Seuraa 
Viestejä45973

Missäköhän se magneettinen pohjoisnapa tätä nykyä on? Kuulemma liikkuu kymmeniä kilometrejä vuodessa Siperiaan päin. Onkohan mahdollista, että tuo siirtymä alkaa pian sotkemaan lintujen ja eläinten suunnistusvaistoa?

Sivut

Kommentit (27)

Tuolla se on taivaltanut, 2005 arvioitu sijainti oli 82,7N 114,4W. Sen jälkeen en ole löytänyt tietoa.

Kyllä nykyäänkin on olemassa paikallisia etelä -ja pohjoisnapoja, jotka sotkevat kompasseja tietyillä alueilla.

Afrikan eteläkärjen luona kompassi näyttää pohjoista kaakkoon?

Viimeisin tieto on vuodelta 2005!!! Kai tuon magneettisen pohjoisnavan sijaintia vielä kuitenkin seurataan. Olen kuullut huhuja, että siirtymä on nopeutunut. Pitääkö huhut paikkaansa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
kartap
Viimeisin tieto on vuodelta 2005!!! Kai tuon magneettisen pohjoisnavan sijaintia vielä kuitenkin seurataan. Olen kuullut huhuja, että siirtymä on nopeutunut. Pitääkö huhut paikkaansa?

Viranomaiset eivät myönnä sitä mutta totuus on että kukaan ei tiedä. Se on kadonnut.

Olakko vai ei
Seuraa 
Viestejä404

Tulevaisuudessa voisi löytyä korrelaatio avaruussään, auringon toiminnan, maan magneettikentän muutosten, ilmaston ja pohjoisen jääalan suhteen.
Siinäpä olisi jollekkin ratkaistavaksi "ilmaston Rubikin kuutio"

Geofyysikoiden kesken on huhuiltu jo pitkään, että maan magneettiset navat olisivat kääntymässä ympäri (reversal of polarity). No tätä on vaikeata ennustaa - navat kääntyilevät ilman sen kummempaa syytä aika ajoin (n. joka miljoonas vuosi - 780,000 v sitten kääntyi viimeksi).

Magneettikenttä on tietenkin elintärkeä biologiselle elämälle maassa - ilmakehän kanssa se vastaa 10 m betonisuojaa avaruuden tappavaa säteilyä vastaan. Jos navat nyt kääntyisivät ja kenttä olisi tässä välivaiheessa heikko, ei eliökunnalle aiheutuisi isompia ongelmia kun ilmakehän suoja säilyy - evoluutiohistoriassa ei nähdä ongelmia kääntymisten aikana. Mielenkiintoista olisi, miten esim. merikilpikonnat reagoisivat tähän (muuttavat magneettikentän mukaan). Kenttävoimakkuuden ja ilmaston välillä ei ole havaittu yhteyksiä geologisessa historiassa.

Kun kivi jähmettyy, varastoi se sisäänsä sen ajan paleomagneettisen suuntauksen ja kentän voimakkuuden ja tätä voidaan käyttää kiven ajoituksessa. Näin maapallon kivet voidaan myös tunnistaa vaikka ne poimittaisiin maapallon ulkopuolelta.

Lisälukemista: http://geomag.usgs.gov/faqs.php

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Phonyn postaamaa karttaa kun vilkaisin, päädyin olettamukseen, että kompassieranto on supistunut Itämeren alueella jonkin verran. Eipä silti, että mitään siitä ymmärtäisin. Linjaan vain paatin kartan mukaan johonkin kiintopisteeseen ja ruuvaan kompassin täsmäämään karttaan. Erantotaulukoilla olen heittänyt ohilentävää vesilintua jo 80-luvun alussa. En osunut.

Taidan kyllä olla dinosaurus magneettikompassini kanssa.

- Ubi bene, ibi patria -

Kysymys sivuston ylläpitäjille.
Minulla aina milloin mikäkin osa sivuista näkyy ylileveinä, osa tekstistä ei näy millään konstilla.
(Paitsi leikkaamalla ja liimaamalla toiseen välineeseen).

Onko vika minun asetuksissani vai teidän asetuksissa?

Mistä apua?

Jaa että teksti ei näy kokonaan - ensiavuksi kun modet eivät ole vastanneet - kyseessä lienee Explorerin bugi - kun joku laittaa ylileveän kuvan tekstiin, niin näin käy - vaihda siis selaintasi johonkin muuhun.

No en nyt tässä ketjussa ota kantaa tuohon, miksi kiviä on viety maasta pois ,,, sanotaan vaikka, että kun iso meteoriitti on iskenyt maahan, niin ovat lentäneet (näin kuviteltiin ainakin eräiden kivilajien kohdalla). Löytyisikö tuolta tähtitieteen ketjusta parempi vastaus?

iisakka
Seuraa 
Viestejä848

Tätä ketjua lukiessa tuli taas mieleen asia jota olen toisinaan miettinyt, eli että osoittavatko suunnistuskartassakin viivat maantieteelliseen pohjoisen vai ovatko ne paikallisen magneettikentän suuntaiset.

Olen nimittäin viime vuosina jonkin verran suunnistellut tietämättä paikallisesta erannosta mitään, enkä ole huomannut ajautuvani systemaattisesti sivuun suunnasta. (Satunnaisesti molemmille puolille kylläkin.)

Nyt kun tämä asia kerrankin tuli mieleen koneen ääressä eikä keskellä metsää, niin pitihän se selvittää.

Suunnon oppaan mukaan tosiaankin "suunnistuskartat on piirretty suhteessa magneettiseen pohjoiseen." Varmaan tarkoitetaan kuitenkin että paikallisen magneettikentän suuntaan, ei kai muussa olisi järkeä. Varmaan valitun sanamuodon tarkoitus on vain olla vähemmän hämmentävä niille joille on opetettu että kompassi näyttää aina magneettista pohjoisnapaa kohti.

http://ns.suunto.com/Manuals/Ambit/Userguides/Suunto_Ambit_UserGuide_FI.pdf

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat