brittiläinen lääketieteen lehti Lancet julkaisi tämän vuoden tammikuussa hätkähdyttäviä lukuja Venäjän kansanterveydestä. Miesten odotettavissa oleva elinikä on romahtanut lyhyessä ajassa yli kymmenellä vuodella. Nyt joka neljäs venäläismies kuolee ennen 55-vuotissyntymäpäiväänsä, ja koko maan väkiluku on lähtenyt jyrkkään laskuun.

Pääosan murhenäytelmästä selittää alkoholi, käytännössä votka, jota kansa kaataa alas kurkusta ennätysmääriä. Se tappaa suoraan tai välillisesti yli puoli miljoonaa venäläistä joka vuosi. Juopottelun seurauksena valtakunnassa on miljoona alkoholistivanhempiensa hylkäämää lasta ja kasapäin hallitsemattomia sosiaalisia ongelmia. Monien asiantuntijoiden mukaan Venäjällä on käsissään valtaisa terveyskriisi, joka natisuttaa sen perustuksia.

Maan hallitus tiedostaa ongelman, mutta ei ole intoutunut raittiuspoliisiksi. Päinvastoin se jopa edistää votkan tuotantoa ja vahvistaa valtion viinamonopolia. Niille, jotka tuntevat naapurin historiaa, votkanhuuruinen talouspolitiikka ei ole mikään yllätys. Tutkija Ilmari Susiluoto muistuttaa kirjassaan Vilpittömän ilon valtakunta (Ajatus Kirjat 2007), ettei Venäjää voi ymmärtää ilman viinaa. Aina kun maa on ajautunut hankaluuksiin ja sumeuden aikaan, keskusvalta on ottanut avukseen viinan. Votka on pitänyt valtion kassan kunnossa ja kansan tyytyväisenä. Näin ovat toimineet aiemmin niin Iivana Julma, Pietari Suuri kuin Stalinkin. Samaa yrittää Vladimir Putin.

Mitä naapurissa tapahtuisi, jos viinahanat yhtäkkiä suljettaisiin? Kysymys esitettiin joitakin vuosia Ilmari Susiluodolle radiohaastattelussa. Vastaus tuli kuin Alkon hyllyltä: Vallankumous!

Kommentit (14)

käyttäjä-5327
Liittynyt9.9.2014
Viestejä7
18/14 | 

Putin on absolutisti, ei juo ollenkaan. Tiede on Ilta-sanomien tasolla , sama propaganda. Tulkaa meidän Soukkaan päätoimittaja, katsomaan missä juodaan eniten.

Rydel
Liittynyt16.12.2009
Viestejä13
19/14 | 

Heitinkin kerralla vitsin että Venäjä ei kaadu ennenkuin talouspakotteisiin lisätään Vodka. Venäjä ei kykene yksin millään täyttämään kysyntäänsä. Pelkona vaan on, että jos  vodkan vienti lopetetaan Putin tulee hakemaan sitä tankilla.

Nechimide
Liittynyt23.6.2005
Viestejä14249
20/14 | 

Muuten ok juttu, mutta Putinin kansansuosio ampaisi ennätyslukemiin kriisin puhjetessa, myös riippumattomampien arvioiden mukaan. Edes pieni sipaisu NL:n kunniaa näyttää uppoavan kansaan kuin häkä. Suuri osa muistaa edelleen vaikeat ajat ja kuinka niistä selvitään ja nuoriso on omaksunut saman selviytymisen kulttuurin vaikkei kusetusta samalla tavoin nielekään.

Jodi
Liittynyt27.2.2014
Viestejä2187
21/14 | 

Suurin osa kansaa eli jo neukkulan aikaan, osa lapsuuttaan. Juuri lapsuuden muistoissaan se voi näkyä auvoisana aikana. Työikäiset nauttivat vastuuttomuudesta minkä keskusjohtoisuus tuotti. Putin lupailee sen paluuta johon on sosiaalinen tilaus ja suuruusilluusiot sitä vahvistavat. Sen kunniaksi tietenkin vodkaa, kippis.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

syytinki
Liittynyt18.8.2008
Viestejä10971
22/14 | 

Lainaus: "Jeltsin kompastui pulloon. Kuinka käy Putinin?"

Eikös se kompuroinut pulloon Gorbatsovkin. Sehän yritti muistaakseni estellä viinan juontia.

Kunnon kommunistilla eka selvä päivä ja huomasivat heti, että ei saatana, eihän tämä mikään onnela ole.

Brainwashed
Liittynyt20.1.2013
Viestejä19604
23/14 | 

Rimanalitus tämä Ruukin kirjoitus.

Ei olisi kannattanut julkaista, liian ennakkoasenteinen ja puolueellinen.

Faktaa toki, että venäjällä juodaan runsaasti viinaa, mutta ei se ole minään primäärinä syynä nykyiseen ahdinkoonsa - samalla logiikalla suomessa mene nyt huonosti, kun täällä juodaan niin paljon kaljaa ja siidereitä, taikka vaikkapa että Lähi-idässä juodaan liian vähän, ja siksi siellä menee huonosti.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_alcohol_consumption#WHO_statistics

Syyt ovat molemmissa tapauksissa se että vienti ei vedä.

Vaihtelu virkistää

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
24/14 | 
Brainwashed

Rimanalitus tämä Ruukin kirjoitus.

Eipä tuossa muuta vikaa ollut kuin Gorbatsovin hairahduksen unohtaminen. Senkin Syytinki jo korjasi.

Brainwashed
Liittynyt20.1.2013
Viestejä19604
25/14 | 

Oli siinä sellainen vika, että kirjoittaja ehdottaa syy seuraussuhdetta Neuvostoliiton ja Venäjän huonolla taloudellisella tilalla ja sen persidenttien juomatavoissa/alkoholinkulutuksella, jota voidaan minusta pitää argumentointivirheenä.

Toki suuri alkoholinkulutus on pahasta yleisestikin ottaen, ja sitä voi juoda esim firmansa nurin, mutta ei yhden henkilön yksittäisen alkoholikulutuksen, edes presidentin, ole syynä kokonaisen maan lamaan vajoamiseen, vaan pieleen menneiden poliittisten linjausvetojen seurausta.

Alussa esim Jeltsiniä pidettiin suurena uudistajana positiivisessa mielessä, jopa länsimaissa, mutta osoittautui myöhemmin liian radikaaliksi ja ehdottomaksi hänen johtamansa politiikka.

Voihan tässä halutessaan rakentaa aasinsiltaa päihtymisen ja huonojen päätösten teon suhteen, mutta sellainen mennee jo saivarteluksi.

 

Vaihtelu virkistää

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla