Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Kuva: Wikimedia Commons

Selvitämme, miten biologisuus näkyy terveydessä, liikenteessä ja kodinteknologiassa.

TET-viikkomme 48/2014 aiheeksi oli annettu ”Bioaika – millainen tulevaisuus meitä odottaa?”. Tarkoituksena oli miettiä, miten teknologia ja teollisuus vaikuttaa meidän oloihimme nyt ja miten se tulee muuttamaan elämäämme tulevaisuudessa.

Mukana tiedeTET-hankkeessa olivat seitsemän nuorta tyttöä Tuuli Tanni, Senna Luntama ja Saana Lonka Espoosta Mankkaan koulusta, Milla Jaskari, Ronja Mäkitalo ja Jenna Palo Hetan peruskoulusta Enontekiöltä sekä Sophia Suomalainen Mikkelistä.

Mentoreina olivat Hannes Pasanen, tutkija Itä-Suomen yliopistossa metsätieteiden osastolla, Marko Ahvenainen, tutkija Turun kauppakorkeakoulussa Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa sekä Johanna Ollila, projektipäällikkö Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa. Mukana oli myös aina yhtä innokas virtuaalicoach Sara Peltola Taloudellisesta tiedotustoimistosta.

Maanantai alkoi kello 9.00 kiinnostuneissa, mutta melko hiljaisissa tunnelmissa, koska oppilaiden mikit eivät juuri ottaneet toimiakseen. Viikko siis tapahtui virtuaaliympäristössä nettiyhteyden avulla, jokainen piti yhteyttä omalta tai koulunsa koneelta. Tutustuminen onnistuttiin ongelmista huolimatta toteuttamaan, samoin kuin ryhmän pelisääntöjen kertaaminen. Lisäksi pohdimme yhdessä, mitä tiede on. Esimerkiksi Jenna määritteli tieteen seuraavasti:

– Lyhyesti omin sanoin, tieteessä tutkitaan ja selitetään maailmaa ja sen ilmiöitä.

Sen jälkeen oli viikon aiheeseen eli bioaikaan tutustuminen. Etsimme tietoa bioajasta netistä, lehdistä ja kirjoista, ja kokosimme saamistamme tiedoista pienimuotoisen raportin. Tietojen löytäminen ja tulkitseminen vaati pitkäjänteistä työskentelyä ja kriittistä lähteiden tulkitsemista. Kokonaisuudessa työ oli melko vaativa, mutta samalla myös hyvin hauskaa. Kavereiden kanssa pohdittiin yhdessä, mistä löytyisi luotettavaa tietoa ja miten sitä kannattaa tulkita. Tuuli antoi tässä asiassa monia hyviä vinkkejä. Jokainen TETiläinen sai aikaan kattavan kokoonpanon aikaan aikarajojen sisällä ja niitä katseltiin siinä sitten yhdessä. Mentorit suorastaan vuodattivat ihastuksensa päällemme hienoista töistämme.

Mankkaan koululla, Espoossa kävi vierailemassa puolenpäivän aikaan Sara Peltola ja kuvaaja-Teemu. He kävivät katsomassa tilanteen ja ottivat videokuvaa työnteosta. Kuvamateriaali ymmärtääksemme tulee tiedeTET-hankkeesta kertovaan traileriin.

Opimme päivän aikana paljon hyödyllisiä taitoja ja tietoja bioajasta, tiedonetsinnästä ja ryhmässä toimimisesta sekä tietysti tekniikan toimimisesta virtuaaliympäristössä, tässäkin hieman kantapään kautta. Virheistähän kuitenkin parhaiten oppii!

Kello kahden iltapäiväpalaverissa kyseltiin päivän kuulumiset ja tulokset sekä kerrottiin huomisen ohjelmasta. Nuoret jaettiin kiinnostustensa mukaan kolmeen ryhmään, jonka aihetta haluaisi tutkia: terveys, liikenne ja kodinteknologia. Kotiläksyksi annettiin rajata omaa aihettaan vielä hieman lisää. Päivä alkoikin sitten olla aika lailla pulkassa. Morjensta vaan, huomenna tavataan!

Tiistaina aloitimme palaverilla, jossa jo melkein kaikkien mikit toimivat. Touhuun pääsimme aika nopeasti, ja aloimme etsiä tietoja sekä kerätä lähteitä ryhmiemme aiheista. Terveyttä lähtivät tutkimaan Tuuli ja Saana, Liikennettä Jenna, Milla ja Ronja sekä kodinteknologiaa Senna ja Sophia. Kysymyksenä siis oli, millainen tutkimasi aihe on nykypäivänä. Lisäksi piti miettiä myös, ketkä voisivat olla aiheen asiantuntijoita ja vastata ehkä myöhemmin aihetta koskeviin kysymyksiin. Joillain oli hieman ongelmia löytää aiheeseen liittyvää ja luotettavaa tietoa, mutta ihan hyvin tietoa kuitenkin kertyi päivän myötä. Tiedon hakemisessa myös käskettiin olla kriittinen ja miettiä esimerkiksi mistä näkökulmasta teksti tai tutkimus on tehty ja mitä on jätetty pois tai tutkimatta kokonaan.

Tiistain oppisisältöön kuuluivat tehokas tiedon etsiminen ja lähteiden arviointi kriittisesti. Meistä oli kivaa syventyä juuri itseämme kiinnostaviin aiheisiin ja tehdä työtä toisten kanssa, joita aihe kiinnosti myös. Koko tiimi oli myös jälleen kerran oikein mukava ja kannustava!

Iltapäiväpalaverissa pääsimme näkemään myös toisten päivän tutkimustulokset. Lisäksi seuraavan päivän ohjelmaa mietittiin, ja aiomme vielä syventyä tutkimiimme aiheisiin. Mentoreilta tuli positiivisia ja kehittäviä kommentteja, miten tutkimusta voisi kehittää sekä jatkaa huomenna.

Siinä ensimmäiset kaksi päivää jo menivätkin. Tiimi on hioutunut ja etätyöskentelyyn alkanut tottua, joten mukava viikonjatko on tiedossa!

Saana ja Tuuli, Espoo

Kommentit (8)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tutkijatarha

Nuoret kirjoittavat löytöretkistään tieteen parissa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla