Seuraa 
Viestejä45973

Harrastan melko paljon musiikkia, sekä kuuntelemista että tuottamista ja satunnaisesti äänittämistä.

Viime parin viikon ajan oli sellaisia äänityssessioita että tuli kuulokkeet päässä tehtyä viiden tunnin ajan (ei aivan putkeen kuitenkaan) intensiivistä äänittämistä, jossa tuli kenties liian kovaa huomaamatta kuunneltua musiikkia.

Yhtenä päivänä vasemmassa korvassa oli lievää kipua. Ei pistävää, mutta sellaista vaimeasti kuumottavaa tuntua. Myös pientä päänsärkyä ilmeni, jonka koin liittyvän liialliseen altistumiseen koville äänille.

Muutama päivä on mennyt ja välillä korvassa tuntuu tätä samaa lievää kipua. Tinnitusta ei ole ilmennyt. Pääsin juuri armeijasta ja siellä kuulo ilmoitettiin hyväksi, ts. normaali kuulo.

Onko tilanne paha? Onko mentävä lääkäriin? Miten voin tietää mikä äänenvoimakkuus kuulokkeissa on sopiva ja kuinka kauan sille voin altistaa itseäni kerralla? Haluaisin kuitenkin jatkaa musisointia, mutten elää huonontuvan kuulon tai mikä pahinta, alituisen tinnituksen alla.

Kommentit (14)

Et voi tehdä musiikkia, jos tinnitus puskee päälle. Mene lääkärille, jookosta. Ja sitten alempia volyymeja töissä?

Eedith: krijotusvihre

Miss Baker
Et voi tehdä musiikkia, jos tinnitus puskee päälle. Mene lääkärille, jookosta. Ja sitten alempia volyymeja töissä?

Eedith: krijotusvihre

Kiitos vastauksesta.

Tinnitusta ei kuitenkaan ole ilmennyt... Mutta ei se satunnainen lievä polton tunnekaan voi hyvästä olla. Toivon vaan ettei mitään peruuttamatonta ole tapahtunut.

Osaisiko joku vielä vastailla yllä olleisiin kysymyksiin tarkemmin?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voit yrittää saada lähetteen terveyskeskuksesta tai työterveyslääkäriltä lähimpään sairaalapoliklinikkaan. Mutta ilman perustetta tuskin lähete irtoaa.

Kuulon saa pilattua helpohkosti kuulokkeilla, mikäli käyttää liikaa tehoja. Oletan että olet myös elävän musiikin parissa, joten melua saat sieltäkin.

Mikäli vahinko ei ole vielä tapahtunut, ts. sinulla ei ole kokoaikaista tinnitusta —suosittelen hankkimaan kunnolliset kuulonsuojaintulpat. Niitä on erikseen muusikoille. Kuulet, mutta et särje kuuloasi. Kalliit mutta hyvät. Ostin omani liian myöhään, mutta suojaan jäljelläolevaa kuuloani. Stereotinni 24/7 on jo, oliskohan kahdeksas vuosi menossa.

Yksilöllisiä kuulonsuojaintulppia on montaa merkkiä. Omani teetin paikallisessa liikkeessä jossa myydään myös kuulolaitteita. Otin kahdet eri suotimet; toiset lavalle, toiset suojaavammat kun käyn itse konserteissa. Meillä on vain yksi kuuloaisti, musiikki lakkaa olemasta kun kuulo menee.

rita
Seuraa 
Viestejä65

Yleensä ei kannata ylittää 80 desibelin äänirajaa. Perinteisen ruohonleikkurinkin ääni saattaa olla korville jo liian kovaa meteliä, varsinkin jos leikkurissa on vikaa. Yleensä ravintolassa pitäisi sijoittua siten, ettei ole suoraan kaiuttimen kohdalla. Jos vertaat äänen voimakkuutta ravintolassa kuulemaasi bändin soittamaan musiikkiin, kuulokkeista kuutelemasi musiikki pitäisi olla huomattavasti hiljempää. Ravintolassa äänen voimakkuus voi nimittäin tilapäisesti nousta jopa yli 100 desibelin. Muistaakseni liian kova meteli voi vaurioittaa kuuloa jo kymmenessä minuutissa.

Kuulon heikkeneminen voi olla äkillistä tai vähittäistä sekä tois- tai molemminpuoleista. Syyt vaihtelevat vähäisestä vahatulpasta 1 tai flunssan aiheuttamasta korvien lukkiutumisesta 2 äkilliseen ja pysyvään kuulonmenetykseen. Äkillinen kuulonmenetys voi myös olla seurauksena korvan painevammasta esimerkiksi räjähdyksen tai sukelluksen yhteydessä. Vähittäisen kuulonmenetyksen syistä yleisin on iän mukana tuleva ikähuonokuuloisuus. Jos kuulon heikkenemiseen liittyy muita oireita, kuten korvien suhinaa ja vinkunaa tai huimausta, on syytä epäillä sisäkorvan tai kuulohermon vikaa (esimerkiksi Meniérèn tauti 3). Vuoto korvasta taas viittaa korvakäytävän tai keskikorvan tulehdukseen. Altistuminen melulle työssä tai harrastuksissa voi aiheuttaa kuulon heikkenemisen tilapäisesti tai pysyvästi. Vaurion riski kasvaa melun ylittäessä 80 desibeliä, ja riski on sitä suurempi, mitä kauemmin altistus kestää.

http://www.terveysportti.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00287...

Itselläni korvat menevät flunssan yhteydessä helposti tukkoon ja tulevat kipeiksi, koska paine korvassa ei pääse tasautumaan tukkeutuneen korvan takia.

http://www.tohtori.fi/?page=2442205&id=4520450

http://www.tyoturva.fi/tyoturvallisuus/olosuhteet/melu/

Wikipedia

Melutaso / Aika

* 85 dB / 8 h
* 88 dB / 4 h
* 91 dB / 2 h
* 94 dB / 1 h
* 97 dB / 30 min
* 100 dB / 15 min
* 103 dB / 7 min
* 106 dB / 3 min
* 109 dB / 2 min
* 112 dB / 1 min
* 115 dB / 30 sek
* 118 dB / 15 sek
* 130 dB / 1 sek

http://fi.wikipedia.org/wiki/Melu

Ei tarvitse edes 10 minuuttia kunhan tarpeeksi suuri aalto korvaan törmää, eikä tinnitus ei estä musiikin tekemistä. Muun muassa Ludwig van Beethoven, Bono, Eric Clapton, Phil Collins, Moby ja Sting kärsivät tinnituksesta. Eli muusikon sairaus.

Lihakirja
Harrastan melko paljon musiikkia, sekä kuuntelemista että tuottamista ja satunnaisesti äänittämistä.velli_nakkinen
..eikä tinnitus ei estä musiikin tekemistä.

Pitää muistaa että miten miksaat musiikkia, jos tietyillä taajuuksilla korvissasi on melukuoppa? Ts. et kunnolla kuule tiettyjä taajuuksia. Tuo melukuoppa tulee helposti samalla kertaa tinnituksen yhteydessä. Joskus kertavauriona, joskus pidemmän altistuksen myötä.

Henkilö jonka kuulossa on melukuoppa, ei kykene miksaamaan musiikkia koskapa tulee vajavaisen kuulonsa takia korostaneeksi sellaisia taajuuksia —mitä itse ei kunnolla kuule. Normaalikuuloiset kuulevat tuollaisen miksauksen kelvottomana.

Minulla on toispuoleinen (oikea) kuulovaurio. Tinnitus on melkoinen. Suhinoita on kaikenlaisia. Siitä huolimatta laulan ja soitan kitaraa, sekä yksin, että yhtyeessä. Kuulovaurio oli äkillinen. Soitin silloin pelimannien kanssa, joita oli kymmenen haitaria ja urut. Pienessä luokkahuoneessa harjoittelimme. Tasapaino meni, en pysynyt pystyssä puoleen vuoteen. Samalla meni toisesta korvasta kuulo. On vähän palautunut, mutta ei palaudu tarpeeksi koskaan. Kuulen nykyisin 50 desipelin ääntä joltain korkeudelta. Olen soittanut lähes 50 vuotta, joten jo oli aikakin mennä kuulo.
Käytän nykyisin korvatulppia, jotka auttavat kuulemaan terveellä korvalla musiikin oikein. Täytyy vain olla tietty järjestys lavalla, että pystyy kuulemaan toiset instrumentit. Suhinat ei vaivaa silloin, kun tulee muuta ääntä. Suhinat on pahimmat hiljaisuudessa.
Levyn teossa olen soittajana ja kuulen kitaran vain kuulokkeista. Siinä ei haittaa, vaikka olenkin toispuoleinen. Musiikki tulee kuulokkeista ja soitan siihen päälle, ja kuulen oman soittoni samalla. Tosin kitara menee luonnollisesti eri raidalle, josta se miksataan myöhemmin.
Melkein sanoisin, että tällainen äkillinen kuulon menetys on soittajalle helpompi, kuin iän mukana laskeva kuulo. Ainakin, jos se on toispuoleinen. Yhdellä soittokaverilla on mennyt kuulo molemmista korvista ja sitä on pitänyt kuulolaitteella korjata. Mutta ei siinäkään tule kuulo kuin toiseen korvaan, ja sitten siitä katoaa joitakin jaksolukuja. Se on soittajalle pahempaa, koska sointujen ja harmonian kanssa tulee vaikeuksia.
Lohdutukseksi, että kyllä soittamista kannattaa jatkaa. Kuulo menee joka tapauksessa. Mutta kannattaa suojata korvia tulpilla ja tutkituttaa korvat lääkärillä, ettei niissä ole pahempaa vikaa. Ja vähän se kuulonkin meneminen riippuu genrestä. Jos soittaa heavyä, kuulee vartalolla paukkeen, mutta jos soittaa jotain hempeämpää, tarvitsee korvat.

joutomies tapsa

helita
M...Olen soittanut lähes 50 vuotta, joten jo oli aikakin mennä kuulo.

...Lohdutukseksi, että kyllä soittamista kannattaa jatkaa. Kuulo menee joka tapauksessa. Mutta kannattaa suojata korvia tulpilla ja tutkituttaa korvat lääkärillä, ettei niissä ole pahempaa vikaa. .


Ei se nyt ihan noin mene. Kuulo on mahdollista säilyttää ihan kelvollisena, kunhan muistaa suojata asiallisesti ja ajoissa. Pakkoko siellä treeneissä on mättää täysillä? Samoin keikalla voi lavamelun pitää aisoissa; eikä ole äänen kierto-ongelmaa.

Ja tarvitsee kuuloa muuallakin kuin soittaessa.

Kiitoksia vastauksista.

Kävin ihan yksityisellä lääkärillä kunnon testissä. Kuulossa ei vikaa. Sanoi että vältä diskoja vähän aikaa.

Kiitos erityisesti tulppaneuvosta (siis erikoistulpista). Pitää katsastella...

Juro Vonkaaja
Seuraa 
Viestejä274

Ei se tinnitus ole ensimmäinen oire kuulovaurioista. Usein ensinnä tuntuu juuri kuvailemaasijomotusta. Myös kuulokäyrissä näkyy kuoppaa joillain taaajuuksilla. Kun altistat itseäsi kovalle melulle, voi ensimmäinen selkeästi havaittava merkki kuulon huononemisesta olla noiden jomottusten jälkeen olla äänien erottelukyvyn heikkeneminen tilanteissa, joissa on taustamelua. Esim. niin, että vaikka normaalisti puhuminen kaverin kanssa sujuu ongelmitta niin niin jossain yleisessä tilassa, jossa kuuluu puheensorinaa muualtakin, et enää saakaan selvää kaverin puheista. niiin kuin aiemmin Tinnitus suhinoineen, vinkunoineen ja pörinöineen tulee sitten myöhemmin kaupan päälle. Sitten ei ole enää mitään muuta tehtävissä kuin yrittää suojata loput kuulosta hyvillä suojaimilla. Ammattisi on katkolla jos tinnituksen itsellesi hankit.

Kuuntele itseäsi. Kun melu saa sinulle aikaan tuntemuksia, niin se on selvä merkki siitä, että äänitasoja on syytä alentaa.

t. nimimerkki "tuuliko se sisällä suhisee vai kuvittelenko vain", l. mies, joka ei aikoinaan suojannut korviaan, vaikka melun jälkeen korvat oli tukossa ja tuntui lievää jomotusta

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat