Seuraa 
Viestejä45973

author="<a href="http://www.tiede.fi/uutiset/4880/antarktiksen_jarvessa_muinaisia_bakteereja">tiede.fi</a>" kirjoitti:

Antarktiksen järvessä muinaisia bakteereja

Antarktiksen Vida-järven jääkannen alla eristyksissä -13-asteisessa suolavedessä elää vilkas bakteeriyhteisö.

Bakteerit löytyivät, kun Alison Murray renolaisesta DRI-tutkimuskeskuksesta porasi kollegoineen järvestä jää- ja sulavesinäytteitä. Poraukset tehtiin erityismenetelmin, jotta suljettuun ekosysteemiin ei kulkeutuisi vieraita organismeja. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että Vidan sula vesi on ollut kapseloituna ainakin 2800 vuotta.

Bakteerien kotivesi osoittautui paitsi kylmäksi ja suolaiseksi, myös hapettomaksi ja lievästi happamaksi. Geokemiallisten analyysien mukaan suolaveden ja sen alapuolisen sedimentin kemialliset reaktiot tuottavat typpioksiduulia ja vetyä, jota mikrobit voivat mahdollisesti hyödyntää energianaan.

Tutkimuksen julkaisi Pnas.
Eikös siellä olleet venäläiset porailemassa, vai onkos tämä eri juttu?

Kommentit (7)

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä14964

Taisi olla Vostok-järvi, jonne venäläiset olivat menossa. Vostok on antarktisen löydetyistä jääjärvistä suurin, ja sen arvellaan ollen eristyksissä jopa miljoonia vuosia.

Sensuuri kärjistää yhteiskunnan polarisaatiota.

Tuossa jenkkien jäänalaisessa järvessä oli vain 10 m jäätä päällä ja se olis tosi nuori järvi (2800 v). Venäläisten Vostok-järvessä jäätä on päällä n. 3.8 km ja se ei ole ollut ilman kanssa kosketuksissa 15-25 miljoonaan vuoteen. Järvi on Saimaan kokoinen. Kairaus oli melkoinen tekninen suoritus ja ei ollut ihme, että venäläiset pitivät välillä 5 pv radiohiljaisuuden, jolloin heidät luultiin kuolleeksi (ilmeisesti ryyppäsivät). Nyt vain odotellaan etenkin biologisia tuloksia - järvessä voi olla oma hyvin eriskummallinen eliöstö - jos on. Nämä jäänalaiset vedet ovat erittäin tärkeitä mm. ilmastonmuutoksen mallinnuksessa, kuten toisissa säikeissä on keskusteltu. Jos näiden pinta-ala kasvaa, voi jäätikkö osittain romahtaa (= virtausnopeus kasvaa yhtäkkiä ja jään volyymi laskee = merenpinta nousee).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat