Seuraa 
Viestejä45973

Heips, olen ihka uusi täällä TIEDE-lehden keskustelualueella, mutta kun en löytänyt valmista säiettä tästä aiheesta, päätin kokeilla !!

lueskelin hubtikuun 2007 TIEDE-lehteä ja kertasin myös Kalevi Rantasen arikkelin kodinkoneiden toimivuudesta ja kestävyydestä. Oikeastaan aihe on kiinnostanut pitkään ja olen monesti kahvipöytäkeskusteluissa yrittänyt patistella ystäviäni paremmin pitämään puoliaan kodinkoneiden ja kulutuselektroniikan ongelmien kohdatessa, mutta kovin harvoja se nykyaikana kiinnostaa. Useimmiten ollaan heti marssimassa kauppaan ja suurin ongelma on se miten vanhan romun saa hävitettyä.

Leipätyössäni pääsin tutustumaan noihin artikkelissakin mainittuihin 'six sigma' ym laatuteorioihin ja pääsin jopa seuraamaan miten ison rahan maailmassa toimittajat joutuvat asiakkaidensa vaatiessa korjaamaan tuotteidensa laadun hyväksyttävälle tasolle jopa kilpaillen sillä kuka hoitaa jutun nopeimmin kuntoon. Näin silloin kun maksavia asiakkaita on muutamia, puhutaan siis miljoonaluokan yksittäisistä asiakkaista.
Ison rahan maailmalla tarkoitan tässä vaikkapa suurimpia tietokantapalvelimia ja niissä pyöriviä ohjelmistoja joiden holtamiseen ja ylläpitämiseen osallistuin 90-luvun alkupuolelta lähtien. Tuolla ison rahan ja isojen palvelimien maailmassa luotettavuusongelmat hoidettiin kuntoon kahdentamalla ja toisaalta RAID-tekniikalla, kahdentamistahan sekin on. Palvelimien sisällä käytännössä kaikki komponentit on kahdennettu niin että toiminnan aikainen epäkelvon komponentin vaihtaminen ehjään käy sovellusten ja käyttäjien siitä häiriintymättä. Samanlainen toiminnan tapa on noissa suurissa palvelinjärjestelmissä otettu käyttöön myös käyttöjärjestelmien ja sovellusohjelmien kohdalla, varalla varapalvelimessa tyhjänä pyörivä kopio ohjelmistoista ottaa työt hoitaakseen jos varsinainen palvelin ja sen ohjelmistot kompuroivat. Tällä mallilla on saavutettu myös käytännössä lähes 100% käytettävyys .

Toinen ääripää käytettävyys- ja huollettavuusongelmien ja toisaalta kustannusten kanssa painivien IT-talojen toimimisen malleissa on työasemaongelmien ratkaiseminen. Enää ei kannata hankkia työasemia ja niihin takuuta tai huoltosopimusta tai miten kunnossapitopalvelua sitten nimitetäänkään. Kannattaa ennemmin ostaa riittävä määrä ylimääräisiä työasemia ja kylmästi vaihtaa varastosta uusi rikkoutuneen tilalle.
Eräänlaista kahdentamistahan tämäkin on.

Koskahan samanlaiset mallit päätyvät myös kuluttajamaailmaan, ehkä vasta sitten kun kuluttajat oppivat niitä vaatimaan. Ehkä vasta sitten kun uuden ostaminen maksaakin liikaa ??
Toisaalta ainakin minua nuo mallit kunnollisista laitteista kiinnostavaisivat jo nyt. Olen esimerkiksi vakavasti harkitsemassa oman kasvavan tietomääräni, siis digikuvien, äänitteiden ja videokuvien, tallentamisen muuttamista RAID-tekniikalla suojatuksi päästäkseni eroon työläästä varmistamisen tarpeesta. Luulen että RAID olisi parempi ratkaisu kuin nykyinen 2+ on !!

Lukisin mielelläni mielipiteitänne tavaroiden kestävyyteen ja laatuun liittyvistä seikoista jos semmoisia löytyy !!

Hyvää Joulun Jatkoa Kaikille !!!

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (16)

Eihän nykyään enää mikään kestä, koska uutta pitää voida myydä. Omassa atk-kokoonpanossani ainoa kestänyt tuote on hiiri. Noin 10v vanha A4-Techin kiinassa valmistuttama rullahiiri. Ja taitaapi sama tilanne olla ison rahan hommissakin, ainakin jos mittarina käytetyään ihan sadoillatuhansilla teetettyä softaa niin melko luokatonta toimintaa se on. Rahat pois ja tilatkaa päivitys, jos ei miellytä.

MalcomX
Ja taitaapi sama tilanne olla ison rahan hommissakin, ainakin jos mittarina käytetyään ihan sadoillatuhansilla teetettyä softaa niin melko luokatonta toimintaa se on.

Kyllä maailmasta löytyy softaa joka toimii 100% mutta silloin se on kahdennettu ja heittää hommat tarvittaessa varapalvelimelle ja tämä softa ei suinkaan toimi ainakaan Windows tai minkäänlaisella Unix alustalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

No joo, itselläni on RAID, mutta se on RAID 0, eli epäluotettavampi, kuin yksi levy yksinään... Tämä siksi, että nopeuskin on lähes kaksinkertainen. Kahdentamalla tärkeät datat sitten ja kopioimalla niitä talteen hoidan tuon riskien hallinnan.

Sitten on useampia levyjä koneessa. Jos käyttis sekoaa totaalisesti, niin muutan BIOS-asetuksia ja boottaan toisen kopion samasta käyttiksestä.

Näyttöjä on tietenkin kaksi - ne ovat molemmat käytössä, mutta jos toinen hajoaa, niin tietenkin yhdelläkin tulee toimeen. Hiiriä ja näppiksiä on varakappaleita myös. Muistipiirejä on varallle, samoin toinen hieman hitaampi prossu ja toinen emolevykin. Tuulettimia on riittävästi, että ei vaikuta, jos niistä joku väsähtää. DVD-asemiakin on kaksi. Ainoa yksittäinen komponentti on virtalähde, mutta se tuli valittua laadukkaaksi jo alusta alkaen. Vanha läppäri on sitten viimeisenä varakeinona.

Koneet ovat APC:n ylijännitesuojan takana, jossa on 50 000 EUR:n vakuutus. Ei se varmaankaan ukkosta kestä, mutta jotain piikkejä varmaan suodattaakin.

Ohjelmista on aina tallessa myös vanhemmat versiot suoraan kiintolevyllä, josta ne voi nopeasti asentaa uudelleen - usein käy niin, että uudessa versiossa on harmittavia käytön estäviä bugeja.

Kuluttajakäyttöön tuskin mitään kahdennettuja tai erittäin toiminvarmaa tulee, koska kuluttajat eivät sellaisesta suostu maksamaan. Yksityiset voivat ostaa yrityskäyttöön tarkoitettuja laitteita, mutta niiden hinta on yleensä vähintään 1,5-kertainen normaaliin kulutustuotteeseen verrattuna.

Yksityisen hukkaama aika laitteen rikkoutuessa ei maksa mitään. Firmalle taas hukkaan menevä aika on paljon arvokkaampaa, kuin muutaman sadan euron huoltotakuu.

Tietotekniikkatuotteiden sanoisin nykyään kestävän normaaleissa käyttöolosuhteissa hyvin kolmisen vuotta. Eli suunnilleen sen ajan, kuin mitä pidemmät takuut kestävät. Yleensä ohjelmistot monimutkaistuvat kolmessa vuodessa niin paljon, että vanhasta laitteesta ei ole enää ykköskoneeksi.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
jupilli
MalcomX
Ja taitaapi sama tilanne olla ison rahan hommissakin, ainakin jos mittarina käytetyään ihan sadoillatuhansilla teetettyä softaa niin melko luokatonta toimintaa se on.Kyllä maailmasta löytyy softaa joka toimii 100% mutta silloin se on kahdennettu ja heittää hommat tarvittaessa varapalvelimelle ja tämä softa ei suinkaan toimi ainakaan Windows tai minkäänlaisella Unix alustalla.

Ei kyllä 100%:a missään.

Palvelinalustoilla löytyy "Viiden ysin" eli 99.999%:n vuotuisen uptimen järjestelmiä ihan Windows ympäristöönkin.

Ohjelmistoissa ongelmana ovat bugit - jos on sama softa kahdennettunakin, niin samaan bugiin sekin kaatuu. Mm. lentoliikenteessä käytetään samoista määrittelyistä eri ohjelmoijien tekemiä softia, jotka "äänestävät" - jos esim yhdessä ohjelmassa kolmesta on bugi, niin kahden muun tulos jää voimaan. Tässäkin on ongelmansa, sillä itse määrittelykin voi olla virheellinen.

Volitans
Ei kyllä 100%:a missään.

Palvelinalustoilla löytyy "Viiden ysin" eli 99.999%:n vuotuisen uptimen järjestelmiä ihan Windows ympäristöönkin.

100 löytyy kyllä helposti, lueppa vaikkapa http://www-03.ibm.com/systems/z/gdps/, hinta on sitten vaan jotain muuta kuin win serverillä.

Kokemukseen perustuvaan tietoon nojaten ainakaan Windows tai Linux alustoilla ei ole muutamankaan vuoden jaksolla mitään mahdollisuutta päästä viiden ysin käytettävyyteen. Käytännössä niin softaa kuin rautaakin pitää myös aina päivittää ja jos järjestelmiin ei ole rakennettu toimintoja noiden asioiden hoitamista varten, voidaan unohtaa viisi yhdeksikköä.

Mutta tämä nyt on hiukan toinen juttu, aikomukseni ei ole kahdentaa pesukonetta tai telkkaria.
Mitenkäs alettaisiin vankasti vaatimaan vaan parempia laitteita ??

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Ongelma on helposti ratkaistavissa; perustetaan kansanliike "ei mitään kiinasta".
Myös laki, että maahantuoja joutuu noutamaan "loppuun" käytetyn laitteen kotoa ja kuskaamaan sen takaisin Kiinaan, lopettaisi romukaupan.

Juro Vonkaaja
Seuraa 
Viestejä274
jupilli
Volitans
Ei kyllä 100%:a missään.

Palvelinalustoilla löytyy "Viiden ysin" eli 99.999%:n vuotuisen uptimen järjestelmiä ihan Windows ympäristöönkin.
100 löytyy kyllä helposti, lueppa vaikkapa http://www-03.ibm.com/systems/z/gdps/, hinta on sitten vaan jotain muuta kuin win serverillä.

Vähänkään isompaa ohjelmistoa, joka toimisi 100% varmasti ja olisi bugiton, ei ole eikä taida tullakaan. Ainahan ne laitevalmistajat kehuu, mutta 100% kirjaimelliseti otettuna on utopiaa.

Noi 99.9999% arvotkin taidetaan laskea suurista laitemääristä eikä ne päde yksittäisille koneille. Kun laite kaatuu/niin sen osalta käytettävyysprosentti on sitten siltä vuodelta ja koko sen käytöajalta jotain aivan muuta.

Hei

Minulla on kaksi lasta, yksi ja kolmevuotias.
Kolmevuotias saa hajalle normaalileikeissä ekapäivänä 80% kiinalaisista leluista jotka olen hankkinut ja irtopalat ovat sitten nuoremman suussa.

Eli, hyvää bisnestä kiinalaisille, mutta ei kuluttajille. Pahuksenmoista jätettä on kaupoissa. Hinta on halpa ja myöskin laatu.

Nyttemmin olen satsannut moninkertaisen hinnan vastaaviin parempilaatuisiin leluihin ja homma toimii, tuotteet kestävät, eivätkä ole vaaraksi natiaisille.

Tuohon 99,9999 tai parempaan käytettävyyteen vuositasolla, siis vajaan tunnin katkoon suunnitellut mukaan lukien, pääsevät lähinnä vikasietoiset ja jatkuvakäyttöiset keskuskonejärjestelmät tyyliin zOS+Sysplex.

Juro Vonkaaja
Seuraa 
Viestejä274

MS on totuttanut ihmiset siihen, että jos kodinkone kaatuu vain harvoin, on se varsin laadukas.

Kuluttajatuote on valmis myyntiin silloin, kun sen vikatiheus on sellainen, että myynti ei kärsi ja huoltoon palautuvien laitteiden määrä pysyy kohtuullisena.

Tuotteiden pitkä käyttöikä tietää firmalle itsemurhaa. Kahdessa mielessä: Tuote on liian kallis ja häviää halvemmille. Ja markkinat katoavat alta jos tuotteet kestävät ikuisuuden.

Tuotteiden lopputestauskin on siirretty pitkälti käyttäjille. Kun tietty nippa nappa riittävä taso valmistajan testauksissa on saavutettu niin ei kun myyntiin. Tulee halvemmaksi korjata (jopa autot) takuuna ja takaisinkutsuilla. Tuotekehitusaika venyy liian pitkäksi jos testataan suunnitellaan, tehdään ja testataan kunnolla. Jos näin tehtäisiin, tuote ei valmistu lähimpään sesonkiin ja sitä seuraavan sesongin aikana se on auttamattoman vanha malli, jota ei osta kukaan.

Ei taida edes elinkaariajattelu ja ympäristön suojeluvaatimukset muuttaa tätä kehitystä tuotaa markkinoille lyhytikäistä paskaa. Talouden on vaan pyörittävä... kiihtyvällä vauhdilla...

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Tuota MS:n filosofiaa voisi soveltaa vaikkapa rakenteiden, tai autotekniikan alalle:

Jos talo romahtaa, voit yrittää ladata keskusvarastolta "service packin" = pino lautoja ja laatikko nauloja, ja asentaa sen itse.

Vastaavasti jos vaikka auton kone leipoo kiinni, voit omalla kustannuksella ladata jakoavaimen ja alkaa töihin!

Bisnesmahdollisuudet ovat rajattomat; ei tarvita mitään muuta kuin sama laki kaikkiin tuotteisiin!

Juro Vonkaaja
MS on totuttanut ihmiset siihen, että jos kodinkone kaatuu vain harvoin, on se varsin laadukas.

Kuluttajatuote on valmis myyntiin silloin, kun sen vikatiheus on sellainen, että myynti ei kärsi ja huoltoon palautuvien laitteiden määrä pysyy kohtuullisena.

Tuo MSn malli alkaa olla niin kaluttu luu että mitkään kauhutarinat ei enää juuri edes huvita, se nyt on vaan ihmisten huijaamista. Huolestuttavaa siinä on se että nuorempi polvi luulee että meidän pitää kaikkialla hyväksyä se sama asenne, ellei toimi boatataan ja jos sekään ei auta, ostetaan uusi.
Ennenaikaan tietokoneessa oli bitit joko päällä tai pois, jos ne ei menny oikein, vika etsittiin ja korjattiin niin että se ei enää toistunut, nykyään yritetään väittää että Intel suoritin voisi toimia jotenkin toisella tavalla.

Mutta, edelleen kaipailisin ihan oikeita ajatuksia tavaroiden toimivuudesta.

Voisikohan joku näinä nettikeskustelujen aikoina pystyttää forumin johon kuluttajat voisivat ilmoitella eri tyyppisten vehkeiden toimisesta, siis ihan heti hankkimisen ja mahdollisten ongelmien ilmettyä niin että hankintaa harkitsevat voisivat käydä ensin tarkistamassa vallitsevan tilanteen ??

jupilli
Tuo MSn malli alkaa olla niin kaluttu luu että mitkään kauhutarinat ei enää juuri edes huvita, se nyt on vaan ihmisten huijaamista. Huolestuttavaa siinä on se että nuorempi polvi luulee että meidän pitää kaikkialla hyväksyä se sama asenne, ellei toimi boatataan ja jos sekään ei auta, ostetaan uusi.
Ennenaikaan tietokoneessa oli bitit joko päällä tai pois, jos ne ei menny oikein, vika etsittiin ja korjattiin niin että se ei enää toistunut, nykyään yritetään väittää että Intel suoritin voisi toimia jotenkin toisella tavalla.
Näin kirjoittelevat yleensä sellaiset henkilöt, joilla ei ole yrityskäyttöön tarkoitetuista MS:n tuotteista kokemusta. Kyllä noita 90-luvulla käynnistettyjä NT-servereitä löytyy, jotka eivät kestä boottausta. Tämä johtuu siitä, että rauta hajoaa siinä bootissa, ei softa.
jupilli
Mutta, edelleen kaipailisin ihan oikeita ajatuksia tavaroiden toimivuudesta.

Voisikohan joku näinä nettikeskustelujen aikoina pystyttää forumin johon kuluttajat voisivat ilmoitella eri tyyppisten vehkeiden toimisesta, siis ihan heti hankkimisen ja mahdollisten ongelmien ilmettyä niin että hankintaa harkitsevat voisivat käydä ensin tarkistamassa vallitsevan tilanteen ??

Kannattaa tutkia nettiä. Esim. AV-laitetta hankkiessa, voi käväistä esim. dvdplazan foorumissa. Siellä on kaikenlaisia kotiteatteriharrastajia ja neuvoa ja apua saa niin telkkari-, stereo, kuin digiboksiasioissakin. Tietokonetta tai komponentteja hankkiessa kannattaa neuvoa kysyä vaikka muropaketin palstalta. Tom's Hardwareguidesta löytyy englanninkielisiä hyviä laitetestejä.

Leluista minulla ei ole ajan tasalla olevaa kokemusta, mutta varmasti niillekin löytyy joku suomalainen keskustelupalsta.

Autoa hankkivalle löytyy melkein joka merkille omistautuneita foorumeita, joilta löytyy apua melkein mihin tahansa autoon liittyvään.

Niinhän se. Jos jokin ohjelma ei toimi toivotulla tavalla niin tehdään korjaavat muutokset käyttöohjeisiin eikä itse tuotteeseen. Parhaimmassa tapauksessa pyydetään asiakasta muuttamaan omia toimintatapojaan sellaisiksi, mitä ohjelman toimimattomuus vaatii, jotta sen työtehtävän jotenkin voisi sillä tehdä. Tietokonehidasteinen työnteko saa tiettyjä ohjelmia käytettäessä ihan uuden merkityksen. Voidaan puhua jo tietokonerajoitteisesta työnteosta.

ilesoft
Näin kirjoittelevat yleensä sellaiset henkilöt, joilla ei ole yrityskäyttöön tarkoitetuista MS:n tuotteista kokemusta. Kyllä noita 90-luvulla käynnistettyjä NT-servereitä löytyy, jotka eivät kestä boottausta. Tämä johtuu siitä, että rauta hajoaa siinä bootissa, ei softa.

Ikävä kyllä kokemusta on MS:n tuotteista ihan niin pitkältä aikaa kuin Bill on niitä omalla tuotemerkillään tehnyt, ja kokemus nimenomaan on tuolta työelämän piiristä jonne nuo työasemat (vrt juna-asemaan ja mitä junat siellä tekee) valtasivat toimistot, ja toimivat niinkuin lelujen voi olettaakin toimivan.

ilesoft

Kannattaa tutkia nettiä. Esim. AV-laitetta hankkiessa, voi käväistä esim. dvdplazan foorumissa. Siellä on kaikenlaisia kotiteatteriharrastajia ja neuvoa ja apua saa niin telkkari-, stereo, kuin digiboksiasioissakin. Tietokonetta tai komponentteja hankkiessa kannattaa neuvoa kysyä vaikka muropaketin palstalta. Tom's Hardwareguidesta löytyy englanninkielisiä hyviä laitetestejä.

Tuossahan se ongelma juuri on, eihän kukaan saa netistä mitään hyödyllistä tietoa kun kaikki jutut ripotellaan sinne sun tänne laidastaan eri kriteereillä ja ilman mitään vastuuta mistään.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat