Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Kuva: Wikimedia Commons

TiedeTET-viikolla selvitimme lääkkeiden testausta, käyttöä ja vaikutuksia. Huomasimme, että eläinkokeista on vaikea saada puolueetonta tietoa.

Viikon aikana tutkimme luonnosta peräisin olevia lääkeaineita ja niiden sisältämiä vaikuttavia aineita sekä lääkkeiden vaikutusta ympäristöön ja haastattelimme läheistä ihmistä. Perehdyimme myös lääkeaineisiin liittyviin käsitteisiin, haastattelimme mentoria ja tutkimme vaihtoehtoja eläinkokeille sekä etsimme ja lajittelimme lääkeaineet luokkiin niiden kemiallisten kaavojen kanssa.

Tekemisessä mukana olivat mentorit Sanna Saarnio ja Jarmo Pystynen, ohjaaja Sara Peltola, tettiläinen Minja sekä 78-vuotias anonyyminä pysyvä herrasmies.

Etsimme tietoa lääkkeiden vaikutuksesta ympäristöön, ihmisiin, eläimiin ja yhteiskuntaan. Halusimme myös saada lisää tietoa luonnonlääkkeistä ja niiden vaikuttavista aineista.

Halusimme vastauksia eläinkokeisiin. Onko muita mahdollisuuksia testata kosmetiikkaa ja lääkkeitä? Ovatko muut kuin eläinkokeilla testatut lääkkeet turvallisia? Eläinkokeet ovat arka aihe, ja siitä olikin suhteellisen vaikea saada puolueetonta tietoa. Vaihtoehtoja kuitenkin on aika paljonkin nykyään jo käytössä ja uusia kehitellään koko ajan. Kudosmallit voivat olla jopa turvallisempia ja uskottavampia kuin eläinkokeet.

Luonnonlääkkeistä halusimme selvittää niiden vaikuttavan aineen. Yritimme myös selvittää, millä mekanismilla ne toimivat, ja selvitimme niiden kemialliset kaavat. Todella moni luonnonlääkkeistä on jokapäiväisiä, eikä niiden tehoa ja vaikuttavaa ainetta jäädä miettimään. Kemialliset kaavat auttoivat ymmärtämään niiden sisäisiä mekanismeja ja vaikuttavuutta. Saimme myös tietää, mihin näitä luontaisia lääkkeitä käytetään.

Lääkeaineiden luokituksista halusimme lisää tietoa niiden käyttötavoista ja kemiallisista kaavoista. Huomasimme tiettyjä yhteyksiä eri lääkeaineluokkien välillä. Vaikka ne vaikuttavat aika vaikeilta, niistä voidaan päätellä jo hieman, mihin lääkeaineryhmään ne kuuluvat. Etsimme niistä myös vaikuttavan aineen, jonka perusteella lähdimme jakamaan niitä ryhmiin. Opimme myös lisää tulehduskipulääkkeistä, vaikka luulimme tietävämme niistä jo ennakkoon aika paljon.

Haastattelin 78-vuotiasta miestä saadakseni tietää, minkälaisia lääkkeitä hän käyttää päivittäin, onko hänelle ollut niistä ongelmia, vaikuttavatko ne kunnolla ja paljonko ne suurin piirtein maksavat. Halusimme täten saada hieman tietoa lääkkeiden hinnasta, niiden vaikutuksista ja olotiloista ja mitä lääkkeet tekevät tälle henkilölle normaalissa arjessa. Huomasimme, että lääkkeisiin tottuu todella hyvin vuosikymmenessä, eikä potilaalla ole yleensä hirveästi tietoa omista lääkkeistään tai paljon sananvaltaa lääkkeiden määrän suhteen. 

Myös lääkkeiden kertyminen ympäristöön oli yksi aiheistamme. Halusimme vastauksia kysymyksiin: kuinka paljon lääkkeitä joutuu ympäristöön sekä mitä lääkkeet tekevät ympäristössä ja miksi ne joutuvat sinne, vaikka vesiä yritetään puhdistaa. Huomasimme hälyttäviä esimerkkejä ympäri maailman, ja huomasimme, kuinka pienetkin määrät vaikuttavat elämään paljon. Suomessakin tätä ongelmaa on, mutta sen tutkintaa ei ole vielä kunnolla aloitettu. Myös Itämeren turvallisuus huolestuttaa sinne joutuneiden lääkemäärien vuoksi. Huomasimme myös suurimman osan luontoon joutuvista lääkkeistä tulevan kotitalouksista.

Meriin, järviin ja jokiin joutuu koko ajan vaarallisen paljon lääkkeitä, jotka muodostavat keskenään arkaluontoisen, tikittävän aikapommin, lääkecocktailin, jonka vaikutusta ei voi kuin arvailla. Valitettavasti lääkkeitä ei puhdisteta niin hyvin kuin olisi mahdollista. Vastauksia tähän olisivat aktiivihiilisuodatus ja otsonointi, mutta niitä pidetään liian kalliina käytettäväksi veden puhdistamiseen, ainakin tällä hetkellä.

Luonnosta saatuja lääkeaineita löysimme useita. Ohessa muutamia esimerkkejä.

1. Penisilliinijohdokset eli homesieniviljelmistä eristettävän lähtöaineen muunnokset.

 

Tässä R on muunneltava sivuketju. Fenoksimetyylipenisilliini eli V-penisilliini kestää mahahappoa hyvin, joten se voidaan annostella suun kautta. Lääke saattaa olla monelle tuttu korvatulehduslääkkeenä.

2. Dakarbatsiini kuuluu solunsalpaajiin eli sytostaatteihin, jotka ovat lääkeaineita, joiden tehtävä on syöpäsolujen tuhoaminen. Niiden takia syöpäsolut eivät voi jakautua, joten ne kuolevat.

 

3. Salisyylihappoa esiintyy pajun kuoressa, ja sen kipua lievittävän vaikutuksen ovat monet eläimet jo vuosituhansia sitten havainneet. Kun jäniksillä on kipuja, ne saattavat kuoria montakin pajun runkoa kipujaan lievittääkseen. Tämän lääkeaineen käytön ovat eläimet keksineet ennen ihmistä!

 

Tästä tutkimuksesta on hyötyä ihan jokaiselle, joka on kiinnostunut lääkkeistä eikä tiedä niistä ennalta erityisen paljon. Myös jos haluaa lisätä yleissivistystään, tämä raportti on siihen aivan loistava tilaisuus. Tämän raportin avulla saattaa ymmärtää maailmaa hieman paremmin kuin aikaisemmin.

Ideaa voisi kehitellä eteenpäin ottamalla mukaan kirjallisuutta ja vielä enemmän kritiikkiä. Myös asiantuntijan näkökulma toisi tutkimukseen oman osansa. Myös aikaa ja ideoita tarvitaan muokkaamaan nykyisesti tuntemaamme lääkkeidenvalmistusprosessia, jotta lisää informaatiota tulisi.

Tämä tutkimus auttaa ymmärtämään, kuinka paljon lääkeaineet vaikuttavat kaikkeen. Ne eivät jää mahalaukkuun, vaan jatkavat matkaansa joskus jopa ympäristöön asti. Lääkkeet ovat monimutkaisia kokonaisuuksia aina tekovaiheesta hävittämiseen asti. Niillä on pidempi elinikä ja vaikutus kuin voisi kuvitellakaan. Ne vaikuttavat koko maapallon ekosysteemiin tavalla tai toisella. Jotkin estävät lisääntymistä, toiset vaikuttavat käyttäytymiseen ja kolmannet eläimen kokoon. Lääkkeet aiheuttavat hyvää, ne aiheuttavat pahaa ja niitä on kaikkialla.

Jos voisin palata takaisin maanantaihin, pitäisin selviä taukoja aina välillä. Jaksaisin silloin paremmin ja pystyisin jaksottamaan jopa ensimmäiset päivät. Olisin voinut myös syödä hieman aikaisemmin ja ihan keittiössä, mutta tämä ei ole aiheuttanut suuria ongelmia. Ja jos aloittaisin nyt alusta, käyttäisin useampia lähteitä ja olisin paksunahkaisempi, jos se nyt minun kanssani on edes mahdollista.

En ole kyllä katunut hetkeäkään tämän TET:in valintaa. Saamme niin paljon arvokasta kokemusta työelämää varten, joka ei olisi ehkä onnistunut normaalissa TET-paikassa.

Minja, Viitasaari

Kommentit (11)

sakuur
Liittynyt31.10.2014
Viestejä1
11/11 | 

Salisyylihappo vaikuttaa kuumeeseen mutta ei kipuun. Aspiriinin loi Bayer väritehtaan kemisti aikana jolloin yritettiin keksiä kaikenlaista käyttöä kivihiilitervasta uutetuille ja muunnelluille kemikaaleille.

Samalla tekniikalla he loivat mm. Heroiinin.

Tästä oli hiljan Michael Mosleyn dokumentti televisiossa.

 

Myös alla oleva artikkeli kertoo taustoja:

https://skeptoid.com/blog/2014/05/22/the-mythology-of-asprin/

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä87134
12/11 | 
sakuur

Salisyylihappo vaikuttaa kuumeeseen mutta ei kipuun. 

Jaahans...Onko sinulla jokin erityinen syy jakaa väärää tietoa?

Topical acetylsalicylic, salicylic acid and indomethacin suppress pain from experimental tissue acidosis in human skin.

Abstract

Topically applied acetylsalicylic acid (ASA), salicylic acid (SA) and indomethacin were tested in an experimental pain model that provides direct nociceptor excitation through cutaneous tissue acidosis. 

 The further studies served to show that indomethacin (4.5 mg/ml) and SA (60 mg/ml) were equally effective as ASA (each 92-96% pain reduction) and that the antinociceptive effects were due to local but not systemic actions, since ASA and SA dis not reach measurable plasma levels up to 3 h after topical applications. With a higher flow rate of acid buffer producing more intense pain (VAS 50%). ASA and SA were still able to significantly reduce the ratings by 90% or 84%, respectively. 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8657434

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä87134
13/11 | 

Tässä hieman luonnosta esimerkkiä ja ideaa lääketehtaille...

Many commonly used medicinal herbs contain substances that the body biotransforms to salicylic acid. For example, salicin is found in Salix spp, Populus spp, Viola spp, and Viburnumspp; fraxin is found in Fraxinus spp; and both spiraein and salicylaldehyde are found inFilipendula spp.4,5 These substances are biotransformed after passage through the stomach and so are not associated with the risks of gastrointestinal bleeding, as is aspirin.w1 w2 Salix extracts have several anti-inflammatory targets, including effects on both forms of cyclo-oxygenase.w2

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC558739/

Salicylic acid (SA) is a phenolic phytohormone and is found in plants with roles in plant growth and development, photosynthesistranspirationion uptake and transport. SA also induces specific changes in leaf anatomy and chloroplast structure.[which?] SA is involved inendogenous signaling, mediating in plant defense against pathogens.[9] It plays a role in the resistance to pathogens by inducing the production of pathogenesis-related proteins.[10] It is involved in the systemic acquired resistance (SAR) in which a pathogenic attack on one part of the plant induces resistance in other parts. The signal can also move to nearby plants by salicylic acid being converted to the volatile ester, methyl salicylate.[11]

Unripe fruits and vegetables are natural sources of salicylic acid, particularly blackberries,blueberriescantaloupesdatesgrapeskiwi fruitsguavasapricotsgreen pepperolives,tomatoesradish and chicory; also mushrooms.[citation needed] Some herbs and spices contain quite high amounts, while meat, poultry, fish, eggs and dairy products all have little to no salicylates.[21] Of the legumesseedsnuts, and cereals, only almondswater chestnuts andpeanuts have significant amounts.[22]

http://en.wikipedia.org/wiki/Salicylic_acid

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä87134
14/11 | 
Synergistic effects between catalase inhibitors and modulators of nitric oxide metabolism on tumor cell apoptosis.

Abstract

Inhibitors of catalase (such as ascorbate, methyldopa, salicylic acid and neutralizing antibodies) synergize with modulators of nitric oxide (NO) metabolism (such as arginine, arginase inhibitor, NO synthase-inducing interferons and NO dioxygenase inhibitors) in the singlet oxygen-mediated inactivation of tumor cell protective catalase. This is followed by reactive oxygen species (ROS)-dependent apoptosis induction. TGF-beta, NADPH oxidase-1, NO synthase, dual oxidase-1 and caspase-9 are characterized as essential catalysts in this process. The FAS receptor and caspase-8 are required for amplification of ROS signaling triggered by individual compounds, but are dispensable when the synergistic effect is established. Our findings explain the antitumor effects of catalase inhibitors and of compounds that target NO metabolism, as well as their synergy. These data may have an impact on epidemiological studies related to secondary plant compounds and open new perspectives for the establishment of novel antitumor drugs and for the improvement of established chemotherapeutics.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25275027

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä87134
15/11 | 
sakuur

Myös alla oleva artikkeli kertoo taustoja:

https://skeptoid.com/blog/2014/05/22/the-mythology-of-asprin/

Coal tar derivative acetanilide had been successfully used to create the medicine paracetamol. 
https://skeptoid.com/blog/2014/05/22/the-mythology-of-asprin/

Fimea huolestui särkylääkkeiden aiheuttamista kuolemista

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on huolissaan särkylääkkeiden aiheuttamista kuolemista sekä muista terveyshaitoista.

Suomalaista tutkimustietoa särkylääkkeiden aiheuttamista kuolemantapauksista ei ole. Yhdysvalloissa asiaa on kuitenkin tutkittu ja tämän tutkimuksen tulosten perusteella Fimeassa on päätelty, että särkylääkkeet saattaisivat Suomessakin olla osallisina jopa noin 200–400 kuolemantapauksessa.

– Luku on hätkähdyttävän suuri, mutta sitä on vaikea osoittaa todeksi. Särkylääkkeet itsessään eivät tapa, mutta ne saattavat lisätä riskiä mahasuolikanavan verenvuotoon, joka taas voi aiheuttaa kuoleman, sanoo johtaja Erkki Palva Fimeasta.

Sisäinen verenvuoto on haittavaikutuksista vakavin, joskin särkylääkkeiden käytön tiedetään joissakin tapauksissa lisäävän myös sydäninfarktin riskiä.

http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kanta-hame/218028

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä87134
17/11 | 

Suloistobakteerejakin varmaan kohta syödään rutiiniomaisesti kapseleina, mutta älkää puraisko, saattavat olla pahanmakuisia pillereitä.

 

Bakteeriston merkitys terveydelle avautuu vähitellen

 

-Bakteeriston terveysvaikutukset näyttävät olevan paljon laajemmat kuin on oletettu.

-Bakteeristo saattaa olla osallisena allergioissa, eräissä autoimmuunisairauksissa, lihavuudessa,

tyypin 1 ja 2 diabeteksessa sekä suoliston tulehdussairauksissa.

- Hiirillä bakteeristo säätelee myös aivojen toimintaa ja hyönteisillä lisääntymistä.

- Bakteeriston muuttumisella voi olla merkittäviä vaikutuksia terveyteen.

http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/2013/nosto9_1.pdf

ASDA
18/11 | 

I'm always searching for the internet for posts that will help me. dumps with Pins Too much is clearly to learn about this. I believe you created good quality items in Functions also. Keep working, congrats!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tutkijatarha

Nuoret kirjoittavat löytöretkistään tieteen parissa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla