Haastattelussa apulaisrehtori Kari Krook.
Haastattelussa apulaisrehtori Kari Krook.

Toimii melko mallikkaasti, mutta parannettavaakin löytyy.

Jokirannan koulun yläasteella Ylivieskassa kierrätys toimii melko mallikkaasti. Oppilaat kierrättävät luokissa sekajätteen, paperin sekä ruokalassa ruoan tähteet ja servetit ohjeiden mukaisesti. Opettajainhuoneessa on omat kierrätyspisteensä myös sekajätteelle ja paperille. Koulun muu henkilökunta ja keittäjät kierrättävät jätteet niille tarkoitetuille paikoille koulun sivustalla sijaitsevaan roskakatokseen. Paperin säästämiseksi koulun monistuskoneeseen on asetettu automaattiasetus, jossa monistukset tulevat kakispuolisesti.

Parannettavaa kuitenkin löytyy. Käytävillä kaikki jätteet laitetaan samaan sekajäteastiaan.

"Koulun käytäville pitäisi saada omat astiansa eri jätteille, erityisesti tölkeille ja pulloille. Aiemmin astia löytyi, mutta oppilaiden pengottua sitä itsenäisesti se poistettiin käytöstä. Nyt voitaisiin käytäntöä kokeilla uudelleen", koulun apulaisrehtori Kari Krook kertoo, "lisäksi opettajainhuoneeseen biojäteastia tulisi tarpeeseen."

Krookin mielestä kierrättämistä helpottaisi luultavasti sekin, että roskikset olisivat selkeästi esillä eri värein merkityissä astioissa. Näin voitaisiin saada käytävillä olevien roskien määrää vähemmälle. Koulualueelta puuttuu myös lasinkeräyspiste, joka olisi tarpeeseen kierrätyksen kannalta. Krook kuitenkin arvelee, että keittiöltä sekin luultavasti löytyy.

Koululla on myös lisätty sähköisten tehtävien ja kirjojen käyttöä, mutta tällä hetkellä ei kuitenkaan ole todisteita, kumpi käytäntö säästäisi enemmän energiaa: paperi- vai sähkökirjat.

"Kolmisen vuotta sitten koulu mietti osallistumista Vihreä lippu -toimintaan, mutta mukaan olisi tarvittu 80% oppilaista. Panostus olisi ollut koulun suuren oppilasmäärän takia todella suuri, joten hankkeesta luovuttiin." Krookin mielestä koulu voisi toimia kuitenkin hankkeen periaatteen mukaisesti.

Koulun käytävillä olevat vaatteet, joille ei löydy omistajaa, tuottavat myös ongelmia. Vaatteita on käytävien naulakoissa ympäri koulua. Krook ehdottaakin  vailla omistajaa olevien vaatteiden myymistä jossain tapahtumassa tai kirpputorilla. Tuotto voisi mennä esimerkiski oppilaskunnan hallitukselle tai koulun tukioppilastoiminnalle. Näin vaatteet saataisiin uusiokäyttöön.

Venla, Ylivieska

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tutkijatarha

Nuoret kirjoittavat löytöretkistään tieteen parissa.

Hae blogista