Seuraa 
Viestejä45973

Olen koko tämän tietoisen oloni ajan luullut/kuvitellut, että kalat eivät tunne kipua.
Nyt täällä foorumeilla ole pari eri kertaa lukaissut, että kalat tuntevatkin kipua.
Onko niin ihan oikeasti?

Sivut

Kommentit (25)

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Mikseivät tuntisi? Eikös kaloillakin ole hermot ja vieläpä melko kehittynyt tuntoaisti (mm. kylkiviiva). Jotta eikun matoa koukkuun ja elävänä perkuuseen

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voin kertoa helpotuksen jos tuntuu pahalle nuijjia sitä kalaa
"Ei se satu jos ei sormeen osu"
Joten nyt, helpottuneilla mielin kalastamaan & syömään kalaa ->

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Eikö kalat ole niin herkkiä että kuolevat jos suomun limakerros repeää, esim käsin kosketettaessa. Näin ainakin puolihullu biologianopettajani joskus opetti.

Mitenkäs kala kipuaan ilmaisisi, liian erinlainen eläinlaji... Siitä kai johtuu tuo ettei kaloilla olisi tuntoaistia. Onhan kaloilla kuitenkin tehokas kylkiviiva aisti joka lienee osoitus siitä että myös tuntisivat jonkinlaista kipua.

Varmasti kärpäsetkin tuntevat kipua jos siivet revitään irti tai perhoset jos siipiä edes hipaisee.

Epäilen, mahtaako kala pohtia koukun juututtua suuhun, ai ai kun sattuu..

Jotakin varmasti tapahtuu, kun eläimeltä osia irroittuu tai loukkaa. Mutta pienen aivokapaseetin määrä varmasti vaikuttaa siihen, miten tuskaista elämellä on??

Vai olisiko jo toisin? Jatkuvasti tulee hermoilta kipuviestiä.. eikä muista että kyseessä on jo vanha vamma..

Tätä on itse asiassa tutkittu ja kalat reagoivat kipua aiheuttavaan asiaan, joka ei aiheuta muuta harmia ja reaktiot saadaan loppumaan kipulääkityksellä. Siis aivan kuten ihmisetkin. Se ei tosiaan ole mikään ihme, ne ovat selkärankaisia, joilla on muutenkin kehittyneet aistit.

Tuo rapuja koskeva juttu muuten on totta, ravut keitetään hengiltä.

Olen hullu vapaa-ajan kalastajaharrastelija.
Vähän tuntuu öklältä, jos tosiaan kalat tuntevat kipua. Jotain muuta ne voivat tuntea tai vaistota. Toivoisin.
Itse ilman muuta kalautan isomman kalan tajuttomaksi, mutta pienet simput jätän luonnon armoille.
Mutta tuo troolikalastus. Tuhannet kalat tukehtuvat ja kuristuvat kuoliaaksi ahtaissa "rysänperissä"!?! Sinne jonnekin tilapäiseen säilöön ne elävältä korkealta rojautetaan.
Tuosta perkaamisen aiheuttamasta tuskasta kalalle, tulee tosi paha olo.
Missä ovat eläinsuojelijat. Herätys konsulit EU:ssa.

Niin. Tänään kahdeksalta lähden pilkkikilpailuun.

Neurobiologian professori James Rose Wyomingin yliopistosta julkaisi v. 1998 kalojen kivusta katsauksen, joka on vastine vapaa-ajan kalastukseen kohdistettuun kritiikkiin. Rose puolustaa kalastusta ja toivoo luonnonsuojelijoiden siirtävän huomionsa kivun pohtimisesta kalojen tuhoutuvien elinympäristöjen suojeluun.

Rosen mukaan kalat eivät voi tuntea kipua, koska niillä ei ole aivokuorta. Kivun kokeminen on psykologista: aistimus syntyy vahingoittuneessa kohdassa, mutta vasta aivojen kuorikerroksessa se muuttuu tuskan tunteeksi. Kipu edellyttää tietoisuutta, mutta kala vain reagoi vahingoittaviin ärsykkeisiin vaistomaisesti. Vastaavin perustein hän esittää, ettei kala myöskään voi pelätä; pakoreaktio perustuu refleksiin, ei pelkoon.

Rosen artikeli herätti tietenkin vastaväitteitä. Evolutiivisesti on loogista, että eliöt kokevat kipua välttyäkseen vahingoittumasta. Kaloilla pitäisi siis olla jonkinlainen nisäkkäistä poikkeava mekanismi kivun hyväksikäyttöön, mutta todisteita tällaisesta mekanismista ei ole esitetty.

On pohjimmiltaan määrittelykysymys, ajatellaanko kivun tai pelon edellyttävän tietoisuutta. Tuntoaisti toimii ja vaikuttaa kalan käyttäytymiseen, tiedostaapa tämä mitään tai ei. Oma mielipiteeni on, että kalojen tietoisuuden puuttuminen ei oikeuta niiden perusteetonta vahingoittamista; tämä ei kuitenkaan estä minua kalastamasta.

TEKSTI: Antti Koli

Olli V
Epäilen, mahtaako kala pohtia koukun juututtua suuhun, ai ai kun sattuu..

Jotakin varmasti tapahtuu, kun eläimeltä osia irroittuu tai loukkaa. Mutta pienen aivokapaseetin määrä varmasti vaikuttaa siihen, miten tuskaista elämellä on??

Ei ihminenkään ajattelua tarvitse tunteakseen kivun.

olli-san
Seuraa 
Viestejä419
kuningas
Tähtikaloilla ei ole aivoja.

Toisaalta kissakalalla on yli 27 000 makuaistia.

Meritähdet (mikäli tarkoitit tähtikaloilla niitä) ovat selkärangattomia, piikkinahkaisiin kuuluvia eläimiä, joilla ei ole mitään tekemistä kalojen kanssa.

Mä en kalastuksesta koskaan innostunu, kun se koukun poisto kalan silmästä/kiduksista/nielun sisältä ja rimpuilevien, henkeä haukkovien kalojen näkeminenkin oli jotenkin vastenmielistä. Sain sen kyllä pokkana hoidettua aina, mutta silti joka kerta sisällä myllersi. Varmasti olisin tuohon ehdollistunut, mutta jotenkin omien syvältä kumpuavien tuntemuksien sammuttaminen tuntui väärältä.

Soutaminen ja veneily riittää mainiosti.

Kala oli minunkin suosikki lihaa, kunnes tuomitsin lihansyönnin.
Pikkuhiljaa vähensin sen osaa ruokavaliossa ja pam, ei edes tehnyt mieli.
En ole sitä sen koommin kaivannut ja hyvin on riittänyt syömistä, uskokaa pois.

KBolt
Olet varmaan sitten aneeminen kääpä koko tyyppi. Lihaa PITÄÄ syödä. Jos ei punaista niin jotain kuitenkin. Rehunpurijat on idiootteja.

Väärin. Eiköhän lihansyönti ole jokaisen oma henkilökohtainen päätös.
Lihattakin pärjää mainiosti. Itseasiassa kasvissyöjät syövät luultavasti usein terveellisemmin kuin "sekakäyttäjät".

"Tutkimusten mukaan kalat kokevat kivun nisäkkäiden tavoin. Kalojen iho on hyvin herkkä. Kalastustavasta riippuen kalat kuolevat eri tavoin kuten tukehtumalla. Tonnikalat laitetaan 0-asteiseen vesisäiliöön, jossa ne paleltuvat kuoliaiksi. Pienimuotoisesti kalastetaan myös esim. virvelöimällä – tällöin koukku aiheuttaa kipua, mutta itse tappaminen tapahtuu melko nopeasti."

vege propakanda oli tota mieltä..
ihmettelen vaan ettei linkkejä itse tutkimuksiin.. .
noh täytyy katella jos löytyy enemmän kuin yksi tutkimus
aiheesta...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat