Seuraa 
Viestejä45973

Mikä mahtaa olla kutiamisen biologinen tarkoitus. Kutiaminenhan on lievää kipua. Kutiavatko eläimet. Miksi pahiten kutiavat esim. jalkapohjat ja kainalot.

  • ylös 1
  • alas 2

Kommentit (5)

Heppu
Miksi pahiten kutiavat esim. jalkapohjat ja kainalot.

Omasta mielestäni ikävintä on kitalaen kutiaminen. Sitä on ikävä raapia, eikä se lopu herkästi silläkään.

Heppu

Kutiavatko eläimet.Ainakin koirat kutiavat anturoista tosi herkästi. Omalla koirallani oli melkein mahdotonta leikata takajalkojen varpaanväleistä karvoja (piti leikata talvella, ettei olisi täynnä lumipaakkuja aina) kun kutisi niin pirusti.

Andúril

Omasta mielestäni ikävintä on kitalaen kutiaminen. Sitä on ikävä raapia, eikä se lopu herkästi silläkään.

Heppu ilmeisesti puhui kutiamisesta fyysisen ärsykkeen seurauksena. Toinen on tietysti ihottuman/allergian/tms. aiheuttama kutiaminen. Kumpaa tuo kitalaen kutiaminen on?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Heppu
Mikä mahtaa olla kutiamisen biologinen tarkoitus. Kutiaminenhan on lievää kipua. Kutiavatko eläimet. Miksi pahiten kutiavat esim. jalkapohjat ja kainalot.

Kutiamiseen vaikuttaa mm. se miten paljon kyseisellä alueella on tuntohermopäätteitä (joita on esim. kämmenissä ja jalkapohjissa paljon), nahan paksuuskin käsittääkseni osaltaan vaikuttaa ja myös karvoituksen määrä.

Käsittääkseni koirien tassujen kutiaminen johtuu juuri siitä, että kun karvoja liikuttaa hieman, hermopäätteet aistivat liikkeen, jonka koira tuntee kutiamisena. En sanoisi, että se on sinänsä paha ihmisellä tai muullakaan eläimellä. Esim. jos vaikka punkki kipittelee ihollasi ja koskettaa ihokarvaasi, joka aiheuttaa sitten kutinaa, niin eikö se ole parempi vaihtoehto kuin tulla punkin puremaksi? Huono esimerkki, mutta en parempaakaan heti keksi tähän hätään.

Heppu
Mikä mahtaa olla kutiamisen biologinen tarkoitus.

Muistelen lukeneeni, että evolutiivisesti tuota reaktiota olisi yritetty selittää varsin järkeenkäyvästi; puolustusreaktio esim. jalkaasi pitkin kiipeileviä pieneliöitä ja hyönteisiä vastaan.

Kutiamiseen liittyy sekä positiivisia ja negativiisia mielleyhtymiä, joista jälkimmäiseen luonnollisesti tuo edellä mainittu kuuluu. En ole vielä toistaiseksi keksinyt mitään parempaa keinoa saada omaa 7kk tenavaani nauramaan kuin kutittaminen ja päristely - veikkaisin, että ne positiiviset mielleyhtymät opitaan sinne takaraivoon tästä vanhempi-lapsi yhteydestä.

Kuten Ceanna sanoi, luonnollisesti tuntemukseen vaikuttaa suuresti se, minkä verran hermopäätteitä alueilla on.

Toisaalta on hassua, että kainalot nyt ovat suhteellisen turhat noin niinkun minkään hermokaaren suhteen (näin ensialkuun ajatellen), mutta ehkäpä siellä lämpimässä ja kosteassa alkuihmisen pöheikössä on niiden pieneliöiden ollut kiva mönkiä. Tai sitten se alkuihminenkin on jo huomannut että nuo pienet ähisevät karvapallerot saa ähisemään paljon mukavammalla tavalla kun tökkää sormensa kainaloon..

[edit: en sitten tullut ensin lukeneeksi tuota Ceannan viestiä loppuun asti, ja siitä syystä toistoa.. pöh]

beeta
En ole vielä toistaiseksi keksinyt mitään parempaa keinoa saada omaa 7kk tenavaani nauramaan kuin kutittaminen ja päristely

Nauru johtuu siitä että ihminen johon hän luottaa hyökkää hänen kimppuunsa, jolloin syntyy pelko <-> ei pelkoa ristiriita, johon kaiketi opittu reaktio on nauru.

Jätä parta ajamatta viikoksi vähintään ja sama aika pysy poissa suihkusta. Jos mahdollista niin kuse myös housuihisi hajun tehostamiseksi. Kaada sitten viinapullosta hieman päällesi ja osa suuhusi. Mene sitten kaupungille ja etsi sieltä joku selvänä oleva nainen ja mene kutittelemaan tätä. Kuten huomaat, reaktio on jotain muuta kuin naurua, koska kohteesi todennäköisesti pitää sinua uhkana.

Jos menet ns. normaalina tekemään saman, saatat saada osalta ihmisistä käsilaukusta ja osalta naurureaktion. Tämä johtuu taas siitä että osa ei pidä sinua vaarallisena ja osa pitää, vaikka olet täysin vieras heille.

Yksi kutiamisen syy on myös ihon uusiutumisessa. Raapiminen edistää vanhan ihon lähtemistä ja siten edesauttaa uusiutumista. Tärkein syy kuitenkin on kaiketi loiseläinten häätäminen iholta. Mitä tuskaisemmaksi ne tekevät olon, sitä helpommalla niitä haluaa välttää ja päästä niistä eroon. Tästä puolestaan on hyötyä tautien välttämäseksi ja energian säästämiseksi (kun loiset eivät syö kaikkea sinusta).

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat