Kuvassa vasemmalta oikealle: Ronja, Jenna ja Milla.
Kuvassa vasemmalta oikealle: Ronja, Jenna ja Milla.

Mietimme tekniikan, terveyden ja liikenteen vaikutusta.

Keskiviikkoaamu alkoi TiedeTETiläisillä sujuvasti: kaikki olivat ajoissa paikalla ja yhdessä mentorimme Johannan ja virtuaalicoach Saran kanssa aloimme suunnitella päivän ohjelmaa. Jokainen tiimi jatkoi oman teemansa mukaisten aiheiden tutkimista. Tiimeillä oli myös tehtävänä haastatella asiantuntijaa omaan aiheeseen liittyen.

Tänään tehtävänä oli myös kirjoittaa Virtasen perheen elämästä tänä päivänä oman teeman kautta. Sennan ja Sophian tekniikkatiimi kertoi Virtasten päivästä tekniikan parissa, Saanan ja Tuulin terveystiimi perheen päivästä terveyden sekä Jennan, Millan ja Ronjan liikennetiimi liikkumisen suhteen.

Tekniikka

Perhe Virtasen jäsenet istuvat olohuoneessa. Kello on puoli kuusi. Perheen isä katsoo televisiosta jääkiekkoa, ja perheen lapset näpyttelevät kumpikin omalla älypuhelimellaan.

Älypuhelimien valmistamiseen on käytetty ainakin montaa eri metallia, keramiikkaa, muovia ja fossiilisia raaka-aineita. Televisio on koottu 500 eri paikassa kasatusta osasta ja osien kokoajat eivät ole kovin onnellista kansaa.

Perheen äiti etsii tietokoneeltaan uusia ruokaohjeita. Kyseisen tietokoneen valmistukseen on käytetty yhteensä melkein kaksi tonnia luonnonvaroja, mikä vastaa täysikasvuisen sarvikuonon painoa. Puhumattakaan materiaaleista, joita itse laite sisältää.

Terveys

Leikkauspäivänä koko perhettä jännitti hyvin paljon. Erityisesti Pekan vaimo, Pirjo, oli hyvin hermostunut, kun toisessa leikkaussalissa makasi hänen rakas aviomiehensä ja toisessa mukava ja terveydellisistä ongelmista aina positiivinen Einari.

Leikkaus meni kuitenkin mainiosti ja koko perheellä oli syy hyvin leveään hymyyn. Perheen lapset tulivat katsomaan isää ja vaaria sairaalaan mummin kanssa ja niin koko perhe oli ahtautunut yhteen huoneeseen.

4-vuotias Iiris esitteli olkavarressaan olevaa laastaria, johon oli annettu aiemmin päivällä uusintarokotus neuvolassa muun muassa jäykkäkouristusta ja kurkkumätää vastaan. Hänpä ei sairastuisi niihin.

Liikenne

Pirjo ja Pekka ovat harkinneet, pitäisikö Virtasten viettää joulua koti-Suomen sijaan jossain lämpimämmässä paikassa. Töistä tultuaan he päättävät varata koko perheelle kahden viikon matkan Thaimaahan joulun ajaksi.

Virtaset lentävät Helsingistä Bangkokiin ja takaisin suoralla reittilennolla heti Iiriksen ja Santerin koulun joulujuhlan jälkeen.

Lasten isoisä Einari, joka ei halunnut lähteä polvivaivansa vuoksi matkaan, päättää ottaa selville, paljonko perheen lentomatka synnyttää päästöjä.

Lentomatkaa Bangkokiin ja takaisin on 16 642 kilometriä. Einari saa selville, että polttoainetta lentokoneessa kuluu Virtasten osalta lähes 1500 kilogrammaa ja hiilidioksidipäästöjäkin syntyy melkein 5000 kiloa! ”Olisi varmasti luontoystävällisempiäkin matkustustapoja”, Einari miettii.

Hieman ennen kello kahden päiväpalaveria enontekiöläisten ongelmana olivat sähkökatkokset. Tekstinkirjoitusohjelmamme oli onneksi tallentanut kirjoittamamme tekstit, joten ne eivät ehtineet kadota bittiavaruuteen. Tästä opimmekin, että tekstejä on hyvä tallentaa aina välillä, jos tietokoneessa ei olisikaan automaattista tallennusta!

Kahdelta oli jälleen päiväpalaverin aika, jossa keskustelimme päivän tehtävien tuloksista ja aloimme valmistella jo huomisen ohjelmaa. Päiväpalaverin kulku virtuaalicoachimme Saran sanoin: ”Tää sujuu ihan kuin Strömsössä. Parhautta :)”

Virtuaaliseen tiedeTET:iin osallistuminen on ollut tähän mennessä todella hauskaa ja mielenkiintoista. TET:in suorittaminen virtuaalisesti tuo meille samaan aikaan sekä vapauksia, että vastuuta. Tehtävät suoritetaan omatoimisesti, vaikka kukaan ei olekaan patistamassa meitä niiden tekoon paikan päällä.

Mentorimme ovatkin kehuneet meitä siitä, että olemme tehneet tehtävämme ajoissa ja huolellisesti sekä olemme löytäneet hyviä lähteitä ja tietoja, vaikka bioajasta niitä ei vielä löydy paljoa.

Tiedeterveiset Lapista!
Jenna, Milla ja Ronja

Kommentit (28)

Celebrity Leather jackets
28/28 | 

I really admire your efforts. These are really beautiful. I have totally agreed with you. Thanks for providing such information. It is a cool place. I like this. As it is all about Fashion. I thought to let you know something about this awesome website 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tutkijatarha

Nuoret kirjoittavat löytöretkistään tieteen parissa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla